Menu
A+ A A-
efimerida_aggelioforos

25-04-10_

Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ,

Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κύριακης"

Δημοσιογράφος: Νίκος Οικονόμου

Κύριε Χαρακόπουλε, και τώρα τι, μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης;

Με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι αυτό είναι στην ουσία, ομολογήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση η παταγώδης αποτυχία της στη διαχείριση της κρίσης. Συνιστά, δυστυχώς, την τραγική κορύφωση της αντίφασης μεγάλων λόγων και έλλειψης έργου για μισό χρόνο. Μιας κυβέρνησης που μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Σηματοδοτεί συνάμα την αφετηρία μιας επώδυνης για την ελληνική κοινωνία περιόδου, χωρίς αυτή τη στιγμή διαφαινόμενη ημερομηνία λήξης.

Απέναντι στις νέες συνθήκες, η Νέα Δημοκρατία, όπως δήλωσε και ο πρόεδρός Αντώνης Σαμαράς, θα συνεχίσει να ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, όπως το έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, και θα εντείνει την προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης, μειώνοντας το χρονικό διάστημα της δέσμευσης της χώρας από το ΔΝΤ.

Υπήρχε εναλλακτική λύση;

Βεβαίως και υπήρχε. Αν είχαν παρθεί τα σωστά μέτρα από την αρχή, όπως είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία, αν δεν είχε χαθεί χρόνος σε μια απίστευτη διγλωσσία και σε ανυπαρξία έργου δεν θα φθάναμε ως εδώ. Αλλά ακόμη και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση έπρεπε πάση θυσία να επιμείνει να ξεπεράσουμε την κρίση με τα δικά μας μέσα. Η κρίση δανεισμού ήταν στην πραγματικότητα η τιμωρία των αγορών στην κυβερνητική αναποφασιστικότητα και αβουλία.

Γιατί φοβάστε τόσο πολύ το ΔΝΤ; Πολλοί λένε ότι πλέον χρειαζόμασταν μια αυστηρή επιτήρηση...

Η εμπειρία από την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Λετονία ή η Ρουμανία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Ακόμη και όπου βελτιώθηκαν τα δημοσιονομικά μεγέθη η κοινωνική αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν πολύ μεγάλη. Αυξήθηκε η ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα, μειώθηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις. Υπήρξαν περικοπές στα προγράμματα υγείας. Για ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση η υπαγωγή της σε όρους που επιβάλλονται από έναν εξωευρωπαϊκό θεσμό. Όσο για τα μέτρα, πρέπει μόνοι μας να τα εφαρμόσουμε. Αλλά μέτρα που έχουν το σωστό μείγμα οικονομικής ευταξίας και κυρίως ανάπτυξης.

Την κρίση την έφερε το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς; Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει τις δικές της ευθύνες για το σημερινό οικονομικό χάλι;

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση. Όπως σας είπα από κρίση ελλείμματος την μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού. Χωρίς κανένα σχέδιο για την οικονομία καθυστέρησε να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Επιπλέον, κατάφερε πλήγματα και στους πλέον κρίσιμους παραγωγικούς τομείς με την κατάργηση των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού. Τελικά, η αχαλίνωτη εκτίναξη των spreads ήταν στην πραγματικότητα η τιμωρία των αγορών για την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και την ανυπαρξία έργου.

Έχετε ταχθεί συχνά στο παρελθόν υπέρ της συνεννόησης των δύο μεγάλων κομμάτων σε κάποια σημαντικά ζητήματα. Δεν απαιτείται κάτι τέτοιο και σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης;

Αυτή η συνεννόηση που αναφέρετε θα είχε νόημα εάν η κυβέρνηση λάμβανε μέτρα που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς είχε προσφέρει στήριξη για μια πολιτική εξόδου από την κρίση. Αυτή, όμως, δεν ήταν «λευκή επιταγή». Στην αλλοπρόσαλλη τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις αντιφάσεις, τις καθυστερήσεις και τον ερασιτεχνισμό η συναίνεση θα ήταν άρνηση των βασικών αξόνων της πολιτικής μας. Βασικό μας κριτήριο ήταν και παραμένει η προσφορά στην ελληνική κοινωνία.

Γιατί δημοσκοπικά η ΝΔ δεν καταφέρνει μέχρι στιγμής να εισπράττει την ανησυχία των πολιτών και συνεχίζει να βλέπει -από μεγάλη μάλιστα απόσταση- την πλάτη του ΠΑΣΟΚ;

Η οδυνηρή ήττα του Οκτωβρίου είναι ακόμη πρόσφατη. Η απογοήτευση του κόσμου είναι λογικό να μην έχει ξεπεραστεί. Θα έλεγα ότι είμαστε ακόμη υπό εξέταση από την κοινωνία. Απαιτείται σκληρή δουλειά και συνέπεια λόγων και έργων. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι το κλίμα θα αντιστραφεί με την αξιοπιστία του λόγου μας και των θέσεών μας ως αντιπολίτευση. Βέβαια, θα ήθελα να επισημάνω ότι πτώση των ποσοστών του και μάλιστα μεγάλη παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ, σε έξι μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε κόμμα που κέρδισε εκλογές σε τόσο σύντομο διάστημα.

Μήπως οι διαγραφές και η επίδειξη δύναμης από τον Αντώνη Σαμαρά θα έδινε ώθηση στη ΝΔ; Θα σας θυμίσω ότι το 1998 οι διαγραφές των 4 βοήθησαν τον Κώστα Καραμανλή να κερδίσει πόντους στην κοινή γνώμη..

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποδείξει ότι δεν κινείται με προσωπικά κριτήρια αντιπαλότητας. Η εκλογή του από τη βάση του δίνει τη δυνατότητα να χαράξει για το κόμμα μια νέα αρχή. Η ΝΔ έχει θέσει τους όρους της αναγέννησης του κόμματος. Όσοι πλήγωσαν την παράταξη με τη συμπεριφορά τους είναι εκτός του κόμματος. Όλα τα στελέχη και μέλη έχουμε την ευθύνη να σεβαστούμε την εντολή του κόσμου που ζητάει ένα νέο ξεκίνημα.

Θεωρείτε ότι η ΝΔ έχει βρει σήμερα ρυθμό με την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά;

Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε ημέρα που περνά η Νέα Δημοκρατία πετυχαίνει να κερδίζει σε αξιοπιστία στα μάτια των πολιτών. Οι θέσεις που με σαφήνεια έχει εκφράσει ο πρόεδρός μας αμέσως μετά την εκλογή του, έχουν αποδειχθεί από τη ζωή ως αληθινές όπως π.χ. για: την επίσπευση των μέτρων ανάπτυξης, την αποφυγή πανηγυρισμών για τον μηχανισμό στήριξης, και τώρα την μη εμπλοκή μας στο ΔΝΤ.

Να τελειώσουμε με τη στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Κατ΄ αρχήν θα επιμείνετε στο ΟΧΙ στον ΛΑΟΣ; Και δεύτερον: θα δώσετε χρίσμα παντού ή μόνο σε μεγάλους δήμους;

Η ΝΔ δεν ετεροκαθορίζεται στις επιλογές της. Εμείς αποφασίζουμε με κριτήριο το όφελος των τοπικών κοινωνιών. Για το χρίσμα θα υπάρξουν οι αποφάσεις τον κατάλληλο χρόνο. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Και στη Θεσσαλονίκη, τι μέλλει γενέσθαι: Αποχώρηση Παπαγεωργόπουλου, νέο πρόσωπο στο δήμο και Παναγιώτης Ψωμιάδης στην περιφέρεια;

Ισχύει αυτό που σας είπα και στην προηγούμενη ερώτησή σας.

Μήπως χρειάζεται να γυρίσει σελίδα η ΝΔ και να στηρίξει παντού νέα πρόσωπα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης;

Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του κόμματος η ανανέωση γενικά είναι επιταγή της κοινωνίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ανανέωση πρέπει να εφαρμόζεται δογματικά έτσι ώστε να παραμερίζονται άνθρωποι με πείρα και προσφορά στα κοινά. Χρειαζόμαστε το σωστό μίγμα εμπειρίας και ανανέωσης.

25.04.10___-_

back to top