Menu
A+ A A-

Μάξιμος Ραδιοφωνική Λέσχη 976

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Ραδιοφωνική λέσχη Τρικάλων 97,6
με τους Ηλία Βλαχογιάννη και Χρήστο Σιμορέλη

Καλημέρα κ. υπουργέ.

Καλημέρα στην όμορφη παρέα σας. Καλημέρα και στους ακροατές σας.
Καλημέρα κ. υπουργέ. Ο Χρήστος ο Σιμορέλης είμαι.

Καλημέρα. Έχετε καλό δίδυμο εκεί.

Ναι, ναι… Συζητούσαμε πριν όσον αφορά ρώτησα, dεν θυμόμουν τι υπουργός ήσασταν και μου λέει o Ηλίας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και θυμήθηκε τότε ο Ηλίας το θέμα με το γάλα που παραιτηθήκατε.

Είχε παραιτηθεί τότε για το θέμα με το γάλα.

Από τις λίγες παραιτήσεις μετά την μεταπολίτευση.

Από τις λίγες. Τι έγινε τότε; Ότι ο Μάξιμος ο Χαρακόπουλος και έξι-εφτά από εμάς που στηρίζαμε αυτήν την πρόταση λέγαμε να κινηθεί προς μία κατεύθυνση η κυβέρνηση παραιτείται ο Μάξιμος γιατί δεν εισακούστηκε και μετά από έξι ώρες υιοθετεί η κυβέρνηση την πρόταση του Μάξιμου και τη δική μας αλλά δεν παίρνει πίσω την παραίτηση του Μάξιμου.

Α έτσι;

Τα γεγονότα είναι εν μέρει έτσι. Η αξίωση του ΟΟΣΑ τότε -η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τη χώρα στα μνημόνια θυμίζω στους ακροατές μας- παρουσιάστηκε ως μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα. Όλα τα κανάλια τότε είχαν πρώτο θέμα -εν είδη πολεμικού ρεπορτάζ παρουσιαζόταν- ότι θα έπεφτε η τιμή στο ράφι για τον καταναλωτή.

Ότι θα έπεφταν οι τιμές στα ράφια κ.λ.π.

Κι ότι θα έπρεπε από 5 μέρες που ήταν η διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα να πάει στις 10-11 ημέρες.

Πάντως δεν φαντάζομαι ότι η μη υπουργοποίηση η δικιά σας τώρα έχει σχέση με όλα αυτά;

Δεν το ξέρω και δεν νομίζω. Εκείνο που θέλω να τονίσω τώρα μιας και το κάνατε είναι ότι υποστήριζα ότι δεν είναι “οι πλάκες του Μωυσέως” και θα πρέπει να στηρίξουμε και την εγχώρια αγελαδοτροφία, την εγχώρια κτηνοτροφία και το ποιοτικό ελληνικό γάλα. Και προσπαθούσα να πείσω με επιχειρήματα ότι το γάλα μακράς διάρκειας, που έχει το χρόνο να έρθει από το εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα ήταν ακριβότερο κι απ’ το φρέσκο γάλα. Άρα το επιχείρημα ότι οι εισαγωγές θα μειώσουν την τιμή δεν θα επιβεβαιωθεί τους έλεγα. Και λυπάμαι, αλλά νομίζω ότι όποιος αγοράζει γάλα για τα παιδιά του, ή πίνει, ή πάει στο σούπερ μάρκετ ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα. Το πιο εντυπωσιακό,, όμως, κ. Σιμορέλη μιας και τα θυμηθήκατε όλ’ αυτά ξέρετε ποιο είναι; Ότι όπως είπε ο Ηλίας με την παραίτηση τη δική μου και την αντίδραση λίγων δυστυχώς συναδέλφων τότε της Νέας Δημοκρατίας, αντί για 11 ημέρες περιορίστηκε στις 7 ημέρες. Και ήρθε μετά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖ, η οποία έλεγε ότι θα επαναφέρει το γάλα στις 5 ημέρες. Θυμάμαι μάλιστα τις πρώτες μέρες όταν είχε αναλάβει ο φίλος μου ο Βαγγέλης ο Αποστόλου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συνάντηση με κτηνοτρόφους είπε ότι θα την ονομάσει “τροπολογία Χαρακόπουλου” την επάνοδο σε 5 ημέρες. Όχι μόνο δεν επανήλθε στις 5 ημέρες, δεν έμεινε ούτε καν στις 7. Με τα νέα μέτρα που έφεραν και με το νέο μνημόνιο, το 3ο και αχρείαστο που ψήφισαν τότε, επαφίεται στον κατασκευαστή, στη γαλακτοβιομηχανία ο χρόνος που θα βάλει στη διάρκεια ζωής του γάλακτος και γι’ αυτό έχουμε αθρόες εισαγωγές και η τιμή προφανώς δεν έπεσε, αλλά αντιθέτως κάποιοι κερδίζουν στην τσέπη τους τη διαφορά του. Αυτά για την ιστορία.

Ναι να συμφωνήσουμε ότι σε καιρό μνημονίων πέρασαν ζητήματα που ήταν όντως…

Κόντρα στις συνειδήσεις πολλών.

Κόντρα σε πολλά πράγματα. Μια και το φέραμε αυτό στη συζήτηση να το φέρουμε τώρα στο σήμερα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σήμερα οι κτηνοτρόφοι γενικά που ασχολούνται με αυτά τα πράγματα και οι αγρότες έχουν πολλά ζητήματα. Και εν καιρώ πανδημίας. Και υπάρχουν και πολλές διαμαρτυρίες σε όλα τα επίπεδα. Εσείς πως το βλέπετε αυτό;

Κοιτάξτε νομίζω ότι στο διάστημα αυτό του ενάμιση έτους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στον πρωτογενή τομέα υπήρξαν μέτρα στήριξης των πληττόμενων κλάδων από τον κορονοϊό. Το είπα κι από το βήμα της Βουλής ότι η υπουργεία Βορίδη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, υπό την έννοια ότι ανέλαβε ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο είχε παντελή άγνοια και διαχειρίστηκε τα θέματα με επάρκεια δίνοντας και λύσεις σε μια σειρά από επιμέρους ζητήματα στηρίζοντας κλάδους της αγροτικής οικονομίας.

Πάντως πολλοί κτηνοτρόφοι ειδικά τότε το Πάσχα είχαν πολλά παράπονα και τελικά αποζημιώθηκαν

Ναι πήραν 4 ευρώ αν θυμάμαι καλά.

Αν είναι δυνατόν. Δηλαδή αυτά τα 4 ευρώ ούτε καν μπορούν να καλύψουν.

Δεν θα διαφωνήσω, αλλά από τη ζημία δεν μπορεί να βγάλει κανείς κέρδος κ. Σιμορέλη.

Αντίστοιχα σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, το τίμημα που δόθηκε εδώ δηλαδή με 4 ευρώ, εκεί δόθηκε γύρω στα 8 ευρώ.

Εδώ είμαστε να δούμε τι επιπλέον μπορεί να γίνει. Εγώ σας λέω όμως ότι υπήρξανε δράσεις στήριξης σε μια σειρά προϊόντα από τα καρπούζια μέχρι…

Στην αποκατάσταση των ζημιών από τα φυσικά φαινόμενα, τις πλημμύρες.

Καλά η αποκατάσταση των ζημιών του Ιανού ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού...

Ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Υπήρξαν επιμέρους αστοχίες, αλλά θα διορθωθούν στην πορεία.

Και με το βαμβάκι μιας και εσείς είστε εκεί πέρα σε μια πόλη, σε μια περιοχή που οι πάντες ασχολούνται με τα βαμβάκια και εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βαμβάκια.

Κ. Σιμορέλη αυτό που λέτε για το βαμβάκι είναι πολύ σημαντικό, γιατί η βαμβακοκαλλιέργεια είναι μια καλλιέργεια που δίνει σημαντικό εισόδημα σε πολλούς ανθρώπους παραγωγούς στον κάμπο. Εδώ οι τιμές φέτος ήταν καθηλωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Είναι στα όρια δηλαδή του να βγάλει κέρδος κάποιος που καλλιεργεί. Κι επειδή ακριβώς είναι μια καλλιέργεια την οποία την διασφαλίσαμε και με συνδεδεμένη, στάνταρ ενίσχυση όταν έγινε η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δούμε πως θα συνεχίσει αυτή η καλλιέργεια. Υπήρχε ένα αίτημα από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος για ενίσχυση, στο πλαίσιο των λεγόμενων κορονοενισχύσεων που δόθηκαν, ως πληττόμενος κλάδος από την πανδημία και αυτός, γιατί τα μαγαζιά είναι κλειστά σε όλον τον κόσμο, άρα δεν γίνονται αγορές από τους καταναλωτές, άρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον εάν θέλετε για βαμβάκι. Όλη η αλυσίδα αυτή από το χωράφι μέχρι να φτάσει το βαμβάκι σε ρούχο, σε ύφασμα πλήττεται. Ζήτησαν, λοιπόν, μία ενίσχυση. Υπήρξε μια απάντηση κάποια στιγμή ότι θα έμπαινε στο πρόγραμμα “κομφούζιο” που θα έδινε μια ενίσχυση όπως γράφτηκε σε αγροτικές εφημερίδες της τάξεως των 33 έως 40 ευρώ το στρέμμα. Είχε ανακοινωθεί από συνάδελφο της Λάρισας της αντιπολίτευσης το θέμα. Είχα κάνει κι εγώ τότε ερώτηση στη Βουλή.

Τον κ. Κόκκαλη λέτε.

Ναι, ο κ. Κόκκαλης είχε κάνει επίκαιρη ερώτηση και δόθηκε μια διάσταση από το δελτίο που εξέδωσε ο συνάδελφος ότι θα υπάρχει ένταξή του στο “κομφούζιο”, στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει γιατί το “κομφούζιο” αφορά πολυετείς καλλιέργειες εάν δεν κάνω λάθος…

Από κει και πέρα να δούμε ότι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εν μέσω πανδημίας έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και δυστυχώς δεν πήραν έστω και τις μικρές ενισχύσεις που πήραν οι άλλοι κλάδοι. Είναι στα κάγκελα θα έλεγα γιατί με αυτές τις τιμές και το βαμβάκι, κ. Χαρακόπουλε γνωρίζω πολύ καλά γιατί κι εμείς εδώ στο χώρο μας με αυτά έχουμε μεγαλώσει, με αυτά έχουμε ζήσει, ότι πλέον είναι απαγορευτικό ότι με αυτές τις τιμές, με αυτά που ισχύουν σήμερα στον πρωτογενή τομέα δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Οι τιμές πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με άλλες εποχές. Εγώ θυμάμαι με 50 στρέμματα βαμβάκι ο πατέρας μου μας σπούδασε, μας πάντρεψε...

Είμαστε στην ίδια κατηγορία.
Πλέον με 50 στρέμματα βαμβάκι με αυτές τις τιμές δεν είναι τίποτα. Δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια. Αλλά χρειάζεται… Η βασική παρέμβαση τώρα μιας και το φέρνετε εκεί είναι στο κόστος παραγωγής. Και το κόστος παραγωγής σε υδροβόρες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, θα μειωθεί μόνο εάν ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα για τον κάμπο κ. Σιμορέλη, ο εστί μεθερμηνευόμενον, η ήπια εκτροπή του Αχελώου.

Λοιπόν μας έφερες εκεί που θέλαμε να καταλήξουμε.

Είναι αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ… Πλαγιοκοπούν Μάξιμε..

Όχι. Εμείς θέλουμε πραγματικά κ. Χαρακόπουλε να ακούγονται όλες οι απόψεις ούτως ώστε να μπορεί ο κόσμος να βγάζει το συμπέρασμα. Εμείς κατά την άποψή μου δηλαδή, ότι ο ερχομός του πρωθυπουργού στα Τρίκαλα πριν από μερικές μέρες, νομίζω ότι πλέον με αυτά που είπε έβαλε ταφόπλακα και στην μερική και στην ολική εκτροπή του Αχελώου.

Δεν έβαλε ταφόπλακα…

Όχι. Για όνομα του Θεού. Κύριε Σιμορέλη την ταφόπλακα προσπάθησε να την βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο.

Κοιτάξτε να δείτε, εάν θέλετε πραγματικά να γίνει το έργο της Μεσοχώρας και βάλετε μέσα είτε μερική είτε ολική εκτροπή αυτό το έργο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.
Γι’ αυτό έβαλε δεν ανέφερε προχθές ο πρωθυπουργός τον Αχελώο. Και διάλεξε την Μεσοχώρα.

Εξάλλου, κ. Χαρακόπουλε ξέρετε πάρα πολύ καλά πάνω από 11 φορές το ΣΤΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση το έχουν απορρίψει αυτό.

Λοιπόν, Κ. Σιμορέλη να τα πάρουμε με τη σειρά...

Τελειώνω με αυτό το ερώτημα. Δηλαδή με το ζήτημα να βάζουν την εκτροπή του Αχελώου τόσα χρόνια μείναμε πίσω από τα έργα που ήταν απαραίτητα για τη Θεσσαλία, όπως τα μικρά και τα μεγάλα φράγματα.

Κύριε Σιμορέλη το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Τα μικρά και τα μεγάλα φράγματα θα μπορούσαν να γίνουν παράλληλα.

Που δεν έγιναν.

Αλλά η συζήτηση αυτή σήμερα, τι άλλο μπορεί να γίνει, ξέρετε είναι λίγο κατόπιν εορτής. Αυτή η συζήτηση, αν υπάρχουν άλλοι τρόποι να ξεδιψάσει ο κάμπος της Θεσσαλίας και να αποτραπεί το οικολογικό…

Έπρεπε να γίνει το ΄80, που ξεκινούσαν τα έργα εκτροπής...

Έτσι ακριβώς. Τώρα έχουμε δαπανήσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή όλα αυτά τι θα είναι; Μια τρύπα στο νερό; Και ποιος θα αναλάβει να επαναφέρει το περιβάλλον στην πρότερη κατάσταση, να τα αποκαταστήσει; Θα δώσουμε άλλα τόσα για να καταστρέψουμε αυτά που έχουνε γίνει, να κλείσουμε τις τρύπες… Για όνομα του Θεού. Από τη μία μιλούμε για πράσινη, για φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Αντιδρούν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ και στις ανεμογεννήτριες που μπαίνουν στα βουνά, αντιδρούν στα φωτοβολταϊκά. Λοιπόν, πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια υπάρχει από την υδροηλεκτρική ενέργεια; Γιατί δεν προχώρησε το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα; Γιατί δεν προχωράει το υδροηλεκτρικό έργο στη Συκιά..

Γιατί ακριβώς κ. Χαρακόπουλε δεν αποσυνδέθηκε από την εκτροπή του Αχελώου. Όσο υπήρχε το έργο του Αχελώου, τόσο η εκτροπή δεν γινόταν. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Πάνω από επτά φορές το ΣΤΕ το έχει καταρρίψει. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωραία. Γίνανε οι διορθώσεις και τώρα θα γίνει μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, νέα σχέδια, για να περάσει από το ΣτΕ. Αλλά ξέρετε, και για το φράγμα στη Συκιά και για την ήπια εκτροπή, όταν στα σχέδια διαχείρισης λεκανών της Θεσσαλίας που εκπονήθηκαν κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, δεν περιλαμβάνεται η ήπια μεταφορά νερού, πώς θέλετε να επιτραπεί μετά η αδειοδότηση των αναγκαίων έργων για τη μεταφορά του νερού στο θεσσαλικό κάμπο; Κανείς δεν αντιλέγει να γίνουν ταυτόχρονα και παράλληλα...

Για να το καταλάβει ο κόσμος.. Και να γυρίσει αύριο ο Αχελώος, πού θα πάει; Πρέπει να υπάρχουν τα σχέδια πού θα διοχετευθεί το νερό που έρχεται και πώς.

Αγαπητέ μου Ηλία, προχθές είχαμε πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία από την υπερχείλιση του ποταμού και έγιναν ζημιές και ζητάνε τώρα από τον υπουργό που είναι από την Αιτωλοακαρνανία να αποζημιωθούν οι αγρότες. Λοιπόν, επειδή τα έζησα κι αυτά όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλούμε για ήπια εκτροπή. Δηλαδή ούτε το 15% του νερού που χύνεται στη θάλασσα θα έρθει στον θεσσαλικό κάμπο.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο κ. Χαρακόπουλε. Υπάρχουν ορισμένα έργα. Τα οποία είναι ώριμα, όπως το φράγμα της Πύλης, του Νεοχωρίτη και κάποια άλλα φράγματα, τα οποία θα μπορέσουν να μας δώσουν νερό το οποίο έχει ανάγκη όλη η Ελλάδα. Δεν είναι ώριμα. Γιατί δυσκολευόμαστε πάρα πολύ; Ποιος είναι υπεύθυνος; Η Περιφέρεια; Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν κάνει τις μελέτες;

Δεν τα γνωρίζω. Θέλω να μιλώ συγκεκριμένα. Εγώ ξέρω ότι με αφορμή τη συνάντηση που είχα προχθές με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, του εξήγησα για παράδειγμα, γιατί λέτε τώρα για την ιστορία με τις μελέτες...

Μεγάλη αμαρτία...

Του εξήγησα ότι στην επαρχία των Φαρσάλων και η εκτροπή του Αχελώου να γίνει αύριο το νερό δεν θα φτάσει εκεί. Και για μας εκεί είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει το φράγμα στη Σκοπιά, το οποίο θα λύσει και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων που είναι μια πόλη που πίνει εμφιαλωμένο νερό δεκαετίες τώρα. Θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης όλης της περιοχής. Το νερό θα φτάσει μέχρι τον Δομοκό και τον Αλμυρό. Είναι στο «τριεθνές». Δεν αφορά έναν νομό μόνο. Και επίσης θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά για φαινόμενα πλημμυρικά όπως ο «Ιανός». Εάν υπήρχε το φράγμα δεν θα είχαμε αυτά τα φαινόμενα τώρα.

Αυτό λέω. Εάν υπήρχε το φράγμα…

Εκεί, λοιπόν, είχε ξεκινήσει μια μελέτη τη δεκαετία του ’60 από την “Electro watt”. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ή χάθηκε. Δεν ξέρω τι έχει γίνει. Και ο πρωθυπουργός πραγματικά άκουσε με ενδιαφέρον και με εντυπωσίασαν τα άμεσα αντανακλαστικά του. Κάλεσε αμέσως τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών και του έδωσε εντολή να γίνει η μελέτη. Εάν αυτή η μελέτη υπήρχε όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσαμε να το είχαμε εντάξει και να είχε υλοποιηθεί. Δυστυχώς, στην Ελλάδα όλοι ενδιαφερόμαστε να κόψουμε κορδέλες. Αλλά για να φτάσουμε να κόψουμε κορδέλα πρέπει να υπάρχει μια προεργασία. Νομίζω ότι κάπου το άκουσα προχθές -το είπε ένας από αυτούς που ασχολούνται χρόνια με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας- ότι όταν γίνονται τα εγκαίνια ενός έργου θα πρέπει εκτός από αυτόν που κόβει την κορδέλα να αναγράφεται στην επιγραφή ότι εμελετήθη επί υπουργίας τάδε…

Είναι το βασικότερο κύριε υπουργέ.

Μα όταν δεν υπάρχουν μελέτες! Τώρα για τα έργα που μνημόνευσε ο κ. Σιμορέλης. Εάν δεν υπάρχουν μελέτες, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να γίνουν οι μελέτες.

Κ. Χαρακόπουλε συγκεκριμένα πράγματα. Το φράγμα της Πύλης έχει γίνει προμελέτη. Είναι ώριμο. Πρέπει να προχωρήσει η μελέτη.

Άρα πρέπει να γίνει η μελέτη.

Ναι. Την μελέτη αυτή δεν πρέπει να την κάνει η Περιφέρεια;

Δεν το ξέρω.

Ή η Περιφέρεια ή το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κάποιος από τους τοπικούς άρχοντες εκεί πέρα θα πρέπει να το προχωρήσει..

Αυτό λέω. Όλα είναι στα χέρια της Περιφέρειας ή της κυβέρνησης.

Δεν διαφωνούμε. Αλλά εγώ δεν θέλω τώρα να κάνω τον αντιπολιτευόμενο. Το ζήτημα είναι να πάνε μπροστά τα πράγματα. Η Θεσσαλία έχει υδατικό πρόβλημα. Έχουμε υδατικό πλεόνασμα στη δυτική Ελλάδα κι εμείς έχουμε φαινόμενα λειψυδρίας. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Να ρωτήσω λίγο. Υπάρχει ένας κίνδυνος επειδή έπρεπε να ευθυγραμμιστούν με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το περιβαλλοντολογικό τέλος. Δηλαδή, υπάρχει κίνδυνος φέτος να κοστίζει στον κάθε έναν από τους αγρότες, να υπάρξει αυτός ο φόρος που θα φτάσει περίπου στα 8 ευρώ το στρέμμα;

Δεν έχω λεπτομερή ενημέρωση..

Πάντως από το ’10 ισχύει αυτό Μάξιμε. Ο ρυπαίνων πληρώνει.

Το είχαμε αναδείξει...

Γιατί είστε άνθρωπος που ξέρετε από τον αγροτικό τομέα. Δηλαδή από το 1 ευρώ εάν πάει στα 8 ευρώ...

Είναι απόσταση μεγάλη...

Τελείωσαν μετά...

Θα το δούμε εάν θα εφαρμοστεί και πως θα εφαρμοστεί.

Το εάν θα εφαρμοστεί, είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί. Το πώς θα εφαρμοστεί είναι το ερώτημα. Διότι μια περιοχή που έχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα κι έχει ανάγκη από νερό δεν μπορεί να έχει τέτοια κοστολόγια, γιατί υπάρχει διαφορετική χρέωση ανά περιοχή. Άρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία…

Επειδή κύριε Χαρακόπουλε δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο να πάμε και σε ένα άλλο θέμα;

Χρήστο να μου επιτρέψεις να κάνω κι εγώ μια ερώτηση.. Τον πήρες μονότερμα τον υπουργό και νομίζω ότι δικαιούμαι να κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Κατ’ αρχάς να πω ότι είναι από τους αξιολογότερους Έλληνες πολιτικούς του Κοινοβουλίου.. Με ήθος, με αξιοπρέπεια, με γνώσεις και με ενδιαφέρον όχι μόνο για τη Θεσσαλία.. Απ’ όλη την Ελλάδα και με αναγνωρισιμότητα.. Γιατί συνεργάστηκα με τον Μάξιμο και τον ξέρω και είναι ιδιαίτερη τιμή που τον έχουμε σήμερα κοντά μας. Υπουργέ, για την παιδεία, το νομοσχέδιο. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά και υπάρχουν και κάποια σημεία τα οποία υπάρχει μεγάλη κόντρα με την αντιπολίτευση. Πώς βλέπετε αυτό να εξελίσσεται στη Βουλή;

Κοιτάξτε.. κ. Βλαχογιάννη, Ηλία. Τώρα γνωριζόμαστε τόσα χρόνια και με σένα και με τον κ. Σιμορέλη και είναι λίγο δύσκολες οι προσφωνήσεις. Να συμφωνήσουμε πρώτα απ’ όλα ότι υπάρχει πρόβλημα. Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να λύσει δυο-τρία βασικά ζητήματα. Το ένα είναι η εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Είμαστε νομίζω η μόνη χώρα στην Ευρώπη, αν όχι παγκοσμίως που σχεδόν πάνω από τους 3 στους 4 μπαίνει στο πανεπιστήμιο -ΑΕΙ τα έχουμε κάνει όλα τώρα. Πάνω από το 75% αυτών που δίνουν εξετάσεις μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Αποτέλεσμα -μια και δεν υπάρχει η λεγόμενη «βάση του 10» που είχε καθιερωθεί επί Μαριέττας Γιαννάκου- να μπαίνει κανείς στο Μαθηματικό Σάμου γράφοντας Μαθηματικά 3. Έχει κανείς αυταπάτες ότι αυτό το παιδί μπορεί να τελειώσει το πανεπιστήμιο; Ή εάν το τελειώσει θα είναι σε θέση να διδάξει;

Εάν έχει λεφτά κ. Χαρακόπουλε και πάει στα κολλέγια, τότες όλα εντάξει;

Μισό λεπτό. Εάν έχει λεφτά και πάει στα κολλέγια θα τα πληρώνει από την τσέπη του. Δεν θα τα πληρώνει ο φορολογούμενος ελληνικός λαός που συντηρεί τόσα πανεπιστήμια...

Δηλαδή, κ. Χαρακόπουλε εάν το πάρουμε έτσι πρακτικά, ένας που θα πάει στο κολέγιο θα έχει τα ίδια δικαιώματα που θα έχει ένας που θα πάει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Όχι, δεν είπα αυτό.

Μα, εκεί πάει.

Κ. Σιμορέλη, εγώ λέω γιατί θα πρέπει ο κτηνοτρόφος, ο αγρότης και ο εργαζόμενος που δουλεύει στα Τρίκαλα, να πληρώνει από τη φορολόγησή του να σπουδάζει κάποιος ο οποίος δε σπουδάζει; Γιατί στο τέλος της ημέρας ξέρετε τι γίνεται. Και πάμε στο δεύτερο πρόβλημα το οποίο επιχειρεί να λύσει αυτό το νομοσχέδιο, που είναι οι αιώνιοι φοιτητές. Αυτός που μπαίνει με τέτοια βαθμολογία κατά κανόνα δεν μπορεί να πάριε πτυχίο. Άρα «λιμνάζει» και έχουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Επίσης νομίζω είναι κάτι το μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, των αιώνιων φοιτητών, που μπαίνουνε και δεν μπορούν ποτέ να πάρουν πτυχίο και ζούμε μια φενάκη οι οικογένειες να πληρώνουν ενοίκια, να πληρώνουν για τη διανομή και τη σίτιση των παιδιών τους χρόνια. Και μετά από 5, 6, 7 χρόνια συνειδητοποιούν ότι όλη αυτή η προσπάθεια ήταν μια απάτη, μια συλλογική απάτη. Και είχε ένα μεγάλο κόστος οικογενειακό.

Πάντως το ζήτημα της αναβάθμισης των πανεπιστημίων δεν είναι οι αιώνιοι φοιτητές. Εκείνο που πρέπει να υπάρξει είναι να έχει καθηγητές..

Πόσους καθηγητές Χρήστο; Τους περισσότερους καθηγητές έχουμε.

Αλλά πέρα από ‘κει υπήρχε κι ένα ζήτημα όσον αφορά για την εκπαίδευση. Δεν μπορεί κάποια κολλέγια σήμερα, τα οποία είναι σε ένα γραφείο 5Χ5, να δίνει τα ίδια δικαιώματα που δίνει ένα πανεπιστήμιο.

Όχι. Δεν μιλούμε ποτέ γι’ αυτό. Εκείνο το οποίο έγινε ήταν σε εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία...

Γιατί είχαμε καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να το πούμε κι αυτό.

Μιλούμε για παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Όσον αφορά για τη φύλαξη κ. Χαρακόπουλε συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει. Αστυνομία όμως μέσα στα πανεπιστήμια είναι δυνατόν;

Ναι. Είπαμε είναι τρία θέματα τα οποία προσπαθεί να λύσει το νομοσχέδιο. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορούν να μπαίνουν χωρίς κάποια βάση, και να μπαίνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο την επαγγελματική εκπαίδευση, όπως γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Πουθενά δεν ακολουθούν τόσοι πολλοί την γενική εκπαίδευση. Σε όλον τον κόσμο είναι αντίστροφα τα νούμερα. 25-30% ακολουθεί την γενική εκπαίδευση να γίνουν επιστήμονες και το υπόλοιπο 70% ακολουθεί την επαγγελματική εκπαίδευση. Εδώ είναι ακριβώς ανάποδα. Το δεύτερο είπαμε ότι ήταν η αντιμετώπιση των αιώνιων φοιτητών που λιμνάζουν και δημιουργούν αυτά τα τεράστια προβλήματα και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στην οργάνωση των πανεπιστημίων και το τρίτο ζήτημα είναι αυτό που αφορά στη φύλαξη των πανεπιστημίων. Σας άκουσα κ. Σιμορέλη να λέτε ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει μία φύλαξη στα πανεπιστήμια. Αφού όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει μία φύλαξη, κι από το 1974 έως σήμερα, 47 χρόνια αυτό έχει αποτύχει κάτι άλλο πρέπει να δοκιμάσουμε.

Να πάμε τόσο πίσω; Στο 1969 κ. Χαρακόπουλε;

Να ακούσω αντιπροτάσεις. Νομίζω ότι αυτό δαιμονοποιήθηκε και ήταν ατυχέστατη αυτή η μονταζιέρα που έγινε χρησιμοποιώντας μια αναφορά του κ. Συρίγου...

Μα αστυνομίες στα πανεπιστήμια μόνο επί χούντας είχαμε κ. Χαρακόπουλε.

Και βανδαλισμούς, και χτίσιμο καθηγητών, και διαπόμπευση καθηγητών δεν υπάρχει πουθενά...

Κανείς δεν συμφωνεί με όλα αυτά.
Αλλά είναι ελληνική ιδιαιτερότητα…

Κ. Χαρακόπουλε εγώ δεν σας λέω την άποψη την δική μου. Να πάρουμε την άποψη του κ. Φορτσάκη, του κ. Σουφλιά, όλοι αυτοί. Δεν πρέπει να τα πάρουμε υπόψη αυτά;

Είπα πριν και στον κ. Ζαχαριάδη ότι και το 40% του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετο στις προτάσεις τις κομματικές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα το δείξει η ιστορία ποιος έχει δίκιο.

Σας ευχαριστούμε κ. Χαρακόπουλε για την ευχάριστη κουβέντα που είχαμε. Καλό Σαββατοκύριακο..

Εγώ ευχαριστώ πολύ.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/qgxeVyukLZ8

 

back to top