Menu
A+ A A-

ΜΑΧΙΜΟΣ 1

 

Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Στη θητεία σας να δούμε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο

• Νίκος Χριστοδουλίδης: Καμία ετεροβαρής λύση στο Κυπριακό!

«Ελπίζω ότι το ξεκίνημα της θητείας σας θα συνοδευτεί με μια επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, με την ενεργότερη εμπλοκή και της Ε.Ε. κάτι που ήδη έχετε θέσει σε εφαρμογή. Όλοι μας προσδοκούμε την ημέρα που η Κύπρος θα είναι ενωμένη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις, με πλήρη ισότητα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα ευημερεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία των βουλευτών της ΔΣΟ που συμμετείχαν στην εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι στις εργασίες συμμετέχουν δια ζώσης βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Ρουμανία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Γεωργία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Πολωνία και το Σουδάν.
Την εκδήλωση υποδοχής άνοιξε ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας της ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου, που αναφέρθηκε στη σημασία της συμβολής της Κύπρου στο έργο του θεσμού επί 30 χρόνια, ενώ στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Γ.Γ. της ΔΣΟ.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Κύπρου υπογράμμισε ότι «γνωρίζοντας την δημιουργική θητεία σας ως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, αλλά και το ήθος και την εργατικότητα τα οποία σας διακρίνουν, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχετε στο δύσκολο έργο το οποίο σας αναμένει. Αναμφίβολα, το δυσκολότερο εξ αυτών, είναι η επίλυση του προβλήματος της παράνομης κατοχής σχεδόν του 40% του νησιού από τον τουρκικό στρατό, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Για πέντε σχεδόν δεκαετίες, δυστυχώς, οι συνέπειες αυτού του γεγονότος διαιωνίζονται κατά τρόπο απαράδεκτο».

Οι δράσεις της ΔΣΟ
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «οι παρεμβάσεις μας εκτείνονται από την προστασία των Χριστιανών, σε περιοχές που διώκονται, έως την ανάγκη διατήρησης των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη που αλλάζει, και από τον διάλογο με εκπροσώπους θεσμών και φορέων από άλλα δόγματα, ομολογίες και θρησκείες μέχρι την προστασία των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται υπό απειλή. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται βεβαίως και τα χριστιανικά μνημεία, οι εκκλησίες της Κύπρου, που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αναδεικνύουμε στις δράσεις μας, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, φιλοξενούμενοι της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Νίκος Χριστοδουλίδης: Καμία ετεροβαρής λύση στο Κυπριακό!
Στην αντιφώνησή του ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της όποιας τρίτης χώρας. Λύση, η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους, γενικά όλους τους νομίμως διαμένοντες στην Κύπρο, να συνυπάρξουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Και λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. Δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο, να καταπατώνται βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται».

Η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει σταθερά τη ΔΣΟ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Μάξιμο Χαρακόπουλο σημείωσε ότι «σταθερή, βεβαίως, παραμένει και η στήριξη της Κυπριακής Πολιτείας, της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, στις δικές σας προσπάθειες και δράσεις. Μία στήριξη η οποία ξεκινά από την ιδρυτική συμμετοχή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, όπου εκφράζεται στην πράξη, κυρίως με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των αξιότιμων Κυπρίων βουλευτών στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συμμετοχή τους και για τη συλλογική σας δράση. Ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού και της εκτίμησης της Κύπρου και του λαού της προς εσάς, να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πάντοτε στο πλευρό σας».
Χαιρετισμός υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «ουδέποτε θα αποδεχτούμε λύση έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι «απορρίπτουμε τέτοιες ιδέες χωρίς τον παραμικρό δισταγμό». Ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι «θέλουμε να λειτουργούμε ως γέφυρα με άλλα κράτη που δεν είναι εντός της ΕΕ, ειδικά ως προς κράτη της περιοχής. Γέφυρα όμως αποτελεί και η ενεργοποίηση της ορθοδοξίας, για την προώθηση λύσεων σε κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Η συνέργεια και η συνεργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αποφύγουμε αδιέξοδα, να βρούμε λύσεις, να λειτουργήσουμε μεθοδικά».

ΜΑΞΙΜΟΣ 2

ΜΑΧΙΜΟΣ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 5

ΜΑΞΙΜΟΣ 6

ΜΑΞΙΜΟΣ 4

ΜΑΞΙΜΟΣ 7

ΜΑΞΙΜΟΣ 8

ΜΑΧΙΜΟΣ 9

ΜΑΧΙΜΟΣ 10

 ΜΑΧΙΜΟΣ 11

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστδουλίδη και του επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας κ. Πανίκου Λεωνίδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/vGyLD_s6cAY

back to top