Menu
A+ A A-

ΜΑΧ 1 1

Λάρισα, 31 Μαρτίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ: 

Δεν έχουμε περιθώρια εφησυχασμού ή αυταπάτης με τους Τούρκους

«Θέλω να συγχαρώ τον δραστήριο “Σύλλογο Κύπριων Λάρισας” γιατί με τις εκδηλώσεις του μας υπενθυμίζει το καθήκον μας έναντι του ελληνισμού της Κύπρου. Και εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή και την κατοχή, το έγκλημα που συνεχίζεται στο μαρτυρικό νησί. Θα ήθελα να σας προτρέψω όσες και όσους βρεθούν στην Κύπρο να επισκεφθούν τα “φυλακισμένα μνήματα”, που βρίσκονται ενταφιασμένοι οι απαγχονισμένοι, τα παλικάρια της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών) που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του νησιού από το στυγνό, αγγλικό, αποικιοκρατικό καθεστώς. Ο αγώνας εκείνος δεν δικαιώθηκε πλήρως. Το νησί ελευθερώθηκε μεν από τους Άγγλους, αλλά οι Κύπριοι αγωνίζονταν για την Ένωση με την Ελλάδα. Δυστυχώς, όπως είπα, εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή και την κατοχή. Και το πρόσφατο παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν, του προέδρου της Τουρκίας, δεν αφήνει περιθώρια κανενός εφησυχασμού ή αυταπάτης. Όσες διακηρύξεις και αν υπογράψουμε, οι Τούρκοι δεν σέβονται συνθήκες με νομικές υποχρεώσεις, όπως είναι η συνθήκη της Λοζάνης, την οποία καταπατούν απροκάλυπτα, στην Ίμβρο, στην Τένεδο, στην Κωνσταντινούπολη, θα σεβαστούν απλές διακηρύξεις καλής θέλησης; Γι’ αυτό θα πρέπει ο ελληνισμός σύμπας, σε Ελλάδα και Κύπρο, να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Και όπως είπα και με άλλη αφορμή, έχουμε χρέος να διαθέτουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, γιατί δυστυχώς στη γειτονιά που μας έταξε η γεωγραφία και η ιστορία, το μόνο δίκαιο που καταλαβαίνει ο Τούρκος, είναι το δίκαιο της ισχύος. Αιωνία η μνήμη στους Αγωνιστές». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας κ. Ντίνο Αυγουστή στο Μνημείο Απαγχονισθέντων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-58 στη Λάρισα. Είχε προηγηθεί Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Λάρισας, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων κ. Γαρυφαλλιά Καρυστιανού. Χαιρετισμό, επίσης, απηύθηνε κι ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Ηρακλής Γερογιώκας.

Λύση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης  ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα το κυπριακό πρόβλημα ποτέ δεν θα αποτελέσει ένα “διπλωματικό” βάρος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο θα παραμερίσουμε στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Ήταν και θα παραμείνει βασικός παράγων που θα κρίνει την πορεία της όποιας προσέγγισης Ελλάδος - Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει την τακτική των προκλήσεων, όπως πράττει συστηματικά στην πράσινη γραμμή, και να ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά να επιδείξει εμπράκτως ειλικρινή πρόθεση επίλυσης του ζητήματος. Αυτό σημαίνει τίποτε λιγότερο από την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που συνεπάγεται την άρση των συνθηκών κατοχής, με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους».

ΜΑΧ 2 1

ΜΑΧ 3 1

ΜΑΧ 4 1

ΜΑΧ 6

ΜΑΧ 7

ΜΑΧ 8 1

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον χαιρετισμό του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=pgDR5v5cHDA&t=1s

back to top