Menu
A+ A A-

ΜΑΧ 1 21

Παλέρμο, 1 Ιουλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ:

Το Βυζάντιο επιζεί στη Σικελία!

•Παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο ο Τόμος για την Αγία Σοφία

«Η Σικελία ήταν για αιώνες σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου η ελληνική παρουσία ήταν έντονη από τα χρόνια του Ομήρου, και πολύ περισσότερο στους κατοπινούς αιώνες. Σημαντικό, όμως, είναι το αποτύπωμα και του Βυζαντινού πολιτισμού. Εκκλησίες, ψηφιδωτά, εικόνες, τοιχογραφίες, χειρόγραφα συνθέτουν την εικόνα της βυζαντινής Σικελίας. Το Βυζάντιο επιζεί στη Σικελία μέσα από πολλά τοπωνύμια, αλλά και στη ζωντανή τοπική διάλεκτο. Αυτό εξηγεί και τον λόγο της ίδρυσης του σπουδαίου Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και της λειτουργίας έδρας Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παλέρμο». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία. Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Κοινοβούλιο της Σικελίας στο Παλέρμο, στο πλαίσιο της εκστρατείας αφύπνισης της διεθνούς κοινότητας για την σωτηρία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Την παρουσίαση, που συντόνιζε ο σύνδεσμος της ΔΣΟ με Καθολικούς Φορείς κ. Virgilio Avato, χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Πολύκαρπος και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία» κ. Δέσποινα Καρνιαδάκη. Για τον Τόμο μίλησαν, επίσης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου των Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Σπουδών της Σικελίας καθηγήτρια κα Renata Lavagnini και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Alberto Samona. Νωρίτερα, ο σύμβουλος της ΔΣΟ κ. Κώστας Μυγδάλης αναφέρθηκε στην καμπάνια της Οργάνωσης για την Αγία Σοφία.

  

Ο Τόμος της Αγίας Σοφίας σε 15 γλώσσες

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως «μια επικοινωνιακού χαρακτήρα απόφαση, που παραπέμπει στον Μωάμεθ τον Πορθητή και την Άλωση της Πόλης, το 1453. Γιατί δυστυχώς, στην παρούσα τουρκική ηγεσία είναι πολύ ισχυρό το λεγόμενο νεοοθωμανικό δόγμα, που υπηρετεί και τους σύγχρονους αναθεωρητικούς σκοπούς της Άγκυρας».

Μιλώντας για τον Τόμο ανέφερε ότι ήδη «κυκλοφορεί σε 15 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 20 πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που είχαμε την τιμή να τον επιδώσουμε είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά και ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος. Ελπίζω ότι η προσπάθειά μας θα βρει πολλούς συναντιλήπτορες, καθώς ο στόχος μας είναι η αποκατάσταση του δικαίου και των ανθρωπιστικών αρχών, έναντι της απόπειρας να επιβληθεί η ωμή ισχύς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διολίσθηση σε πρακτικές που η ανθρωπότητα έχει, με πολλές θυσίες, αφήσει στο παρελθόν».  

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου κ. Θανάσης Μπούρας, οι βουλευτές από την Ελλάδα κ.κ. Θανάσης Δαβάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιάννης Σαρακιώτης και Απόστολος Πάνας, την Κύπρο οι κ.κ. Πανίκος Λεωνίδου, Ηλίας Μυριάνθους και Μαρίνος Μουσιούττας, την Αίγυπτο η κ. Manal Helal και ο δρ EhabRamzy, την Αλβανία η κ. Σορίνα Κότι, την Αρμενία οι κ.κ. SisakGabrielyan, Hrachya Hakobyan  Haik Tsirunian και η κ. Tsonivar Vardanyan, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη η κ. LjubicaMiljanovic και ο κ. Trajan Stojanovic, από το Ιράν οι κ.κ. Ara Shaverdian και Geghard Mansuryan, από τη Σερβία ο κ. Alexandr Cotric, από την Ρουμανία οι κ.κ. Ioan Vulpesku, Omut Valeriu Atanasiu και Ilie-Alin Colesa και από την Πολωνία ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας κ. Michal Kaminski και ο κ. Eugeniusz Czykwin, κι ο πρώην Γ.Γ. της ΔΣΟ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στη βυζαντινή μονή του San Fratello

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Σικελία, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, επισκέφθηκε τη βυζαντινή μονή των Τριών Αγίων του San Fratello, που βρίσκεται στην κορυφή του Monte Vecchio, και είναι αφιερωμένη στους Τρεις Αγίους Μάρτυρες αδελφούς Alfio, Filadelfio και Cirino. Στη μονή που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μαρτυρίες της παρουσίας ελληνόφωνων μοναχών στην Σικελία, τους Ορθόδοξους βουλευτές υποδέχθηκαν νέα παιδιά, που προσφέρουν ως εθελοντές στον δήμο, τα οποία τους ενημέρωσαν για την ιστορία της πάλαι πότε διαλαμψάσης βυζαντινής μονής. Ακολούθως, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ υπό τον Γ.Γ. δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο έτυχε θερμής υποδοχής στο δημαρχείο του San Fratello από τον δήμαρχο κ. Giuseppe Princiotta, τον βουλευτή, αντιπρόεδρο της επιτροπής υγείας, κ. Calogero Leanza και την σύμβουλο του Δήμου κ. Cardali Fortunata.

ΜΑΧ 2 22

ΜΑΧ 3 20

ΜΑΧ 4 18

ΜΑΧ 5 15

ΜΑΧ 6 11

ΜΑΧ 7 11

ΜΑΧ 8 9

ΜΑΧ 9 7

ΜΑΧ 10 7

Φωτ. 1,2. Παρουσίαση από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο του τόμου της Αγίας Σοφίας στο κοινοβούλιο της Σικελίας.

Φωτ. 3. Η παρουσίαση έγινε στον επιβλητικό παλάτι που σήμερα στεγάζει το κοινοβούλιο της Σικελίας.

Φωτ. 4. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφέρει σε ένδειξη τιμής στην ελληνίστρια κ. Renata Lavagnini αριθμημένο ανάτυπο γκραβούρας του Παναγίου Τάφου.

Φωτ. 5. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Ρουμάνο πρόεδρο της Γ.Σ. της ΔΣΟ, Ioan Vulpesku, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Θανάση Μπούρα, και την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Παλέρμο, Δέσποινα Καρνιαδάκη.

Φωτ. 6. Ο δήμαρχος του San Fratello προσφέρει τιμητική πλακέτα στον επικεφαλής της ΔΣΟ

Φωτ. 7. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον δήμαρχο Giuseppe Princiotta και τον τοπικό βουλευτή Calogero Leanza.

Φωτ. 8. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ προσφέρει ανάτυπο γκραβούρας του Πανάγιου Τάφου στον βουλευτή Calogero Leanza.

Φωτ. 9. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ευχαριστούν την πολιτική ηγεσία του Δήμου για την θερμή φιλοξενία.

Φωτ. 10. Οι βουλευτές της ΔΣΟ με τους εθελοντές του San Fratello στο βυζαντινό μοναστήρι των Τριών Αγίων.

back to top