Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΚΥΝΗΓΩΝ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Η ταχεία μετάδοση της πανώλης των χοίρων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, έχει οδηγήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων, καθώς η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει είναι τεράστια. Σύμφωνα με το Reuters (17.07.2019), στη γειτονική μας Βουλγαρία, όπως προκύπτει από δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας της χώρας κ. Desislava Taneva, οι αρχές θα καταβάλλουν περίπου 75 ευρώ για κάθε σκοτωμένο αγριόχοιρο, καθώς σκοπεύουν να μειώσουν σημαντικά την πυκνότητα του αγριόχοιρου σε ζώνες των 20 χιλιομέτρων γύρω από τις εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Όπως είναι προφανές, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει καταφύγει σε αυστηρά μέτρα για τη συγκράτηση της νόσου. Κάποια από αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να τεθούν υπό συζήτηση για τις περιφέρειες της επικράτειας που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου να πληγούν από την πανώλη των χοίρων. Με αυστηρή προϋπόθεση ότι κάθε ζώο που θανατώνεται θα ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το αν έχει νοσήσει θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την ύπαρξη κρουσμάτων της νόσου και τη γεωγραφική τους κατανομή, ενώ θα προσφέρει το πλεονέκτημα της άμεσης επέμβασης. Επιπλέον, το κίνητρο της χρηματικής ανταμοιβής δεν ευνοεί την αυθαίρετη απόρριψη άκρως μολυσματικών μερών του αγριόχοιρου (πχ εντόσθια σε δασικές εκτάσεις) και, συνεπώς, περιορίζει τη νέα επιμόλυνση των πληθυσμών αγριόχοιρων μέσω της τροφής.
Τέλος, εκτός των αγριόχοιρων, μεγάλοι πληθυσμοί ημίαιμων που προξενούν σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως και αποτελούν σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να εντάξετε στον σχεδιασμό αναχαίτισης της εισόδου της πανώλης των χοίρων στη χώρα μας επιπρόσθετα μέτρα, όπως την οικονομική ανταμοιβή κυνηγών για τη θανάτωση αγριόχοιρων και ημίαιμων;

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2019

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top