Menu
A+ A A-

maximos vouli 1

Ομιλία
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη βουλή επί του νομοσχεδίου
για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2015

«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα ένα πραγματικά κρίσιμο νομοσχέδιο, που σχετίζεται με ένα από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αυτό της μετανάστευσης.

Ένα πρόβλημα που απειλεί να μετατραπεί σε «βόμβα μεγατόνων», και να τινάξει στον αέρα την ήδη εύθραυστη κοινωνική μας συνοχή.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αύριο της Ελλάδας. Ιδιαίτερα, σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, με πολεμικές συγκρούσεις εν εξελίξει και με γείτονες που ολοκάθαρα δρουν υπό το πρίσμα επικίνδυνων εθνικισμών.

Και τα συζητούμε αυτά σήμερα, λόγω της ακατανόητης κυβερνητικής σπουδής. Την ώρα της δραματικής κορύφωσης μιας πεντάμηνης, οιονεί «διαπραγμάτευσης» για συμφωνία με τους εταίρους.

Ένα ακόμη επεισόδιο σε ένα διαρκές ρεσιτάλ ανωριμότητας και ανευθυνότητας, από πολιτικές δυνάμεις που παραπλάνησαν και παρέσυραν τον ελληνικό λαό με μοναδικό σκοπό να πάρουν την εξουσία.

Και τι καταφέρατε κύριοι της συγκυβέρνησης με την άφρονα τακτική σας;
Βυθίσατε την πολιτική ζωή για μήνες στην αβεβαιότητα, κλονίσατε την πραγματική οικονομία, και την οδηγήσατε σε κώμα, προκαλέσατε κραχ στο τραπεζικό σύστημα με τον πανικό που σπείρατε στους καταθέτες, κηρύξατε εσωτερική στάση πληρωμών που την πληρώνουν όλες, και οι υγιείς, επιχειρήσεις, γυρίσατε το δείχτη της ανάπτυξης σε αρνητική φορά.

Είπατε ότι θα σκίζατε τα μνημόνια, με μιάς, με έναν νόμο, με ζουρνάδες και νταούλια, θα μοιράζατε λεφτά, που είχαν κοπεί από τους κακούς μνημονιακούς.
Και τι κάνατε;

Επιλέξατε για πέντε ολόκληρους μήνες να παίζετε θέατρο, βαρουφάκεια παίγνια, δημιουργικές ασάφειες, και άλλα φαιδρά.

Και το αποτέλεσμα ποιο είναι σήμερα; Με την πλάτη κολλημένη στο τοίχο, η Ελλάδα, με την υπογραφή του πρωθυπουργού παρακαλώ, να προτείνει μέτρα 7,9 δις.

Εσείς, που ανατρέψατε την προηγούμενη κυβέρνηση για 980 εκατομμύρια!
Και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι άλλο θα μπει στην ασήκωτη λίστα των μέτρων.
Αλλά και από αυτά που γνωρίζουμε, είναι βέβαιο ότι θα πληγούν όλοι, και μην προσπαθείτε να παραπλανήσετε.

Η δραματική αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, σε εισιτήρια, σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, στην εστίαση, η αύξηση των κρατήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα, για τα οποία υποτίθεται εσείς οι υπερασπιστές των αδυνάτων κόπτεσθε.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι τα μέτρα σας θα χτυπήσουν την καρδιά της οικονομίας, τον ιδιωτικό τομέα. Ο φορο-βομβαρδισμός θα ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στέλνοντας ακόμη περισσότερους στην ανεργία.

Και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι τελικά θα φέρει η συμφωνία σας, για το χρέος, για την χρηματοδότηση, για επιπρόσθετα μέτρα που πρόκειται να παρθούν στην πορεία, όπως η πιθανολογούμενη ραγδαία αύξηση της φορολογίας στους αγρότες.

Θα ανέμενα, έστω και τώρα, μια λέξη αυτοκριτικής από εκείνους που με περισσή ευκολία χαρακτήριζαν “γερμανοτσολιάδες” τους υποστηρικτές του mail Χαρδούβελη, με μέτρα μόλις 980 εκατομμύρια ευρώ. Σεις που εισηγείστε μέτρα 8 δις είστε η εθνικά υπερήφανη κυβέρνηση;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Την ίδια λοιπόν ανευθυνότητα, την ίδια ελαφρότητα, που δείχνει άγνοια κινδύνου, έλλειψη επίγνωσης του ζητήματος και σοβαρές ιδεοληπτικές εμμονές έχει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες.

Και το συζητούμε, τη στιγμή που τα νησιά του Αιγαίου βουλιάζουν κυριολεκτικά από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και λαθρομετανάστες που περνούν στη χώρα μας. Οι εικόνες προκαλούν ντροπή και αγανάκτηση.

Και αντί να ασχοληθείτε με αυτό σοβαρά -γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή πολιτική μόνον η μεταφορά με τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά και μετά για «ηλιοθεραπεία» στην Ομόνοια- τρέχετε μη χάσετε, να δώσετε το χαμπέρι, ότι η Ελλάδα άνοιξε και περιμένει κι άλλους, ότι εδώ υπάρχει η καλή ευκαιρία να πάρεις ιθαγένεια ή άδεια ευρωπαϊκού κράτους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι αδιανόητο η Ελλάδα που είναι πύλη εισόδου μεταναστών να θεσπίζει τη χαλαρότερη νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας. Κανείς δεν έχει αντίρρηση, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε εδώ, πήγε σχολείο, αποφοίτησε, είναι ενήλικος, αγαπάει την Ελλάδα, νοιώθει την Ελλάδα ως πατρίδα του να πάρει την ελληνική ιθαγένεια.

Άλλο όμως αυτό, και άλλο να λες ότι την ιθαγένεια την παίρνει ένα παιδί απλά και μόνο με την εγγραφή του στην α΄ δημοτικού. Αυτό ανατρέπει κάθε κανόνα λογικής. Τι πολιτισμικούς δεσμούς, τι βαθύτερη σχέση μπορεί να έχει δημιουργηθεί σε αυτή την ηλικία; Αν δεν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου, πώς μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να είναι το ένα ή το άλλο;

Αυτό που προτείνει το νομοσχέδιό σας για το σχολείο είναι φύλλο συκής, είναι γραφειοκρατικό άλλοθι. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο. Σκοπός είναι η μαζική απόδοση ιθαγένειας.

Και αυτό διαφαίνεται και από τις άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου, όπως η διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, που συνιστά εξοργιστική πρόσκληση για παράνομη είσοδο στη χώρα γυναικών με παιδιά, ώστε να πάρουν άδεια παραμονής. Αλλά και η μείωση του χρόνου που προβλέπεται για την απόδοση άδειας για εξαιρετικούς λόγους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι στιγμές που βιώνει η χώρα είναι κρίσιμες.
Και θα είναι κρίσιμες ακόμη και αν υπάρξει η εκκολαπτόμενη επώδυνη συμφωνία, ακόμη και αν ψηφιστεί. Μπορεί να γλιτώσαμε, όπως ελπίζουμε την καταστροφή, ο Γολγοθάς, όμως, δεν τελείωσε.

Και με πολιτικές όπως αυτές που προωθεί ανεύθυνα και αστόχαστα η συγκεκριμένη κυβέρνηση, ο αγώνας για τη σωτηρία θα κρατήσει για πολύ ακόμη».

back to top