Menu
A+ A A-

maximos vouli

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου & Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε απόψε με διαδικασίες κατεπείγοντος, με διαδικασίες «fast track», τα νέα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του τρίτου μνημονίου της Αριστεράς. Καλούμαστε ουσιαστικά να ψηφίσουμε άρον-άρον για ακόμα μια φορά, τα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση, τα μέτρα που μας φέρνει η… περήφανη Κυβέρνηση της δεύτερης φοράς Αριστερά.

Έτσι στα γρήγορα, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, ώστε την Παρασκευή το EUROGROUP να ελέγξει, αν αυτά που ψηφίσαμε είναι η ακριβής μετάφραση των όσων συμφώνησε η κυβέρνηση την Τρίτη. Τόση δημοκρατική διαδικασία, τόση ενίσχυση του κοινοβουλευτικού έργου, πώς να την αντέξουμε αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Βέβαια στην πραγματικότητα, πώς να αντέξει τόση κοροϊδία ο ελληνικός λαός. Έχουμε σχέδιο, έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας. Το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, σήμερα είναι σύνθημα, τη Δευτέρα που θα είναι Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νόμος». Φέρνετε νόμο, ο οποίος ουσιαστικά προστατεύει μόλις το 25% των νοικοκυριών και αυτό μόλις για μια τριετία. Αυτή είναι η αξιοπρέπεια της διαπραγμάτευσης που κάνετε. Η αξιοπρέπεια των πλειστηριασμών!

Σήμερα, λοιπόν, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ακόμη και οι συμπολίτες μας, που ως πρόσφατα ήταν «νοικοκυραίοι», συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους. Γιατί τώρα έχουν χάσει τη δουλειά τους, έβαλαν λουκέτο στην επιχείρησή τους. Αυτό είναι ουσιαστικά το «Βατερλό» της δημαγωγίας σας. Το ίδιο με αυτό των υποσχέσεών σας για τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο διαβεβαιώνατε πως θα καταργούσατε και παραπλανήσατε τους πολίτες και αποσπάσατε την ψήφο τους. Αποδεικνύεται ότι το μόνο που θέλετε ήταν η εξουσία και ας πάει και το παλιάμπελο.

Σήμερα, λοιπόν, καταρρέει ο μύθος της κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς. Οι 8.000 Λαρισαίοι που σύμφωνα με δημοσιεύματα την 1η Δεκεμβρίου λαμβάνουν ειδοποιητήρια από εργολάβο της ΔΕΗ να πληρώσουν τις οφειλές τους αλλιώς θα τους κοπεί το ρεύμα το συνειδητοποιούν πολύ βίαια. Οι μέχρι χθες αδύναμοι συμπολίτες μας έγιναν τώρα μπαταχτσήδες και κακοπληρωτές. Τώρα, λοιπόν, είστε απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία και απέναντι στους πολίτες που τους γεμίσατε με φρούδες ελπίδες.

Λέτε ότι ήταν αναγκαία η Συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Καμία αντίρρηση, συμφωνούμε. Όμως, ποιος φταίει που φτάσαμε και πάλι στην άκρη του γκρεμού; Ποιος έκλεισε τις τράπεζες και ποιος πληρώνει τελικά το μάρμαρο, το λογαριασμό των δικών σας λαθών;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το λέμε συνεχώς από την πρώτη στιγμή που συνομολογήθηκε το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Το πλέον αρνητικό στοιχείο είναι η εμμονή της Κυβέρνησης σε υφεσιακά μέτρα, στα μέτρα που σκοτώνουν την υγιή παραγωγή. Η εμμονή της Κυβέρνησης να στραγγαλίσει ότι είναι ακόμη όρθιο και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα και αυτό συμβαίνει και σήμερα. Αφού παίξατε για μήνες την κολοκυθιά με το σήριαλ των ισοδυνάμων για το 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που εσείς προτείνατε, από τις δικές σας ιδεοληψίες γεννήθηκε, αυτές που βλέπουν σε κάθε ιδιωτική δραστηριότητα εχθρούς, ο κλήρος έπεσε στην ελληνική οινοποιία.

Δίνετε καίριο πλήγμα σε ένα δημιουργικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, όταν κανένα κράτος – μέλος της ΕΕ δεν έχει βάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί. Η απόφαση αυτή θα πλήξει περίπου 150.000 Έλληνες αμπελουργούς, ένα κλάδο που βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια, 20.000 εργαζόμενους στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις που επένδυσαν και πολλοί από αυτούς δανείστηκαν και σήμερα βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Γιατί δεν βάζετε αλήθεια τον φόρο στα σκληρά εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά; Είναι αξίωση της τρόικας ή και αυτή δική σας πρόταση;

Μένουμε πράγματι άναυδοι και από αυτή την απόφαση. Ευφυής κι αυτή όπως και οι άλλες των μαθητευόμενων μάγων που χτυπούν την παραγωγή, την ζωντανή παραγωγή, εκεί που παράγεται πραγματικά πλούτος και, κυρίως, στην πρωτογενή όπου βάζετε χωρίς αναστολή φόρους ασήκωτους στους αγρότες και πολλαπλασιάζετε τις ασφαλιστικές τους εισφορές και μετά περιμένετε να δείτε ανάπτυξη. Όμως, σας βλέπουν πλέον και οι ίδιοι οι αγρότες και οι αγρότες που σας ψήφισαν και σας ανέδειξαν πρώτους.

Βλέπετε τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια, γιατί όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Τώρα, λοιπόν, μη ψάχνετε για δικαιολογίες. Πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μιλούσατε για ισοδύναμα και σήμερα αποδεικνύετε ότι τα περίφημα ισοδύναμα ήταν ένα πουκάμισο αδειανό. Τώρα, λοιπόν, εισπράττετε τα επίχειρα του λαϊκισμού σας και αντιμετωπίζετε πλέον τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους με βία, με ΜΑΤ, παρατάσσοντας απέναντί τους τις δυνάμεις καταστολής. Η εμπειρία, όμως, κύριοι της Κυβέρνησης διδάσκει ότι καμία κυβέρνηση που συστηματικά καταφεύγει σε ΜΑΤ και σε καταστολή δεν μακροημερεύει.

Σας ευχαριστώ».

Media

back to top