Menu
A+ A A-

Max vouli

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
στην επί της αρχής συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις «βοσκήσιμες γαίες»

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση στην Επιτροπή μας του πρώτου νομοσχεδίου που φέρνει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της δεύτερης φοράς Αριστερά, συμπίπτει με την μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος, των αγροτών που θεωρούν ότι τους εξαπατήσατε στις εκλογές και η Κυβέρνηση, τους αντιμετωπίζει με χημικά και κατασταλτικά μέτρα και με τα ΜΑΤ που υποτίθεται ότι θα καταργούσε.

Οι αγρότες που σας ανέδειξαν, κύριοι Υπουργοί, πρώτη δύναμη στις εκλογές, ανέμεναν να υλοποιήσετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, δηλαδή, να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ και στα χωράφια, να καταργήσετε τον φορολογικό συντελεστή 13% -που το θεωρούσατε δυσβάσταχτο για το αγροτικό εισόδημα, να αποτρέψετε κάθε σκέψη φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων, να επαναφέρεται το αφορολόγητο των 12.000 €, να επαναχορηγήσετε την 13η σύνταξη.

Αυτά, βροντοφωνάζατε τον Γενάρη και με αυτά, αφού πρώτα υποκλέψατε την ψήφο των αγροτών, μας φέρατε το 3ο και πιο επώδυνο μνημόνιο της Αριστεράς, που φέρει την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου.

Όχι μόνον δεν καταργήσατε τον ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, αλλά μειώσατε και τις δόσεις από έξι σε πέντε. Αντί να καταργήσετε τον συντελεστή 13% στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος τον διπλασιάζεται στο 26% και μάλιστα, φτάνοντας την προκαταβολή στο 100%. Βεβαίως, λησμονήσατε εξαγγελίες για αφορολόγητο 12.000, όπως επίσης και για αφορολόγητες επιδοτήσεις. Σε ό,τι δε αφορά την 13η σύνταξη του Ο.Γ.Α., ήταν ακόμη ένας εμπαιγμός προς τους αγρότες, για τους οποίους ετοιμάζεται τριπλασιασμό των ασφαλιστικών τους εισφορών. Λησμονείται, όμως, πόσο απέχουν οι ασκήσεις επί χάρτου, από την πραγματικότητα. Φοβούμαι ότι θα έχετε ασφαλισμένους μόνον στα χαρτιά, που θα αδυνατούν απλά να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ήρθατε τον Σεπτέμβριο και υποκλέψατε την ψήφο των αγροτών για δεύτερη φορά, διαλαλώντας ότι έχετε ισοδύναμα, που ουσιαστικά θα καθιστούσαν ανενεργά τα μέτρα του μνημονίου. Οι αγρότες και πάλι σας ψήφισαν και σας έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία.

Τι βλέπουμε σήμερα; Ότι όλα όσα εμείς με σθένος είχαμε απορρίψει από τις αξιώσεις της Τρόικας ή των θεσμών, όπως αρέσκεστε να τους λέτε, επανήλθαν στην χειρότερη εκδοχή τους.

Θυμάμαι στην συνάντησή μας με τους κτηνοτρόφους, την δέσμευσή σας για «τροπολογία Χαρακόπουλου» -έτσι την είχατε βαφτίσει- που θα επανέφερε την διάρκεια της ζωής του γάλακτος από τις 7 στις 5 ημέρες. Τελικά, κύριε Υπουργέ, επί των ημερών σας, καταργήθηκε κάθε χρονικός περιορισμός, ούτε καν οι έντεκα ημέρες που συζητούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα περιώνυμα ισοδύναμα, που θα θεράπευαν πάσαν νόσον του 3ου μνημονίου που μας φέρατε, τι έγιναν; Σήμερα μαθαίνουμε ότι ένα από τα ισοδύναμα που βρήκατε, είναι ο επιπλέον φόρος στο κρασί. Βέβαια, αναμέναμε ισοδύναμα που θα ελάφρυναν τα φορολογικά βάρη στους αγρότες και εσείς, βάζετε νέους φόρους, που θα έχουν αρνητικές συνέπειες, όχι μόνον στην οινοποιία αλλά και στην αμπελοκαλλιέργεια.

Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ρωτηθήκατε και συναινέσατε σε αυτό το μέτρο; Γιατί για τα μέτρα του μνημονίου που πλήττουν τους αγρότες, μας είπατε ότι είχατε άγνοια. Τα μέτρα του μνημονίου για τους αγρότες είναι «ορφανά». Κατ' επανάληψη, έχω ρωτήσει ποιος τα εισηγήθηκε; Ποιος τα διαπραγματεύτηκε από πλευράς της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών; Και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη.

Έρχομαι, τώρα, κυρία Πρόεδρε στα του νομοσχεδίου. Η ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα από το οποίο εξαρτάται και η καταβολή των επιδοτήσεων. Στο ζήτημα αυτό, κύριε Υπουργέ, φοβούμαι ότι κινδυνεύετε να γίνεται σαν τον τσοπάνη στο γνωστό μύθο που φωνάζει «λύκος στα πρόβατα» και ουδείς πια τον πιστεύει. Η αξιοπιστία δύσκολα χτίζεται και εύκολα γκρεμίζεται.

Κατά κανόνα, η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης διδόταν πριν την 28η Οκτωβρίου και η εξόφληση πριν τα Χριστούγεννα. Υπήρξαν αλλεπάλληλες δηλώσεις και διαρροές από πλευράς σας για προκαταβολή 70% τέλη Νοεμβρίου ή για 90% το Δεκέμβριο, που δημιούργησαν εύλογα σύγχυση και αγανάκτηση στους αγρότες, που στη δύσκολη αυτή συγκυρία περιμένουν αυτά τα χρήματα που δικαιούνται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Είχατε την υποχρέωση εντός του 2015 να εκπονήσετε τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Μας είχατε υποσχεθεί σε σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους, ότι θα τα είχατε εκπονήσει εντός του Αυγούστου. Ήδη εκπνέει η χρονιά και δεν έγινε τίποτα. Και αντ’ αυτού έρχεται και ο νέος νόμος, που ουσιαστικά είναι μια αντιγραφή του προηγούμενου με μεγάλη χρονική υστέρηση.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, επειδή οι επιδοτήσεις εξαρτώνται από το μέγεθος του βοσκοτόπου, οφείλω να πω, ότι με δική μας επιμονή άλλαξε σε επίπεδο ΕΕ ο ορισμός του βοσκότοπου και συμπεριλήφθηκαν και φρυγανώδης, ποώδης και ξυλώδης εκτάσεις, κάτι που νομοθετήσαμε με το ν.4264 και σήμερα αντιγράφετε.

Θεωρούμε θετικό, κυρία Πρόεδρε, ότι επιτρέπονται πρόχειρα καταλύματα ζώων εντός των βοσκήσιμων γαιών και θα πρότεινα, κύριε Υπουργέ, να εξετάσετε το αίτημα των κτηνοτρόφων να επιτρέπονται όλα τα είδη κτηνοτροφικών κτισμάτων που είναι νομίμως τακτοποιημένα. Όπως επίσης, συμφωνούμε με την παράταση της προθεσμίας αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σε συνέχεια του ν.4356, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσω είχε καταψηφίσει. Ήταν η εποχή που η «βελόνα» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονίμως κολλημένη στο «όχι σε όλα».

Όσον αφορά το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων, να θυμίσω ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για την Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και τη Θεσσαλία φέρει τη δική μου υπογραφή. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, είχαμε αποφασίσει την επέκταση του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, προέκυψαν εκλογές και ανέκοψαν τον σχεδιασμό. Σήμερα, μετά δέκα μήνες απραξίας, κάνετε το επόμενο βήμα. Θυμίζω όμως, ότι επί των ημερών μας, κύριε Υπουργέ, δεν επιβαρύνονταν ο κτηνοτρόφος με τέλη περισυλλογής των νεκρών ζώων, κάτι δυστυχώς, που σήμερα νομοθετείτε με την παρέμβασή σας.

Κυρία Πρόεδρε, ολοκληρώνω λέγοντας, ότι η κτηνοτροφία είναι ένας από τους πιο αδικημένος τομείς του πρωτογενούς μας τομέα. Το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, οφείλεται σε ελλείψεις που έχουμε σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οφείλουμε, λοιπόν, ως πολιτεία να κάνουμε κάθε τι που περνάει από το χέρι μας για την στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Ένα από αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι η ελεύθερη βόσκηση, σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει με την σταβλισμένη κτηνοτροφία στις βόρειες χώρες.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι από την εξεύρεση βοσκότοπου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων, το νομοσχέδιο αυτό, έστω και με χρονική υστέρηση, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση».

 

Media

back to top