Menu
A+ A A-

Περιφερειών 1

Αθήνα, 12Απριλίου 2016

Παρέμβαση
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών
με θέμα: «Ενημέρωση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας (2015-2019)
από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό»

«Κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ καταρχήν για την πρόσκληση στην Επιτροπή Περιφερειών. Ως Βουλευτές Θεσσαλίας παρευρισκόμαστε στη σημερινή συνάντηση.
Θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ. Περιφερειάρχη, στα γνώριμα έδρανα της Βουλής. Μαζί περάσαμε το κατώφλι το 2004. Η παρουσία του βεβαίως εδώ, πραγματοποιείται, όπως φάνηκε και από την ένταση που υπήρξε λίγο νωρίτερα, σε μία ιδιαίτερη στιγμή για τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα για τον κλάδο της αγελαδοτροφίας.
Δεν νοιώθω καθόλου δικαιωμένος κ. Πρόεδρε, γιατί παραιτήθηκα όπως ξέρετε από Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν τότε σε εφαρμογή των αξιώσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, επιμηκύνθηκε η διάρκεια ζωής του γάλατος κατά δύο ημέρες. Από πέντε σε επτά. Και ενθυμούμαι τότε, την νυν ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να λέει σε όλους τους τόνους ότι, θα επαναφέρει την διάρκεια ζωής στις πέντε ημέρες,τον Πρωθυπουργό να μιλά από το βήμα της Βουλής για “εργαλειοθήκη Χατζηδάκηκαι όχι για εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ” και τελικώς, με το Τρίτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε, όχι μόνο δεν επανήλθε στις πέντε ημέρες η διάρκεια ζωής, όχι μόνο δεν έμεινε στις επτά ημέρες, όπως με την δική μου παραίτηση και τις διαμαρτυρίες άλλων συναδέλφων Βουλευτών ψηφίστηκε τότε, όχι μόνο δεν πήγε στις έντεκα ημέρες όπως αξίωνε αρχικώς ο ΟΟΣΑ, αλλά έχουμε για πρώτη φορά, φρέσκο γάλα, αορίστου χρόνου! Η γαλακτοβιομηχανία μπορεί να ορίζει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Τις συνέπειες αυτές τις βιώνουμε αυτές τις μέρες με το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην αγελαδοτροφία, με τις γαλακτοβιομηχανίες να αρνούνται να παραλάβουν γάλα γιατί φέρνουν από το εξωτερικό γάλα φθηνότερο και δεν ζούμε ακόμη τις συνέπειες στο γιαούρτι, για το οποίο έγινε νωρίτερα θόρυβος. Αν θα έρθουν και αυτές, τότε θα είναι ακόμη πιο ασφυκτικά τα πράγματα, αλλά ήδη είναι ασφυκτικά. Ήδηβιώνουμε μέρες μελάνες για την αγελαδοτροφία. Κραυγή αγωνίας είναι η ανακοίνωση του Προτύπου Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας «ΘΕΣ-Γάλα», που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα και στην πρωτεύουσα. Κλείνω αυτήν την παρένθεση γιατί αναγκάστηκα να τοποθετηθώ επειδή προκλήθηκα.

Κύριε Περιφερειάρχα,
μιλήσατε για το μεγάλο έργο του Αχελώου. Για μας είναι περιβαλλοντικό, για τους πολέμιούς του είναι φαραωνικό. Φοβούμαι ότι αυτή η κουβέντα γίνεται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει εκτελεστεί. Έχουν δαπανηθεί 1,1 δισ. ευρώ. Μιλάμε για τεράστια νούμερα. Το να συζητάμε σήμερα το αν έπρεπε να γίνει το έργο του Αχελώου ή αν τα χρήματα αυτά έπρεπε να πάνε για να γίνουν λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και να αξιοποιήσουμε τα νερά του Πηνειού ποταμού, που επίσης καταλήγουν στη θάλασσα, νομίζω ότι είναι άνευ ουσίας, διότι, είτε θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο, είτε να αποκατασταθεί το περιβάλλον, δηλαδή να δαπανήσουμε επιπλέον χρήματα για να καταστραφούν αυτά που έγιναν.
Εμείς υποστηρίζουμε ότι το έργο είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό. Η Δυτική Ελλάδα έχει υδατικό πλεόνασμα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πλήρωνε κάθε τόσο αποζημιώσεις στην Αιτωλοακαρνανία γιατί υπερχείλιζε ο Αχελώος και προκαλούσε ζημιές στις καλλιέργειες. Από τη μια, λοιπόν, πληρώνουμε αποζημιώσεις για ζημιές που γίνονται από την υπερχείλιση του ποταμού και του νερού που καταλήγει στη θάλασσα και, από την άλλη, έχουμε ζημιές από ξηρασία στο θεσσαλικό κάμπο. Πρέπει, λοιπόν, να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και έμμονες σε αυτήν τη συζήτηση και να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα. Αν έχουμε την πολυτέλεια θεωρητικολογίας όταν είμαστε στην Αντιπολίτευση, αυτήν την πολυτέλεια δεν την έχουμε όταν είμαστε στην Κυβέρνηση. Στην Κυβέρνηση πρέπει να δρούμε, να παίρνουμε αποφάσεις και να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος.

Δεύτερον, με αφορμή τα όσα ελέχθησαν για το πρόγραμμα «Μπαλτατζής», όταν βρέθηκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέμεινα γιατί το πίστευα, ότι ένα μεγάλο μέρος του «Μπαλτατζής» πρέπει να δοθεί στις περιφέρειες. Γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα, βρίσκονται επί τόπου και είναι αποδέκτες των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών και ορθώς το ένα τρίτο και πλέον του προϋπολογισμού του προγράμματος δίνεται πια στις περιφέρειες. Θα ήθελα να παρακαλέσω, κ. Περιφερειάρχα, γνωρίζοντας ότι κατ' ουσίαν κρούω ανοιχτές θύρες, τα χρήματα αυτά να πάνε, αν όχι όλα τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος, σε εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και αντικατάσταση υπογείων φθαρμένων δικτύων των ΤΟΕΒ. Εκεί θα πιάσουν περισσότερο τόπο. Ας μην πάμε πάλι σε αναπλάσεις, σε πλατείες και λοιπά. Είναι καλά και αυτά και χρειάζονται, αλλά πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες προτεραιότητες.

Αναφερθήκατε στα μεγάλα οδικά έργα. Θέλω να προσθέσω και τον Ε-65. Θα θέλαμε να έχουμε την εικόνα για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των έργων, και της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, που κάθε τόσο έχουμε ατυχήματα και του δρόμου Ελασσόνα-Κοζάνη και του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα. Θα θέλαμε να ξέρουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή, για να δούμε, δηλαδή, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των έργων.

Θα ήθελα να θέσω δύο ακόμη πολύ μεγάλα θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το μεγάλο ζήτημα των ημερών που είναι το προσφυγικό, ένα πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο την πατρίδα μας, αλλά όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο, θα έλεγα. Δεν έχει νόημα να κάνουμε κριτική τούτη την ώρα για το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα, τα λάθη και τις παραλείψεις που μπορεί να έγιναν στην αντιμετώπισή του.
Το ζητούμενο είναι πώς το αντιμετωπίζουμε αυτήν την ώρα και επειδή και εμείς, κ. Περιφερειάρχα, γινόμαστε αποδέκτες της έντονης ανησυχίας των κατοίκων της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Λάρισας, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε περισσότερα στοιχεία όσο αφορά τον αριθμό των φιλοξενουμένων στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στο “Στρατόπεδο Ευθυμιόπουλος” στη Μάνδρα της Λάρισας, οι υφιστάμενες υποδομές πόσο αντέχουν και αν έχετε υπόψη σας αν επίκειται έλευση και άλλων προσφύγων-μεταναστών στη Θεσσαλία.

Τέλος, θέλω να θέσω το ζήτημα της ΑβερωφείουΓεωργικής Σχολής στη Λάρισα. Όταν βρέθηκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Περιφερειάρχα, δεν σας κρύβω ότι όραμά μου ήταν να συγκεντρωθούν όλες οι διάσπαρτες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα, όπως ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή. Για όσους δεν ξέρουν, είναι ένα κληροδότημα του Αβέρωφ που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Λάρισα. Είναι ένα κτιριακό συγκρότημα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Δυστυχώς, η φθορά του χρόνου είναι έντονη στο κτιριακό συγκρότημα και χρειάζεται ανακαίνιση και συντήρηση. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» δεν είχε αυτή τη δυνατότητα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν από τα δικά σας επιχειρησιακά προγράμματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχει αυτή η δυνατότητα ανακαίνισης του κτιριακού συγκροτήματος της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, που πραγματικά θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Λάρισας.
Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε για την ανοχή σας».

Δείτε εδώ το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=vkFHR7naR34&feature=youtu.be

back to top