Menu
A+ A A-

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: 

«Έργο εθνικής σημασίας η μερική εκτροπή του Αχελώου»

Γενικόλογες οι αναφορές περί αναδιάρθρωσης καλλιεργειών 

«Όπως ο αιμοδότης που δίνει μια φιάλη αίμα σώζει το συνάνθρωπό του χωρίς να έχει επιπτώσεις στην υγεία του, έτσι και η μερική εκτροπή του Αχελώου είναι σωτήρια για τη Θεσσαλία χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία» τόνισε  ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της εκτροπής του Αχελώου.

Στην αγόρευση του ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Από την ημέρα της κατάθεσης των επίμαχων τροπολογιών, είδε το φως της δημοσιότητας μια ομοβροντία αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις, αναλυτές του έντυπου Τύπου και φορείς της Αιτωλοακαρνανίας. Αναμφίβολα είναι κατανοητή και απόλυτα σεβαστή η ευαισθησία όλων για την προστασία του περιβάλλοντος. Φοβούμαι, όμως, ότι κάποιοι δεν κινούνται απλά στο χώρο της υπερβολής αλλά και της απρέπειας παρομοιάζοντας τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με κόκκινο δικτάτορα, όπως ο Στάλιν ή ο Νάσερ.

Το έργο της εκτροπής του Αχελώου που θα δώσει ζωή στη Θεσσαλία, όπως τονίζεται και στην αιτιολογική έκθεση δεν θίγει κατ΄ ελάχιστο την οικολογική ισορροπία στην Αιτωλοακαρνανία.

Κύριοι συνάδελφοι της Αιτωλοακαρνανίας δεν ζητάμε να μας ελεήσετε από το υστέρημα σας. Ζητάμε το νερό που καταλήγει αναξιοποίητο στη θάλασσα και ενίοτε όταν φουσκώνει ο Αχελώος πλημμυρίζει τα χωράφια σας προκαλώντας ζημιές, τις οποίες στη συνέχεια καλείται η πολιτεία να αποζημιώσει. Αυτό το νερό ζητάμε να έρθει στη Θεσσαλία.

Μιλάμε για λιγότερο από το 20% των υδάτων του Αχελώου, για 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, που η Αιτωλοακαρνανία δεν θα τα στερηθεί και θα αποτρέψουν την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου.

Η συζήτηση για τη μερική εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου αποτέλεσε αφορμή για δημοσιεύματα σχετικά με τις καλλιέργειες στη πεδιάδα της Θεσσαλίας και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Δυστυχώς οι αναλύσεις περιορίζονται στον αφορισμό του βαμβακιού και των εντατικών καλλιεργειών που χαρακτηρίζονται υδροβόρες. Οι αναλύσεις στερούνται «δια ταύτα». Μιλούν γενικά και αόριστα για την ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Κανείς δεν μιλά συγκεκριμένα. Ο μόνος που μίλησε συγκεκριμένα στο παρελθόν ήταν ο πρώην υπουργός Γεωργίας ο κ. Τζουμάκας που προέτρεψε τους αγρότες «βάλτε καρπούζια και αποθηκεύστε τα». Έκτοτε η προτροπή του αυτή έγινε ανέκδοτο στα καφενεία της Θεσσαλίας.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ακόμα και τα ενεργειακά φυτά -που προβάλλουν ως καλλιέργειες του μέλλοντος και προς τα οποία άμεσα θα πρέπει να στραφούμε συμμορφούμενοι προς τις κοινοτικές οδηγίες- είναι σε μεγάλο βαθμό υδροβόρες καλλιέργειες.

Η μερική εκτροπή του Αχελώου είναι έργο εθνικής σημασίας. Θα ξαναζωντανέψει τον Πηνειό που το καλοκαίρι μεταβάλλεται σε ξεροπόταμο. Θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Σήμερα από την πτώση των υδάτων παρατηρούνται καθιζήσεις σε χωριά όπως η Νίκη, όπου κυριολεκτικά σπίτια σχίζονται στα δύο. Με την εκτροπή θα ανέβει η στάθμη του νερού και θα μειωθεί η σπατάλη σε ενέργεια για την άντληση από μεγάλα βάθη. Θα ενισχυθεί η ύδρευση των αστικών κέντρων της Λάρισας και της Μαγνησίας, που σήμερα γίνεται κυρίως από τις γεωτρήσεις. Και τέλος σε μια εποχή πετρελαϊκής κρίσης και ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, θα συμβάλει στην παραγωγή «πράσινης» φιλικής προς το περιβάλλον ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπό συζήτηση τροπολογίες, φοβούμαι πως είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες για την πολύπαθη εκτροπή του Αχελώου. Γι αυτό και καλώ όλες τις πτέρυγες της βουλής να τις υπερψηφίσουν».

back to top