Menu
A+ A A-

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Νεοδημοκράτες και νεοδημοκράτισσες,

Σας μεταφέρω τον αγωνιστικό χαιρετισμό του Προέδρου μας, του Αντώνη Σαμαρά. Η νέα χρονιά είναι χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τον τόπο και την παράταξη.

Με αίσθηση του χρέους μας θα ανταποκριθούμε στο καθήκον μας, προσφέροντας σήμερα σοβαρή αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Με τη δυναμική παρουσία μας σήμερα εδώ δίνουμε και πάλι το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας. Σηματοδοτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα αρχή, το νέο ξεκίνημα. Συμβολίζουμε μια ποιοτική επανεκκίνηση για το κόμμα μας. Μια επανεκκίνηση που αποτελεί την αρχή ενός νέου ταξιδιού.

Στο ταξίδι αυτό πρέπει να βρεθούμε όλοι συνοδοιπόροι, ώστε η παράταξή μας να αναγεννηθεί, να βρει ξανά το βηματισμό της, να κερδίσει τη μάχη των ιδεών και να θέσει τα ισχυρά θεμέλια που απαιτούνται, ώστε όταν έρθει ο καιρός να πάρει ξανά στα χέρια της την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παράταξή μας, κατά συνέπεια και όλοι εμείς που τη στηρίξαμε, βγήκαμε βαθιά τραυματισμένοι από τις πρόσφατες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Υπεστήκαμε βαριά εκλογική ήττα.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επεχείρησαν να απαξιώσουν τη ΝΔ. Φτάσανε μάλιστα πολλοί στο σημείο να λένε πως τίποτα θετικό δεν έγινε στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησής μας, μηδενίζοντας μια προσπάθεια που είχε και πολλά θετικά.

Βεβαίως υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Δεν αφουγκραστήκαμε όσο θα έπρεπε τη βάση της παράταξης, την κοινωνία ολάκερη. Δεν προχώρησαν με τους γρήγορους ρυθμούς που θα θέλαμε οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Πρώτος το παραδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός. Και η αυτοκριτική είναι δύναμη και όχι αδυναμία.

Διαβήκαμε τελικά όλοι τους τελευταίους μήνες από ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Μείναμε όμως όρθιοι, αναδείξαμε νέο αρχηγό και ανακτούμε με γρήγορο βηματισμό και πάλι την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, αποδεικνύοντας ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα με ισχυρά ερείσματα και βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία.

Στα χέρια όλων μας τώρα είναι ο δρόμος της ανάκαμψης και γίνει ταχύτερος. Η ΝΔ, ως κόμμα εξουσίας, ούτε έχει άλλο καιρό για χάσιμο, ούτε την πολυτέλεια να αναλώνεται σε ανούσιους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς.

«Σφουγγάρι», είπε ο πρόεδρός μας και ήδη απέδειξε ότι το εννοεί, στελεχώνοντας το κόμμα με μοναδικά κριτήρια το ήθος, την αξιοσύνη και τις ικανότητες των στελεχών, ανεξαρτήτως ποια ήταν η πολιτική επιλογή τους στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου.

Φίλες και φίλοι,

Η ΝΔ, απέναντι στις Κασσάνδρες, που προέβλεπαν καταστροφικά σενάρια από την υιοθέτηση των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών για την ανάδειξη της νέας της ηγεσίας, έκανε γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία. Και εξέλεξε με καθολική συμμετοχή νέο λαοπρόβλητο πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά.

Και η βάση, όλοι εσείς, έχετε το μεγαλύτερο μερίδιο γι’ αυτή την εξέλιξη, διότι επιβάλλατε το άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτή ήταν και η κομβική διαφορά μας με το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο η ηγεσία του ήταν εκείνη που αποφάσισε να πάει η εκλογή προέδρου στη βάση.

Σ’ εμάς, η βάση ήταν αυτή που επέβαλλε το τέλος των μηχανισμών και την αρχή της νέας εποχής για την παράταξή μας.

800.000 μέλη που ψήφισαν υψώνουν δυνατά τη φωνή τους επιβάλλοντας την ενότητα.

Φίλοι και φίλες,

Η κυβέρνηση προχθές κιόλας, έκανε τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησής της. Απολογισμό όμως για τις πρώτες 100 μέρες ΠΑΣΟΚ έκανε και ο ελληνικός λαός. Και ήδη, και είναι πράγματι πολύ νωρίς, η κυβέρνηση δείχνει σημάδια ασυνεννοησίας και φθοράς. Είναι πολλά αυτά που μπορεί να θυμηθεί κανείς αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για 100 μόνο μέρες.

Απέσυραν το μέτρο της απόσυρσης που είχε κατεξοχήν περιβαλλοντική στόχευση, επιβάλλοντας τα –υποτίθεται- πράσινα τέλη κυκλοφορίας και οδήγησαν πολλούς αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας που είχαν παλαιό αυτοκίνητο να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

Μάλιστα, αναγκάστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί το λάθος και να μιλήσει για επανόρθωση τη νέα χρονιά. Μπορεί να υπήρξε συγνώμη από τον κ. Παπανδρέου, όχι όμως και επιστροφή στους πολίτες του «καπέλου» στα τέλη κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει η πρόθεσή της για επιβολή πόθεν έσχες στις τραπεζικές καταθέσεις, προκαλώντας πανικό και τελική εκταμίευση άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, όταν όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ρευστότητά τους μεσούσης της κρίσης.

Μίλησε για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες, αναστατώνοντας την αγορά, όταν αποτελεί κοινό τόπο ότι ο ΦΠΑ είναι διαβαθμισμένος με κοινωνικά κριτήρια.

Υποχρέωσε τους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις χωρίς να ξέρουν ακόμη τι θα ισχύσει, τροφοδοτώντας μια ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία.

Παράλληλα δεν γνωρίζουμε ακόμη το ύψος του αφορολόγητου και το επίπεδο των φοροαπαλλαγών που οι αποδείξεις θα διασφαλίζουν, ενώ διγλωσσία επικρατεί και μεταξύ Υπουργού και Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στο ποιες ακριβώς αποδείξεις είναι φοροαπαλλακτικές και ποιο είναι το φοροαπαλλακτικό επίπεδο που διασφαλίζουν.

Επαναφέρεται ο φόρος γονικών παροχών χωρίς να έχει προσδιοριστεί το ύψος του αφορολόγητου ούτε οι νέες αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα, το κράτος με την επαναφορά ενός τέτοιου φόρου κινδυνεύει να χάσει περισσότερα από όσα θα κερδίσει λόγω του παγώματος των μεταβιβάσεων.

Η φαρσοκωμωδία της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού μέσω της κατάθεσης βιογραφικών δεν έχει μόνο τραγελαφική πτυχή. Πολλά υπουργεία δεν έχουν ακόμη Γενικούς Γραμματείς, το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμα κανέναν, ενώ κενές παραμένουν θέσεις-κλειδιά σε κρατικούς οργανισμούς και ΔΕΚΟ. Τελικά επιλέγονται κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην ή υποψήφιοι βουλευτές.

Απροσδιόριστες παραμένουν ακόμα οι αυξήσεις σε ποτά-τσιγάρα, αυξήσεις που προαναγγέλθηκαν με απαράδεκτη τροπολογία που πάρθηκε πίσω.

Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας που υπόσχονταν το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, πάει στις καλένδες από τον αρμόδιο υπουργό εργασίας που υπόσχεται κουπόνια σοβιετικού τύπου και συσσίτια στους άνεργους.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλά ακόμη, αφού η αλήθεια είναι ότι όσα ανέφερα αποτελούν μέρος μόνο από μια σειρά πολλών εικασιών που ουδείς ως σήμερα γνωρίζει αν θα ισχύσουν ή όχι. Πρόκειται για πραγματικό  αλαλούμ σε μια οικονομική συγκυρία όπου το σταθερό περιβάλλον είναι το πρώτιστο ζητούμενο.

Η κυβέρνηση καταδεικνύει μέρα με τη μέρα ότι ούτε σαφές σχέδιο είχε, ούτε την κρίση είχε κοστολογήσει, ούτε το διαρθρωτικό της βάθος είχε εκτιμήσει. Προεκλογικά δε, αναλωνόταν σε φλυαρίες του τύπου –λεφτά υπάρχουν- δείχνοντας πως αντιλαμβανόταν την διακυβέρνηση του τόπου ως μια ευχάριστη και αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Και βεβαίως δεν μπορούμε να μη σταθούμε και στη ρεβανσιστική στάση με την οποία το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε τους εργαζομένους σε προγράμματα stage, ως πολίτες δηλαδή δεύτερης κατηγορίας.

Ξέχασε ότι πρόκειται για νέους που δούλευαν για πενιχρές αποδοχές και ανασφάλιστοι, ουσιαστικά επενδύοντας απλώς στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σ’ αυτά τα παιδιά είδε η κυβέρνηση όλη την δημοσιονομική παθογένεια του κράτους.

Να σημειώσω δε ότι μόλις προ δύο ημερών ο υπουργός εργασίας κ. Λοβέρδος προειδοποιούσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι ως το τέλος του 2010 θα δούμε ποσοστά ανεργίας, όπως εκείνα της σοσιαλιστικής Ισπανίας που θα ξεπερνούν το 20% και θα μιλούμε πια για 1 εκατομμύριο ανέργους.

Η κυβέρνηση, λειτουργώντας με μικροπολιτικούς ερασιτεχνισμούς υπονόμευσε το συμφέρον της χώρας. Όταν ανέλαβε την εξουσία διόγκωσε  τεχνητά το έλλειμμα δυσχεραίνοντας τη διεθνή διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος καθώς και επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού της.

Πώς άραγε αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ τη δημιουργία ενός αρραγούς οικονομικού επενδυτικού περιβάλλοντος όταν με την αναβλητικότητά του και τις παλινωδίες του τροφοδοτεί την αντίθετη ακριβώς εκδοχή; Τι άλλο περιμένει όταν έχει ως σύμμαχο ακόμη και την εκπεφρασμένη βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει στα αναγκαία πλην όμως δίκαια μέτρα που πρέπει να ληφθούν;

Φίλες και φίλοι,

Η Νέα Δημοκρατία δια του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά ήταν σαφής αναφορικά με τις προθέσεις της. Θα στηρίξει την κυβέρνηση όταν θεωρεί πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αναπτύσσοντας τη δική της οικονομική φιλοσοφία.

Και η δική μας οικονομική φιλοσοφία είναι σαφής. Στηρίζουμε το μοντέλο του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Του φιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο που αποκρούει την ασύδοτη λειτουργία των αγορών και φυλάσσει για το κράτος το ρόλο του επιτηρητή, που δεν λειτουργεί ανασχετικά για τις αγορές ούτε τις φοβίζει, δεν τις αφήνει όμως και ασύδοτες.

Το κράτος πρέπει να έχει το ρόλο του ρυθμιστή. Είμαστε άλλωστε όλοι μάρτυρες μιας οικονομικής κρίσης που  προήλθε κατεξοχήν από την επιβολή του ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού που αποθεώνει το κέρδος και υποτιμά τον άνθρωπο.

Πιστεύουμε στην ανάγκη προστασίας της μεσαίας τάξης, της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας. Δεν θεωρούμε πως η επιπρόσθετη φορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων θα ανακουφίσει την οικονομία, τουναντίον θα την κάνει να εναγκαλιστεί με την ύφεση.

Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και δύσκολη, όμως τα ως τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης δεν μας πείθουν.

Φίλες και φίλοι

Εδώ, από την ακριτική Σάμο θέλω να αναφερθώ και σε ένα θέμα ύψιστης πολιτικής σημασίας και λυπούμε γιατί κάποιοι στην κυβέρνηση δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται ακριβώς έτσι. Και αναφέρομαι στη μεταναστευτική πολιτική.

Η κυβέρνηση δείχνει την πρόθεση να μονιμοποιήσει χιλιάδες μετανάστες με διαδικασίες που δεν έχουν υποστεί πολιτική βάσανο. Η διαφωνία μας δεν έγκειται στη μειωμένη ευαισθησία μας σε μεταναστευτικά ζητήματα, αλλά στην αυξημένη ευθύνη που πρέπει όλοι να επιδείξουμε.

Η ΝΔ δεν απορρίπτει άκοπα μια τέτοια πρωτοβουλία. Ζητά μια προσεκτικότερη ανάγνωση του προβλήματος, ειδικά σε μια συγκυρία όπου το μεταναστευτικό αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί εντόνως το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, που αποτελεί και σύνορο της Ένωσης, οφείλει να προσέξει περισσότερο ώστε να μην επιβαρύνει την ήδη δυσχερή θέση της. Ζητούμε από την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία απαιτεί πιο ενδελεχή διαβούλευση.

Αρέσκεται ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί ως παράδειγμα προς μίμηση τη Δανία. Ονειρεύεται την Ελλάδα ως «Δανία του νότου». Θα ανέμενε κανείς το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών να μην περιορίζεται μόνο σε ζητήματα πράσινης ανάπτυξης.

Στο μείζον ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, η Δανία αν και δεν αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών, έχει θεσπίσει πολύ αυστηρότερα μέτρα για την απόδοση ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές από την εδώ κυβερνητική πρόταση.

Η Ελλάδα είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει εντονότερα προβλήματα από την είσοδο παράνομων μεταναστών που λυμαίνονται κυκλώματα δουλεμπόρων από τη γειτονική μας Τουρκία, δεν μπορεί να υιοθετήσει ελαστικότερες προϋποθέσεις για την απόδοση της ιθαγένειας στους μετανάστες.

Φίλες και φίλοι,

Η ΝΔ με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της κάνει μια νέα δυναμική αρχή. Ανοίγει τις πόρτες στα μέλη της, επενδύει σε ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, ένα κόμμα αξιών. Επιχειρεί να επανασυνδέσει την ηθική με την πολιτική, δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα αρχών για να μπορεί να ατενίσει το μέλλον δυναμικά ξανά.

Στο χέρι όλων μας είναι να ξεπεράσουμε τις όποιες πικρίες και αντιπαλότητες και να αναδείξουμε ξανά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με την κυβερνητική παράταξη.

Στο πλαίσιο αυτό αρχίζει τις επόμενες εβδομάδες ο προσυνεδριακός διάλογος που θα καταλήξει σε λίγους μήνες σε ένα συνέδριο αρχών και θέσεων.

Στο διάλογο αυτό σας θέλουμε όλους παρόντες, σας θέλουμε να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας. Το κόμμα ανοίγει την αγκαλιά του στους πολίτες και στην προσπάθεια αυτή πρέπει όλοι να είμαστε αρωγοί.

Προσδοκούμε ξανά στην θετική ψήφο του ελληνικού λαού, στην ανάκτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Και στον αγώνα αυτόν πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Με πίστη στις αρχές μας και αυτοπεποίθηση για τις ιδέες μας θα εργαστούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά για να ξαναγίνει η Νέα Δημοκρατία σύντομα η ελπίδα του τόπου.
back to top