Menu
A+ A A-
«Για μια νέα πολιτική για τη γυναίκα και την οικογένεια»

Φίλες και φίλοι,

Η πρώτη συνδιάσκεψη στην πορεία του προσυνεδριακού μας διαλόγου καλείται να εξετάσει το συνδυασμό δύο εξαιρετικά επίκαιρων για την ελληνική κοινωνία ζητημάτων:

Τον κοινωνικό αποκλεισμό που προκαλείται από την όξυνση της οικονομικής κρίσης

και την έμφυλη διάστασή του, τις επιπτώσεις του δηλαδή στη θέση της γυναίκας στην κοινωνίας μας.

Αναμφίβολα, η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Γυναίκες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στα πανεπιστήμια, κερδίζουν ρόλους που ως χθες ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, συμμετέχουν όλο και περισσότερο στα κοινά, διακρίνονται σε όλους τους τομείς.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ελληνίδα ήλθε αντιμέτωπη με προκλήσεις και αντιφάσεις που δημιούργησε η νέα εποχή. Το σημαντικότερο δίλημμα που κλήθηκε να επιλύσει είναι, ασφαλώς, η εξισορρόπηση μεταξύ της εργασίας και της οικογένειας.

Η αναγκαία χειραφέτηση που προσφέρει η συμμετοχή στην παραγωγή καθυστερεί την απόφαση, ή ακόμη την παραμερίζει για πάντα, για να «ανοίξει» το δικό της σπιτικό.

Οι ασφυκτικοί χρόνοι του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι πιεστικές οικονομικές ανάγκες, αλλά και η παρατεταμένη ανεργία, που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες με την ανασφάλεια που αυτή συνεπάγεται, στέκονται εμπόδιο στην προσωπική τους ζωή αλλά και στη δημιουργία οικογένειας.

Φίλες και φίλοι,

Παράλληλα με τις αντικειμενικές δυσκολίες υψώνονται και οι αναστολές λόγω «ψευτοπροοδευτικών» ιδεοληψιών εναντίον του οικογενειακού θεσμού. Η οικογένεια κατηγορείται αυθαίρετα ως αναχρονισμός και συντηρητισμός.

Η στήριξη όμως του θεσμού της οικογένειας είναι θεμελιακής σημασίας για την ίδια την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Ο δημογραφικός μαρασμός αλλά και η επικράτηση ενός μονοδιάστατου homo economicus υπονομεύουν απειλητικά το μέλλον όλων μας. Το περιβάλλον θαλπωρής και σιγουριάς είναι το απαραίτητο συστατικό για την ανατροφή ψυχικά ισορροπημένων παιδιών.

Ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ίσως τώρα με μεγαλύτερη ένταση, με την κοινωνική συνοχή στα πρόθυρα της κατάρρευσης, το κράτος υποχρεούται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νέων ανθρώπων που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια.

Είναι απαραίτητο να ξαναδούμε τις προτεραιότητές μας ως κοινωνία. Να κατανοήσουμε ότι τα οικονομικά μοντέλα υπάρχουν για να προάγουν την ευημερία των μελών μιας κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. Και αυτή είναι η ουσία της ιδεολογίας μας, του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Ως Νέα Δημοκρατία, είτε από τη θέση μας στην αξιωματική αντιπολίτευση είτε αύριο ως κυβέρνηση, αταλάντευτα θα στηρίξουμε μέτρα που θα βοηθούν τα νέα ζευγάρια. Χρειαζόμαστε ως κοινωνία μια Νέα Πολιτική για την Οικογένεια. Χρέος μας να διευκολύνουμε την απόφαση των νέων ανθρώπων να ζήσουν μαζί.

Επιπλέον θα πρέπει να επανεξεταστεί η δημογραφική μας πολιτική. Η οικονομική ενίσχυση για την γέννηση του τρίτου ή τέταρτου παιδιού δεν φθάνει. Δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια δεν τολμούν να κάνουν ούτε το πρώτο τους παιδί λόγω των οικονομικών δυσχερειών.

Ανεξάρτητα από την οξύτητα της κρίσης πρέπει να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν το επιθυμητό βήμα, να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή.

Φίλες και φίλοι,

Η επιτυχία της πολιτικής δεν κρίνεται από τις ψυχρές στατιστικές, αλλά από την καθημερινότητα των μελών της κοινωνίας. Και αυτό είναι κάτι που οι γυναίκες μπορούν να καταλάβουν πολύ καλύτερα.

Εκείνο, πάντως, που όλοι καταλαβαίνουμε είναι ότι βιώνουμε το τέλος της μεταπολίτευσης ως κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου. Σε αυτή τη μεταβατική φάση ό,τι επικράτησε ως αξία τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Υπό αμφισβήτηση τίθενται τα στερεότυπα που καλλιέργησαν τα ΜΜΕ για τη γυναίκα: τη γυναίκα «εμπόρευμα», τη γυναίκα «καταναλωτικό προϊόν». Μια υποτιμητική αντιμετώπιση, η οποία λόγω κυρίως της ισχύος της τηλεόρασης, επηρεάζει αρνητικά τις μικρές ηλικίες. Η συζήτηση αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη αυτές τις μέρες.

Απέναντι σε αυτή την εικόνα πρέπει να αντιτάξουμε νέες αξίες, νέα πρότυπα, αυτά που πραγματικά ανταποκρίνονται στην Ελληνίδα του σήμερα. Και αυτά τα πρότυπα να δίνουμε στα παιδιά μας.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει, και αυτός θα είναι ο δικός μας ο ρόλος και ο ρόλος των γυναικών της Νέας Δημοκρατίας, πρώτα από όλα να παρέμβουμε ουσιαστικά με προτάσεις. Με προτάσεις τόσο για τον πολιτισμό όσο και για την εκπαίδευση. Προτάσεις που θα αντιμάχονται τη «μόδα» της μειωτικής εικόνας για τη γυναίκα των ιλουστρασιόν περιοδικών.

Η Νέα Μεταπολίτευση, που επαγγέλλεται ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς και καλούμαστε όλες και όλοι μαζί να διαμορφώσουμε, προϋποθέτει βαθιές και ριζικές αλλαγές. Απαιτεί αλλαγές στην οικονομία, απαιτεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο σε μεγαλύτερη αρμονία με το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ανάγκες. Σε αυτό οι γυναίκες θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο, ως εργαζόμενες και ως μητέρες.

Η Νέα Μεταπολίτευση απαιτεί επίσης μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής. Αυτή τη νέα σχέση επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε. Και η γυναίκα ως ενεργός πολίτης, ως κομματικό μέλος και στέλεχος έχει να προσφέρει πολλά.

Η αναγέννηση που προσδοκούμε, το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα της κεντροδεξιάς που οικοδομούμε, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον με την δική σας συμμετοχή.

Προχωρούμε μπροστά με τον Αντώνη Σαμαρά για να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία ελπίδα της Ελλάδας.
back to top