Menu
A+ A A-

Χαρακοπουλος νσ Υπ. Δικαιοσύνης 2

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2020

Αγόρευση
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής
του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ελεγκτικό Συνέδριο

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποιείται στη σκιά ενός τοξικού κλίματος, μιας νοσηρής περιρρέουσας ατμόσφαιρας, που όζει. Αναφέρομαι στις καταγγελίες και κυρίως στις αποκαλύψεις, εφόσον αληθεύουν, για τη λειτουργία παρακρατικού μηχανισμού, που στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης επιχείρησε να καταλύσει τη βασική διάκριση των εξουσιών.

Τα όσα συγκλονιστικά ακούμε να αποδίδονται σε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για «μαγαζιά», «προσωπικές ατζέντες» και «λεφτά», εφόσον αποδειχθούν, συνιστούν ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, με στόχο την υπονόμευση των πολιτικών τους αντιπάλων. Αν ισχύουν, είναι ευθεία απόπειρα νόθευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, που στηρίζεται στη διάκριση των εξουσιών και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Γιατί δεν μιλούμε απλά για ένα παραδικαστικό κύκλωμα, όπως αυτό που δυστυχώς υπήρξε στο παρελθόν, με επίορκους δικαστές, αλλά για επιχείρηση εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης για τη σπίλωση και την κατασυκοφάντηση των πολιτικών τους αντιπάλων. Μιλούμε για σκοτεινές μεθοδεύσεις του παρασκηνίου, που δεν συνάδουν με κράτος δικαίου. Θέλω να ελπίζω ότι όλα αυτά ήταν εν αγνοία του πρώην πρωθυπουργού και η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα καταδικάσει αυτές τις συμπεριφορές των πρώην υπουργών τους και θα τους απομακρύνει από τους κόλπους της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
μία από τις χρόνιες παθογένειες της δικαιοσύνης είναι οι καθυστερήσεις στην απόδοσή της, που κάποιες φορές φτάνουν στο σημείο της αρνησιδικίας, πλήττοντας έτσι το κύρος της στα μάτια των πολιτών. Η υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης υπονομεύει το δικαστικό μας σύστημα και την εμπιστοσύνη των πολιτών στον πυλώνα της δημοκρατίας, που είναι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη αξιοπιστία στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία, συνιστά ένα ιδανικό, θα έλεγα, εκκολαπτήριο για την ανάπτυξη ακραίων αντιδημοκρατικών αντιλήψεων. Η δικαιοσύνη πρέπει να βρει ταχύτερους ρυθμούς. Είναι αδιανόητο εμβληματικές υποθέσεις, όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής, να καθυστερούν να ολοκληρωθούν. Η δίκη της Χρυσής Αυγής καθυστερεί εδώ και πέντε χρόνια, όταν η δίκη της Νυρεμβέργης ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο ή η δίκη των πρωταιτίων της Χούντας μέσα σε πέντε μήνες.

Πού οφείλεται όμως αυτή η γάγγραινα της δικαιοσύνης, οι αργοί ρυθμοί απόδοσής της; Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης, ενώ είχαμε την επιβολή ακόμη και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ρυθμίσεων, που βαφτίστηκαν μεταρρυθμίσεις, χωρίς καμία αποτελεσματικότητα, όπως η επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, στη δικαιοσύνη δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου τολμά κάποιες τομές, στις οποίες θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Χαίρομαι όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που οι απόψεις που διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πικραμμένος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτας για την αξιολόγηση των δικαστών ανοίγουν μία συζήτηση για να υπάρξει ένας μεταρρυθμιστικός αέρας και στον χώρο της δικαιοσύνης και να μην είναι ουσιαστικά μόνο η επετηρίδα προϋπόθεση για την προαγωγή τους.

Πού οφείλονται όμως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης; Το ερώτημα το έθεσα στο πλαίσιο της ακρόασης ανώτερων δικαστικών για τη διατύπωση γνώμης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί, κύριε Υπουργέ, αποδίδουν το πρόβλημα στους εξής πέντε παράγοντες. Πρώτον, στην πολυνομία. Δεύτερον, στη δικομανία που έχουμε ως κοινωνία. Τρίτον, στον υπερπληθυσμό των δικηγόρων. Τέταρτον, στην απουσία εξοικείωσης με εξωδικαστικές διαδικασίες, όπως η διαμεσολάβηση, και πέμπτον, στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και στην ασυνέπεια δικαστών στους χρόνους έκδοσης των αποφάσεων.

Μάλιστα, ορισμένοι μίλησαν για κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία δικαστών και ότι τα πειθαρχικά είναι εξαιρετικά επιεική με αυτούς που καθυστερούν, βάζοντας στο τραπέζι και την επαναφορά της ρύθμισης για την αφαίρεση του μισθού σε όσους καθυστερούν τις αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, κύριε Υπουργέ, κοινός τόπος είναι η ανάγκη να γίνει πιο ουσιαστική η επιθεώρηση με αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών, αλλά και του χρόνου της επιθεώρησης, αλλά και η επιβράβευση των δικαστών που έχουν δικαστικό φρόνημα και οι αποφάσεις τους δεν πέφτουν στα Εφετεία.

Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, τα προηγούμενα χρόνια δεν προχώρησε η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης που θα βοηθούσε στην ταχύτερη απονομή της. Και βεβαίως θα πρέπει να δούμε τα ζητήματα της πολυνομίας και της προώθησης της διαμεσολάβησης ενός πετυχημένου θεσμού στο αγγλοσαξονικό δίκαιο που θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, αν και μπορεί κανείς να πει ότι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι τεχνικό, έχει κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον τρεις σημαντικές ρυθμίσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεταρρυθμιστικά βήματα.

Πρώτον, η καθιέρωση τμημάτων τα οποία θα εκδικάζουν με ταχύτερους ρυθμούς υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως επενδύσεις στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω επ’ αυτού, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο ανασταλτικά σε επενδύσεις λειτουργούν οι ατέρμονες δικαστικές εμπλοκές. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έχει δεσμευτεί, κάνει πράξη τις προϋποθέσεις για να έρθουν επενδύσεις.

Δεύτερον, η καθιέρωση του δικαστή - εισηγητή που θα αμβλύνει επίσης το πρόβλημα της συμφόρησης των δικαστηρίων, κάτι που συμφώνησαν και οι περισσότεροι εκ των δικαστών που ακροαστήκαμε στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η τρίτη μεταρρυθμιστική διάταξη, που θα έπρεπε βεβαίως να είναι αυτονόητη, είναι η δημιουργία για πρώτη φορά υπηρεσίας στατιστικών δεδομένων στη δικαιοσύνη. Χωρίς αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα είναι αδύνατος ο εντοπισμός των παθογενειών και ο σχεδιασμός μακροχρόνιων και αποτελεσματικών πολιτικών στην δικαιοσύνη.

Με αυτές τις σκέψεις, κύριε Πρόεδρε, υπερψηφίζω το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγχαίρω την ηγεσία του, γιατί αυτό συνιστά ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού στον χώρο της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, η δικαιοσύνη που είναι το αποκούμπι κάθε αδύναμου πολίτη, κάθε αδικημένου ανθρώπου που αναζητά το δίκιο του πρέπει να κάνει ακόμη πολλά βήματα για την ταχύτερη απονομή της.

Εύχομαι αυτά τα βήματα να γίνουν επί των ημερών σας, επί των ημερών της Κυβέρνησής μας, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σας ευχαριστώ».

Δείτε την αγόρευση του κ. Χαρακόπουλου: https://youtu.be/pc6f0Z7_zMg

back to top