Menu
A+ A A-

Μ.Χαρακόπουλος ΒΟΥΛΗ 2

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2020

Αγόρευση
Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά την β΄ ανάγνωση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις»

«Κύριε Πρόεδρε,

εκ προοιμίου να ζητήσω την ανοχή που δείχνει το Προεδρείο στους διατελέσαντες Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί μιλούμε επί των συγκεκριμένων ζητημάτων. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα θα μπορούσε να θεωρηθεί συνέχεια του ερανιστικού νομοσχεδίου, όπως χαρακτήρισε το προηγούμενο ο κύριος Υπουργός. Διότι, περιλαμβάνει και αυτό διάσπαρτες διατάξεις που επιχειρούν τακτοποιήσεις, διευθετήσεις, αντιμετωπίζουν υπαρκτά προβλήματα και φιλοδοξούν να θεραπεύσουν παθογένειες. Ακόμα, φιλοδοξεί το νομοσχέδιο, να αντιμετωπίσει γραφειοκρατικά προβλήματα και να απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για μονάδες υδατοκαλλιεργειών, κτηνιατρικών δραστηριοτήτων, εμπορίας, αναπαραγωγής και εκτροφής ζώων συντροφιάς και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Βεβαίως, είναι θετικός ο χρονικός περιορισμός των 50 ημερών εντός των οποίων αν η διοίκηση δεν απαντήσει, δεν εγκρίνει την άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας, να θεωρείται ότι έχει σιωπηρώς χορηγηθεί.
Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να σταθώ ιδιαιτέρως στις σταβλικές εγκαταστάσεις. Επειδή, έζησα από πρώτο χέρι την αγωνία των κτηνοτρόφων, σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και πολιτικού αναβρασμού λόγω των μνημονίων. Θυμάμαι, για παράδειγμα, τη μαραθώνια συνεδρίαση με τον τότε Υπουργό Οικονομικών τον κ. Στουρνάρα που εισηγούνταν έναν δυσβάσταχτο φόρο ΕΝΦΙΑ σε μαντριά, σε τσαΐρια και σε μπαΐρια, στα χωράφια των αγροτών, και την προσπάθεια που κάναμε τότε για να μην ισχύσει εκείνος ο δυσβάσταχτος φόρος.
Τότε είχαμε προχωρήσει, επίσης, σε ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σταβλικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και με συνοδά κτίσματα προσωρινής διαμονής έως 35 τετραγωνικά, χωρίς κανένα πρόστιμο με ένα μόνο παράβολο.
Επιπλέον, απαλλάξαμε τους κτηνοτρόφους από την έκδοση περιβαλλοντικής μελέτης, γλιτώνοντας έτσι και χρήμα και χρόνο, αρκούσε η υπαγωγή τους στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.
Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, παρά το ευνοϊκό αυτό πλαίσιο κάποιοι ακόμη δεν έχουν τακτοποιήσει τις αυθαίρετες σταβλικές τους εγκαταστάσεις. Με το παρόν νομοσχέδιο, με το άρθρο 4, δίνουμε ακόμη μια παράταση δυόμισι χρόνων μέχρι 31/12/2022. Εγώ κατανοώ τις πιέσεις, αρκεί κάποιοι να μην παίρνουν λανθασμένα μηνύματα από αυτού του είδους τη νομοθέτηση.
Έρχομαι στο άρθρο 7, που αφορά τα φωτοβολταϊκά. Νομίζω, ότι όλοι συνειδητοποιούμε ότι η πανδημία και ο εθνικισμός των τροφίμων, από χώρες που απαγόρευσαν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, ανέδειξε την ανάγκη μιας στοιχειώδους αυτάρκειας της χώρας σε τρόφιμα. Δυστυχώς, όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι, είμαστε τραγικά ελλειμματικοί σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα.
Κατανοώ, επίσης, την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας, στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όμως, η κατεξοχήν μορφή φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια. Δυστυχώς, λόγω ιδεοληψιών, εδώ και χρόνια δεν ολοκληρώνεται η ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο και η λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων που συνδέονται με το έργο.
Πιστεύω, όμως κύριε Υπουργέ, ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δεν πρέπει να γίνει σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Θα έπρεπε να γίνει μόνο σε άγονες περιοχές, από τη στιγμή όμως που το αποφασίσατε, τουλάχιστον να γίνει με μεγάλη φειδώ.

 Όπως σας είπε και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, το ανώτατο όριο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών να είναι 1% επί της γης υψηλής παραγωγικότητας και όχι επί του συνόλου της αγροτικής γης. Ξέρω ότι μπορεί να μην ακούγεται πολύ δημοφιλές αυτό που λέω, αλλά σε αυτήν την αίθουσα θα πρέπει να είμαστε χρήσιμοι κι όχι απλά ευχάριστοι. 

Λόγω του χρόνου που τρέχει και είναι αδυσώπητος δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στον ΕΛΓΑ. Να πω ότι είναι θετικό ότι μπαίνει αυτό το “ταβάνι”, το ανώτατο όριο αποζημίωσης. Έχω μια σειρά ερωτημάτων για τον ΕΛΓΑ που πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που έχουμε την ερχόμενη Τρίτη.
Όσον αφορά την εισφορά γάλακτος και την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος, που καθιερώνεται με αυτό το νομοσχέδιο, γνωρίζετε την ευαισθησία μου για το θέμα. Είμαι υπέρ κάθε μέτρου προστασίας της δημόσιας υγείας και της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή.
Αλλά μια και που τόσο ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ο κ. Μάμαλης, όσο και ο Πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, ο κ. Κακαβάς, σας έθεσαν το ζήτημα της επανόδου της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες, όλοι κατανοούμε πια ότι η δήθεν μεταρρύθμιση της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος, που επέβαλε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν μια τρύπα στο νερό.
Επισήμως το Υπουργείο που προΐσταστε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μού απάντησε, στις 14 Μαρτίου 2019, ότι: «Η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, με σκοπό τη μείωση της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή, απέδειξε στην πράξη πως δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στην τιμή πώλησης από τους κτηνοτρόφους. Για τον λόγο αυτό προσανατολιζόμαστε άμεσα στην επαναφορά της διάταξης που ίσχυε πριν την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος μετά από σχετική τεκμηρίωση στον ΟΟΣΑ».

Κύριε Υπουργέ,
επειδή το κράτος έχει συνέχεια, θα ήθελα να ήξερα σε τι ενέργειες έχετε προβεί προς τον ΟΟΣΑ τεκμηριώνοντας αυτά που η προηγούμενη, η προκάτοχός σας, η κυρία Τελιγιορίδου, επισήμως μου απαντά, αυτό που όλοι γνωρίζουν -όσοι αγοράζουν φρέσκο γάλα ξέρουν αν η τιμή έπεσε ή όχι στο ράφι- και αν θα θέσετε το σχετικό αίτημα προς το συνάδελφό σας στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Έρχομαι στο άρθρο 14 για την επέκταση της θήρας των αγριογούρουνων καθ’ όλο το έτος. Νομίζω ότι είναι μια θετική διάταξη. Χαιρετίζω την επέκταση αυτή. Έχει “μαλλιάσει” η γλώσσα μου, πέντε χρόνια τώρα, να επισημαίνω το πρόβλημα. Έχω καταθέσει κατ’ επανάληψη ερωτήσεις με αφορμή και την νόσο της πανώλης και τη διασπορά της νόσου με τα αγριογούρουνα από τις βαλκανικές χώρες και στην ελληνική ενδοχώρα.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Δεν έχουμε μόνο καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες από μποστάνια και καλαμπόκια μέχρι αμπέλια σε όλη την ελληνική ηπειρωτική χώρα, αλλά προσφάτως, είχαμε συμβάντα ακόμη και στις παρυφές του αστικού ιστού της Λάρισας, εκεί που συνορεύει με χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδας και του Δήμου Κιλελέρ είχαμε την εμφάνιση αγριογούρουνων.
Να χαιρετήσω, επίσης, τη ρύθμιση στο άρθρο 18 για τους εργάτες γης. Με την προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθιερώθηκαν αυτές οι έκτακτες διαδικασίες λόγω κορωνοϊού με την δυνατότητα για 90 ημέρες να υπάρχει η μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης. Φρονίμως ποιούντες επεκτείνετε αυτή την διαδικασία μέχρι 31/12, γιατί, πράγματι, δεν αρκούσε αυτός ο χρόνος. Έχουμε την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, ιδιαίτερα στην επαρχία Αγιάς, στον Τύρναβο, που συλλέγουν φρούτα, έχουμε αυξημένες ανάγκες.
Δυστυχώς, και το λέω με λύπη, αποδείχτηκε δώρο άδωρο, τουλάχιστον στην επαρχία την δική μας, η πρόβλεψη που είχαμε -ορθώς την είχαμε- να μην χάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι άνεργοι θα απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες. Στη Λάρισα δεν άκουσα κανείς να είχε ανταποκριθεί. Μακάρι σε άλλες περιοχές να έχει γίνει, αλλά αναδεικνύει και αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε με την ανανέωση του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού και τις ελλείψεις σε εργάτες γης.
Να επισημάνω, κ. Υπουργέ, αυτό που σας έχω επισημάνει ήδη και με γραπτή ερώτηση, το πρόβλημα που υπάρχει με τον με την έκδοση ΑΜΚΑ, τη στασιμότητα που υπάρχει στην έκδοση ΑΜΚΑ για τους εργάτες γης και έτσι δεν μπορούν οι μεν αγρότες να πληρώσουν τα ένσημα, το δε κράτος έχει απώλεια εσόδων.

Επιπλέον, να επισημάνω το πρόβλημα που υπάρχει και χρειάζεται ρύθμιση σε αυτό προφανώς το νομοσχέδιο, στο οικείο αυτό άρθρο. Αναφέρομαι στο ζήτημα που υπάρχει με την δυνατότητα επανεισόδου των ήδη αλλοδαπών εργατών γης, που είχαν λάβει άδεια εισόδου. Με την προηγούμενη ΠΝΠ, ήταν άπαξ αυτή η δυνατότητα εισόδου. Άρα, δηλαδή, αν κάποιος επέστρεψε, επί παραδείγματι, στην Αλβανία, δεν μπορεί να επανεισέλθει στη χώρα.
Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε -και ευχαριστώ για την ανοχή σας- με το άρθρο 13, το οποίο απαγορεύει την ανάκληση αποφάσεων παραχώρησης ακινήτων του δημοσίου σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εάν έχει παρέλθει εικοσαετία.

Κύριε Υπουργέ,
λίγες μέρες πριν την παραίτησή μου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Αναπληρωτής, πληροφορήθηκα ότι ένα ακίνητο-φιλέτο, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου η ΠΑΣΕΓΕΣ να ανεγείρει εκεί σχολές, στις οποίες θα έκανε εκπαίδευση σε συνεταιριστές και σε αγρότες. Το οικόπεδο αυτό παραχωρήθηκε στην ΠΑΣΕΓΕΣ από το δημόσιο.
Λίγα χρόνια μετά, πέρασε ένας δρόμος από κει και το δημόσιο που παραχώρησε το ακίνητο στην ΠΑΣΕΓΕΣ, απαλλοτρίωσε ένα κομμάτι του οικοπέδου αυτού του ακινήτου και πλήρωσε και κάποια εκατομμύρια στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Αργότερα η ΠΑΣΕΓΕΣ, τις εγκαταστάσεις αυτές, τις επινοικίασε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Όταν το πληροφορήθηκα, λοιπόν -καθώς δεν είχα δυνατότητα να υποβάλω ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους- αν είναι σύννομο, επισήμως διατύπωσα το ερώτημα και το έστειλα στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης -εγώ ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός– στον κ. Τσαυτάρη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ τότε, προκειμένου να υποβάλει επισήμως το ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Δεν ξέρω αν το έπραξε ποτέ. Ξέρω, όμως, ότι μετά τις εκλογές, με άλλους οκτώ συναδέλφους, ασκήσαμε κοινοβουλευτικό έλεγχο στην τότε Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ζητώντας το αυτονόητο, εάν δηλαδή, είναι σύννομο αυτό και τι προτίθεται να πράξει; Ήταν μεταξύ των υπογραφόντων και πολλοί Υπουργοί σήμερα, ο κ. Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και άλλοι.
Ο κύριος Λαφαζάνης, τότε Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, δε μας απήντησε ποτέ. Είναι, όμως, προς τιμήν του κυρίου Αποστόλου, ότι μετά την ερώτησή μας και αφού παρήλθε η περίοδος Βαρουφάκη κ.λπ., το 2016 νομίζω, ανακάλεσε την απόφαση αυτή και επανήλθε εις χείρας δημοσίου αυτό το οικόπεδο-φιλέτο, που είχε δοθεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά τη γνωστή υπόθεση που την έστειλα στον Οικονομικό Εισαγγελέα, μετά το απόστημα που έσπασε, με τις κρατικές επιχορηγήσεις, που επί 20 χρόνια εδίδονταν και είχαν φτάσει στα 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ποτέ να δώσουν λογαριασμό για το τι τα κάνουν αυτά τα χρήματα. Ερωτώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, αν αυτή η διάταξη “ανοίγει παράθυρο” για να επανέλθει το ακίνητο-φιλέτο της Θέρμης, στη ΠΑΣΕΓΕΣ. Διότι αν κάτι τέτοιο ισχύει, κύριε Υπουργέ, τότε η εσχάτη πλάνη θα είναι χείρων της πρώτης».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αγόρευση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Y6wU8r_bkl8

back to top