Menu
A+ A A-

Μαξιμος 30.07.20 ε

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2020

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών α) Κοινωνικών Υποθέσεων, β) Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων»

Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Η παρουσία σας στη σημερινή συνεδρίαση και τα όσα σημαντικά μας είπατε επιβεβαιώνουν όχι μόνο την προσωπική σας ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία υπηρετήσατε με συνέπεια από θέσεις ευθύνης στη δικαιοσύνη, αλλά και τη σημασία που καταδεικνύει η ελληνική πολιτεία στην προάσπισή τους.

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Η εμπορία ανθρώπων συνιστά όνειδος για τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Πρόκειται για φαινόμενο απεχθές και βάρβαρο, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, πλήττοντας πρωτίστως τις πιο ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, που είναι τα παιδιά και οι γυναίκες.

Τα στοιχεία που αφορούν το trafficking, είναι συγκλονιστικά και ευλόγως προκαλούν δέος. Πρόκειται για μια παγκοσμίων διαστάσεων επιχείρηση, με τζίρο σχεδόν 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, και θύματα άνω των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα θύματα γίνονται συνήθως αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως η αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος, η στρατολόγηση παιδιών σε παραστρατιωτικές ομάδες, η καταναγκαστική εργασία.

Για κάθε θύμα υπάρχει πάντα μια ξεχωριστή τραγική ιστορία, που κοινό τόπο έχει την άσκηση βίας εναντίον του από τα αδίστακτα κυκλώματα της εμπορίας ανθρώπων και τη στέρηση της ελευθερίας του.

Οι πολεμικές συγκρούσεις, οι συνθήκες εξαθλίωσης από την πενία, ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι μεταναστεύσεις είναι κάποιοι από τους λόγους που η σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις.

Απέναντι σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο οφείλουμε όλοι μας, ως θεσμοί αλλά και ως απλοί πολίτες, να αντιτάξουμε αποφασιστική στάση.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών έχει υπογραφεί εδώ και 70 χρόνια, εντούτοις εντός της ΕΕ ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα θύματα του trafficking.

Αλλά και στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί επικίνδυνα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περιπτώσεις με κυκλώματα δουλεμπόρων, που διακινούν μετανάστες, τάζοντας τους τη γη της επαγγελίας και στη συνέχεια τούς εκβιάζουν ή με βίαια μέσα ή με την παρακράτηση των εγγράφων τους, ώστε να υπακούουν στις εντολές τους, είναι, δυστυχώς, πολύ συχνές.

Βεβαίως, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, και μάλιστα, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι από τις θεμελιώδεις διατάξεις που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

Ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου συνιστά βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας και των δημοκρατικών μας παραδόσεων.

Η χώρα μας προσπάθησε με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών να περιορίσει το φαινόμενο, συμμορφούμενη στο διεθνές πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ σχετικά με την ποινική καταστολή της εμπορίας ανθρώπων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυστηροποίηση των ποινών όσων εμπλέκονται στα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων θα μειώσει την ένταση του φαινομένου.

Αλλά για να δώσουμε καίριο κτύπημα σε αυτή την ντροπή, χρειάζεται η κοινή δράση όλων, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας πρωτίστως τις χώρες προέλευσης των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, ώστε να ξεφύγουν από τις δυσχερείς συνθήκες που τα καθιστούν ευάλωτα στα εγκληματικά κυκλώματα, αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι,

• όσο θα υπάρχουν εκδιδόμενες γυναίκες σε γυάλινες βιτρίνες ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, γιατί δήθεν η πορνεία είναι επιλογή των γυναικών,
• όσο θα υποβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων στο όνομα μιας δήθεν πολυπολιτισμικής Ευρώπης,
• όσο θα υπάρχουν παιδιά που θα ζητιανεύουν στα φανάρια για λογαριασμό κυκλωμάτων, δεν μπορεί να καμαρώνουμε για τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας.

Ορθώς, επομένως, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επέλεξε την 30η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ώστε να αναδειχθεί πληρέστερα και να αντιμετωπιστεί επιτυχέστερα το διαρκές αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σας ευχαριστώ.

Μαξιμος 30.07.20 δ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/GaG2YqpumFA

back to top