Menu
A+ A A-

Μάξιμος επιτροπή 3

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2020

Ομιλία του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ.9 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την «Κατασκευή νέου, αναβάθμιση – επισκευή υφιστάμενου Τεχνητού Εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της Ελληνοτουρκικής Μεθορίου στην Π.Ε. Έβρου».

 

Αρχίζει η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα ημερήσιας διάταξης την «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 9 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την «Κατασκευή νέου, αναβάθμιση και επισκευή του υφιστάμενου Τεχνητού Εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της Ελληνοτουρκικής Μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου»».
Πριν εισέλθουμε στο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης να ευχηθώ σε όλες και σε όλους καλή επάνοδο στις εργασίες της Βουλής και βεβαίως, δεν τολμώ να πω ακόμη «καλό φθινόπωρο» με τις θερμοκρασίες που έχουμε, ιδιαίτερα στην εκλογική μου περιφέρεια, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας. Να ευχηθώ, λοιπόν, καλό αποκαλόκαιρο.
Να σας ενημερώσω ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονωϊού την περίοδο του καλοκαιριού, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, η Βουλή επανέρχεται σε αυξημένα μέτρα πρόληψης. Έτσι, στην αίθουσα της Ολομέλειας οι συνεδριάσεις θα γίνονται με το μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων να μην υπερβαίνει τους 60. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Κοινοβουλίου και στην αίθουσα συνεδριάσεων. Οι Βουλευτές παρακαλούνται να κάθονται στα έδρανα που έχουν πράσινη σήμανση. Καθ’ όλη τη διάρκεια που θα υπάρχουν τα αυξημένα μέτρα πρόληψης δεν επιτρέπονται επισκέψεις στο Κοινοβούλιο. Δεν θα μπορούν να παρακολουθούν συνεδριάσεις από τα θεωρεία, αλλά ούτε και επισκέψεις να γίνονται στα γραφεία των Βουλευτών. Σε αυτά θα είναι μόνο οι Βουλευτές και οι συνεργάτες τους.
Επίσης, να σας ενημερώσω ότι ξεκινούν τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ. Θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και το τεστ μπορούν να κάνουν όλοι οι Βουλευτές, οι υπάλληλοι που εργάζονται στο Κοινοβούλιο, οι αστυνομικοί της φρουράς του Κοινοβουλίου, οι δημοσιογράφοι, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες και όλοι οι συνεργάτες των Βουλευτών. Τα τεστ αυτά θα συνεχιστούν και την άλλη εβδομάδα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα σήμερα, πρόκειται να ασχοληθούμε με ένα ζήτημα εξαιρετικής σπουδαιότητας που άπτεται της εθνικής μας ασφάλειας. Πρόκειται να συζητήσουμε τη σύμβαση της επέκτασης του φράκτη που έχει δημιουργήσει η χώρα μας από το 2012 στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου. Για το περιεχόμενο της σύμβασης και τις διάφορες προεκτάσεις και λεπτομέρειες της υπόθεσης θα μας ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Πριν του δώσουμε όμως το λόγο θα ήθελα να επισημάνω ότι το ζήτημα του φράκτη εντάσσεται στη γενικότερη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επιθετική πολιτική της γείτονος χώρας. Η Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων που μας έχει οδηγήσει, ας μην κρυβόμαστε, στα πρόθυρα στρατιωτικής αναμέτρησης.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας σταθερά και διαχρονικά, υπερασπίζεται με συνέπεια την αρχή της καλής γειτονίας και την ειρηνική συνύπαρξη προς όφελος της ευημερίας των λαών μας, η Άγκυρα έχει επιλέξει αναφανδόν μια αναθεωρητική πολιτική, υποταγμένη στα μεγάλοϊδεατικά νέο-οθωμανικά οράματα.
Εκ μέρους της Τουρκίας οι αρχές του διεθνούς δικαίου έχουν αντικατασταθεί από την αρχή του δικαίου του ισχυροτέρου και από το δίκαιο της κατάκτησης. Αυτό καταγράφεται διαρκώς με τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη διά των τζιχαντιστών αντιπροσώπων, αλλά και με τις πειρατικές ενέργειες στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.
Στη «φαρέτρα» της τουρκικής επιθετικότητας κατά της Ελλάδος έχει, δυστυχώς, προστεθεί και το «εργαλείο» των μεταναστευτικών ροών. Η Άγκυρα, αν και η ίδια υπεύθυνη για την ανθρωπιστική καταστροφή που συνέβη την προηγούμενη δεκαετία στη Συρία, συνεργαζόμενη, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως με εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, αλλά και με τις δικές της παράνομες εισβολές, επιχειρεί να εμφανίζεται στη διεθνή κοινότητα ως προστάτιδα των προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της.
Παράλληλα, διευκολύνοντας ποικιλοτρόπως τις μεταναστευτικές εισροές από περιοχές όπως τη βόρεια Αφρική και ιδίως από τις χώρες του Μαγκρέμπ με την κατάργηση της βίζας και τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, έχει συγκεντρώσει έναν πολύ μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων που επιθυμούν να περάσουν στη βόρειο Ευρώπη μέσω της Ελλάδος και αυτό το «χαρτί» των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών ο Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία το χρησιμοποιούν διαρκώς ως εκβιασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Την κορύφωση αυτής της τακτικής τη βιώσαμε το περασμένο Φεβρουάριο όταν με την ενεργό καθοδήγηση και την ενεργό ανάμειξη των τουρκικών αρχών, έγινε απόπειρα εισβολής σε ελληνικό έδαφος από δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και λέω μετανάστες και όχι πρόσφυγες, γιατί αποδείχθηκε, κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών ότι παρά την τουρκική προπαγάνδα η συντριπτική πλειοψηφία, όσων επιχείρησαν την εισβολή, ήταν από οπουδήποτε αλλού εκτός από τη Συρία. Η χώρα μας, εκείνες τις δραματικές εβδομάδες, επέδειξε μία αταλάντευτη αποφασιστικότητα, εξαιρετική οργάνωση και πνεύμα εθνικής ενότητας. Το τουρκικό σχέδιο κατέληξε εντέλει σε μεγαλειώδες φιάσκο. Το σπουδαιότερο κέρδος, ωστόσο, ήταν ότι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια κοινή γνώμη είδε μια αλήθεια που επιμελώς «θολώνεται» από κάποιες ΜΚΟ.
Παράλληλα, στην προσπάθειά μας, βρήκαμε συμμάχους ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο θεσμών, κυβερνήσεων αλλά και κοινωνιών, όσο και αν η πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.
Κανείς δεν αμφιβάλλει όμως ότι τα γεγονότα του Έβρου δεν συνιστούν παρά μόνο ένα επεισόδιο στον συνολικό οιονεί υβριδικό πόλεμο που δέχεται η χώρα μας από τον εξ’ ανατολών γείτονά της και αυτό αποδείχθηκε στη συνέχεια με τις προσπάθειες που έγιναν για μεταφορά μεταναστών ακόμη και με πλοία φαντάσματα από τις μικρασιατικές ακτές στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως με τις παράνομες δραστηριότητες στις θάλασσές μας, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες παραβάσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών επί ελληνικών νήσων, τις προκλητικές δηλώσεις για γαλάζιες πατρίδες και τις ανοικτές απειλές.
Και όλα αυτά, ενταγμένα σε ένα μείγμα ισλαμιστικής και εθνικιστικής ιδεολογίας που περιλαμβάνει την ύβρη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Πόλη σε τζαμιά και υποδαυλίζει το φανατισμό της τουρκικής κοινωνίας.
Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία επανάληψη της επιχείρησης της εισβολής στον Έβρο. Από την πλευρά μας, λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι όσο το δυνατόν πληρέστερα. Η προέκταση του φράχτη στον Έβρο που έπαιξε αποδεδειγμένα καταλυτικό ρόλο στην απόκρουση της εισβολής, είναι μέτρο επιβεβλημένο. Και αυτή τη φορά ελπίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί χωρίς τις αντιθέσεις και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν το 2012. Η ίδια η πραγματικότητα, εξάλλου, απέδειξε την αναγκαιότητα του φράχτη.
Να δώσουμε, λοιπόν, τον λόγο στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να μας ενημερώσει για την σύμβαση της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο.

Μάξιμος μάσκα 1

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/ZqHfc1pPWGo

back to top