Menu
A+ A A-

Μάξιμος Ολομέλεια 22.09.20

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής
κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιακή διακυβέρνηση

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας, τον οποίο προωθεί και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, στοχεύει στην πάταξη της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και εν τέλει την αποτελεσματικότητα του κράτους.

Την ανάγκη ειδικά αυτής της αποτελεσματικότητας, τόσο για τη διάσωση των πολιτών, όσο για την αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των νοικοκυριών που επλήγησαν, την είδαμε και στις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός”.

Από τον φονικό κυκλώνα δεν γλύτωσε και η επαρχία των Φαρσάλων που μετρά τις πληγές της από τις σοβαρότερες ζημιές που έχει υποστεί σε καιρό ειρήνης. Σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, έργα υποδομών κατέρρευσαν, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία αχρηστεύθηκε, οι σοδειές λίγο πριν την συγκομιδή βούλιαξαν στη λάσπη, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Ήδη, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την περιοχή. Και προκαλεί εντύπωση το θράσος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που από το βήμα της βουλής λένε κραυγαλέα ψέματα, όταν το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις και στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα, όπου συμμετείχα κι εγώ, με τους υφυπουργούς Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Το κυβερνητικό κλιμάκιο ανακοίνωσε άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που είδαν κυριολεκτικά τον χάρο με τα μάτια τους:

• Αποζημιώσεις των παραγωγών,
• ενίσχυση για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και την αντικατάσταση των οικοσκευών,
• μετάθεση της αποπληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων,
• ενίσχυση επιχειρήσεων,
• έκτακτη ενίσχυση σε δήμους για την αποκατάσταση των υποδομών.

Το στοίχημα, όμως, είναι η ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να γίνει τάχιστα -με διαδικασίες φαστ τρακ- πράξη. Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο επίκαιρο το νομοσχέδιο που συζητούμε, γιατί ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός υπηρετεί πρωτίστως την αποτελεσματικότητα του κράτους, και εν τέλει υπηρετεί τον πολίτη.

Δυστυχώς, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους, έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Παρά τις όποιες απόπειρες έγιναν στο παρελθόν για να νικηθεί το τέρας της γραφειοκρατίας, μερικές απ’ αυτές ομολογουμένως ιδιαίτερα επιτυχείς, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται ουραγός στην αφομοίωση των τεχνολογικών εφαρμογών στις σχέσεις κράτους-πολίτη.

Η δύναμη της αδράνειας και μια ευρέως διαδεδομένη δυσανεξία στις αλλαγές διαιώνισαν ένα πρόβλημα που ανάγεται στις απαρχές της ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Η αργοπορία αυτή μας έφερε στο σημείο να μας ξεπεράσουν ακόμη και πρώην σοσιαλιστικά κράτη, όπου ο κρατισμός ήταν απόλυτα κυρίαρχος. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η μικρή Εσθονία στη Βαλτική, που σήμερα αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο.

Η καλπάζουσα πρόοδος της τεχνολογίας, που έχει επιφέρει σχεδόν χρονική εκμηδένιση στις επικοινωνίες, και η απρόσκοπτη πρόσβαση του κάθε πολίτη του πλανητικού μας χωριού σε υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου, δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο τα σύγχρονα κράτη οφείλουν να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν.
Όσα καθυστερούν στην εισαγωγή και στην εφαρμογή των απαιτούμενων αλλαγών βρίσκονται στους χαμένους στο ζωτικό για την οικονομία παιχνίδι της προσέλκυσης επενδύσεων.

Γι’ αυτό θεωρώ ότι οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξάλειψη όλων αυτών των αναχρονισμών συνιστούν, χωρίς υπερβολή, μια μικρή επανάσταση. Το διαπιστώσαμε αυτό την περίοδο της καραντίνας, η οποία επέβαλε την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, ώστε να πραγματοποιούνται από απόσταση οι συναλλαγές των πολιτών με το κράτος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το παρόν νομοσχέδιο περιορίζει τον γραφειοκρατικό κυκεώνα, συμπεριλαμβάνει όλα τα σχετικά νομοθετήματα, δημιουργώντας έτσι ένα τοπίο ευταξίας. Η πολυνομία και η αλληλοεπικάλυψη διατάξεων συνιστούν τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, και μακάρι το παράδειγμα του σημερινού νομοσχεδίου να ακολουθηθεί σε όλες τιςαντίστοιχες περιπτώσεις.

Όπως τροχοπέδη αποτελεί και ο χείμαρρος εγγράφων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, που οδηγεί σε τεράστιες απώλειες εργατοωρών. Με τον συγκεκριμένο νόμο πέφτουν τίτλοι τέλους και τυπικά στη χρήση φαξ στο δημόσιο. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του φαξ σηματοδοτεί και τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Αναμφίβολα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητούμε συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Ιδιαίτερα, η πρόνοια για τον προσωπικό αριθμό, που θα μας ακολουθεί δια βίου, αντικαθιστώντας την πληθώρα των αριθμών που μας συνοδεύουν στις συναλλαγές μας, θα απλουστεύσει όλες τις διαδικασίες, και μαζί με τις ψηφιακές θυρίδες, θα απαλλάξει τον πολίτη από το άγχος της σχέσης του με τη διοίκηση, και τη διοίκηση από τη σύγχυση στη συνεργασία των υπηρεσιών της.

Θετικό επακόλουθο όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του δημοσίου.

Τέλος θα ήθελα να χαιρετήσω την πρόβλεψη για την τηλεοπτική κάλυψη των λεγόμενων “λευκών περιοχών”, που επί το πλείστον είναι ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, με ηλικιωμένους κατοίκους. Για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά ίσως και για όσους θα ήθελαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις τους σε τέτοιες περιοχές, η πρόσβαση στην πληροφόρηση, και εν γένει στις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, αποκτά άλλη διάσταση.

Και το λέω αυτό έχοντας το παράδειγμα 8 χωριών στον νομό της Λάρισας και συγκεκριμένα στο Λιβάδι, τη Δολίχη και την Άκρη Ελασσόνας, και το Μεταξοχώρι, την Καρίτσα, το Ομόλιο, τον Παλαιόπυργο και το Στόμιο της Αγιάς, για τα οποία κατ’ επανάληψη είχαμε ζητήσει να υπάρξει πλήρης τηλεοπτική κάλυψη.
Έτσι, κάθε νοικοκυριό των “λευκών περιοχών” θα λάβει εφάπαξ επιχορήγηση 150 ευρώ για τις υπηρεσίες πρόσβασης των δικαιούχων σε προγράμματα τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και για την εγγύηση του χορηγούμενου εξοπλισμού καθ’ όλη την 8ετή διάρκεια της πρόσβασης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μπορεί για ιδεολογικούς λόγους να διαφωνούμε για το μέγεθος του κράτους. Όποιο κι αν είναι όμως το μέγεθος του κράτους, αν θα είναι το “κράτος πατερούλης” που ρυθμίζει τα πάντα ή ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος που εμείς υποστηρίζουμε, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι αποτελεσματικό, γρήγορο και διαφανές στις συναλλαγές του με τον πολίτη. Γιατί μόνο έτσι έχει λόγο ύπαρξης.

Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/GZUlJ_h-suk

back to top