Menu
A+ A A-

Μ.Χαρακόπουλος Επιτροπή 8.10.20 α

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2020

Εισαγωγική Ομιλία
προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης,
Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση
επί της Ετήσιας Έκθεσης του Ν.Σ.Κ. για το έτος 2019

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχόμαστε στην Επιτροπή μας τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον εξαίρετο νομικό κ. Κωνσταντίνο Χαλκιά ο οποίος θα μας παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του θεσμού που προΐσταται.

Πριν του δώσω τον λόγο, για να ακούσουμε τα όσα σημαντικά έχει να μας πει, θα ήθελα να επισημάνω ότι η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται την επομένη μιας ιστορικής απόφασης της ελληνικής δικαιοσύνης. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης σηματοδοτεί μία νίκη των δημοκρατικών θεσμών έναντι όσων προσπάθησαν να τους υπονομεύσουν με τη βία προωθώντας έναν λόγο διχαστικό, ρατσιστικό και μισαλλόδοξο. Με την δικαστική απόφαση σηματοδοτείται και το τυπικό τέλος της δράσης του νεοναζιστικού μορφώματος, καθώς το ουσιαστικό έχει επέλθει με την απόρριψή του από την ελληνική κοινωνία κατά την εκλογική διαδικασία. Η χώρα απέδειξε τις θεσμικές αντοχές της και μπορεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όσον αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, είναι περιττό να αναφέρω ότι αποτελεί έναν κορυφαίο θεσμό -με ιστορία ήδη 138 ετών- που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στο ελληνικό δημόσιο και ουσιαστικά στον πολίτη. Τα αποτελέσματα της δράσης του αποδεικνύουν ότι συγκροτείται από λειτουργούς εξαιρετικής κατάρτισης και αξιέπαινης εργατικότητας που διαθέτουν υψηλό το αίσθημα του καθήκοντος που επιτελούν. Ο όγκος της εργασίας που επιτελούν ετησίως, όπως καταγράφεται και στην έκθεση που περιλαμβάνει χιλιάδες υποθέσεις, τόσο στα εγχώρια όσο και στα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Το όφελος του δημοσίου από τις παρεμβάσεις των λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι ανεκτίμητο, τόσο επί της ουσίας της επίλυσης των υποθέσεων, όσο και σε πρακτικό και οικονομικό επίπεδο. Αναφέρω για παράδειγμα τις υποθέσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απ’ όπου η χώρα χάρη στις παρεμβάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επωφελήθηκε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Έχω και προσωπική εμπειρία από την εξαιρετική δουλειά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο διάστημα της υπουργικής μου θητείας και της στενής συνεργασίας που είχαμε με τον κύριο Χαλκιά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, μιλούμε για αποφάσεις, όπως αυτή που έγινε για πρώτη φορά δεκτή η επιχειρηματολογία της χώρας για την ερμηνεία του ορισμού του μόνιμου βοσκοτόπου έτσι ώστε, να περιλαμβάνονται και βοσκότοποι με μεσογειακά χαρακτηριστικά, δηλαδή, με ξυλώδη και θαμνώδη βλάστηση. Σε συνέχεια αυτής της παραδοχής υπήρξε απόφαση η οποία κύρωσε δημοσιονομική διόρθωση κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας ύψους σχεδόν 280 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με την απόφαση για τις δαπάνες του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου μας επεστράφη ποσό ύψους 72εκατ. ευρώ. Να μνημονεύσω ακόμη την αλλαγή της απόφασης της Επιτροπής για επιβολή διόρθωσης ύψους 63 εκατ. ευρώ για τα μέτρα προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης, 4: ενίσχυση στην παραγωγή ντοματών προς μεταποίηση, 5: ενίσχυση στην παραγωγή πορτοκαλιών χυμοποίηση, 6: ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφεία σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές, 7: ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφεία σε πεδινές περιοχές, 10: ενίσχυση στην σποροπαραγωγή και 15: ενίσχυση στην παραγωγή ροδάκινων προς χυμοποίηση για τα έτη 2015 και 2016. Το Ελληνικό Δημόσιο καλείται τελικά να πληρώσει μόλις 1.726.000 ευρώ από 63 εκατ. ευρώ.

Για το μέτρο Ενισχύσεις Εκκίνησης Επιχείρησης για Νέους Γεωργούς αποφεύχθηκε η επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης ύψους 9 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν επιβλήθηκε δημοσιονομική διόρθωση ύψους 41 εκατ. ευρώ για τα μέτρα 10: Γεωπεριβαλλοντικές και κλιματικές ενισχύσεις, 11: Βιολογική γεωργία και 13: ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα.

Τέλος, να σημειώσω την αποδοχή εκ μέρους της Επιτροπής των θέσεων της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της καταγγελίας για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά αμπελοοινικών προϊόντων και αποσταγμάτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στη σημαντική συμβολή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο όλο σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, τόσο ως δικαστικός παραστάτης της Ελλάδας κατά την εκδίκαση προσφυγών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και ως εκπρόσωπος του ΕΔΔΑ κατά το στάδιο εκτέλεσης και συμμόρφωσης προς τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Επιτρέψτε μου, να εξάρω ιδιαιτέρως την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Παρακολούθηση των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ως διακομματική πρόταση νόμου τις προτάσεις που μας κατέθεσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη ρύθμιση χρονιζουσών εκκρεμοτήτων που μπορούν τα επόμενα χρόνια να φέρουν την Ελλάδα πολύ χαμηλά στον πίνακα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Να σας ενημερώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι ήδη έχει έρθει στη Βουλή η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αναμένεται η αντίστοιχη Έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να δρομολογηθεί η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, νομίζω, ότι όλοι συμφωνούμε, ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αξίζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της πολιτείας ιδιαίτερα για τις δράσεις που στοχεύουν στη μείωση του “καρκινώματος” της δικαστικής γραφειοκρατίας η οποία ταλαιπωρεί τους πολίτες και αναστέλλει την παραγωγικότητα.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους, οι δράσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα μπορούσαν να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ώστε να νικηθεί η λερναία ύδρα της γραφειοκρατίας.

Είμαι βέβαιος, ότι εκ μέρους του κυρίου προέδρου, θα παρουσιαστούν και συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση που η πολιτεία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της.

Με αυτές τις σκέψεις, θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στον κύριο Χαλκιά, να μας παρουσιάσει την έκθεση του και στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα να υποβληθούν ερωτήσεις ή να ζητηθούν διευκρινίσεις επί της έκθεσης.

Μ. Χαρακοπουλος Πρόεδρος ΝΣΚ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/LEDLuqVM5Cw 

back to top