Menu
A+ A A-

Μαξιμος Προυπολογισμος 1

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2020

 

Ομιλία
του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
επί του προϋπολογισμού του 2021

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021, έτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή συγκυρία.

Η πανδημία έως σήμερα έχει στερήσει τη ζωή σε 3.625 συνανθρώπους μας, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους, ενώ χιλιάδες άλλοι νοσούν, με την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λάρισα, στο επίκεντρο του κυκλώνα. Το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του και όλοι πια συνειδητοποιούν την αναντικατάστατη αξία του.

Επιπλέον, τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού έχουν παγώσει την οικονομική δραστηριότητα. Χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την παράταση της καραντίνας και μάλιστα κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, που συνήθως αυξάνεται κατακόρυφα ο τζίρος. Η ψυχολογία όλων επηρεάζεται αρνητικά και ήδη παρουσιάζονται σοβαρά σημάδια κόπωσης της κοινωνίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών, οφείλουμε να υπερβούμε τη συνήθη κομματική αντιπαράθεση και να αρθούμε στο ύψος της ευθύνης, που επιβάλουν οι στιγμές.

Να προστατεύσουμε την κοινωνία από την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, μέχρις ότου το εμβόλιο για τον κορονοϊό, που έρχεται τις επόμενες μέρες και στη χώρα μας, δημιουργήσει το κατάλληλο ποσοστό ανοσίας.

Αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη γοργή ανάκαμψη της οικονομίας, που θα επουλώσει τις πληγές όχι μόνον της περιόδου της πανδημίας, αλλά και της μακράς κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Αυτό το πλαίσιο έρχεται να διαμορφώσει ο προϋπολογισμός που σήμερα συζητούμε. Με λύπη, ωστόσο, διαπιστώνουμε, για μια ακόμη φορά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Γιατί όχι μόνον ισοπεδωτικά αρνείται τις κυβερνητικές προτάσεις για την οικονομία, αλλά χρησιμοποιεί και την υγειονομική κρίση με μικροκομματικά κριτήρια.

Και εκεί που στο πρώτο κύμα της πανδημίας έκλεινε το μάτι στα πάρτι των πλατειών, στο δεύτερο εγκαλεί την κυβέρνηση που δεν ήταν ακόμη αυστηρότερη. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, απλώς προς άγραν δυσαρεστημένων πολιτών, από μια αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν λέει να εγκαταλείψει το γνωστό τροπάρι της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, που μονίμως κατακρίνει αλλά ποτέ δεν αντιπροτείνει κάτι ρεαλιστικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την αύξηση, στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, των αμυντικών δαπανών. Από αυτό το βήμα, ακριβώς πριν ένα χρόνο, είχα εστιάσει την ομιλία μου στην ανάγκη γενναίας αύξησης των κονδυλίων για την άμυνα της χώρας.

Το προηγούμενο διάστημα κατέστη σε όλους φανερό ότι η πατρίδα μας δεν μπορεί να βασίζεται στις πλάτες άλλων. Είναι υποχρεωμένη να εξοπλιστεί καταλλήλως, ώστε να ακυρώσει κάθε απόπειρα απειλής των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της ίδιας της κυριαρχίας της. Γιατί πλέον δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις της Άγκυρας. Η πικρή αυτή δικαίωση μου δίνει το δικαίωμα να ελπίζω ότι και αυτοί που πέρυσι αβασάνιστα και επιπόλαια έσπευσαν να με χαρακτηρίσουν πολεμοκάπηλο ή μιλιταριστή, αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι προτάσεις μου ήταν απλός ρεαλισμός.

Ρεαλισμός, που για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε από την αδυναμία της Ευρώπης να συμπεριφερθεί όπως οφείλει απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Δυστυχώς, χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, βάζοντας υπεράνω όλων τα μικρο-οικονομικά τους συμφέροντα, τελικά προκαλούν βαθιά πλήγματα στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά και απογοήτευση γιατί δεν διδάσκονται από την ιστορία.

Όσον αφορά στη γενική φιλοσοφία του προϋπολογισμού, αναμφισβήτητα διέπεται από αναπτυξιακό πνεύμα, με βάση τα πραγματικά δεδομένα αλλά και τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τη ΝΔ.

Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν έχει κανέναν νέο φόρο, αλλά αντιθέτως έχει καταργήσεις φόρων, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης. Και έρχεται μετά από σειρά αποφάσεων που ελάφρυναν τα νοικοκυριά, όπως η πρόσφατη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτήν που ο, υποτιθέμενα υπερασπιστής των εργαζομένων, των αδυνάτων, ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε.

Επιτρέψτε μου με αφορμή τις κατευθυντήριες γραμμές της Έκθεσης Πισσαρίδη για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, να επισημάνω την ανάγκη μεγαλύτερης μέριμνας εκ μέρους του κράτους στην πρωτογενή παραγωγή. Η κρίση της πανδημίας απέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού είναι πολύ εύθραυστη, καθώς απρόβλεπτοι παράγοντες μπορούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Η αγροτική παραγωγή πρέπει να λάβει τη θέση που της αξίζει στην παραγωγική δομή. Αλλά γι’ αυτό θα χρειαστεί πραγματική κοσμογονία μέτρων, κάποια εκ των οποίων αναφέρονται και στην έκθεση Πισσαρίδη, όπως είναι τα κίνητρα για την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής και την επιχειρηματική κατεύθυνση των συνεταιρισμών.

Καθώς το ενεργειακό κόστος είναι βραχνάς για τους αγρότες εύχομαι αυτός ο προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος που δεν υπάρχει δαπάνη για το λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο, που κατήργησε εν μια νυκτί η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ταυτόχρονα, με τον νέο προϋπολογισμό τίθεται σε εφαρμογή και το φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα νέο “Σχέδιο Μάρσαλ” για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στη γηραιά ήπειρο. Για τη χώρα μας σημαίνει εισροή επιπλέον κεφαλαίων ύψους σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 19,5 ως επιχορήγηση, που προστίθενται στα σχεδόν 40 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σε κάθε περίπτωση, το 2021 αναμένεται να είναι ένα έτος σταθμός για την Ελλάδα. Ελπίζουμε πως θα αποτελέσει και την αφετηρία για ένα ουσιαστικό οικονομικό άλμα, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν μια δύσκολη δεκαετία, με αλλεπάλληλες σοβαρές κρίσεις.

Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αγόρευση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/CsiyDkVSJkM

back to top