Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 9

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2021

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση με θέμα Κύρωση: α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών" (Α' 138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου " Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις".

 

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Ακούγοντας κάποιους από τους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβούμαι ότι δεν διδάχθηκαν τίποτα από την οδυνηρή εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βιώσαμε όλοι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Η επίμονη πανδημία με τις μεταλλάξεις της περιορίζει την καθημερινότητά μας, ενώ οι εκτεταμένες πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή άνω του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων δασικής και καλλιεργήσιμης γης.
Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον σενάριο μιας μελλοντικής δυστοπίας –είναι ένα απειλητικό παρόν, και αν δεν λάβουμε άμεσα ριζικά μέτρα σε πλανητικό επίπεδο, θα είναι η δική μας η γενιά που θα ζήσει τον εφιάλτη.
Οι μεγάλες πυρκαγιές από τη νότια Ευρώπη και τη Σιβηρία ως τις ΗΠΑ, παράλληλα με τις δικές μας –που έφθασαν και τις 60 ημερησίως- αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Δεν υποστηρίζω, βεβαίως, ότι όλες αυτές οι φωτιές μπαίνουν από μόνες τους, ή ότι δεν υπάρχουν εμπρηστές, με ποικίλα κίνητρα. Όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας, οι παρατεταμένοι καύσωνες συνιστούν ιδανικό περιβάλλον για την πύρινη λαίλαπα.
Επιτρέψτε μου κύριε πρόεδρε, πριν αναφερθώ στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε όσους έλαβαν μέρος στον ιδιόμορφο αυτόν πόλεμο με τις φλόγες, τόσο στους πυροσβέστες-εναέριων και επίγειων μέσων-, τους στρατιώτες, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας όσο και τους εθελοντές πυροσβέστες, που έδωσαν ακόμη και με αυτοθυσία αυτή τη μάχη.
Και βεβαίως οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ξένες αποστολές, που σε μια εξαιρετική ένδειξη αλληλεγγύης έπεσαν κυριολεκτικά στη φωτιά, για να τη σβήσουν.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να μας προβληματίσει το θλιβερό, και συνάμα ανησυχητικό, φαινόμενο των εμπαθών σχολίων, συνήθως “επαναστατών του καναπέ”, που επιδίδονται σε ύβρεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Το ότι δεν είχαμε θύματα, δεν είναι δευτερεύον αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Είναι το μείζον. Γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε κανένα ζύγι. Και είναι κατάντια κάποιοι να υπονοούν ότι οι φετινές καταστροφές αποτελούν τη ρεβάνς της τραγωδίας στο Μάτι.
Ναι, επιχειρησιακά λάθη μπορεί να έγιναν. Η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας ίσως έπρεπε να είναι ακόμη καλύτερη. Όμως, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν κινητοποιήθηκε άμεσα ο κρατικός μηχανισμός, ότι οι επικεφαλής δεν εργάστηκαν με αυταπάρνηση. Η περιπέτεια υγείας του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Τώρα πρέπει να επουλωθούν οι πληγές, να καλυφθούν τα κενά που διαπιστώθηκαν και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Και πιστεύω ότι αυτό επιχειρούν οι ΠΝΠ που συζητούμε σήμερα και αναλυτικά παρουσίασε ο εκ Κοζάνης εισηγητής μας Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Κατ’ αρχάς μπαίνει τελεία και παύλα στα φέικ νιούζ, στο “ράδιο αρβύλα”, ότι τα δάση καίγονται για μπουν ανεμογεννήτριες.
Τα καμένα δάση κηρύσσονται αναδασωτέα άμεσα. Υπάρχει, βεβαίως, ένα θέμα με την φυσική αναδάσωση όταν πρόκειται για πεύκα, που είναι από τα πιο εύφλεκτα είδη της χλωρίδας. Αυτό, ίσως πρέπει να το συζητήσουμε.
Αλλά πάντως, όπου ήταν δάσος παραμένει δάσος! Και ήδη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα για να μην έχουμε νέο πόλεμο τον χειμώνα.
Κομβικό, επίσης, είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρηματίες. Η οικονομική ζωή των περιοχών που πέρασε η πυρκαγιά έχει πληγεί καίρια -γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχειακές μονάδες καταστράφηκαν.
Εδώ, μόνο με την αρωγή της πολιτείας θα μπορέσει αυτός ο κόσμος να σταθεί στα πόδια του, να περάσει αξιοπρεπώς τη στενωπό που τον περιμένει, και να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.
Επιπλέον, αν κάτι αναδείχθηκε έντονα στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών ήταν οι χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού.
Από τις πλέον σημαντικές είναι αναμφίβολα η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που εντέλει λειτουργεί ως τροχοπέδη στην πυρασφάλεια, την προστασία των δασών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Η ένταξη των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μια πρώτη απάντηση.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να καλέσω την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να παραμερίσει τις μικροκομματικές παρωπίδες, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών ως κοινά προβλήματα, που απαιτούν κοινές δράσεις.
Ο πρωθυπουργός και με την τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Εύβοιας δείχνει τον δρόμο της συνεννόησης.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/tdimOj9cuAY

back to top