Menu
A+ A A-

Μάξιμος 1

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2021

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
«Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Εν πρώτοις να ευχηθούμε περαστικά στον υπουργό, τον κ. Λιβανό. Όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία της πανδημίας.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν είναι η πρώτη, αλλά ελπίζω να είναι η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που συζητούμε για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και παράτασης της αναστολής κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών.

Ανάλογες πρωτοβουλίες με παρεμφερή τίτλο, είτε με τη μορφή νομοσχεδίου, είτε Κοινής Υπουργικής Απόφασης, υπήρξαν αρκετές τα τελευταία χρόνια. Θυμούμαι ότι κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρήσαμε στην οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς κανένα πρόστιμο, μόνο με ένα παράβολο 300 ευρώ.

Επιπλέον, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες ίδρυσης νέων κτηνοτροφικών μονάδων και πλέον δεν απαιτούνταν περιβαλλοντικές μελέτες για τις περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες. Αρκούσε μόνο η υπαγωγή τους στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση επεξεργάστηκε βελτιώσεις και σήμερα στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία. Ωστόσο, οι αλλεπάλληλες παρατάσεις στη διατήρηση αυθαιρέτων σταβλικών εγκαταστάσεων στα όρια οικισμών επιβεβαιώνουν και παθογένειες του πρωτογενούς τομέα. Καλώς δόθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καλώς δίνονται και σήμερα εν μέσω πανδημίας.

Πιστεύω, όμως, ότι ένα σοβαρό κράτος θα πρέπει να οργανώσει με κίνητρα τη μετεγκατάστασή τους, δίνοντας ισχυρή μοριοδότηση σε προγράμματα σχεδίων βελτίωσης αγροκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Μια και μιλάμε για την κτηνοτροφία οφείλω να επισημάνω ότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Βεβαίως, στην αιγοπροβατοτροφία έχουμε καλύτερες τιμές στο γάλα. Ωστόσο, έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στις ζωοτροφές και στην ενέργεια. Σίγουρα είναι θετική η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Πιστεύω, όμως, ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης των κτηνοτρόφων.

Θέλω, επίσης, από αυτό το βήμα τη βουλής να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για τη φέτα. Τα αλλεπάλληλα κρούσματα μαϊμού φέτας, ελληνικής προέλευσης, σε ευρωπαϊκά ράφια πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Δόθηκε σκληρή μάχη προκειμένου να καταχωρηθεί η φέτα ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης στην ΕΕ.

Είναι δυνατόν, ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για λόγους αθέμιτης κερδοσκοπίας, ασυνείδητοι τυροκόμοι, να δίνουν πάτημα για να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της φέτας σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Είναι επιβεβλημένο να παταχθούν άμεσα αυτά τα φαινόμενα και να μην ξαναδιαβάσουμε για νοθευμένη φέτα και μάλιστα ότι εντοπίστηκε από ξένες ελεγκτικές αρχές.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, η Διεπαγγελματική της Φέτας -για τη συγκρότηση της οποίας είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση φαινομένων νοθείας και εξαπάτησης του καταναλωτή που λειτουργεί σε βάρος του παραγωγού-, δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό της.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια και αναφέρθηκα στο κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα το ενεργειακό που έχει γίνει βραχνάς για τους αγρότες, θέλω να χαιρετίσω ως πρώτο βήμα την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου σε νέους αγρότες και συνεταιρισμένους. Ευελπιστώ αυτό το πρώτο βήμα να επεκταθεί το επόμενο διάστημα με τη διεύρυνση των δικαιούχων. Αλλά να μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση πάει πολύ! Οι αγρότες δεν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν αυτή που κατήργησε το αγροτικό πετρέλαιο!

Κύριε υφυπουργέ,

Να χαιρετίσω την τροπολογία για τους εργάτες γης που αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα στην περιφέρεια και την επέκταση της δυνατότητας άσκησης γεωπονικού επαγγέλματος. Εκ παραδρομής φαντάζομαι υπάρχουν παραλήψεις, όπως οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ελπίζω ότι θα διορθωθεί.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το παρόν σχέδιο νόμου ανανεώνεται για ένα ακόμη έτος η θητεία του προέδρου του ΕΛΓΑ. Επιτρέψτε μου, με αυτή την αφορμή, να εξάρω το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΕΛΓΑ. Είχα επισημάνει, όταν άνοιξε η συζήτηση για τη συμμετοχή ιδιωτών στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης, τις επιφυλάξεις μου. Είχα πει ότι κάποιοι που επιδιώκουν το κέρδος δύσκολα μπορούν να συναγωνιστούν σε παροχές έναν μη κερδοσκοπικό δημόσιο οργανισμό που επιχορηγείται από το κράτος για τα λειτουργικά του έξοδα.

Σήμερα νομίζω ότι αποδείχθηκε φενάκη η όλη συζήτηση, όπως και οι βαρύγδουπες καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται εκσυγχρονισμό ο ΕΛΓΑ. Αντιθέτως, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι όλο και συχνότερα, καθίσταται επιβεβλημένη η αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού, προκειμένου να αποζημιώνει ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται.

Και μια και μιλούμε για την κτηνοτροφία, οι κτηνοτρόφοι είναι οι φτωχοί συγγενείς του ΕΛΓΑ. Οι εισφορές τους ετησίως είναι πολλαπλάσιες των αποζημιώσεων που τυγχάνουν, όχι γιατί δεν έχουν ζημιές, αλλά γιατί αυτές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του Οργανισμού. Είναι, λοιπόν, υπερώριμη η συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού.

Όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχα ζητήσει από την τότε διοίκηση του Οργανισμού αναλογιστική μελέτη για την συμπερίληψη νέων ασφαλιστικών κινδύνων. Αποχώρησα εγώ από την κυβέρνηση, ακολούθησαν εκλογές και η νέα κυβέρνηση πάγωσε το θέμα. Λίγο πριν τις εκλογές ανακοίνωσε πομποδώς ότι προχώρησε σε αναλογιστική μελέτη για την αλλαγή του κανονισμού.

Όπως, όμως, απεδείχθη δεν επρόκειτο για αναλογιστική μελέτη που θα υπολόγιζε τα ασφάλιστρα με την ένταξη νέων ασφαλιστικών κινδύνων, αλλά για μια απλή μελέτη βιωσιμότητας με βάση τις υφιστάμενες ζημιές που ο Οργανισμός ήδη αποζημιώνει.

Είναι κρίμα να χαθεί μια ακόμη τετραετία με συζητήσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ και ο ένας να ρίχνει το “μπαλάκι” των ευθυνών στον άλλο. Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Για να ενταχθούν νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι, για να αποζημιώνονται ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται, χρειάζεται αναλογιστική μελέτη, που θα δείξει πόσο θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και τα ασφάλιστρα.

Φέτος που είχαμε όλες τις “πληγές του Φαραώ”, “Ιανό”, “Μήδεια”, αλλεπάλληλους παγετούς, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, καύσωνες, οι ζημιές δεν θα μπορούσαν να αποζημιωθούν αν δεν δίδονταν αναδρομικά η προβλεπόμενη από τον νόμο κρατική εισφορά στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Του χρόνου τι θα κάνουμε αν, ο μη γένοιτο, έχουμε αντίστοιχες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα;

Κυρίες κύριοι συνάδελφοι,

Είναι καιρός για αλήθειες και εθνική συνεννόηση γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως απέδειξαν, είναι “ξεροκέφαλα”, δεν κάνουν επιλογή κυβερνήσεων.
Σας ευχαριστώ».

Μάξιμος 4

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/p7qn_7smw30

back to top