Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 11

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2022

 

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση
που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χθες, μια εφημερίδα που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση είχε ως τίτλο ότι ο αρχηγός της ξεκινά ανένδοτο διαρκείας κατά της κυβέρνησης.
- Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό πρωτοσέλιδο της Kontra news-
Όπως φαίνεται ο κ. Τσίπρας αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Η πολιτική, όμως, δεν γίνεται με απομιμήσεις. Καθένας αποδεικνύει στην πράξη αυτό που είναι. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, το έδειξαν επί 4,5 χρόνια.
Είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν με τις κούφιες υποσχέσεις που αφειδώς έδωσαν και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησαν.
Η ευκαιρία τους, όμως, κατασπαταλήθηκε. Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκαν το 2019, σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι πολίτες ζήτησαν μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια νέα αρχή, ένα καινούργιο όραμα.
Ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη. Ζήτησαν σταθερότητα, θέσεις εργασίας, προοπτικές.
Και ζήτησαν από την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν όλ’ αυτά πράξη. Σε αυτά τα δυόμιση χρόνια, ωστόσο, η υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης ήλθε αντιμέτωπη με σειρά δύσκολων, και ενίοτε απρόβλεπτων, προκλήσεων.
Όπως είναι η παρατεταμένη πανδημία του κορονοϊού. Μια πληγή του φαραώ, που ταλανίζει όλο τον πλανήτη, αφαιρεί ζωές, υπονομεύει οικονομίες, περιορίζει ελευθερίες και αναστατώνει την κανονικότητα των κοινωνιών.
Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση επεδίωξε να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας της υγείας των πολιτών και τη λειτουργία της οικονομίας.
Και γι’ αυτό χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, τα λοκντάουν, ιδίως στην εποχή προ των εμβολίων, τα εμβόλια, όταν αυτά κυκλοφόρησαν, και την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ύψους 42 δις. ευρώ, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Και η αξιωματική αντιπολίτευση, που σήμερα κουνά το δάκτυλο για τους, πράγματι, πολλούς, νεκρούς της πανδημίας -που θλίβουν όλους μας- ποιά στάση κράτησε όταν γινόταν η προσπάθεια να πειστούν όλοι για την ανάγκη εμβολιασμού;
Όταν προβεβλημένα στελέχη της έκλειναν το μάτι στο κίνημα των αντεμβολιαστών;
Ναι, οι νεκροί θα ήταν πολύ λιγότεροι αν είχαμε εμβολιαστεί περισσότεροι. Αν τόσοι συνάνθρωποί μας δεν είχαν πέσει θύματα κάθε προέλευσης fake news, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πολεμήσει, ακόμη και με σκληρά μέτρα, όπως η διαθεσιμότητα νοσηλευτών και η επιβολή προστίμων, στα οποία επίσης αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ώρα, όμως, που η βελόνα είχε κολλήσει στον δήθεν ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό της κυβέρνησης, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με 14.000 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής υπερδιπλασιάστηκαν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί, επίσης, την κυβέρνηση για την ακρίβεια. Το βάζει κι αυτό μέσα στον ντορβά ελπίζοντας, κατά την πάγια τακτική της, στη δημιουργία εντυπώσεων.
Άσχετα αν το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, αν ο πληθωρισμός πλήττει τους πάντες, και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, που και αυτές με τη σειρά τους καλπάζουν λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών, μεταξύ των κρίσιμων παικτών του διεθνούς συστήματος.
Αλλά αυτά φαίνονται ψιλά γράμματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει η δημαγωγία. Και ας τρέχει η ελληνική οικονομία με ρυθμούς 7%, ας στάθηκαν όρθιες οι επιχειρήσεις, ας υποχωρεί η ανεργία, ας αυξάνονται οι επενδύσεις, ας έρχονται οικονομικοί κολοσσοί να επενδύσουν στη χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αφορμή, βεβαίως, της πρότασης δυσπιστίας στάθηκε η πρόσφατη κακοκαιρία και οι συνέπειές της σε πολλούς συμπολίτες μας που εγκλωβίστηκαν σε οδικούς άξονες, όπως η Αττική οδός.
Αναμφίβολα η ταλαιπωρία που υπέστησαν ήταν οδυνηρή -ευτυχώς, χωρίς θύματα.
Βεβαίως, υπάρχουν ευθύνες σε πολλά επίπεδα, συντονισμού και έγκαιρων αποφάσεων. Δυστυχώς, απέχουμε πολύ από τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που θα επιθυμούσαμε.
Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση.
Το να ζητά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει η κυβέρνηση λόγω των επιδόσεών της στην πρόσφατη χιονόπτωση, για να έλθει αυτός στην εξουσία που θα τα κάνει όλα στην εντέλεια, με συγχωρείτε αλλά συνιστά θράσος.
Γιατί ακόμη είναι νωπές οι οδυνηρές μνήμες από τη Μάνδρα ή την τραγωδία στο Μάτι, όταν αντί συγνώμης παρακολουθούσαμε ένα θλιβερό θέατρο με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ελπίδα ότι η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση θα λειτουργούσε ως χρόνος ωρίμανσης διαψεύσθηκε. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες, τον άκρατο λαϊκισμό, την ανευθυνότητα, τη ροπή στη δημαγωγία.
Μόνο που τώρα δεν είναι 2015. Τώρα οι πολίτες σας γνωρίζουν. Τώρα δεν γίνεστε πιστευτοί.
Και γι’ αυτό τα νούμερα των δημοσκοπήσεων υποχωρούν. Και η δεύτερη θέση ήδη αμφισβητείται. Γι’ αυτό και γιγαντώνεται η εσωκομματική γκρίνια και η αμφισβήτηση.
Αλλά η λύση δεν είναι τα ηρωικά ξεσπάσματα και οι ρητορικές πομφόλυγες.
Η Ελλάδα αξίζει κάτι καλύτερο. Κι αυτό θα έλθει με σχέδιο, με εργασία, με μεταρρυθμίσεις.
Ήδη, σε πολλούς τομείς καταγράφονται αδιαμφισβήτητες επιτυχίες -στην άμυνα, στη διπλωματία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Κι έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε.
Γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δημιουργικό όραμα, όχι τυχοδιωκτισμούς και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4_oHIUKOweg

back to top