Menu
A+ A A-

MAX 1 5

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2023

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλη η Ελλάδα δάκρυσε με τον χαμό των δύο πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Η τραγική αυτή απώλεια μαρτυρά το βαρύ τίμημα που πληρώνει η πατρίδα, όχι μόνο με εξοπλισμούς, αλλά και με φόρο αίματος, σε έναν ακήρυκτο πόλεμο για να μπορεί να προασπίζει την ελευθερία, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επίθεση διαρκείας από την Τουρκία, στην οποία βεβαίως εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας για την δοκιμασία του καταστροφικού σεισμού.
Απέναντι, όμως, στην τουρκική προκλητικότητα επενδύσαμε:
• Πρώτον, σε ένα πλέγμα ισχυρών διπλωματικών σχέσεων, και
• Δεύτερον, στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Δυστυχώς, προϋπόθεση για ειρήνη με την Τουρκία είναι η στρατιωτική μας ισχύ. Αυτή είναι που επιβάλλει στον πιθανό εισβολέα διπλές και τριπλές σκέψεις για τις συνέπειες των πράξεών του.
Όμως άμυνα, στρατός, δεν λογίζεται χωρίς το έμψυχο δυναμικό. Χωρίς τους ανθρώπους που υπηρετούν στα τρία όπλα, σε όλη την ιεραρχική δομή τους.
Η πατρίδα οφείλει απέναντί τους, στο μέτρο των δυνατοτήτων, να προσφέρει τα μέγιστα για το έργο που επιτελούν.
Δυστυχώς, στα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, οι γυναίκες και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων υπέστησαν μειώσεις των αποδοχών τους, και πτώση του βιοτικού τους επιπέδου.
Ευελπιστούμε σταδιακά, με την ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, να αποκατασταθούν και οι απολαβές τους. Ο πρωθυπουργός πριν λίγο δεσμεύτηκε για νέο ειδικό μισθολόγιο αποκατάστασης μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2004.
Η Πολιτεία οφείλει, πάντως, να βρίσκεται δίπλα στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων, επιλύοντας προβλήματα που το ταλανίζουν. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι απόδειξη αυτής της έγνοιας εκ μέρους της κυβέρνησης να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα.
Στα πολλά θετικά αναφέρθηκε με πλήρη επάρκεια ο εισηγητής μας, ο στρατηγός Μανωλάκος. Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις για την αναδρομική κατάργηση των μειώσεων που επιβλήθηκαν με τον νόμο 4093 του 2012 στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση στους αποστράτους από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.
Με τη ρύθμιση αυτή, που αποτέλεσε δέσμευση της ΝΔ, αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό μια αδικία σε βάρος των αποστράτων. Όπως, επίσης, θετική είναι η κατάργηση της παρακράτησης στις συντάξεις των αποστράτων υπέρ των στρατιωτικών λεσχών.

Κύριε υφυπουργέ,
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόμαστε σε συνθήκες πολεμικού συναγερμού και όλοι αναγνωρίζουμε το τεράστιο έργο που έγινε στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.
Βεβαίως, το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα σε μια δαιδαλώδη νομοθεσία. Οφείλω, όμως, κι από αυτό το βήμα να επισημάνω χρόνια προβλήματα που κληρονομήσατε, αλλά τώρα φτάνει ο κόμπος στο χτένι και πρέπει να βρεθεί λύση.
Το πιο σημαντικό που επείγει είναι αυτό που αφορά την αποστρατεία των ΕΠΟΠ στην ηλικία των 50 ετών, όταν για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας ή 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας.
Προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρεθούν στον δρόμο από την μια μέρα στην άλλη και να αναζητούν εργασία στα 50 τους. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Και επειδή όλο και περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα καταφεύγουν σε προσλήψεις ΕΠΟΠ νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα. Με ικανοποίηση ακούσαμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται για νομοθετική ρύθμιση σύντομα που θα αντιμετωπίσει οριστικά το θέμα.
Είναι αναμφίβολα θετικό ότι επιλύεται το ζήτημα της ιεραρχίας και βαθμολογικής εξέλιξης των αποφοίτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των ΑΣΣΥ, των τάξεων εισαγωγής 1991, ‘92 και ‘93. Νομίζω, όμως, ότι εύλογα τίθεται το ζήτημα της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης έως και τους αποφοίτους του 2010, ώστε και αυτοί να συνταξιοδοτούνται στα 35 χρόνια με τον βαθμό του συνταγματάρχη και όχι στα 40 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Όπως, επίσης, πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται βαθμολογικά και μισθολογικά οι Αξιωματικοί ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων, οι οποίοι έχουν υποστεί τραυματισμό ή κάποια πάθηση κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Μιλούμε για 300 περίπου αξιωματικούς, τους οποίους έχει δικαιώσει και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την 1578/2021 απόφασή του.
Είναι, βεβαίως, θετικό ότι με τροπολογία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ιεραρχικής αδικίας των ΑΣΣΥ έναντι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών και εθελοντριών. Στους εθελοντές με τροποποιήσεις της νομοθεσίας δόθηκε προβάδισμα στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι έτσι βρέθηκαν νεότεροι ιεραρχικά και κατώτεροι κατά βαθμό. Με την τροπολογία αποκαθίσταται η τάξη. Καταθέτω στα πρακτικά τις προτάσεις της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της ΕΣΠΕΛ, με την οποία, όπως και με την ΕΣΠΕΘ σε επίπεδο Θεσσαλία, έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Τέλος, να σημειώσω ότι είναι άδικο η βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας, των ΕΜΘ, να μην ακολουθείται και με την ανάλογη μισθολογική αύξηση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σήμερα ότι έρχεται εναρμόνιση του διοικητικού και του μισθολογικού βαθμού στους ΕΜΘ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι ένοπλες δυνάμεις εισήλθαν σε μια νέα δυναμική και ανοδική τροχιά. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, που οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται, οι αναθεωρητισμοί επανακάμπτουν και ο πόλεμος βυσσοδομεί, το αξιόμαχο στράτευμα είναι η σημαντικότερη εγγύηση για ένα έθνος που θέλει να παραμείνει ελεύθερο.
Λυπούμαι διότι η αξιωματική αντιπολίτευση, για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, επέλεξε να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα, αποχωρώντας από την ψήφιση των νομοσχεδίων. Με την στάση της αυτή, με το να μην ψηφίζει ακόμη και νομοσχέδια που επιλύουν προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έκανε και με τις αμυντικές συμφωνίες, υπονομεύει πρωτίστως τον θεσμικό της ρόλο. Την απάντηση θα την λάβει σύντομα από τον ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ.

back to top