Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 5

 

Λευκωσία, 17 Μαρτίου 2023

 

Προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

 

Εξοχώτατε κύριε πρόεδρε,

Ως Γενικός Γραμματεύς της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή να μας υποδεχθείτε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο.
Εκ μέρους όλων των μελών της ΔΣΟ να σας συγχαρώ για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γνωρίζοντας την δημιουργική θητεία σας ως υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, αλλά και το ήθος και την εργατικότητα τα οποία σας διακρίνουν, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχετε στο δύσκολο έργο το οποίο σας αναμένει.
Αναμφίβολα, το δυσκολότερο εξ αυτών, είναι η επίλυση του προβλήματος της παράνομης κατοχής σχεδόν του 40% του νησιού από τον τουρκικό στρατό, μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Για πέντε σχεδόν δεκαετίες, δυστυχώς, οι συνέπειες αυτού του γεγονότος διαιωνίζονται κατά τρόπο απαράδεκτο.
Δυστυχώς, η Άγκυρα, η οποία ακολουθεί μια αναθεωρητική πολιτική έναντι των γειτόνων της, ενταγμένη στο ανιστόρητο δόγμα του νεοοθωμανισμού, δεν επέδειξε καμία διάθεση να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ζητήματος.
Αντιθέτως, όλοι πληροφορηθήκαμε για πράξεις που επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, όπως για παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Ελπίζω ότι το ξεκίνημα της θητείας σας θα συνοδευτεί με μια επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, με την ενεργότερη εμπλοκή και της Ε.Ε. κάτι που ήδη έχετε θέσει σε εφαρμογή.
Όλοι μας προσδοκούμε την ημέρα που η Κύπρος θα είναι ενωμένη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις, με πλήρη ισότητα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα ευημερεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Εξοχώτατε κύριε πρόεδρε.
Η ΔΣΟ είναι ένας διεθνής οργανισμός, που στους κόλπους του συγκεντρώνει εκπροσώπους 25 κοινοβουλίων από τρεις ηπείρους.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ήδη μετρά 30 χρόνια ενεργού βίου, ξεκινώντας από την Ορμύλια της Χαλκιδικής το 1993, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η ανάγκη, μετά την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων, να συντονιστεί ο ορθόδοξος κόσμος, που πρώτη φορά τότε αντιληφθήκαμε το πραγματικό του μέγεθος, για την προώθηση κοινών αξιών και αρχών, για χάρη της ειρήνης.
Οι παρεμβάσεις μας εκτείνονται από την προστασία των Χριστιανών, σε περιοχές που διώκονται, έως την ανάγκη διατήρησης των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη που αλλάζει, και από τον διάλογο με εκπροσώπους θεσμών και φορέων από άλλα δόγματα, ομολογίες και θρησκείες μέχρι την προστασία των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται υπό απειλή.
Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται βεβαίως και τα χριστιανικά μνημεία, οι εκκλησίες της Κύπρου, που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αναδεικνύουμε στις δράσεις μας, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, φιλοξενούμενοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα τα οποία έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε είναι η απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί το 2020.
Την πράξη αυτή που θέτει σε κίνδυνο τον ιστορικό αυτό ναό και φάρο της Ορθοδοξίας, ως ΔΣΟ την καταγγέλλουμε στη διεθνή κοινότητα, μέσω και των παρουσιάσεων του ειδικού τόμου που εκδώσαμε με τίτλο “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο”.
Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται 37 ναοί από πολλές χώρες, ξεκινώντας από τη Σκωτία και καταλήγοντας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων και δύο κυπριακών. Αυτόν τον Τόμο θα τον παρουσιάσουμε σε ανοικτή εκδήλωση που θα γίνει στην Μητρόπολη Λεμεσού αύριο το πρωί και όπως είπε και ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, ο φίλος Πανίκος Λεωνίδου, θα ήταν μεγάλη μας τιμή αν το βεβαρυμένο πρόγραμμά σας επέτρεπε να παραβρεθείτε στην εκδήλωση.
Σε κάθε περίπτωση, θα μου επιτρέψετε να σας τον προσφέρω, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόσωπό σας, για την διαχρονική στήριξη στο έργο της ΔΣΟ, αλλά και την εξαιρετική διοργάνωση των εργασιών της Διεθνούς μας Γραμματείας στην Κύπρο.

ΜΑΞΙΜΟΣ 8

back to top