Menu
A+ A A-

MAXIMOS

Αθήνα, 1 Απριλίου 2024

 

Χαιρετισμός

Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας,

Μέλους της Βουλής των Ελλήνων,

δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου,

στην τελετή έναρξης του προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ:

«Θρησκεία, Κοινωνία και Τεχνητή Νοημοσύνη»

 

Αυτοσαρκαζόμενος θα έλεγα ότι τέτοια μέρα, πρωταπριλιά, οι πολιτικοί καλό είναι να αποφεύγουμε τις τοποθετήσεις, καθώς έτσι κι αλλιώς τα ακούμε ότι λέμε ψέματα, κάποιες φορές όχι αδίκως, μια και μερικοί μπορεί άλλα να λένε το πρωί κι άλλα να ψηφίζουν το βράδυ.

Είμαι, όμως, εδώ με την ιδιότητα του επικεφαλής Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του καθηγητή Κωνσταντίνου Κωτσιόπουλου να πω λίγα λόγια, για το ενδιαφέρον αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος έχει σχεδόν πλήρως αυτονομηθεί από οποιαδήποτε πνευματική και ηθική αξία, να μιλούμε για την ανάγκη επανασύνδεσης αυτών των επιπέδων.

Αυτός νομίζω ότι είναι και ο κύριος σκοπός του εξαιρετικού εκπαιδευτικού προγράμματος με τον εύγλωττο τίτλο “ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ”, που διοργανώνει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος τον αεικίνητο καθηγητή Κωνσταντίνο Κωτσιόπουλο.

Αναμφίβολα, τα ανθρώπινα επιτεύγματα στο τεχνολογικό πεδίο δίδουν τη δυνατότητα ενός υψηλότερου βιοτικού επιπέδου, απελευθέρωσης του ανθρώπινου χρόνου από κοπιώδεις χειρονακτικές ή άνευ ενδιαφέροντος εργασίες, επιτάχυνσης απεριόριστα του χρόνου υλοποίησης των ιδεών, άμεσης πρόσβασηςστη γνώση, ελάττωσηςτων αποστάσεων στον χώρο, επιμήκυνσης της ανθρώπινης ζωής και ίασης ασθενειών.

Σήμερα βιώνουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, τις εφαρμογές της οποίας μόλις οσμιζόμαστε. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα είναι η ανθρωπότητα στα τέλη του 21ου αιώνα, που μάλλον θα ομοιάζει σε κάποιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ταυτόχρονα, όμως, η νέα αυτή πραγματικότητα εγκυμονεί νέους κινδύνους, όπως κάθε τι νέο στον κόσμο αυτόν. Για παράδειγμα, η τεχνολογία από μέσο κινδυνεύει να γίνει αυτοσκοπός, ή ακόμη χειρότερα να επιβληθεί στον άνθρωπο, να είναι αυτή που θα τον εξαναγκάζει στις επιλογές του. Ως εκ τούτου, τίθεται ζήτημαελευθερίας του ανθρώπου.

Όπως επίσης –και κυρίως- εγείρεται και ζήτημα ηθικής. Διότι η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι μια ουδέτερη πράξη, αλλά μεταδίδει μηνύματα, οδηγεί σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Επιπλέον, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα να βρεθούν στα χέρια λίγων, και η ανθρωπότητα να βρίσκεται στο έλεός τους. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με όσους πιθανώς κατέχουν πυρηνικά ή βιολογικά όπλα.

Παράλληλα, μέγα ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που θα χαθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Είμαι βέβαιος ότι αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα τεθούν και θα επιχειρηθεί να απαντηθούν σε αυτό το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε. Και παράλληλα ένα κρίσιμο ερώτημα είναι ποια πρέπει να είναι η στάση του θρησκευόμενου ανθρώπου μπροστά σε αυτές τις κατακλυσμιαίες αλλαγές.

Αυτό που εγώ μπορώ να πω ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας είναι ότι η ανθρωπότητα και ειδικά η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει την “καρδιά” της, δηλαδή τις χριστιανικές αξίες οι οποίες συγκρότησαν και τροφοδότησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό επί δυο χιλιάδες χρόνια, μαζί με τις υψηλές ιδέες του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.

Για την αξία σήμερα των Χριστιανικών Αξιών στην πολιτική και την καθημερινότητα συνδιοργανώνουμε με το ΑΠΘ και άλλους φορείς ένα διεθνές συνέδριο στα μέσα Μαΐου, στη συμβασιλεύουσα, την Θεσσαλονίκη.  

Κάποιοι κύκλοι απεργάζονται, δυστυχώς, το σχέδιο μιας Ευρώπης που θα έχει παραμερίσει το παρελθόν της, για να δεχθεί υποτίθεται πιο εύκολα αυτό το μέλλον που έρχεται γεμάτο, μεταξύ άλλων, υποσχέσεις από τις τεχνολογικές επινοήσεις.

Ωστόσο, για την ώρα, παρά τις μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες, δεν βλέπουμε τον κόσμο μας να γίνεται καλύτερος, ούτε ασφαλέστερος. Αντιθέτως, αυξάνεται η βία, διακρατική και ατομική. Αυξάνονται οι πόλεμοι αλλά και το μπούλιγκ σε κάθε έκφανση της ζωής, όπως και η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων και οι ψυχικές ασθένειες.

Αν μη τι άλλο αυτά τα φαινόμενα θα έπρεπε να μας κάνουν τουλάχιστον πιο συγκρατημένους για τον νέο -και πολλά υποσχόμενο- κόσμο που ανατέλλει. Να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, και το τίμημά του. Και το πρόγραμμά σας θα βάλει νομίζω μια ψηφίδα σε αυτήν την προσπάθεια κατανόησης αυτού που έρχεται και άμυνας στις αρνητικές όψεις που μπορεί να το συνοδεύουν.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, στο πρόγραμμά σας, και ελπίζουμε, θα έλεγα είμαι βέβαιος κ. καθηγητά, κ. Κωτσιόπουλε, και σε ανάλογη συνέχεια!

Σας ευχαριστώ.

back to top