Menu
A+ A A-
MAX ΣΚΑΙ 100.3
Αθήνα, 17Δεκεμβρίου 2019
 
Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Σκάει Είδηση»
με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου
 
Πάμε στον κ. Χαρακόπουλο. Να σχολιάσετε αυτά περί Χάγης, αλλά δώστε μας με περισσότερες λεπτομέρειες αυτό που είπατε για την θητεία αν και πόσο μπορεί να γίνει, αν και υπάρχει και στο πρόγραμμα της ΝΔ το συγκεκριμένο, το 18 δηλαδή, αλλά δεν ξέρουμε αν θα υλοποιηθεί. Τι λέτε εσείς;

Κοιτάξτε κ. Οικονόμου, αυτό που θέλησα να επικοινωνήσω είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Η χώρα μας από την γεωγραφία και την ιστορία είναι ταγμένη στο σύνορο της Ευρώπης με την Ανατολή, με την Ασία, στην οποία 10 αιώνες συγκατοικούμε με τους Τούρκους, που ήλθαν από τα βάθη της Ασίας και έκτοτε έχουν επεκτατική στάση απέναντί μας και ο αναθεωρητισμός τους γενικεύεται το τελευταίο διάστημα. Δεν συνορεύουμε δηλαδή με τις χώρες της Μπενελούξ, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Από την συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Κι επειδή ζούμε σε μια εποχή με πολιτική ρευστότητα, διεθνείς οργανισμοί που άλλοτε μπορούσαμε να πούμε ότι εγγυώνται την εδαφική μας ακεραιότητα και την ασφάλεια πλέον δεν είμαστε τόσο σίγουροι, ακούμε τον πρόεδρο Μακρόν να λέει ‘εγκεφαλικά νεκρό’ το ΝΑΤΟ, έχουμε τις αμφιθυμίες του προέδρου Τραμπ, είπα λοιπόν ότι πρέπει να ξαναδούμε μετά από 10 χρόνια κρίσης, που φάνηκε ότι δεν υπήρχε κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, πώς μπορούμε σοβαρά να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το ένα που είπα. Και το δεύτερο που είπα είναι ότι δεν μπορεί να είναι ταμπού η συζήτηση για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ή της θητείας στα 18, όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ.
 
Θα το φέρει άμεσα η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί. Εγώ λέω ότι μόλις το είπα είχα ομοβροντίες από το δημοσιογραφικό όργανο στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για ‘μιλιταριστικό παραλήρημα’, είδα κάποιες εφημερίδες που με χαρακτήρισαν ‘πολεμοχαρή’. Εχθές είδα την πρώην υπουργό Εξωτερικών, την κα Μπακογιάννη, η οποία χρησιμοποίησε και την ίδια φρασεολογία, ‘δεν είναι ταμπού’.
 
Ναι, αλλά φοβάστε, όμως, το κόστος τόσα χρόνια; Το συζητάμε τόσα χρόνια, αλλά υπάρχει το πολιτικό κόστος, το λεγόμενο, που εσάς τους πολιτικούς...
 
Αυτό λέω κ. Οικονόμου ότι κάποτε πρέπει να ξεπεράσουμε το πολιτικό κόστος. Μιλούμε για την κατάσταση της χώρας. Δεν θα υπαγορεύσω εγώ ή η κα Μπακογιάννη πόσοι φαντάροι χρειάζονται για να κάνουν περιπολίες στον Έβρο στα νησιά, στα στρατόπεδα. Αυτό θα το εισηγηθούν οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων.
 
Άρα λέτε να πάμε σε αυτήν κατεύθυνση, είναι απαραίτητο.
 
Εγώ λέω ότι, ότι δεν πρέπει αν υπάρχουν τέτοιες εισηγήσεις με το φόβο του πολιτικού κόστους να μην τις υιοθετούμε. Εχθές ο υπουργός είπε ότι σκεπτόμαστε πιο έξυπνες λύσεις, να προσλάβουμε επαγγελματίες, οπλίτες βραχείας κατάταξης, είτε τους λεγόμενους ΕΠΟΠ μακράς θητείας επαγγελματικά στελέχη. Όλ’ αυτά πρέπει να τα δούμε αλλά δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε. Έχουμε ένα πρόβλημα απέναντί μας, δεν θα έλθει κανείς να μας υπερασπιστεί αν πρόκειται να κινδυνεύσει η πατρίδα μας.
 
Επειδή θέλουμε να μας πείτε και για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και φυσικά για την προσφυγή της χώρας μας μαζί με την Τουρκία στην Χάγη – ας ακούσουμε πρώτα τι είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Άμυνας για τη θητεία.
 
Άρα ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις έχει περιγραφεί περίπου, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να είναι αργά στον χρόνο αυτές οι παρεμβάσεις κ. υπουργέ. Αυτό ανησυχούν όλοι, να κάνουμε παραγγελίες, να κάνουμε αναβάθμιση, να πάρουμε φρεγάτες, αλλά αυτές αργούν, αργούν όλ’ αυτά.
 
Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Γιατί είχαμε μια δεκαετία κρίσης, όπου η άλλη πλευρά εξοπλιζόταν συνεχώς έφθασε στο σημείο να βγάζει τη γλώσσα ευθέως στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ παίρνοντας τους S400 από τη Ρωσία, όντας χώρα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, και στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης δεν έχουμε προχωρήσει σε αναβάθμιση των εξοπλισμών μας. Φαντάζομαι ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις γρήγορα. Καταλαβαίνω ότι η κοινή γνώμη είναι πολύ επιφυλακτική, γιατί είναι πολύ νωπό ότι έχουμε ήδη δύο πρώην υπουργούς Εθνικής Άμυνας του κ. Σημίτη, τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου στην φυλακή, ο ένας φυλακισμένος και ο άλλος προφυλακισμένος...
 
Ωστόσο αυτά τα μελανά παραδείγματα δεν πρέπει να αφήνουν και την χώρα, κ. Χαρακόπουλε, αθωράκιστη μπροστά στον επιθετικό γείτονα, ο οποίος γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει φθάσει σε σημείο να φτιάχνει μόνος του τα οπλικά του συστήματα.
 
Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει κα Αντωνοπούλου. Να δούμε τι έγινε η εγχώρια βιομηχανία όπλων. Θα πρέπει να δούμε πως η Ελλάδα θα μπορέσει σταδιακά να αποκτήσει μια σχετική, έστω, αυτάρκεια. Όταν ακόμη και σφαίρες εισάγουμε κάτι δεν πάει καλά. Να δούμε κατάματα αυτά τα θέματα χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος…
 
Μπορείτε λέτε να αναπτυχθεί, είναι απαραίτητο, και η εσωτερική βιομηχανία;
 
Βεβαίως, βεβαίως, σε προηγούμενες δεκαετίες πώς υπήρξε; Να το ξαναδούμε.
 
Τώρα τι δυνατότητα υπάρχει και με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και την οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί λέγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε χρήματα, ήμασταν σε μνημόνια, ήμασταν σε κρίση, ήμασταν σε στενότητα, για αρχή τι κονδύλια πιστεύετε ότι μπορεί να διατεθούν;
 
Εγώ, κα Αντωνοπούλου, χαίρομαι γιατί με τη συζήτηση του προϋπολογισμού και τις αναφορές μου ανοίγει μια δημόσια συζήτηση. Κοιτάξτε, ακούω ότι θα εισπραχθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με αυτά. Ας δούμε, λοιπόν, αν μπορούμε αυτά να τα κατευθύνουμε προς την κατεύθυνση της άμυνας της χώρας, την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας. Είπα κάτι που ακούστηκε σοκαριστικό και είδα κάποιοι συνάδελφοι ενοχλήθηκαν όταν είπα ότι για να υπάρχει βούτυρο πρέπει να υπάρχουν και κανόνια.
Δυστυχώς, σε λίγο αρχίζει η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προεδρεύω.
 
Πείτε μας μια κουβέντα για την Χάγη, που έχει αρχίσει να συζητείται πιά.
 
Μα η μόνη διαφορά που αναγνωρίζαμε από τις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου ως σήμερα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Για τη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πρέπει να υπάρξει συνυποσχετικό, οι δύο χώρες που θα το υπογράψουμε θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η διαφορά και καμία άλλη.
 
Αυτό λέμε εμείς, η Τουρκία έχει βάλει χίλια άλλα θέματα.
 
Η Τουρκία, και αυτό είναι ένα ζήτημα, πρέπει να το ξαναδούμε, γιατί το δόγμα «η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα» και από την άλλη μεριά οι γείτονές μας βάζουν μια σειρά από ζητήματα, έτσι ώστε αν βρεθούμε κάποια στιγμή σε ένα τραπέζι διμερούς διαπραγμάτευσης, να βρεθεί μια μέση οδός, δηλαδή όταν εσύ δεν διεκδικείς τίποτα και ό άλλος διεκδικεί 100, γι’ αυτόν και 5 να πάρει είναι νίκη. Γι’ αυτό λέμε ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτησή της θα γίνει μόνον από την Χάγη.
 
Κ. Χαρακόπουλε, ωστόσο, αν ο Ερντογάν κάνει τις απειλές του πράξη και στείλει ένα πλοίο, κι όχι μόνον ένα ερευνητικό αλλά και ένα πολεμικό μαζί, για παράδειγμα, τι θα κάνει η Ελλάδα και αφετέρου, αλλάζουν και τα δεδομένα μετά για να πάμε στη Χάγη, αν έχουμε αυτό το προηγούμενο.
 
Κα Αντωνοπούλου, η πολιτική της Τουρκίας όλ’ αυτά τα χρόνια είναι όπως την περιγράφετε. Βάζει διεκδικήσεις, επιχειρεί να δημιουργεί τετελεσμένα, να γκριζάρει περιοχές και στη συνέχεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να πετύχει αυτά τα οποία έχει γκριζάρει υπέρ της. Εγώ μένω στη διαβεβαίωση και του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, και στη διαβεβαίωση του υπουργού Εξωτερικών από το βήμα της Βουλής προχθές, μίλησε λίγο πριν τη δική μου τοποθέτηση ο κ. Δένδιας, ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο, έχει τις δυνάμεις, αλλά δεν θα είναι και μόνη της, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί να το κάνει, θα υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια, τα κυριαρχικά μσδικαιώματα. Αυτό οφείλει να κάνει συνταγματικά νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
 
Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Χαρακόπουλε. Καλή συνέχεια.
 
Εγώ σας ευχαριστώ.
 
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/JLp1naMz69k
back to top