Menu
A+ A A-
Μάξιμος trt 2 1
 
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2020
 
Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου 
στην TRT 
στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα καλησπέρα»
και στον δημοσιογράφο Σ. Πολύζο
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαιρετώ τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ στο νομό της Λάρισας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, για να δούμε πώς τοποθετείται. Να ξεκινήσουμε απ’ αυτά που μπήκαν ήδη κ. Χαρακόπουλε. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα είναι τόσο πολιτική η συζήτησή μας στο πρώτο της κομμάτι. Καλωσήρθατε.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα κ. Πολύζο. Όλα είναι πολιτικά ζητήματα στο τέλος της ημέρας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, έτσι και αλλιώς η πολιτεία καλείται να το διαχειριστεί, στο κομμάτι βεβαίως που μας αναλογεί πρέπει και ο καθένας να κάνει τις δράσεις του ή να περιορίσει τις δράσεις του.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε από την πολιτεία όλα. Προφανέστατα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας. Έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές όλου του πλανήτη, των κοινωνιών μας. Το κράτος, η πολιτεία, βεβαίως, θα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει. Αλλά, όπως είπατε και σεις, είναι και ζήτημα ατομικής ευθύνης, προσωπικής ευθύνης ενός εκάστου και εκάστης εξ ημών. Δίνουμε όλοι εξετάσεις αναμφίβολα. Και η κοινωνία των πολιτών, και το κράτος, και οι θεσμοί του, τα όργανά του. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία με τα μέσα που έχουμε. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι. Πάνω απ´ όλα, να ακούνε τους αρμοδίους, τις οδηγίες που δίνονται. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εν προκειμένω, οι λοιμωξιολόγοι, τις ανακοινώσεις που κάνει επισήμως η πολιτεία. Αφορά κυρίως ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες. Αυτοί κατά μείζονα λόγο θα πρέπει να προσέχουν, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ει δυνατόν να είναι περισσότερο στο σπίτι τους. Να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις. Η πολιτεία πήρε χτες την απόφαση να κλείσει τα σχολεία για 14 μέρες, όσες είναι και οι μέρες επώασης του ιού. Η πρόθεση είναι βεβαίως να μην χαθεί η σχολική χρονιά, να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες με περιορισμό...
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές είναι οι μέρες επώασης του ιού, αλλά όλοι οι επιστήμονες αναμένουν την έξαρση, μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, αυτό σημαίνει ότι μετά το Πάσχα, γιατί θα γίνει η υποχρεωτική διακοπή τις ημέρες του Πάσχα, εκτός και αν περιοριστεί ο χρόνος της διακοπής των μαθημάτων, επειδή θα έχουν χαθεί αυτές οι μέρες...
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα είναι υπό εξέταση κ. Πολύζο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλαβαίνω. Προφανώς.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Ακόμα και το ζήτημα των πανελληνίων εξετάσεων που αφορά χιλιάδες οικογένειες είναι ένα ζήτημα και αυτό που μπορεί να μετακινηθεί ο χρόνος των πανελλαδικών εξετάσεων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία και θα πρέπει να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να προφυλαχθούμε καλύτερα, προκειμένου να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες ή δυνατόν και καμία. Αλλά αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, στην Ιταλία εν προκειμένω που προφανώς αψηφίστηκε ο κίνδυνος, δεν ελήφθησαν όλα τα μέτρα που έπρεπε εγκαίρως, είδατε που έχουν οδηγήσει. Όλη η χώρα είναι σε καραντίνα. Λοιπόν και εδώ θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και όχι με κορόνες, με φαιδρότητες, με δηλώσεις απλά που στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο κομμάτι που λέμε για την ατομική ή την οικογενειακή ευθύνη, το υπουργείο με μια πολύ συγκεκριμένη λογική που την περιγράψατε που είναι κοινή λογική, λέει, ότι καλό είναι τα παιδιά στα σχολειά των 300, 400, 500 μαθητών ούτε να παίξουν ούτε να αγκαλιαστούν, τα σταγονίδια βγαίνουν συνέχεια από το στόμα, έρχονται σε πολύ κοντινή επαφή τα παιδιά. Αλλά τα ίδια παιδιά σήμερα που είναι πολύ καλός ο καιρός και θα φτάσει τους 22, 23 βαθμούς Παρασκευή και Σάββατο, θα είναι έξω και θα κάνουν τα ίδια πράγματα που θα έκαναν στο σχολείο.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ όμως κ. Πολύζο έχει να κάνει πια με την ατομική ευθύνη, την οικογενειακή ευθύνη, τι να κάνει η Πολιτεία, θα απαγορέψει στα παιδιά να κυκλοφορούν; Εδώ είναι και οικογενειακή ευθύνη και ευθύνη όλων μας. Αυτό σας λέω. Ή ακούω τώρα την κριτική για τους ηλικιωμένους, δηλαδή, να μην πάνε στην εκκλησία. Η Εκκλησία έχει τοποθετηθεί, η Ιερά Σύνοδος έχει τοποθετηθεί, ακούω νουνεχείς Μητροπολίτες να προτρέπουν να αποφεύγουν τον εκκλησιασμό οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Δεν έχει λιγότερη αξία ο κατ’ ιδίαν εκκλησιασμός. Αλλά η πολιτεία πως να απαγορέψει την προσέλευση ηλικιωμένων; Δηλαδή με την ίδια λογική να απαγορέψει και την προσέλευση ηλικιωμένων στα ΜΜΜ, στο μετρό, στα λεωφορεία; Θα πρέπει όλοι να συναισθανθούμε και την ευθύνη που έχουμε ως άτομα μεμονωμένα που ζούμε σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μεγάλη συζήτηση που έγινε πάντως αυτές τις μέρες και εκεί στον ίδιο άξονα κινούνται όλοι οι επιστήμονες είναι για τη Θεία Κοινωνία. Κάποιοι πρότειναν, θα χαλούσε τόσο η ατμόσφαιρα του μυστηρίου; Δεν είπε κανείς να καταργηθεί η Θεία Κοινωνία. Αν δηλαδή είχαμε τα πλαστικά κουταλάκια με τα οποία τρώμε το παγωτό μας, ή ένα γλυκό που παίρνουμε στο δρόμο, θα ήταν τόσο άσχημο αυτό για τη λήψη της Θείας Κοινωνίας ;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση κ. Πολύζο. Αυτό θα το κρίνει η Εκκλησία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν μπορείτε να μπείτε; Είστε ένας άνθρωπος που έχει γράψει για την αξία της πίστης, που είστε κοντά στην εκκλησία, άρα είστε, δεν λέω ότι είστε ο πλέον αρμόδιος, δεν είστε ιεράρχης.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε δεν είμαι θεολόγος. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται με διάκριση. Ακούω νουνεχείς ιεράρχες, οι οποίοι λένε ότι καλό είναι να μένουν στην οικία τους και να προσεύχονται κατά μόνας, όσοι είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία γίνεται με ιδία βουλήση, δεν επιβάλλεται. Επομένως, ούτε θα πρέπει να διαφημίζεται. Θα πρέπει να γίνεται με προετοιμασία, με εγκράτεια. Ο καθένας ας συναισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης που του αναλογεί.
Βλέπω το τελευταίο διάστημα όλους αυτούς που κατά καιρούς έχουν ξεσπαθώσει υπέρ του χωρισμού εκκλησίας και πολιτείας να ρίχνουν διάφορες κορώνες. Άκουσα πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι τελικά τον ιό τον έφεραν στην Ελλάδα οι πλούσιοι και οι Χριστιανοί. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Λοιπόν, ούτε ακραίους από τη μια πλευρά θέλουμε, ότι ψεκάζοντας με αγιασμό αντιμετωπίζουμε τους κορωνοϊούς, ούτε ακραίους από την άλλη μεριά που λένε να κλείσουν οι εκκλησίες, να απαγορευτούν οι λειτουργίες και όλα αυτά. Όλα μπορούν να γίνουν με μέτρο και με συναίσθηση της ατομικής ευθύνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποψινό διάγγελμα του πρωθυπουργού θα έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση και της ατομικής ευθύνης πιστεύετε;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μένει να ακούσουμε τον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να προαναγγείλουμε το τι θα πει ο πρωθυπουργός.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να ανακοινώσει τα μέτρα...
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής και νομίζω ότι δείχνει ότι έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα δεδομένα βεβαίως αλλάζουν ανά πάσα στιγμή, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια δυναμική στη λήψη αυτών των μέτρων, όπως οι γονεϊκές άδειες που πριν από λίγο ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Φαντάζομαι στο ίδιο μήκος κύματος θα είναι και το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Κυρίως στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης των πολιτών που και σείς αναφερθήκατε νωρίτερα και η κα Καραΐσκου. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που απειλεί όλο τον πλανήτη. Δεν απειλεί μόνο εμάς. Και θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε, να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και να ακολουθούμε τα μέτρα της υγιεινής, αλλά και όλες τις υποδείξεις που κάνουν οι αρμόδιοι φορείς εν προκειμένω ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και οι λοιμωξιολόγοι.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως μια δυσάρεστη διαπίστωση αυτών των ημερών και για τα δυο ζητήματα που είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και εναλλάσσονται σε πρώτη και δεύτερη θέση διαρκώς, δηλαδή κορωνοϊός με τα εγχώρια χαρακτηριστικά και η πίεση που έχουμε στα ανατολικά μας σύνορα δείχνουν πως δεν έχει καταφέρει ακόμα μετά από τόσες δεκαετίες που υπάρχει η ΕΕ να έχει γρήγορα αντανακλαστικά. Κάθε κυβέρνηση βλέπουμε να παίρνει τις αποφάσεις που την αφορούν ακόμα και για τον κορωνοϊό και μετά τη τηλεδιάσκεψη που είχανε χτες οι 27 ηγέτες να έχουμε γενικές τοποθετήσεις, να μην έχουμε κανένα ειδικό μέτρο και δεν εννοώ σε αυτά που αφορούν μόνο στην οικονομία.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό δεν έχετε άδικο. Θα συμφωνήσω μαζί σας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως και στην περίπτωση των συνόρων έχουμε πάλι ευχολόγια, μια συμβολική επίσκεψη και ακόμα περιμένουμε να μας πουν τι θα κάνουν για την Ελλάδα που ανθίσταται μόνο με τις δικές της δυνάμεις να κρατήσει αυτές τις ορμές των μεταναστών.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κριτική σας είναι βάσιμη για την ΕΕ, αλλά είναι το πιο ενδιαφέρον πείραμα που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες και έχει επιφέρει σταθερότητα και ειρήνη στη γηραιά ήπειρο που τόσες φορές αιματοκυλίστηκε. Μακάρι να ήταν πιο γρήγορα τα βήματα ουσιαστικής ενοποίησης της ΕΕ. Έχουμε κοινή αγροτική πολιτική, αλλά, όπως εύστοχα έχετε πει, δεν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική, αμυντική πολιτική και άλλες πολιτικές ακόμα και στα ζητήματα της υγείας με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε τώρα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κοντά μας τον πρ. υπουργό, βουλευτή της ΝΔ τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και πάμε να δούμε τι γίνεται με τον γείτονά μας ο οποίος προφανέστατα επειδή δεν πήρε ή δεν τα πήρε ακόμη αυτά που ζήτησε γι’ αυτό δεν έκανε και δηλώσεις, φεύγοντας από το Βέλγιο, τις Βρυξέλλες, είπε χτες βράδυ το απίστευτο ότι συμπεριφερόμαστε όπως οι ναζί και είχαμε τα ξημερώματα αυτό το περιστατικό στην Κω έτσι να εμβολίζεται σκάφος του λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό και εμείς αυτό που λέμε, βλέπω και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πριν από λίγη ώρα, είναι ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορα και κρατούμε τη ψυχραιμία μας. Μπορούνε να την κρατούμε ισόβια τη ψυχραιμία αυτή;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, η κυβέρνηση έδειξε ότι ενήργησε με αποφασιστικότητα, δεν αιφνιδιάστηκε, επιχειρήθηκε στο τριήμερο της αποκριάς, της Καθαράς Δευτέρας, αυτή η εισβολή, ουσιαστικά υποκινούμενη και καθοδηγούμενη από το επίσημο τουρκικό κράτος μεταναστών και προσφύγων, παραβιάζοντας τα χερσαία σύνορα της χώρα και η χώρα έδειξε δεν αιφνιδιάστηκε. Αντιθέτως, είχε άμεσα αντανακλαστικά. Αυτό προκάλεσε οργή και εκνευρισμό στη γειτονική μας χώρα, η οποία βλέπει να καταρρέει το αφήγημά της στη Συρία. Ξέρετε υπήρχε κάποτε το δόγμα Νταβούντογλου μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της και η Τουρκία αυτή την ώρα έχει προβλήματα με το σύνολο των γειτόνων της. Έχει στο εσωτερικό της βεβαίως 3,5,-4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που είναι πράγματι ένα βάρος. Η ΕΕ από το 2016 με βάση την κοινή δήλωση δίνει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να φιλοξενεί αυτούς τους ανθρώπους στο έδαφός της. Βεβαίως είναι μια ατελής συμφωνία αυτή η κοινή δήλωση γιατί δημιουργεί προβλήματα εάν μετακινούνται άνθρωποι από τα νησιά στην ηπειρωτική ενδοχώρα δεν μπορούν μετά να επιστρέφουν στην Τουρκία. Θα πρέπει να διορθωθεί στο σημείο αυτό και σε άλλα ενδεχομένως αν θα υπάρξει νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά νομίζω ότι έγινε εμφανές ότι έχει αλλάξει ουσιαστικά η πολιτική της χώρας απέναντι και στο μεταναστευτικό ζήτημα. Και νομίζω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει εθνική ομοψυχία σε αυτό το ζήτημα πλην θλιβερών εξαιρέσεων. Η ελληνική κοινωνία σε παμψηφία, σε ποσοστά καθολικά επιδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Νομίζω ότι και η χώρα με αναβαθμισμένο κύρος πια αντιμετωπίζεται από την ΕΕ, γιατί έδειξε ότι είναι ένα σοβαρό κράτος που μπορεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Και η επίσκεψη του πρωθυπουργού και στη Γερμανία και στην Αυστρία το σηματοδοτεί αυτό όπως επίσης και η αντιμετώπιση που έτυχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός στις Βρυξέλλες και όχι στο Βερολίνο από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, τα οποία έδειξαν έμπρακτα και δείχνουν σε έναν βαθμό -θα το ήθελα ακόμη περισσότερο- την αλληλεγγύη τους. Αλλά βλέπω θα έρθουν και Αυστριακοί στα χερσαία σύνορα της χώρας, δυνάμεις, σωμάτων ασφαλείας από την Αυστρία. Θα ήθελα βεβαίως πιο έμπρακτη, όπως σας είπα, την αλληλεγγύη γιατί η χώρα σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος, αλλά ήδη κάτι φαίνεται ότι αρχίζει να αλλάζει σε επίπεδο ΕΕ. Μέχρι πρότινος δεν δεχόντουσαν ούτε καν ασυνόδευτα παιδιά. Είχα επισκεφτεί την Τσεχία με μια αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής και υπήρχε άρνηση ακόμα και για 50 ασυνόδευτα παιδιά και το σύνολο της κοινής γνώμης, οι εφημερίδες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους ήταν αρνητικά σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. Ακόμη και για 50 ασυνόδευτα παιδιά. Γινόταν κουβέντα αν θα είναι αγόρια ή κορίτσια, αν θα είναι έφηβοι, ενήλικες. Δεν υπάρχει δυστυχώς ενιαία πολιτική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Κοινή εξωτερική πολιτική όπως είπαμε και νωρίτερα. Χρειάζονται γενναία βήματα από την Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι μόνο η οικονομική νομισματική πολιτική στην οποία δεν έχουμε προχωρήσει ενιαία μέχρι τώρα...
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε ότι και σε 15 μέρες από σήμερα που είναι η Σύνοδος Κορυφής μια από τις στοχεύσεις του πρωθυπουργού θα είναι αυτή; Να ανοίξουν επιτέλους τα σύνορα να μην είναι η Ελλάδα και η Ιταλία οι δυο χώρες, που θα υποδέχονται και θα εγκλωβίζονται εκεί οι μετανάστες, αλλά να ανοίξουν τα σύνορα και της υπόλοιπης Ευρώπης; Γιατί είναι μια μάχη που έχει δοθεί και από τις δυο χώρες, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό λέω.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική πλευρά το έχει καταστήσει σαφές και θα το θέσει με μεγαλύτερη ακόμη ένταση ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα. Θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος μηχανισμός απονομής ασύλου και ένας ενιαίος μηχανισμός επιστροφών. Και βεβαίως, όσοι δικαιούνται άσυλο θα πρέπει αναλογικά να κατανέμονται σε όλες τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι να μένουν με βάση το Δουβλίνο εγκλωβισμένοι στις χώρες πρώτης υποδοχής που είναι οι χώρες που αποτελούν τα σύνορα της ΕΕ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Λοιπόν, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εμάς. Αυτοί που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη δεν έχουν στόχο να μείνουν στην Ελλάδα, επιδιώκουν να πάνε στην κεντρική, σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Και δυστυχώς αυτό το κύμα θα υπάρχει, η κλιματική αλλαγή, οι πόλεμοι, μακάρι να είχαν λυθεί και εκεί ενδεχομένως θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, στα αίτια που γεννούν την τάση μετακίνησης. Βεβαίως η Ευρώπη πάντοτε λειτουργεί σαν μαγνήτης. Γιατί όσο και να κάνουμε κριτική εμείς, είναι μια ένωση, η οποία έχει κράτος δικαίου, έχει κοινωνικό κράτος, έχει υποδομές, έχει δημοκρατία, ελευθερία. Αυτά δεν είναι όλα αυτονόητα ούτε στην Ασία, ούτε στην Αφρική, ούτε στην Ανατολή. Επομένως πάντοτε θα υπάρχει αυτή η τάση. Αλλά και η Ευρώπη από την άλλη δεν μπορεί να συγκεντρώσει το σύνολο όλων των κατατρεγμένων, πόσο δε μάλλον η μικρή Ελλάδα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα σχόλιο λίγων δευτερολέπτων για την οικονομία. Ξέρω δεν χωράει σε δευτερόλεπτα, αλλά ήδη ο πρωθυπουργός είπε και στη Μέρκελ καταλαβαίνετε ότι τον στόχο δεν μπορούμε να τον πιάσουμε για το πρωτογενές πλεόνασμα και το είπε και στους άλλους συνομιλητές του, τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αλλά σας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μην αρχίσουμε τώρα να λέμε σας υποσχέθηκα για το 2020 και το 2021 αυτά τα πράγματα, αλλά βλέπετε περιορίστηκε ο δημοσιονομικός χώρος, άρα δεν μπορώ να σας τα δώσω.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση κ. Πολύζο είχε πει και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα μέσα στο 2020 θα βάλει το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στα φόρα της ΕΕ. Από κει και πέρα νομίζω ότι οι εξελίξεις που έχουμε με την πανδημία του κορωνοϊού επισπεύδουν τα πράγματα. Δηλαδή, θα έχουμε μια ύφεση γενικότερη όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και οι στόχοι που έχουν μπει και για τη χώρα μας και γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Υπ’ αυτά τα νέα δεδομένα νομίζω καλώς η ελληνική πλευρά ζητάει να ξαναδούμε τα ζητήματα αυτά εξαρχής.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας δούμε να υποχωρείτε από αυτά για τα οποία έχετε δεσμευτεί για το 2020 και το 2021 ως παροχές στην ελληνική κοινωνία;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. Πολύζο νομίζω θα ήταν επιπόλαιο αυτή τη στιγμή να πούμε το οτιδήποτε. Είναι σε εξέλιξη. Αναμένεται ότι θα έχουμε, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, μεγάλο ζήτημα με τον τουρισμό. Και ο τουρισμός είναι από τις βαριές βιομηχανίες της χώρας. Μακάρι να ξεμπερδέψουμε γρήγορα με την επιδημία αυτή για να αμβλυνθούν όσο το δυνατόν οι συνέπειες στη συνολικότερη οικονομία της χώρας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε θερμά. Γεια σας κύριε υπουργέ. Εις το επανιδείν.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/y5RQBfoDH0U
 
 
back to top