Menu
A+ A A-
Μ. Χαρακόπουλος astra tv 1
 
Αθήνα, 25 Μαρτίου 2020
 
Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Astra tv, στην εκπομπή «Παράθυρο στη Θεσσαλία»
και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι κοντά μας στη σύνδεση. Και κείνος στο σπίτι μένει, τηρώντας τις οδηγίες. Καλησπέρα κ. Χαρακόπουλε.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα κ. Μαρέδη. Και χρόνια πολλά και σε σας και στους τηλεθεατές μας και σε όλη την Ελλάδα που γιορτάζει σήμερα την Εθνική Επέτειο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει την γιορτάζουμε λίγο περίεργα βέβαια, μοναχικά, παρ’ όλα αυτά περήφανα θα έλεγα εγώ, έστω και από τα μπαλκόνια μας, έστω και από τα σπίτια μας. Σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία. Από τη μια έχουμε τον κορονοϊό, με το φόβο που μας έχει κυριεύσει φυσικά για την υγεία μας. Από την άλλη έχουμε και τα ανοιχτά θέματα. Στην Ανατολή, εκεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, γιατί οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και σήμερα τη μέρα της εθνικής επετείου.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι όπως το λέτε. Η φετινή επέτειος γιορτάζεται κάτω από μια ιδιαίτερη συγκυρία, αντιμετωπίζοντας αυτή τη δίδυμη απειλή. Από τη μια είναι η πανδημία του κορονοϊού και από την άλλη είναι, βεβαίως, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με την απόπειρα εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, με την απόπειρα εισβολής τους την περίοδο της αποκριάς στη χώρα, υποκινούμενοι από την Τουρκία. Νομίζω ότι η εθνική ενότητα είναι το πλέον ουσιαστικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε τη σημερινή ημέρα και για την αντιμετώπιση των δυο αυτών προκλήσεων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι. Κάναμε πριν συζήτηση με τον Ανδρέα Γιουρμεδάκη για το ευρωομόλογο. Είναι κάτι που ζητάει και ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με άλλους 7 ηγέτες συν τον κ. Μακρόν, 8 ηγέτες της Ε.Ε. Βέβαια υπάρχει πολιτική αντίσταση σε αυτό από τους πιο δυνατούς στην ΕΕ στην οικονομία, περί αυτού πρόκειται.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε είναι αλήθεια ότι αυτή η κρίση, η παγκόσμια κρίση ταρακουνάει και τα θεμέλια της ΕΕ. Η Ελλάδα, με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέδειξε ότι είχε γρήγορα αντανακλαστικά και είναι από τις χώρες, κατά κοινή ομολογία -το έγραψε και το Ρόιτερ τις προηγούμενες μέρες- που αντέδρασαν άμεσα. Έλαβε συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή του, να αντέξει το σύστημα της υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε γειτονικές μας χώρες που πραγματικά θρηνούνε χιλιάδες θύματα.
Και χαίρομαι γιατί βλέπω ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μαζί και με άλλους ηγέτες, πρωτοστατεί αυτήν την ώρα, την κρίσιμη ώρα, σε πρωτοβουλίες και προς την ΕΕ, προκειμένου αυτή η κρίση που διέρχεται η παγκόσμια κοινότητα να γίνει μια ευκαιρία για περισσότερη Ευρώπη.
Να ξαναδούμε δηλαδή την Ευρώπη, την πορεία της, να αλλάξουμε ρότα γιατί δυστυχώς η Ευρώπη μπορεί να είναι ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Γιατί αν εξαιρέσει κανείς την κοινή νομισματική πολιτική -που και αυτή δεν είναι κοινή για το σύνολο των 27 κρατών μελών της ΕΕ, αλλά για ένα μέρος, αυτό που είναι στο ευρώ- και εξαιρέσει επίσης την κοινή αγροτική πολιτική που και αυτή τα τελευταία χρόνια ψαλιδίζεται, στους υπόλοιπους τομείς δεν έχουμε ουσιαστικά κοινές πολιτικές.
Το έλλειμμα αυτό φάνηκε και στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα με την περιπέτεια μετά την “αραβική άνοιξη”, στον πόλεμο στη Συρία και τις συνέπειες που αντιμετωπίζουμε τώρα από τον πόλεμο με την κρίση του μεταναστευτικού.
Και φάνηκε και τώρα με την υγειονομική κρίση, με την κρίση του κορονοϊού, όπου κάθε χώρα μέλος προσπαθεί με το δικό της εθνικό σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, αυτή την πρόκληση.
Λοιπόν, νομίζω είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η επιστολή που έστειλαν οι 9 ηγέτες. Δεν είναι χώρες μόνο του Νότου, είναι και η Ιρλανδία, είναι και το Βέλγιο, είναι και η Σλοβενία, είναι και το Λουξεμβούργο.
Και το επόμενο διάστημα αυτό το κύμα πίεσης προς τα ευρωπαϊκά όργανα, προς την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία θα ογκούται, κυρίως από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη που συνειδητοποιεί το πρόβλημα και το μέγεθός του.
Νομίζω ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση των συστημάτων υγείας, κοινές πολιτικές στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Χρειάζεται να στηριχθεί η πρωτογενής, η αγροτική παραγωγή, γιατί σε τέτοιες περιόδους καταλαβαίνει κανείς την ανάγκη της Ευρώπης σε αυτάρκεια αγροτικών προϊόντων σε αυτάρκεια τροφίμων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε εκεί γιατί έχετε διατελέσει από το 2012-2014 αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άρα τα ξέρετε πολύ καλά τα θέματα αυτά.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να αφήσω αναπάντητο το ερώτημα που βάλατε με το ευρωομόλογο. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ πιο γενναία βήματα. Η συζήτηση αυτή, βεβαίως, όπως ξέρετε είχε ανοίξει και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Τότε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι πυλώνες ουσιαστικά της Ευρώπης, η Γερμανία πρωτίστως και η Γαλλία λιγότερο ήταν αρνητικές. Τώρα βλέπω ότι και η Γαλλία είναι μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολή αυτή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Τώρα που ξέρουμε πια, όταν το 2010 μας έλεγε η τότε κυβέρνηση που ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και μιλούσε για ευρωομόλογο και το έλεγε στους εταίρους και λέγανε όχι, πάρθηκε μια απόφαση αρνητική. Τώρα γνωρίζοντας τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης η οποία δεν έπνιξε μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γίνανε πιο σοφοί;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έτσι πιστεύω. Και το γεγονός ότι συνυπογράφεται αυτό το αίτημα από τις χώρες που βλέπουμε να το κάνουνε δείχνει ότι έχει ωριμάσει και σε επίπεδο Ε.Ε. αυτή η πρόταση. Νομίζω και η ΕΚΤ δεν είναι αρνητική, όπως ήτανε κάθετα αρνητική στο παρελθόν. Σίγουρα θα είναι μια ασπίδα στην οικονομία της ΕΕ η θέσπιση του ευρωομολόγου, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία όπως και όλες οι οικονομίες του πλανήτη πλήττονται και δοκιμάζονται από αυτή την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το συζητάμε αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση γιατί αυτό που θα αφήσει πίσω της αυτή η περίοδος της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού θα είναι ερείπια, είχε πει ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες στο διάγγελμά του. Θα αφήσει πληγές θα πω εγώ σίγουρα και πολύ μεγάλες στην οικονομία. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά ζητήματα. Όλα έχουν πάει πίσω, όλες οι επιχειρήσεις σχεδόν είναι κλειστές και είναι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Άρα η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει μεγάλους τριγμούς. Ειδικά εμείς, που ερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση και πάνω που σηκώσαμε κεφάλι κ. υπουργέ, έρχεται τώρα ένας κορονοϊός και λέει: επ, πάλι πίσω! πάλι τα κεφάλια μέσα! Δεν είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει άλλη μια περίοδο μακράς οικονομικής ύφεσης. Είναι δύσκολα τα πράγματα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ πιστεύω δεν θα είναι μακρά η οικονομική ύφεση, την οποία δεν περιμέναμε βεβαίως. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ μετά τις εκλογές δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες. Στην οικονομία είδατε ότι τα επιτόκια δανεισμού είχανε μηδενιστεί, είχαν αποκλιμακωθεί τα spread, η χώρα έμπαινε με μεγαλύτερη αισιοδοξία στη νέα αυτή δεκαετία. Όμως, η κρίση προέκυψε, δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά την παγκόσμια κοινότητα. Θα βιώσουμε όλοι τις συνέπειες της κρίσεως αυτής. Η χώρα δείχνει ότι έχει ισχυρή κυβέρνηση, η οποία με σοβαρότητα και στιβαρότητα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δείτε τι γίνεται στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου δεν έχουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όπου χρειάζονται διαβουλεύσεις για να καταλήξουν σε αποφάσεις. Χάνεται κρίσιμος χρόνος και ο χρόνος αυτός δεν στοιχίζει μόνο σε χρήμα αλλά σε ανθρώπινες ζωές! Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε ισχυρή κυβέρνηση και για το ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού και για το ζήτημα της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο. Νομίζω, επίσης, ότι είναι σημαντικό ότι εκπέμπεται ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και προς την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει συλλογικότερες αποφάσεις που επηρεάζουν και εμάς. Αλλά κατά την άποψή μου η κρίση αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία, όπως σας είπα, να ξαναδούμε με πιο γρήγορο βηματισμό την ενοποίηση της ΕΕ, να ξαναδούμε το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, να ξαναδούμε το εθνικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα, αλλά και το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας πως θα είναι αλληλένδετο και πώς θα υπάρχει στην πράξη αλληλεγγύη όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Και από ‘κει και πέρα, επειδή η κρίση δεν αφορά μόνο τη δική μας οικονομία, αλλά αφορά την παγκόσμια οικονομία, οι συνέπειες φαντάζομαι θα είναι εξίσου μοιρασμένες παντού. Εδώ, βεβαίως, αν η κρίση αυτή τελειώσει μέσα στον Μάιο, δεν θα χαθεί η τουριστική περίοδος και είναι ένα μεγάλος μέρος του ΑΕΠ που αφορά ο τουρισμός. Επομένως, πιστεύω, μπορούμε γρήγορα με κινήσεις και πρωτοβουλίες που έδειξε η κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Αλλά το βασικό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των λοιμωξιολόγων, της Πολιτείας, να μένουμε στο σπίτι, να μην επιτρέψουμε τη διευκόλυνση της μετάδοσης του ιού, να ασθενήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι. Αυτοί που σήμερα βρίσκονται στα νοσοκομεία να αναρρώσουν, να δώσουμε τον χρόνο στο εθνικό σύστημα υγείας, στους υγειονομικούς, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς, όλοι όσοι εργάζονται αυτή την ώρα για να σταθεί η κοινωνία μας όρθια. Και δεν είναι λίγοι. Είναι οι ένστολοι, είναι ακόμη και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι μεταφορείς, οι ντελιβεράδες, στην καθαριότητα, στην αποκομιδή των απορριμμάτων, όλοι αυτοί που εργάζονται σήμερα, προκειμένου να μην σταματήσει η λειτουργία της Πολιτείας. Λοιπόν, τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη, ευχαριστίες και με την ευκαιρία μαζί με τις ευχές για περαστικά σε όλους όσοι ασθενούν αυτές τις μέρες, να ευχηθούμε και στον συνάδελφό μας τον Χρήστο Κέλλα να έχει ταχεία ανάρρωση και γρήγορα να επανέλθει στα καθήκοντά του.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/5q3HqD4gCHM 
back to top