Menu
A+ A A-
Μάξιμος new pres
 
pressing 90.1
Αθήνα, 27 Μαρτίου 2020
 
Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Pressing 90,1 Λάρισα,
στην εκπομπή «Pressing ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
και στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσούμαρη
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Χαρακόπουλος, βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, και είναι εδώ για να κάνουμε μια κουβέντα. Καλημέρα σας κ. Χαρακόπουλε.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Τσούμαρη. Καλημέρα και στους ακροατές μας στη Λάρισα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια κουβέντα που ουσιαστικά ξεκινά από ένα θέμα, που έχει να κάνει με την πανδημία, αλλά βλέπουμε προκύπτουν τα θέματα σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Καταλήξαμε στο προηγούμενο ημίωρο της εκπομπής στη στάση των χωρών, όπως είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία στο θέμα της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση όλης αυτής της λαίλαπας που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο συνολικότερα. Και το πρώτο νομίζω που ενδιαφέρει είναι ποια είναι η στάση και ποια θα είναι η περαιτέρω στάση σε αυτή την υπόθεση της ελληνικής πλευράς.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε κ. Τσούμαρη νομίζω ότι όλοι συμφωνούνε ότι η ελληνική πλευρά επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, της πανδημίας που απειλεί όλο τον πλανήτη. Κανείς άνθρωπος, καμιά χώρα, καμιά ήπειρος δεν μπορεί να πει ότι είναι ασφαλής. Από κει και πέρα έχω πει, και με αφορμή τη γιορτή της 25ης Μαρτίου, ότι η κρίση αυτή μπορεί να είναι και μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Μια ευκαιρία να ξαναδούμε την πορεία της ΕΕ, γιατί το εγχείρημα αυτό, το οποίο τα τελευταία 80 χρόνια έφερε ειρήνη και σταθερότητα στη γηραιά ήπειρο που άλλοτε αιματοκυλίστηκε από παγκόσμιους πολέμους, δεν προχωράει με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Μπορεί να έχουμε κοινή αγροτική πολιτική, μπορεί εν μέρει να έχουμε κοινή νομισματική πολιτική, οι χώρες μέλη που είμαστε στο ευρώ, ωστόσο υπάρχουν τραγικά ελλείμματα σε άλλες πολιτικές. Δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική, δεν υπάρχει αμυντική πολιτική, δεν υπάρχει στρατιωτικός βραχίονας. Και τώρα αποδεικνύεται ότι υπάρχουν τεράστια ζητήματα όσον αφορά το ζήτημα του κοινωνικού κράτους, τα ζητήματα αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων. Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι 9 ηγέτες χωρών της ΕΕ μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, η Γαλλία, η Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, δεν ξέρω αν ξεχνώ καμιά χώρα, νομίζω ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία για την έκδοση του κορόνα-ομολόγου, του ευρωομόλογου, μια συζήτηση που μας απασχόλησε και την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Αν δεν υλοποιηθεί και αν δεν βγει σοφότερη και η ΕΕ από αυτή την περιπέτεια της κρίσης, φοβούμαι ότι θα μπούμε σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση, σε ευρωσκεπτικισμό στην ΕΕ, που ζήσαμε και το προηγούμενο διάστημα με το Brexit, με την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Με αυτή την έννοια, πιστεύω ορθώς ετέθη το ζήτημα και τα επιχειρήματα είναι πολύ στέρεα. Άλλωστε, οι οικονομίες των 9 χωρών που βάζουν το ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου καλύπτουν το 57% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Και νομίζω και σε επίπεδο ΕΚΤ δεν υπάρχουν οι κάθετες αρνήσεις που υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε και ένα άρθρο του κ. Ντράγκι που είναι χαρακτηριστικό που καταγράφει μια πραγματικότητα την οποία δεν έχει ξαναζήσει ο πλανήτης και φυσικά δεν την έχει ξαναζήσει η ΕΕ και θα πρέπει να δει εξαρχής πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Στο κάτω κάτω όταν μιλάμε για ένα είδος πολέμου και για μέτρα που λαμβάνονται μόνο σε καιρό πολέμου δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εργαλεία αντίστοιχα; Δεν ξέρω.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα η πίεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης θα ογκούται, θα αυξάνεται και ελπίζω η πίεση αυτή να αποφέρει καρπούς. Γιατί στο τέλος της μέρας δεν υπάρχουν αριθμοί, αλλά υπάρχουν άνθρωποι, η υγεία των οποίων, η ζωή των οποίων διακυβεύεται σε τέτοιες πανδημίες, σε τέτοιες κρίσεις. Η κρίση αυτή θα μας κάνει να δούμε όλοι διαφορετικά πολλά πράγματα στη ζωή μας και στην πορεία μας με πρώτο απ´ όλα τα συστήματα υγείας. Η άποψή μου ήταν και ενισχύεται ακόμη περισσότερο τώρα ότι οι υπηρεσίες της υγείας, η δημόσια υγεία ως αγαθό θα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα του κράτους και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Νομίζω το συνειδητοποιούμε πια όλοι. Και η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Είχε ανακοινώσει ήδη ότι θα γίνουν 2000 προσλήψεις. Με χαρά είδα χτες ότι θα ξεπεράσουμε το νούμερο αυτό. Έχουν εγκριθεί πάνω από 3.200 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών. Κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, αναμφίβολα, η κυβέρνηση και νομίζω στο πρώτο στάδιο έχει κερδίσει χρόνο, γιατί το στοίχημα το μεγάλο είναι αυτό: Να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο στην εκδήλωση των συνεπειών την επιδημίας, των κρουσμάτων στη χώρα, έτσι ώστε να αντέξει το εθνικό σύστημα υγείας. Μην πέσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στο σύστημα και καταρρεύσει, όπως συνέβη σε γειτονικές μας χώρες, στην Ιταλία, την Ισπανία, όπου πραγματικά οι εικόνες που βλέπουμε είναι σοκαριστικές με τα φέρετρα. Δεν προλαβαίνει καν η βιομηχανία φερέτρων να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες, δεν μπορούν να τους θάψουν τους ανθρώπους σύμφωνα με την παράδοση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εκφράζονται και πολύ μεγάλοι φόβοι για το τι θα γίνει στη Βρετανία και τι θα γίνει και στις ΗΠΑ, άκουγα κάποια ρεπορτάζ χτες που δημιουργούν ένα αίσθημα φόβου και τεράστιας ανασφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαιολογημένα. Αλλά όλα αυτά μας ξαναβάζουν σε σκέψεις για τον πυρήνα της πολιτικής. Στη μεν Ισπανία και στην Ιταλία είχαμε καθυστέρηση στις αποφάσεις. Δεν είχανε γρήγορα ανακλαστικά, κάτι που δεν είναι άσχετο και με το γεγονός ότι δεν έχουν ισχυρές κυβερνήσεις, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας, όπου χάνεται πολύτιμος χρόνος σε παζάρια, διαβουλεύσεις μέχρι να καταλήξουν κάπου. Στη δε Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, επίσης, έχουμε ηγεσίες οι οποίες πραγματικά προκαλούν την κοινή λογική πολλές φορές με τις αποφάσεις τους και τις συμπεριφορές τους. Ακατανόητο για την κοινή λογική είναι και το brexit που συνέβη, όπως ακατανόητη για την κοινή λογική ήταν η εκλογή του Τραμπ και η με αξιώσεις διεκδίκηση της επανεκλογής του.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον οποίο Τραμπ τον ακούσαμε να λέει ότι σε 3 βδομάδες θα επανεκκινήσει την οικονομία στις ΗΠΑ και την ίδια στιγμή ακούμε γιατρούς Έλληνες που βρίσκονται εκεί να λένε ότι έχει χαθεί η μπάλα στα νοσοκομεία και δεν ξέρουν τι να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, γεγονός είναι ότι πέφτουν πολλά χρήματα και αυτό είναι ένα μήνυμα αν θέλετε και προς την ΕΕ. Να ρίξει πολύ περισσότερα για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία θα μπει σε περιδίνηση -υπολογίζεται ότι θα είναι περί το 9% η ύφεση σε επίπεδο ΕΕ. Οι προβλέψεις βεβαίως για τη χώρα μας είναι πολύ καλύτερες για το 3%. Μακάρι η περιπέτεια αυτή να τελειώσει τέλη Μαΐου. Να μην χαθεί τελείως η τουριστική περίοδος, γιατί ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ, του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας διαμορφώνεται από την κίνηση του τουρισμού στην πατρίδα μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ. Εκείνο που θέλω εγώ να ρωτήσω είναι ότι προκύπτουν συνέχεια και από σας και από άλλους συναδέλφους σας ερωτήματα και αιτήματα προκειμένου στα μέτρα στήριξης να ενταχθούν κομμάτια επαγγελματικά που δεν έχουν καλυφθεί από την πρώτη και δεύτερη δέσμη μέτρων. Η τελευταία σας παρέμβαση έχει να κάνει με αγρότες, κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή είδα ένα αντίστοιχο ερώτημα της κας Λιακούλη που αφορά δικηγόρους. Τελικά υπάρχει κάποιος που δεν πλήττεται και δεν πρέπει να στηριχτεί σε αυτή τη φάση;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, πολύ εύστοχα το θέτετε το ερώτημα. Ποιος μπορεί να μην έχει πληγεί από αυτή την κρίση; Η κυβέρνηση, όπως σας είπα, αντέδρασε γρήγορα, εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα. Ουσιαστικά μιλούμε για 600.000 επιχειρήσεις, μιλούμε για στήριξη και το επίδομα αυτό των 800 ευρώ θα το λάβουν 1.200.000 μισθωτοί και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι αποφάσεις αυτές έχουν μια δυναμική, εξελίσσονται. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένταξη στους ΚΑΔ και μια σειρά άλλων επαγγελματιών που πλήττονται. Με κάθε αφορμή επισημαίνουμε -γιατί και εμείς είμαστε αγγελιοφόροι μηνυμάτων της κοινωνίας, ως βουλευτές, ως πολιτικοί που επικοινωνούμε με τους πολίτες- στην εκτελεστική εξουσία, στην κυβέρνηση, στους αρμόδιους υπουργούς τα αιτήματα που θεωρούμε εύλογα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι αν παίρνετε και τις απαντήσεις που επιδιώκετε.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θα έρθω και σε αυτό. Κάτι, όμως, που θα αναδειχτεί περισσότερο με αφορμή αυτή την υγειονομική κρίση, είναι η αυτάρκεια της Ευρώπης σε τρόφιμα, σε ασφαλή, σε υγιεινά τρόφιμα. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να στηριχτεί ο ευρωπαίος αγρότης και γι’ αυτό το αίτημα που διατύπωσα προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι μόνο για τη λήψη εγχώριων μέτρων στήριξης της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής που πλήττεται, αλλά τους ζήτησα να θέσουν το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών. Γιατί ως ΕΕ, έχουμε κοινή αγροτική πολιτική -όπως ξέρετε. Βεβαίως, τώρα μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις και να στηριχθούν πληττόμενες ομάδες των πολιτών σε κάθε χώρα από εθνικούς πόρους. Αλλά νομίζω θα πρέπει να ξαναδούμε συνολικότερα και την κοινή αγροτική πολιτική ως μια πολιτική που θα δίνει την ευκαιρία να υπάρχει αυτάρκεια σε ασφαλή τρόφιμα στην Ευρώπη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς πρωτογενή παραγωγή δεν μπορεί να υπάρχει επόμενη μέρα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι ακριβώς.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φυσικά όταν προανήγγειλα ότι θα σας έχω καλεσμένο σήμερα ήρθαν και κάποια ειδικότερα ερωτήματα. Ένα ας πούμε αφορά τη σύγκριση των μέτρων που παίρνονται για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες εδώ στη χώρα μας και αυτά που παίρνονται ενδεχομένως σε άλλες χώρες και το θέμα είναι αν με το καλό κατόπιν πίεσης εξασφαλιστούν τα κονδύλια που πρέπει σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη. Και ορθώς η Ελλάδα κρατάει τη στάση που κρατάει ως τώρα. Θα μιλήσουμε για χρηματοδότηση που θα αφορά το σύστημα υγείας μέχρι να βγούμε από αυτή την ιστορία ή θα δοθούν και αυτά τα κονδύλια στην οικονομία για να μπορέσει. Πραγματικά, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλάνο που βλέπει μέχρι τον Απρίλη, μέχρι τον Μάιο ενδεχομένως. Αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα κρατήσει αυτή η ιστορία.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, εμείς θα πρέπει να έχουμε αντοχές και να μην εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητές μας για το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Μακάρι να μην υπάρξει δεύτερο, αλλά οι πολλές προβλέψεις λένε ότι το φθινόπωρο μπορεί να έχουμε επανεμφάνιση, έστω και ασθενέστερη, του κορονοϊού. Άρα δεν μπορεί να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες όλες της οικονομίας σήμερα.
Από κει και πέρα στον τομέα της υγείας, σάς είπα ότι έχουνε γίνει γενναία βήματα και είναι αλήθεια ότι την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης υπήρχε μεγάλη στασιμότητα, υπήρχαν δραστικές περικοπές -και τις ζήσαμε όλοι αυτές- με τραγικές ελλείψεις στο εθνικό σύστημα υγείας. Αυτή την ώρα και προσλήψεις γίνονται, έχουν ήδη προσληφθεί το μεγαλύτερο μέρος των 3.285 υγειονομικών γιατρών και νοσηλευτών στο σύστημα, και ενίσχυση γίνεται σε υλικό. Υλικό καταφτάνει και με δωρεές και από την Κίνα και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Καταγράφονται, επίσης, και φιλότιμες προσπάθειες ευκατάστατων συμπολιτών μας, που είναι πολύ θετικό. Γιατί η Ελλάδα έχει μια παράδοση σε εθνικούς ευεργέτες. Μακάρι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι κανένας δεν είναι άτρωτος, όσο χρήμα και να έχει, όσο πλούσιος και αν είναι, όσο ευκατάστατος και αν είναι, σε πανδημίες αυτού του μεγέθους. Και έτσι, να καταλάβουνε όλοι ότι οφείλουμε στο κοινωνικό σύνολο, στον συνάνθρωπό μας. Αν εμείς ζούμε καλά και δίπλα κάποιος άλλος υποφέρει, οι συνέπειες της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει ο δίπλα, οι ασθένειες που μπορεί να τον καταβάλουνε, δεν αφήνουν άτρωτους και μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα αν δεν δείξουμε αλληλεγγύη εμείς πρώτα δεν μπορεί να αποζητάμε και από τους άλλους. Οπότε νομίζω είναι σαφές αυτό. Ένα ακόμη ειδικό ερώτημα αφορά ένα θέμα που προέκυψε χτες και έγινε πραγματικά αρκετός ντόρος ειδικά με ένα κονδύλι 11 εκατομμυρίων που αφορά την καμπάνια για το «Μένουμε σπίτι» του ΕΟΔΥ. Και προκάλεσε πάρα πολλά ερωτηματικά, γιατί η αίσθηση όλων είναι ότι τα ΜΜΕ συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε τέτοιες καμπάνιες. Γνωρίζετε κάτι για το συγκεκριμένο;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικότερη γνώση δεν έχω. Εκείνο που θέλω να πω είναι το εξής: Είναι ώρες ευθύνης και όχι ώρες λαϊκισμού. Με μεγάλη ευκολία διάφοροι επιχειρούν τις τελευταίες μέρες να επανέλθουμε σε διχαστικές λογικές του παρελθόντος. Νομίζω ότι θα πρέπει να φτάσει και στον τελευταίο πολίτη το μήνυμα. Και ο τελευταίος πολίτης θα πρέπει να έχει πλήρη και ακριβή ενημέρωση για όλα όσα γίνονται, για τις εξελίξεις που λαμβάνουν καθημερινά χώρα. Αυτό νομίζω είναι το μείζον: να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε, να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι θα προσβληθούν από τον ιό και θα νοσήσουν ακόμη λιγότεροι. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία. Και επαναλαμβάνω περισσότερη ευθύνη και λιγότερος λαϊκισμός!
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να θέσω και ένα ακόμα θέμα που έχει να κάνει με μια παρέμβαση που υπήρξε και εδώ στο ραδιόφωνο. Συνομιλήσαμε με τον κ. Λαμπρούλη και μας είπε ότι θα τεθεί και σε όποιο επίσημο επίπεδο η συζήτηση περί πρότασης επίταξης των ιδιωτικών δομών υγείας. Η θέση του Μάξιμου του Χαρακόπουλου επ’ αυτού ποια είναι;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτεία έχει αποφασίσει επ’ αυτού. Αλλά επίταξη δεν σημαίνει απαλλοτρίωση, να συνεννοούμαστε. Η πολιτεία έχει αποφασίσει και ήδη έχουν ενσωματωθεί πάνω από 100 κλίνες εντατικής από τον ιδιωτικό τομέα. Και στο σημείο αυτό πάλι υπήρξε, δυστυχώς, λαϊκισμός για το ύψος της αποζημίωσης: 800 ευρώ είναι μόνο για την κλίνη και τα άλλα 800 -γιατί 1600 είναι η αποζημίωση- αφορούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζεται ένας γιατρός και άλλοι 5 εξειδικευμένοι νοσηλευτές για κάθε κλίνη. Όταν η δαπάνη για κάθε ΜΕΘ υπολογίζεται στα 2000 ευρώ τη μέρα, εδώ μιλούμε για 1600, για λιγότερα από τη μέση ευρωπαϊκή δαπάνη. Κοιτάξτε να δείτε, σας είπα ότι είναι ώρα ευθύνης και όχι λαϊκισμού. Ας τα δούμε όλα αυτά όταν τελειώσει η κρίση πιο νηφάλια. Τώρα; εκείνο που προέχει είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερους ή αν είναι δυνατόν και κανέναν από δω και πέρα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα τελευταίο θέμα μην σας κουράζω άλλο, ούτως άλλως θα μας πάρει καιρό αυτή η ιστορία και θα τα ξαναπούμε πολλές φορές φαντάζομαι.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με μεγάλη μου χαρά...
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τελευταίο ερώτημα έχει να κάνει, επειδή μιλάμε για πρώτη φορά μαζί, και ξέρω είστε ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν την εκκλησία, έχει να κάνει με ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Δηλαδή διαπιστώνω υπάρχει μια διγλωσσία. Ζητάει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου από την κρατική εξουσία να επαναλειτουργήσουν οι εκκλησίες. Την ίδια ώρα στέλνει το μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Μητροπολίτης Ελασσόνας και λέει μείνετε σπίτι και προσευχηθείτε από κει. Δεν θα ήταν καλύτερα να υπήρχε μια ενιαία θέση εξαρχής από την εκκλησία για να μην έρχονται και οι πιστοί σε αυτή τη σύγκρουση;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, η εκκλησία εκφράστηκε με την απόφαση της Ιερά Συνόδου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι όποιες αποφάσεις δεν περιορίζονται σε μια θρησκεία ή σε ένα δόγμα, αλλά αφορούν το σύνολο των εκκλησιών, των θρησκευμάτων και των δογμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η Ορθοδοξία αναμφίβολα έχει καθοριστικό ρόλο και στην εθνική μας διαδρομή, στους αγώνες του Έθνους, αλλά και πρόσφατα στην κοινωνική-οικονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε, είχε πολλαπλή συμβολή με το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο. Από κει και πέρα, επειδή διάφοροι ζηλωτές λένε διάφορα, αυτές τις μέρες είχαμε την ευκαιρία, έχουμε την ευκαιρία γιατί έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο να διαβάσουμε περισσότερο. Διάβασα πρόσφατα, λοιπόν, ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, το 1828 εν μέσω του πολέμου της ανεξαρτησίας -ακόμη δεν είχε τυπικά αναγνωριστεί η εθνική μας ανεξαρτησία- όταν η πατρίδα μας αντιμετώπιζε την επιδημία της πανώλης, αυτός που κανείς δεν αμφισβητεί ότι ήταν πιστός Ορθόδοξος χριστιανός, και ήταν συνεπής κάθε Κυριακή στον εκκλησιασμό του...
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και παρότι γνώριζε ότι κινδύνευε πήγε και σκοτώθηκε έξω από το κατώφλι της εκκλησίας.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό επίσης χαίρομαι που το επισημαίνετε. Αυτός, όμως, που ενώ γνώριζε ότι μπορεί να δολοφονούνταν, πήγε στην εκκλησία και δολοφονήθηκε, είναι ο ίδιος κυβερνήτης, ο οποίος επειδή ήταν γιατρός με τεράστια μόρφωση -καμία σχέση με το σημερινό πολιτικό προσωπικό δυστυχώς!- αυτός ο βαθιά θρησκευόμενος, με διάταγμα το 1828 απαγόρευσε τις θρησκευτικές τελετές όσο διαρκούσε η επιδημία της πανώλης. Ουδείς αμφισβήτησε, βεβαίως, το βαθύτατο θρησκευτικό συναίσθημα του Ιωάννη Καποδίστρια. Και βεβαίως όταν αντιμετωπίστηκε η πανώλη ξαναλειτούργησαν οι εκκλησίες. Λοιπόν, δεν χρειαζόμαστε υπερβολές, ζηλωτισμούς. Νομίζω και οι δυο ιεράρχες στους οποίους αναφερθήκατε, στο δημόσιο λόγο τους -έτυχε να τους ακούσω πολλές φορές- με νηφαλιότητα, με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα τοποθετούνται. Θα έλεγα κοσμούν την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δυστυχώς και στην ιεραρχία υπάρχουν και κάποιες ακραίες φωνές, όπως παντού μπορεί να υπάρχουν, σε όλους τους χώρους. Το ζητούμενο είναι αυτή την ώρα με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία. Και εγώ χαίρομαι γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δείχνει ότι συναισθάνεται τον κίνδυνο, συναισθάνεται την απειλή και ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, των λοιμωξιολόγων, του ΕΟΔΥ, του εθνικού λοιμωξιολόγου θα έλεγα, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Κρατάω το γεγονός ότι η στάση της Ελλάδας θα είναι προς την κατεύθυνση της πίεσης σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν δυστυχώς.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Περισσότερη Ευρώπη είναι η απάντηση και σε αυτή την κρίση. Κανείς μόνος του. Καμιά χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις, τέτοιες πανδημίες. Όλοι μαζί μπορούμε πιο αποτελεσματικά να τις αντιμετωπίσουμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους ακροατές σας.
 
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://soundcloud.com/pressing-901-larissa/pressing-90-1-492465878
 
back to top