Menu
A+ A A-
radio trt
 
Αθήνα, 9 Απριλίου 2020
 
Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο ραδιόφωνο της TRT και στη δημοσιογράφο Νίκη Καραΐσκου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επανερχόμαστε να σχολιάσουμε όλες αυτές τις αποφάσεις και τα όσα γίνονται σε πολιτικό επίπεδο με τον βουλευτή της ΝΔ τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλημέρα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε; Καραντίνα;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείται. Υπομονή, υπομονή, υπομονή! Και νομίζω ότι αυτή είναι και η σύσταση που πρέπει να ακολουθούμε όλοι αυτές τις μέρες. Καταλαβαίνω ότι σε κάποιους έχει εξαντληθεί η υπομονή, αλλά δεν υπάρχει και άλλη λύση. Τα αποτελέσματα, τουλάχιστον, της στρατηγικής αυτής που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή η πολιτεία, επιβραβεύονται και βλέπετε ότι η χώρα μας σε όλη αυτή την πανδημία αντιμετωπίζει, θα έλεγα, την περιπέτεια αυτή με τις λιγότερες απώλειες.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε είναι αλήθεια και αναγνωρίζεται και διεθνώς. Και δεν είναι μόνο ότι ο Θεός αγαπάει την Ελλάδα, νομίζω ελήφθησαν τα μέτρα την περίοδο ακριβώς που έπρεπε να ληφθούν.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Θα πρέπει πέρα από τον Θεό να κοιτούμε και εμείς τι πρέπει να κάνουμε σωστό και, πραγματικά, είναι ιδιαίτερα παρήγορο, γιατί ξέρετε περάσαμε μια δεκαετία κρίσης, όπου η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο. Και από ‘κει που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, βλέπω εγκώμια για τη στάση της χώρας μας στον διεθνή τύπο, όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι θετικό παράδειγμα, την ώρα που γύρω μας βλέπουμε χιλιάδες νεκρούς σε γειτονικές μας χώρες. Εδώ είμαστε ακόμη κάτω από το όριο των 100 και τα μηνύματα, έτσι όπως τα παρουσιάζει τουλάχιστον ο εθνικός μας λοιμωξιολόγος ο κ. Τσιόδρας, είναι θετικά. Έχουμε επίσης κάτω από 100 διασωληνομένους στις ΜΕΘ. Το στοίχημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας, το οποίο δεν ήταν και στα καλύτερά του στη χώρα μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το παράδοξο είναι αυτό. Παρότι δεν ήταν στα καλύτερα, έχει πολύ σημαντικές επιτυχίες θα σας έλεγα εγώ, χάρη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, και οφείλεται βεβαίως στην αυταπάρνηση με την οποία λειτουργεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στο γεγονός ότι τα μέτρα που ελήφθησαν γρήγορα αυτόν τον στόχο είχανε. Να μην υπάρξει υπερσυμφόρηση του συστήματος για να μπορέσει να αντέξει. Αλλά η επόμενη μέρα φαντάζομαι θα είναι μια μέρα στην οποία χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός και του εθνικού συστήματος υγείας και γενικότερα των συστημάτων υγείας στην ΕΕ. Όλοι συνειδητοποιούν την αξία του δημόσιου χαρακτήρα της δημόσιας υγείας ως ένα αγαθό που πρέπει να είναι στον σκληρό πυρήνα του κράτους.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο έρχονται καθημερινά αποφάσεις και φαντάζομαι αυτό είναι δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση και για αυτή την κυβέρνηση να ανακοινώνει διαρκώς νέα πιο αυστηρά μέτρα. Βεβαίως το κάνει για το καλό μας, βεβαίως προέχει η δημόσια υγεία, αλλά καταλαβαίνετε τι γίνεται και από τους πολίτες όταν τα ακούνε αυτά. Βεβαίως ξεσπάνε στον Χαρδαλιά, κ. Χαρακόπουλε. Δηλαδή, θέλω να πω και τα χθεσινά μέτρα πιο αυστηρά. Και δεν ξέρω, όσο ανοίγει ο καιρός, όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος, αν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το καταλαβαίνω κα Καραΐσκου. Αν χρειαστεί θα πρέπει να ληφθούν και σκληρότερα μέτρα. Γιατί δεν παίζουμε με την υγεία κανενός. Πάσχα θα έχουμε και του χρόνου και τον επόμενο χρόνο. Το ζήτημα είναι να είμαστε όλοι με τους δικούς μας, τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τους φίλους, τους συγγενείς μας και του χρόνου και τον επόμενο χρόνο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως έχουν μια δόση υπερβολής, χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω το Άγιο Φως και την πρόταση του δημάρχου Αργυρούπολης να το μεταφέρουν οι δήμαρχοι με έναν τρόπο έξω από τα σπίτια των πολιτών. Ακριβώς επειδή σας αγγίζει εσάς και όλους μας...
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι με αγγίζει και μένα ιδιαίτερα. Επειδή είμαι και επικεφαλής της Ελληνικής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Συνέλευσης της Ορθοδοξίας και θα μεταβαίναμε στα Ιεροσόλυμα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, θα γίνει με πολύ σεμνή, λιτή τελετή φέτος.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θα πάτε;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος του πολιτικού κόσμου, ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός θα μεταβεί. Θα μεταβεί μόνο ο εκπρόσωπος του Παναγίου Τάφου και της Ελλαδικής εκκλησίας και η ενημέρωση που έχω είναι ότι δεν θα κατέβουν καν από το αεροσκάφος. Θα μεταφερθεί με ευθύνη του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, προκειμένου από κει να δοθεί στον εκπρόσωπο του Παναγίου Τάφου και να μεταφερθεί στην Αθήνα. Το Άγιο Φως πράγματι συμβολίζει αυτή την Ανάσταση της ελπίδας και νομίζω ότι νοερά θα φτάσει στον καθένα και στην καθεμιά μας. Δεν είναι ώρα να παίζει κανείς με το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών και ούτε υπάρχουν περιθώρια για πολιτικαντισμούς και λαϊκισμούς. Είναι ώρα ευθύνης, σοβαρότητας, σύνεσης, υπευθυνότητας απ´ όλους μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εκεί που είχαμε ξεκινήσει μια συζήτηση για το αν μεταδίδεται ο ιός με τη Θεία Κοινωνία και δεν προλάβαμε αυτό, μεταδίδεται και με το Άγιο Φως.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ιός μεταδίδεται με τη συνάθροιση. Μην μπερδεύουμε θρησκευτικούς όρους και τα εκκοσμικεύουμε όλα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δηλαδή δεν θεωρείτε ότι είναι αυστηρότερο αυτό το μέτρο απ´ όσο θα έπρεπε;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι αυστηρά όσο πρέπει. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με τη δημόσια υγεία. Και αν κάποιος θέλει να ρισκάρει τη δική του υγεία, δεν μπορεί να ρισκάρει την υγεία του συμπολίτη του ή του διπλανού του ή του οικείου του ή του συγγενή του. Λοιπόν, πέρα από φανατισμούς, χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με αφορμή και τη συζήτηση που γίνεται τώρα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, έπεσαν στα χέρια μου διάφορα άρθρα, ένα από αυτά ήταν του Γιώργου Καραμπελιά στο Άρδην, ο οποίος δεν προέρχεται και από τη συντηρητική παράταξη. Ο κ. Καραμπελιάς, λοιπόν, παρέθετε μια σειρά από στοιχεία, για τις εκκλησίες οι οποίες έκλεισαν στην πανδημία της πανώλης το 1828 από τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος ως γνωστόν ήταν ένας πιστός Ορθόδοξος χριστιανός, που εκκλησιαζόταν τακτικά κάθε Κυριακή. Λοιπόν δεν δοκιμάστηκε ούτε αμφισβητήθηκε η θρησκευτική πίστη και η προσήλωση και το ορθόδοξο φρόνημα του Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτό έπρεπε να γίνει. Ήταν και γιατρός, είχε τεράστια μόρφωση -καμιά σχέση με το σημερινό πολιτικό προσωπικό δυστυχώς! Αυτό επέβαλε η λογική, αυτό έκανε ο Καποδίστριας τότε. Κα Καραΐσκου κατανοώ την κόπωση του κόσμου, αλλά δεν υπάρχει μαγική λύση. Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και όσο ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία και η επιστημονική κοινότητα δίνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να τα βρει αυτά, δεν έχουμε άλλη λύση για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Και για να είμαστε και σοβαροί νομίζω καμιά κυβέρνηση δεν θέλει να έχει τη χώρα στον πάγο.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι καταλυτικές...
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι καταλυτικές όσο η αγορά παραμένει κλειστή, όσο η οικονομία δεν κινείται, τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Και αφού μιλάμε για την οικονομία νομίζω ότι η επόμενη μέρα είναι αυτό που ήδη αρχίζουν όλοι να συζητούν, πρωτίστως βεβαίως η δημόσια υγεία, αλλά καταλαβαίνετε και καταλαβαίνουμε όλοι ότι πάμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, την ώρα που φύγαμε από τα μνημόνια και είχε αρχίσει το χειλάκι του Έλληνα λίγο να χαμογελάει. Και το δυσάρεστο είναι ότι τα νέα που μας έρχονται από την Ευρώπη δεν είναι καλά ως προς τη βοήθεια.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, η Ευρώπη πραγματικά δοκιμάζεται και αυτή. Το εγχείρημα της ΕΕ δοκιμάζεται και αυτό από την πανδημία. Είναι ουσιαστικά η πρώτη πανδημία στην ιστορία της ΕΕ και από την αντιμετώπισή της θα κριθεί και η πορεία της την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή οι χώρες του Βορρά που δοκιμάζονται λιγότερο από την πανδημία, δεν δείχνουν τα αντανακλαστικά εκείνα που θα περιμέναμε, δεν δείχνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη που θα αναμέναμε. Η συζήτηση περί ευρωομολόγου που είχε απορριφθεί πανηγυρικά την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και επανέρχεται στο προσκήνιο, θα κρίνει και αν η Ευρώπη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι εκτιμάτε; Τι θα γίνει σήμερα με το Eurogroup, συνεχίζεται αυτή η θυελλώδης συζήτηση ή θα έχουμε ένα αποτέλεσμα ή, νομίζετε, δεν υπάρχει άλλη λύση από τη διάλυση.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω είναι υπερβολικό αυτό. Κα Καραΐσκου η ιστορία της ΕΕ δείχνει ότι μέσα από περιπέτειες, συγκρούσεις και κρίσεις πάντοτε καταλήγει σε κάποιον συμβιβασμό. Νομίζω ότι έτσι θα πορευτούμε και τώρα. Ευχής έργο θα ήταν να είχε προχωρήσει σε ένα γενναίο βήμα, στην έκδοση του ευρωομολόγου. Αυτή την ώρα είμαι πολύ συγκρατημένος για να πω κάτι τέτοιο. Φαίνεται, όμως, ότι θα υπάρχει μια αν θέλετε πιο ολοκληρωμένη ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος από την ΕΕ. Υπάρχει η Ολλανδία, υπάρχει η Φινλανδία, κάποιες άλλες χώρες -βεβαίως στο μυαλό όλων μας βρίσκεται η Γερμανία ως αυτή που κινεί τα νήματα και των χωρών που εμφανίζονται να διαφωνούν με το ευρωομόλογο- αλλά, θέλω να πιστεύω ότι, στο τέλος της μέρας θα υπάρχει μια συμβιβαστική λύση. Μακάρι να είναι γενναία αυτή η λύση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μην μας βάζει σε περιπέτειες πρωτίστως. Δηλαδή αν περάσουν οι ακραίες θέσεις περί αυστηρών όρων και προϋποθέσεων για τον δανεισμό των κρατών χωρών συμπεριλαμβανομένου και της χώρας μας αντιλαμβάνεστε ότι αυτό για τους Έλληνες αυτό θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Δεν μπορούμε να ξαναντέξουμε.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το συζητώ. Σίγουρα θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν βρισκόμαστε εκεί. Και δεν βρισκόμαστε εκεί διότι η κρίση η σημερινή, η πανδημία, δεν έχει καμιά σχέση με την προηγούμενη κρίση, την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας 2009-2019. Τότε οι χώρες του βορρά, και οι κοινωνίες, με πολύ ευκολία μπορούσαν να κατηγορήσουν τους λαούς του νότου ότι με την πολιτική που ακολούθησαν μπορεί να οδήγησαν τις οικονομίες τους σε αυτή την περιπέτεια. Σήμερα δεν μπορεί να το πει κανείς. Είναι ένας εξωγενής κίνδυνος. Εκείνο που εγώ θέλω να πω με την ευκαιρία της σημερινής μας επικοινωνίας, επειδή έχουμε και πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, είναι ότι η κρίση αυτή αναδεικνύει μια εγγενή αδυναμία της ΕΕ, την αυτάρκειά της σε τρόφιμα…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αυτή η τάση που πιέζει σε μια πλειοδοσία γιατί βλέπουν στις δημοσκοπήσεις αυτό το κλίμα που υπάρχει...
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει δεν το αδικεί κανείς. Όποιος είναι στην αντιπολίτευση και δεν χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη πάντα αυτό δεν κάνουν οι αντιπολιτεύσεις; Πάντα λένε δώσε κάτι παραπάνω.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς αυτό σε γενικές γραμμές ισχύει αν και ο Μητσοτάκης στην προηγούμενη Έκθεση Θεσσαλονίκης, πριν τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε το 2019, τοποθετήθηκε με υπευθυνότητα και είπε συγκεκριμένα πράγματα που μπορούσε να κάνει και είχε αρχίσει να τα υλοποιεί. Προέκυψε βέβαια η οικονομική κρίση, η οποία μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε το αρχικό μας πλάνο, όταν πια μιλάμε για διεθνή ύφεση της τάξεως του 10% και ενδεχομένως και παραπάνω. Θέλω να πιστεύω ότι στη χώρα μας θα είναι μικρότερη...
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θέλω να το σχολιάσετε αυτό. Από την αντιπολίτευση ακούγεται και ένας λόγος που ενδεχομένως προκαλεί ανησυχία σε πολίτες σε ότι αφορά τα εργασιακά, π.χ. ο κ. Τσίπρας έλεγε σήμερα ότι στην Ευρώπη επιδοτούν την εργασία και εμείς εδώ επιδοτούμε την ανεργία. Λέει ότι η κυβέρνηση αλλάζει τα ζητήματα στα εργασιακά. Έχετε εκτίμηση για το τέλος της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν είμαι μέλος της επιστημονικής κοινότητας, αυτή είναι που κατευθύνει αν θέλετε τις όποιες αποφάσεις...
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρεμόμαστε από τα χείλη του Τσιόδρα λοιπόν.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Και νομίζω είναι ευτύχημα για τη χώρα ότι διαθέτει τέτοιους επιστήμονες του διαμετρήματος και του κύρους του κ. Τσιόδρα. Και η κυβέρνηση άκουσε αμέσως τις παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας και δεν υπολόγισε το οικονομικό κόστος. Οι ζωές είναι αυτές που δεν γυρίζουν. Η οικονομία μπορεί να γυρίσει. Με κάποιο μεγαλύτερο κόστος θα γυρίσει. Γιατί είδαμε και ηγέτες και μεγαλύτερων χωρών που προέταξαν την οικονομία έναντι των ζωών των πολιτών τους και έχουν αυτές τις δραματικές συνέπειες. Μετρούν χιλιάδες νεκρούς σήμερα και δεν ξέρουμε και πότε θα μπορέσουν να φέρουν σε μια ευθεία τη λεγόμενη καμπύλη που όλοι παρακολουθούμε. Εγώ πιστεύω ότι η χώρα θα μπορέσει να κάνει restart, θα μπορέσει να κάνει επανεκκίνηση στην οικονομία με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Και αυτό οφείλεται εν πολλοίς σε τρεις λόγους. Πρώτον στο γεγονός ότι η χώρα διαθέτει ηγεσία που πολιτεύεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σχέδιο. Δεύτερον στην πειθαρχία που σε γενικές γραμμές έδειξαν οι πολίτες, κατανοώντας ότι εδώ μιλούμε για μια πανδημία και δεν παρασύρθηκαν από τη συνήθη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται πολλές φορές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα μας. Και τρίτον στο γεγονός ότι υπήρξε και υπάρχει αυταπάρνηση και αυτοθυσία από τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες και όλους όσους εργάζονται για να στηριχτεί το εθνικό σύστημα υγείας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επειδή εδώ συμβαίνει το εξής ότι το πρώτο στοίχημα φαίνεται να το κέρδισε η κυβέρνηση και στο εσωτερικό και διεθνώς ότι τα πήγε καλά σε ότι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, μένει να αποδειχθεί την επόμενη μέρα αν θα τα πάει εξίσου καλά στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην έχουμε ξανά μαύρες σελίδες σε αυτή τη χώρα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι, αλλά και αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία όπως λέτε. Αλλά νομίζω και οι πλειοδοσίες που είδαμε τις προηγούμενες μέρες από την αντιπολίτευση κρίνονται, γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τον τόπο και οι πολίτες έχουν μνήμη και θυμούνται και το “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης: και το :παράλληλο πρόγραμμα:. Αν ήταν ασκήσεις επί χάρτου ή υλοποιήθηκαν.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άπαντες κρίνονται κ. Χαρακόπουλε. Και εν μέσω πανδημίας. Να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή τη συζήτηση και για τα όσα μας είπατε. Καλή συνέχεια. Καλή υπομονή και καλό κουράγιο.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλή υπομονή σε όλους. Καλημέρα.
 
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/AjHmD-FHXbQ
back to top