Menu
A+ A A-

maxinos_aioΈχετε την αίσθηση ό,τι μετά την ήττα των ευρωεκλογών η κυβέρνηση έχει βαλτώσει;

 Μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπήρξε πιο αποφασιστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης. Στο μήνα που μεσολάβησε ήρθαν στη βουλή σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν έγινε ωστόσο αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τα όργανα του κόμματος.

 Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Δεν ελήφθη το μήνυμα ή δεν υπάρχει στρατηγική διαχείρισής του;

 Προφανώς υπερίσχυσε η άποψη ότι η σύγκληση των οργάνων θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια το κόμμα. Καμιά παράταξη όμως δεν έχασε αφουγκραζόμενη τα στελέχη της, που είναι η δύναμη κρούσης της στην κοινωνία.  

 Έχει παραδώσει τα όπλα η κυβέρνηση;

 Για να ρωτάτε κάτι τέτοιο, δυστυχώς θα υπάρχει αυτή η εντύπωση σε ένα μέρος της κοινής γνώμης. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά και να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις γρήγορα, πριν παγιωθεί μια τέτοια εικόνα.

 Ποιες πρωτοβουλίες θα θέλατε να έχουν αναληφθεί;

 Εκείνες που ουσιαστικά προανήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ των εκλογών αποδίδοντας το οδυνηρό αποτέλεσμα στον κρατικό μηχανισμό που παραμένει ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας αλλά και σε προκλητικές συμπεριφορές στελεχών μας που ενόχλησαν την κοινωνία. Η ήττα λοιπόν δεν είναι ορφανή. Έχει ονοματεπώνυμο. Όταν βουλευτές φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν από το βήμα της βουλής Γραμματείς υπουργείων και Διοικητές Οργανισμών ότι δεν τους βγαίνουν στα τηλέφωνα κάτι δεν πάει καλά! Όταν και στο τελευταίο χωριό σου λεν για «το νόμιμο και το ηθικό» δεν μπορεί να σφυρίζεις αδιάφορα.

 Πριν από μια εβδομάδα ο Μιχάλης Λιάππης άσκησε κριτική ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ουσιαστικά ότι τίποτα δεν κινείται για την αναστροφή του κλίματος. Συμφωνείτε;

 Δεν συμφωνώ με την κατόπιν εορτής κριτική. Αντιθέτως συμμερίζομαι την αγωνία όσων συμμετείχαν ενεργά στην εκλογική μάχη και πάλεψαν μέχρι τέλους για ένα καλό αποτέλεσμα.

 Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως χτύπησαν ένα ακόμη καμπανάκι ανεβάζοντας τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ στις 5,3 μονάδες. Είναι ορατή η ήττα και στις εθνικές εκλογές;

 Η προσεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δεν δείχνει εμπιστοσύνη του κόσμου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά απογοήτευση με επιμέρους πολιτικές της κυβέρνησης και κυρίως συμπεριφορές στελεχών μας. Αν αποκωδικοποιήσουμε σωστά το μήνυμα των ευρωεκλογών και ανασκουμπωθούμε αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών τότε μπορούμε να ανατρέψουμε τις προβλέψεις των σημερινών δημοσκοπήσεων. Ο Καραμανλής παραμένει το δυνατό χαρτί μας!

 Πότε βλέπετε τις εκλογές;

 Το Μάρτιο, αν τελικά το ΠΑΣΟΚ επιλέξει να παίξει με τους θεσμούς, εμπλέκοντας την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στους κομματικούς του υπολογισμούς. Αν το κάνει θα το πληρώσει! Δεν συμφωνώ, όπως και η πλειοψηφία του κόσμου με τις πρόωρες εκλογές. Από την προηγούμενη βουλή είχα μιλήσει για την πλήρη συνταγματική κατοχύρωση της τετραετίας, έτσι ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να μπορεί να προγραμματίζει το έργο της χωρίς να υπολογίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

 Φοβάστε ότι υπό μπορεί το ενδεχόμενο της ήττας βουλευτές της ΝΔ να μετακομίσουν στην «πολυκατοικία» του ΛΑΟΣ;

 Δυστυχώς, η απουσία ενιαίας πολιτικής αντιμετώπισης του κόμματος Καρατζαφέρη απενοχοποίησε στις πρόσφατες εκλογές την ψήφο πολλών νεοδημοκρατών προς το ΛΑΟΣ. Δεν πιστεύω όμως ότι θα υπάρξουν επίορκοι βουλευτές της ΝΔ.

back to top