Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ TRT 1

Αθήνα, 19 Μαΐου 2020

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην TRT στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα»
και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να συναντήσουμε τον βουλευτή της ΝΔ στο νομό της Λάρισας και πρώην υπουργό τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Γεια σας κ. υπουργέ.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα κ. Πολύζο. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή κλείσαμε το προηγούμενο ημίωρο με την πολύ συγκινητική αλλαγή φρουράς που είχαμε με τους δυο εύζωνες ντυμένους με την παραδοσιακή φορεσιά των Ποντίων, που καταχειροκροτήθηκαν, και έχετε ασχοληθεί πολύ με το θέμα, θέλω να ξεκινήσουμε με αυτό, και ούτε με μέτρα για την ανεργία, για την οικονομία, για τον τουρισμό, θα μπούνε και αυτά στην κουβέντα μας. Αλλά θέλω εσείς να αναλάβετε το βάρος, έτσι, την ιστορική ευθύνη να θυμίσουμε τι συνέβη.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά είναι μια ιστορική μέρα η σημερινή. Το πρωί υπήρχε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για την απόδοση τιμής στα 353.000 θύματα της Οθωμανικής και Τουρκικής θηριωδίας, της Γενοκτονίας, δηλαδή, του Ποντιακού Ελληνισμού. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως ημέρα τιμής και μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 1994, με ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής. Και επελέγη αυτή η ημερομηνία, διότι με την έλευση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου του 1919 ξεκινά το κόκκινο ποτάμι των σφαγών, των ατέλειωτων πορειών που οδήγησαν στον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων και στο ξερίζωμα εντέλει ενάμιση εκατομμυρίου Ελλήνων από τον Πόντο και ευρύτερα τη Μικρά Ασία. Και νομίζω ότι οφείλουμε, τιμώντας τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, να πούμε ότι το έγκλημα αυτό που είναι μια μελανή σελίδα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά συνολικότερα για την ανθρωπότητα, δεν θα είχε επιτυχία αν δεν υπήρχε η συνέργεια, η ανοχή μεγάλων Ευρωπαϊκών -κατά τα άλλα χριστιανικών- δυνάμεων. Και έχει γράψει επ’ αυτού πολύ επιτυχώς η μεγάλη αυτή μορφή του Ποντιακού Ελληνισμού, ο από Τραπεζούντος Μητροπολίτης Χρύσανθος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Στο μνημειώδες έργο του για την Εκκλησία της Τραπεζούντος, γράφει «τη ενόχω συνεργία χριστιανικών εθνών», εννοεί την Αυστρία και τη Γερμανία, οι οποίες συνέβαλαν στο σχεδιασμό του αφανισμού χριστιανικών λαών της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι. Και αυτοί είναι έθνη που υπέστησαν Γενοκτονία. Ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι, πολλές χιλιάδες Ασσύριοι και βεβαίως οι Πόντιοι και γενικότερα οι Έλληνες της Μικράς Ασίας. Και μιλάει επίσης και για την «ένοχο αδιαφορία» χριστιανικών μεγάλων δυνάμεων, υπονοώντας όλες τις άλλες μεγάλες δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, οι οποίες επέτρεψαν να συμβεί η Μικρασιατική Καταστροφή, όπως και νωρίτερα επέτρεψαν να συμβεί η Άλωση της Πόλεως επιδεικνύοντας επιδεικτική αδιαφορία. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε, γιατί πια έχει περάσει ένας αιώνας και ένας χρόνος, 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, του Μικρασιατικού Πόντου, είναι ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει δικαίωση. Και δικαίωση θα υπάρξει όταν η Τουρκία συμβιβαστεί με τις μελανές σελίδες της ιστορίας της και όταν η Οικουμένη όλη, η διεθνής κοινότητα, αναγνωρίσει τη γενοκτονία που υπέστησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε τώρα να δούμε τι προοπτικές έχει αυτό. Λέτε εμείς καθιερώνουμε στα 94 τη μέρα μνήμης για να μην ξεχάσουμε ότι πριν από ένα αιώνα είχαμε αυτή τη φρικτή σελίδα στην ιστορία μας, την αιματοβαμμένη όπως χαρακτηριστικά είπατε και ας είναι έτσι μια σχεδόν ευθεία αναφορά στην ομότιτλη σειρά, που μαθαίνω ότι είναι και πολύ καλή, στο Κόκκινο Ποτάμι εκείνης της περιόδου.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δημοφιλής…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι. Και μαθαίνω πραγματικά ότι είναι μια εξαιρετική σειρά, δεν το έχω δει γιατί ξέρετε αυτά αν δεν τα πιάσεις από την αρχή.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και ομότιτλο βιβλίο ξέρετε που είναι νομίζω και η βάση του σεναρίου...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως. Λοιπόν ελάτε να δούμε τι προοπτικές έχει αυτό που ζητούμε. Γιατί και το μήνυμα του πρωθυπουργού λέει ότι εμείς θα την τιμούμε αυτή τη μέρα μνήμης μέχρι να έρθει η δικαίωση. Βλέπουμε όμως μια Τουρκία που διαχρονικά πέρα από τα πολλά χρόνια που κυβερνά από τη μια ή από την άλλη θέση ο σημερινός πρόεδρος Ερντογάν και όλα τα προηγούμενα, γιατί είχε προηγηθεί η Γενοκτονία των Αρμενίων που είχε πολύ καλύτερη τύχη. Είναι λίγο παράδοξο να το διατυπώνω έτσι ο αγώνας που έδωσε αυτός ο λαός για να αναγνωριστεί η δική τους Γενοκτονία με την έννοια ότι και πολλά ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνο ευρωπαϊκά σε όλο τον κόσμο την αναγνώρισαν, η δικιά μας δεν είναι καν γνωστή. Αν φύγουμε έξω από τα δικά μας σύνορα, αν πούμε στους Αμερικάνους για τη Γενοκτονία των Ποντίων θα μας λένε τι είναι αυτό που μου λες. Άρα εμείς τι προσδοκούμε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Πολλοί μας συγκρίνουν με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Το Ολοκαύτωμα είναι καθολικά αναγνωρισμένο, γιατί πρώτοι οι θύτες, οι Γερμανοί αναγνώρισαν ότι οι ναζί της εποχής πραγματοποίησαν πράγματι, επιχείρησαν αυτή τη γενοκτονία των Εβραίων όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Άρα συμφιλιώθηκε η ίδια η Γερμανία με τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, οπότε είναι πολύ πιο εύκολη η διεθνής αναγνώριση. Στην περίπτωση της Αρμενίας, επίσης, είναι σημαντικό το ότι το ίδιο το αρμενικό κράτος και η πολύ ακμάζουσα διασπορά των Αρμενίων που υπάρχει στη Γαλλία, στην Αμερική, στην Αυστραλία, σε όλη την Ευρώπη ανέλαβε πολύ δυναμικές πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθήσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και το επέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Στη δική μας περίπτωση όλα αυτά έγιναν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Μόλις το 1994 αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 4 χρόνια μετά αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Κατά τη γνώμη μου και το λέω παρενθετικά πιστεύω ότι είναι λάθος ότι έχουμε δυο διαφορετικές ημερομηνίες και δεν βοηθά και τη διεθνή διεθνοποίηση του ζητήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχετε προτείνει εσείς για αυτό;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είχα αναλάβει μια πρωτοβουλία στο παρελθόν, μαζί με τον Στέλιο Παπαθεμελή και άλλους 7 βουλευτές, αν θυμούμαι, είχαμε ζητήσει να υπάρξει μια ημερομηνία, γιατί είναι μια γενοκτονία. Ένα ήταν το σχέδιο των Τούρκων. Όπως δεν έχουν διαφορετική ημερομηνία Ολοκαυτώματος οι Εβραίοι της Πολωνίας από τους Εβραίους της Γερμανίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ομοίως και εδώ, έπρεπε να υπάρξει μια. Τέλος πάντων δεν έγινε αυτό, είναι ένα ζήτημα, μακάρι να αντιμετωπιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το επαναφέρετε στη σημερινή κυβέρνηση, είστε της συμπολίτευσης βουλευτής.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και με το δημόσιο λόγο μου και τώρα το θέτω το ζήτημα. Δεν είχε τότε συζητηθεί η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει. Άρα, λοιπόν, εκείνο που πρέπει να γίνει και τώρα είναι με τη συνδρομή και της ελληνικής πολιτείας να τεθεί σε όλα τα διεθνή φόρα. Και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Παντού πιστεύω ότι θα πρέπει να τεθεί και με κάθε αφορμή να υπενθυμίζουμε αυτή τη διεθνή εκκρεμότητα. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο. Δείτε τι συνέβη για παράδειγμα με τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Είχε ξεκινήσει η αναγνώρισή της στη Γαλλία από την εποχή Σαρκοζί, όταν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ο Σαρκοζί. Ψηφίστηκε από τη βουλή, δεν επικυρώνονταν από τον πρόεδρο γιατί απειλούσε η Τουρκία. Το ίδιο έγινε και επί Ολάντ παρότι ήταν στο πρόγραμμα του το προεκλογικό η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, γιατί οι Τούρκοι απειλούσαν με επιβάρυνση των διπλωματικών τους, των διακρατικών τους σχέσεων. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, άρα λαμβάνονται υπόψη και άλλα στο ζύγι των αποφάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω τα άλλα βαραίνουν περισσότερο στο ζύγι.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς κ. Πολύζο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουμε τη ψευδαίσθηση θέλω να πω ότι το δίκαιο είναι αυτό που έχει το μεγαλύτερο βάρος στη ζυγαριά.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς οφείλουμε να είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου και να επιμένουμε σε αυτό. Έχει ειπωθεί ότι το διεθνές δίκαιο ούτε διεθνές είναι ούτε δίκαιο. Αλλά πολλές φορές είναι δίκαιο του ισχυρού. Η Ελλάδα, όμως, οφείλει από θέση αρχής να ταυτίζεται με την έννοια του διεθνούς δικαίου και να επιδιώκει ευρύτερες συμμαχίες. Όποτε μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και να μεγαλουργήσουμε, το πετύχαμε όταν ταυτίσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα με συμφέροντα ευρύτερων συμμαχιών, ευρύτερων κρατών της περιοχής, ενώ αντιθέτως όταν βάλαμε αν θέλετε μαξιμαλιστικούς στόχους, ξένους προς ευρύτερες συμμαχίες, υπεστήκαμε δεινές ήττες. Και βεβαίως κάθε φορά η αλήθεια είναι, ότι όποτε το σαράκι της διχόνοιας έμπαινε ανάμεσά μας -που μας ακολουθεί από αρχαιοτάτων χρόνων- τότε δυστυχώς πάντοτε είχαμε δεινές ήττες και καταστροφές, με πιο πρόσφατη βεβαίως τη Μικρασιατική καταστροφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλω να κλείσουμε με αυτομαστίγωμα αλλά μια και μιλούμε για τη δίκαιη απόδοση της ιστορίας να πούμε ότι όπως και οι πρόσφυγες ήταν οι Τουρκόσποροι για κάποιους Έλληνες όταν φτάνανε στην Ελλάδα στα διάφορα λιμάνια της Ελλάδας γιατί αυτό δεν γινόταν μόνο στον Πειραιά ή στη Θεσσαλονίκη, γινόταν και στο Βόλο και στη Χίο, γινόταν και στα νησιά εννοώ έτσι και οι Πόντιοι δεν βρήκαν ανοιχτές αγκαλιές. Οι Ρωσοπόντιοι ήταν άνθρωποι που δεν τους καλοδεχτήκανε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό συνέβη και με το νέο κύμα των Νεοποντίων που ήρθαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο αφορισμός Ρωσοπόντιοι θυμίζει ολίγον αυτά που είπατε που συνέβησαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Δυστυχώς υπάρχουν αυτά. Το ζήτημα είναι να δούμε μπροστά. Εγώ νομίζω ότι παρά τη δεινή ήττα, την καταστροφή που υπέστη το ελληνικό κράτος το 1922 με την οριστική αν θέλετε καταστροφή της Μεγάλης Ιδέας, την έλευση ενάμιση εκατομμυρίου προσφύγων μετά από μια υπερδεκαετή πολεμική προσπάθεια -γιατί από το 1912 μέχρι το 1922 ο ελληνικός λαός ήταν στα όπλα, όσοι μπορούσαν να φέρουν όπλο οι ηλικίες όλες ήταν στο στρατό- παρά λοιπόν αυτή τη δεινή καταστροφή, που είναι η μεγαλύτερη νομίζω στην ιστορία του ελληνικού έθνους, μεγαλύτερη λέει ο Μαρκεζίνης στην ιστορία του και από την Άλωση της Πόλης, γιατί με τη μεν Άλωση έπεσε η βυζαντινή αυτοκρατορία ή ότι είχε μείνει από αυτή, αλλά ο ελληνισμός εξακολουθούσε να ζει στη Μικρά Ασία, στις πατρογονικές του εστίες, με τη Μικρασιατική καταστροφή χάθηκε ο ανατολικός πνεύμονας του Ελληνισμού που ήταν η απέναντι πλευρά του Αιγαίου, το ελληνικό κράτος πραγματοποίησε ένα πραγματικό έπος. Και είναι έπος η αποκατάσταση ενάμιση εκατομμυρίου προσφύγων, η αστική και αγροτική αποκατάσταση, γιατί πολλοί πήραν χέρσα γη την κάνανε καλλιεργήσιμη και σε λίγα χρόνια από βάρος έγιναν δύναμη δημιουργίας και προόδου για την οικονομία και ευρύτερα για τη χώρα οι πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά θα πρέπει να πούμε όμως ότι και η μαμά Ελλάδα οδήγησε σε περιπέτειες στην άλλη πλευρά τον Ελληνισμό. Είχε ηθικό χρέος.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Το είπα αυτό σε αντιδιαστολή, γιατί το ’22 μετά την καταστροφή πετύχαμε την ενσωμάτωση ενάμιση εκατομμυρίου προσφύγων και στη δεκαετία του ’90 που θελήσαμε να φέρουμε κάποιες δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Πόντιους από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που βρεθήκανε εμπερίστατοι για να εγκατασταθούν στη Θράκη, δεν πέτυχε αυτό το σχέδιο όπως ξέρετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πέτυχε. Έχετε δίκιο. Οπότε το βάζετε σε αντιδιαστολή. Ελάτε να φτάσουμε στο σήμερα που μπορεί να μην έχουμε τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου πολέμου, μιας τέτοιας τραγωδίας, αλλά έχει αγριότητα και αυτό που ζούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να σας κατηγορεί και έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας μια μετά από το αυριανό διάγγελμα του πρωθυπουργού να πάει στο Ζάππειο να παρουσιάσει τη δική του προγραμματική πρόταση, να μιλά, το έκανε και χτες ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους νεολαίους του κόμματος του ότι δεν έριξε χρήμα για να κινηθεί η αγορά τώρα που ξανάνοιξε η αγορά, η κυβέρνηση και τι περιμένει για να επανεκκινήσει η οικονομία.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε κ. Πολύζο καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας και η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε μια δυσχερή θέση και αυτό καταδεικνύεται σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Η αλήθεια που γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια διπλή κρίση. Μια κρίση στα σύνορα του Έβρου, με την απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων παρανόμως στη χώρα μας και βρέθηκε επίσης αντιμέτωπη και με την υγειονομική κρίση με την πανδημία αυτή που μια φορά σε κάθε αιώνα, το 1916 διαβάζω από την ισπανική γρίπη είχε να ξεσπάσει τέτοια πανδημία στην Ευρώπη και την υφήλιο. Νομίζω ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος τω περιστάσεων, αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τις δυο αυτές κρίσεις και αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες. Πρώτο στην προσοχή μας ήταν να σωθούν ζωές και μετά βλέπουμε και τις συνέπειες στην οικονομία. Αλλά και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και στον τομέα της οικονομίας νομίζω η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έπαψαν να εργάζονται πήραν την έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στηρίχτηκαν...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, επειδή αυτά είναι γνωστά δεν θέλω να σας σταματήσω από το να περιγράψετε τα ευεργετήματα όπως εσείς τα αντιλαμβάνεστε...

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω κ. Πολύζο αυτό γιατί η αρχή του παντός είναι το ήμισυ. Λοιπόν, το πρώτο μισό βήμα έγινε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Αύριο ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του θα έχει να παρουσιάσει επίσης σημαντικά μέτρα για την οικονομία, για την επανεκκίνηση, το restart, στην οικονομία και για τον τουρισμό. Ήδη, σήμερα, όπως ξέρετε, υπήρξε τετραμερείς τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με άλλους 3 βαλκάνιους ηγέτες, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας προκειμένου να αρθούν τα συνοριακά εμπόδια...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης είχαν καλή υγειονομική εικόνα, να το πούμε και αυτό. Επίσης δεν είχαν κάποια έξαρση επικίνδυνη του κορονοϊού στις χώρες τους...

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …Προκειμένου να έχουμε τουρίστες από τη βαλκανική ενδοχώρα και από την περιοχή του Ισραήλ. Και τίθεται και το ζήτημα, αναμφίβολα, σε επίπεδο ΕΕ. Και νομίζω και η παρέμβαση η δική μας -θυμόσαστε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και άλλων 8 πρωθυπουργών και προέδρων της ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση, φαίνεται ότι φέρνει αποτελέσματα. Είδαμε ότι η εισήγηση Μακρόν και Μέρκελ διαψεύδει τις Κασσάνδρες που μίλαγαν για νέο δανεισμό με νέα μνημόνια. Οδυνηρή γαρ η εμπειρία της χώρας από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Η εισήγηση όπως είδε το φως της δημοσιότητας μιλάει για ένα γενναίο πακέτο 500 δις ευρώ τα οποία θα δοθούν με τη μορφή οικονομικής στήριξης και όχι με τη μορφή δανείων, τα οποία θα έχουν δεσμεύσεις μνημονιακού τύπου. Η κυβέρνηση κινήθηκε με σοβαρότητα, με σχέδιο και η κρίση αυτή ανέδειξε και την αξία ηγεσίας. Γιατί στα δύσκολα φαίνεται ο καπετάνιος, στη φουρτούνα φαίνεται ο καπετάνιος κ. Πολύζο. Όταν όλα είναι σε έναν αυτόματο πιλότο και δεν έχουμε κρίσεις μπορεί ο καθένας να πει ότι θα σταθώ στο ύψος των περιστάσεων και να κυβερνήσω. Αλλά όταν έχουμε κλυδωνισμούς, τρικυμίες και φουρτούνες -και τέτοιες περάσαμε και περνάμε, ακόμη δεν τις έχουμε αντιμετωπίσει ολοσχερώς- σημαίνει ότι έχουμε καλό τιμονιέρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θέλω να σταθούμε και να κλείσουμε με αυτό. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι σταθείτε να δούμε ήταν αυτό το κύμα ή μπορούμε να έχουμε και άλλο, γιατί δεν έχουμε και τεράστια αποθέματα. Δεν έχουμε τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η Μ. Βρετανία, η Γαλλία ή η Γερμανία για να δώσουμε περισσότερα. Πρέπει να έχουμε και κάτι στην άκρη για το μέλλον. Έχουμε κάτι στην άκρη για το μέλλον, αν για παράδειγμα όπως φοβάται όχι η δική μας κυβέρνηση, ο κόσμος όλος το φθινόπωρο ξαναέχουμε lockdown;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό. Εγώ εκτιμώ ιδιαιτέρως σας λέω την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού των Οικονομικών του Χρήστου του Σταικούρα που το θέτει και δημόσια το ζήτημα αυτό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρχει δεύτερο κύμα του ιού, αν θα αναγκαστούμε να λάβουμε και πάλι μέτρα, ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να έχουμε σε καμία περίπτωση lockdown όπως είπατε, να έχουμε και πάλι γενική απαγόρευση. Αλλά ουδείς γνωρίζει τι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν στην οικονομία και στο μέλλον. Άρα, καλώς έγινε λελογισμένη χρήση των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας μέχρι τούδε, προκειμένου αν χρειαστεί, αν παραστεί ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τότε -αλλά μέχρι τότε θα έχουμε και τα εργαλεία τα ευρωπαϊκά, όπως σας είπα, τα οποία δεν τα είχαμε στην έναρξη της πανδημίας. Θέλω να πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καλά τα πήγαμε μέχρι τώρα. Νομίζω δώσαμε εξετάσεις, τις περάσαμε. Και τα σχολεία άνοιξαν κανονικά και προσήλθαν και οι μαθητές και έγιναν κανονικά τα μαθήματα. Έχουμε μπροστά μας τις πανελλήνιες εξετάσεις το επόμενο διάστημα. Θέλω να πιστεύω ότι και σε αυτό τον τομέα οι επιδόσεις της κυβέρνησης θα είναι άριστες. Εγώ είμαι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος και πιστεύω εκφράζω έτσι και τον μέσο πολίτη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνούμε κ. Πολύζο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε θερμά κ. υπουργέ. Εις το επανιδείν.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

 ΜΑΞΙΜΟΣ TRT 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/yPkIENgxpHs

 

back to top