Menu
A+ A A-
efimerida_prwtothema
 1. 02-08-2009
  Κύριε Χαρακόπουλε, επί της ουσίας βγήκατε και στηρίξατε την επιστολή που έστειλαν 16 στελέχη της Ν.Δ., του νομού Λάρισας στον πρωθυπουργό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή. Αλήθεια, ως βουλευτής αισθάνεστε συνένοχος των αλαζονικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται από κυβερνητικά στελέχη; 
   

Δεν νομίζω ότι μπορεί να καταλογίσει κανείς συνενοχή στους βουλευτές για μεμονωμένες προκλητικές συμπεριφορές στελεχών που λησμόνησαν στην πορεία την πρωθυπουργική παραίνεση για «σεμνά και ταπεινά». Αν πάλι η σιωπή είναι συνενοχή, τούτο δεν μπορεί να το πείτε για όσους με θάρρος καυτηριάζουν τέτοιες συμπεριφορές που όπως αναγνώρισε ο πρωθυπουργός το βράδυ των ευρωεκλογών ενόχλησαν την κοινωνία. 

 1. Οι κλειστές πόρτες των υπουργών κόστισαν στην κυβέρνηση;

 Την πολιτική των ανοιχτών θυρών οφείλουν πρωτίστως να ακολουθούν όσοι τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση σε θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό, που παραμένει ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας. 

 1. Μήπως υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη γενναίων αποφάσεων; Και σας ρωτώ, γιατί ως επικοινωνιολόγος, θα γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι το timing στην πολιτική. Λένε, πολλοί, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, αποφάσεις ελήφθησαν σε λάθος χρόνο…

 Είναι αλήθεια ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε δισταγμός ή και καθυστέρηση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Δείτε για παράδειγμα το ζήτημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης που γκετοποίησε το κέντρο της πρωτεύουσας. Έπρεπε να έρθει το ράπισμα των ευρωεκλογών για να αντιληφθούν οι αρμόδιοι την έκταση του προβλήματος; Έστω και έτσι, όμως, κάλιο αργά παρά ποτέ. 

 1. Σας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πιο άμεσης επικοινωνίας των βουλευτών της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό;  

Αναμφίβολα ο πρωθυπουργός έχει βεβαρυμμένο πρόγραμμα. Επειδή πάντα, δίπλα σε κάθε ηγέτη υπάρχουν οι βασιλικότεροι του βασιλέως, καλόν είναι να αντιληφθούν ότι κανείς δεν χάνει ακούγοντας ακόμη και δυσάρεστα πράγματα. Γιατί έτσι, μπορεί να κάνει έγκαιρα τις αναγκαίες προσαρμογές και διορθωτικές κινήσεις.  

 1. Λένε πολλοί ότι όλα αυτά τα χρόνια προτάξατε τον επικοινωνισμό του Ρουσόπουλου από την πολιτική ουσία λειτούργησε ως παγίδα για την κυβέρνηση. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η άποψη; 

Ο κ. Ρουσόπουλος ως επαγγελματίας της επικοινωνίας έκανε καλά τη δουλειά του. Είχε γρήγορα ανακλαστικά. Άλλο αν βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου του Βατοπεδίου. 

 1. Πρωτίστως ως πολίτη και δευτερευόντως ως πολιτικό σας ενοχλούν τα φαινόμενα πλουτισμού των υπουργών, τα σκάφη, τα σπίτια με τις πισίνες και στην τελική υιοθετείτε την άποψη του ότι: «είναι νόμιμο είναι και ηθικό;» 

Μετά την εικοσάχρονη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τις εκπτώσεις στον κώδικα ηθικών αξιών που σηματοδότησε η αποδιδόμενη στον Ανδρέα Παπανδρέου φράση «είπαμε να κάνεις ένα δωράκι στον εαυτό σου, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια», η ΝΔ καυτηριάζοντας τέτοιες συμπεριφορές κέρδισε τις εκλογές του 2004 με το ηθικό πλεονέκτημα που απέκτησε. Φοβούμαι ότι αυτό το πλεονέκτημα κάποιοι το κατασπαταλούν. Αντιστρέφοντας τη γνωστή ρήση, θα σας έλεγα ότι η γυναίκα του καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται τίμια αλλά και να είναι. 

 1. Τελικά, οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι μονόδρομος; Και σας ρωτώ γιατί βγαίνουν  ακόμη και κυβερνητικά στελέχη  –όπως για παράδειγμα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης- εκφράζοντας την ανάγκη για άμεσες αλλαγές… Στη περίπτωση που τελικώς δρομολογηθούν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην επικοινωνιακή πολιτική; 

Οι αλλαγές πρωτίστως σε πολιτικές και αν χρειαστεί αυτές να σηματοδοτηθούν και από αλλαγές σε πρόσωπα είναι αξίωση των πολιτών, όπως φάνηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ταμπού όσον αφορά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και βεβαίως θα πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της τριχοτόμησης της επικοινωνιακής πολιτικής μετά την αποχώρηση Ρουσόπουλου. Χρειάζεται ισχυρός ανήρ στην επικοινωνία. 

 1. Στην υποθετική περίπτωση που ο Κάρολος Παπούλιας αρνηθεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα μπορούσε μια λύση να ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς; 

Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτελεί άψογα τα καθήκοντά του δικαιώνοντας την πρότασή του για το υψηλό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Είναι κρίμα που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί πολιτικά παιχνίδια εμπλέκοντας τον Πρόεδρο. Η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια και επομένως η ονοματολογία δεν έχει νόημα. Ο Γιώργος Σουφλιάς είναι μάχιμος πολιτικός, κεφάλαιο όχι μόνο για την παράταξή μας αλλά για τη χώρα. Μακάρι η κυβέρνηση να είχε πολλούς με την εργατικότητα και αποτελεσματικότητα του Σουφλιά. 

 1. Πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με την τακτική την δημοσίων διαφοροποιήσεων σας. Αλήθεια, είστε διατεθειμένος να επιβάλλετε σιωπητήριο στον εαυτό σας;

 Η σιωπή στα κακώς κείμενα μπορεί να εκληφθεί ως ανοχή ή ακόμη χειρότερα ως συνενοχή. Γι΄ αυτό, όσο είμαι στην πολιτική με την ψήφο των πολιτών που εκπροσωπώ θα λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή άλλωστε είναι η αξίωση του κόσμου που με τιμά με την εμπιστοσύνη του. Έτσι πιστεύω ότι είμαι χρήσιμος στον τόπο αλλά και την παράταξη, καθώς υποδεικνύοντας λάθη, αστοχίες και παραλήψεις, μπορούν έγκαιρα να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές. 

 1. Είστε ικανοποιημένος με την λειτουργία και την οργάνωση του κόμματος επί των ημερών Ζαγορίτη; 

Αν σας απαντήσω με ένα «ναι» ή ένα «όχι» θα αδικήσω τη διαδρομή και την προσφορά του Ζαγορίτη. Ο Λευτέρης βρέθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε μια εποχή αλλαγής του κομματικού φαινομένου, που σηματοδοτείται από την απομαζικοποίηση των κομματικών οργανώσεων και την αδιαφορία πολλών και ιδιαίτερα νέων. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, το κόμμα βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα. Οι κομματικές οργανώσεις που θα έπρεπε να είναι καλοί αγωγοί μηνυμάτων της κοινωνίας προς την κυβέρνηση ατόνησαν. Άξια κομματικά στελέχη πέρασαν στο περιθώριο, βλέποντας να αξιοποιούνται διάφοροι αλεξιπτωτιστές και μάλιστα καλαμοκαβαλάρηδες.

back to top