Menu
A+ A A-
efimerida_eleftheria

27-09-2009
Αισιόδοξος για την εκλογική μάχη της επόμενης Κυριακής για τη ΝΔ εμφανίζεται, με συνέντευξή του στην «Ε» ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς όπως αναφέρει «το ζήτημα είναι να πείσουμε όσους πικράναμε ότι το καλό του τόπου επιβάλλει να εμπιστευτούμε ξανά τον Κώστα Καραμανλή για κυβερνήτη, έναν άνθρωπο που επέλεξε να πει την απόλυτη αλήθεια στον ελληνικό λαό». Ο κ. Χαρακόπουλος επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς «η αοριστολογία και οι γενικότητες καλύπτουν με εύηχες κουβέντες εκτός πραγματικότητας το κενό πολιτικής του» και αναφέρεται ιδιαίτερα στην περίπτωση του Αχελώου τονίζοντας: «Η εκτροπή είναι ένα έργο πνοής που θα αποτρέψει την ερημοποίηση της Θεσσαλίας και θα ξεδιψάσει τον κάμπο». Σε ό,τι τον αφορά, ο κ. Χαρακόπουλος, αφού υπενθυμίζει πως «κάποτε έγινε δυσάρεστος στην κυβέρνηση για αγροτικά ζητήματα», δεσμεύεται «πως μπορεί να συνεχίσει ασυμβίβαστα, χωρίς δουλείες, να αγωνίζεται για τα προβλήματα των ανθρώπων της βιοπάλης». Αναλυτικότερα η συνέντευξη με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο έχει ως εξής:

Στις ομιλίες σας το μήνυμα που βγάζεται είναι αρκετά αισιόδοξο για το εκλογικό αποτέλεσμα. Από πού προκύπτει αυτή η σιγουριά για την νίκη της ΝΔ , από την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις είναι δυσάρεστες για σας, ενώ στο ντιμπέιτ μεταξύ Καραμανλή-Παπανδρέου δεν υπήρξε καθαρός νικητής;

Οι εκλογές αυτές μοιάζουν πολύ με τις εκλογές του 2000. Σας θυμίζω ότι τότε η ΝΔ είχε νωπή εκλογική νίκη στις ευρωεκλογές του 1999 και οι δημοσκοπήσεις τις έδιδαν μεγάλο προβάδισμα. Πανηγυρίσαμε και για ένα δίωρο το βράδυ των εκλογών και στη συνέχεια ήπιαμε το πικρό ποτήρι της αλήθειας. Όσοι βιάζονται στο ΠΑΣΟΚ να ράψουν κουστούμια φοβούμαι ότι θα γευτούν το οδυνηρό συναίσθημα της διάψευσης των προσδοκιών τους.Βεβαίως οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία πολιτικής ανάλυσης. Στην Ελλάδα, όμως εσχάτως μάλλον χρησιμοποιούνται ως μέσο επιρροής της κοινής γνώμης.  Θυμηθείτε πόσο έξω έπεσαν το βράδυ των ευρωεκλογών.

Όσον αφορά τώρα στο  debate, οι πολίτες – και δόξα τον Θεό η τηλεθέαση ήταν πολύ υψηλή- έχουν και νου και κρίση και σχημάτισαν άποψη. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να μας πείσουν να μην πιστεύουμε στα μάτια μας και στ’ αυτιά μας. Είναι τόσο «βίαιη» η συμπεριφορά πολλών αναλυτών που θυμίζουν… στρατευμένη ενημέρωση.

Οι εκλογές δεν είναι εύκολες. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η συσπείρωση του κόσμου της ΝΔ, η οποία συνεχώς ανεβαίνει. Το ζήτημα λοιπόν είναι να πείσουμε όσους πικράναμε ότι το καλό του τόπου επιβάλλει να εμπιστευτούμε ξανά τον Κώστα Καραμανλή για κυβερνήτη, έναν άνθρωπο που επέλεξε να πει την απόλυτη αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Η άποψη του ΠΑΣΟΚ για τον Αχελώο μπορεί να κρύβει εκλογικές σκοπιμότητες ή σχετίζεται αποκλειστικά με το πρόγραμμα του για την «πράσινη ανάπτυξη».

Δεν ξέρω αν στόχο έχει να αποτρέψει τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα των Οικολόγων. Ωστόσο γεγονός είναι ότι παρότι προκλήθηκε στο debate από τον πρωθυπουργό αρνήθηκε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Θα μου πείτε σε ποιο θέμα ήταν συγκεκριμένος ο κ. Παπανδρέου; Σε κανένα. Η αοριστολογία και οι γενικότητες καλύπτουν με εύηχες κουβέντες εκτός πραγματικότητας το κενό πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Η εκτροπή του Αχελώου είναι ένα έργο πνοής που θα αποτρέψει την ερημοποίηση της Θεσσαλίας και θα ξεδιψάσει τον κάμπο. Για το έργο αυτό δαπανήθηκαν ως τώρα πολλά εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους και αναμένεται η ολοκλήρωσή του με εθνικούς πόρους τα επόμενα τρία χρόνια. Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κ. Παπανδρέου ότι το κράτος έχει συνέχεια και δεν είναι πεδίο πειραματισμών ειδικά για ένα έργο που πληροί τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, επειδή πολλά ακούγονται για «πράσινη ανάπτυξη», αυτή η κυβέρνηση με το χωροταξικό σχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή απέδειξε εμπράκτως πως λειτουργεί προς την κατεύθυνση της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης.

Οι αγρότες ωστόσο και κυρίως οι κτηνοτρόφοι παραμένουν δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική αγροτική πολιτική. Γιατί να σας πιστέψουν ξανά;

Ξέρετε ότι είμαι απ’ αυτούς που πάλεψαν για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων. Κάποτε έγινα και δυσάρεστος στην κυβέρνηση. Ωστόσο έγινε σημαντικό έργο και είναι άδικο να απαξιώνεται. Οι αγρότες έχουν φιλότιμο, δεν είναι αχάριστοι. Γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε με κάθε τρόπο το εισόδημά τους. Το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ αποζημιώσεων που δόθηκε φέτος από τον ΕΛΓΑ εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι ενδεικτικό του αμέριστου ενδιαφέροντος προς τον αγροτικό κόσμο. Και αυτό, όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν εθνική ενίσχυση το πακέτο των αποζημιώσεων που δήθεν έρχεται σε αντίθεση με την ΚΑΠ της Ε.Ε, προκειμένου να μη δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες. Πρόταξαν το κομματικό του εθνικού συμφέροντος. Επί των ημερών της ΝΔ ο ΕΛΓΑ έγινε εργαλείο στήριξης του αγρότη. Και αυτό το γνωρίζουν οι αγρότες μας.

Στην κτηνοτροφία έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η καθιέρωση του ισοζυγίου στο γάλα και το κρέας για την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων. Βεβαίως, υπάρχει ένα θέμα με τους κτηνοτρόφους, που βρέθηκαν εκτός «πακέτου Χατζηγάκη». Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της κεντρικής πλατείας της Λάρισας για νέα μέτρα στήριξης μετά τις εκλογές αποτελεί δέσμευση.

Η συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Λάρισας σκόρπισε ικανοποίηση στην κομματική οργάνωση του νομού. Για τους υποψήφιους βουλευτές ισχύει το ίδιο;

Προς επίρρωση των όσων είπα πριν, η συμμετοχή του πρωθυπουργού ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας στη Λάρισα, συμβολίζει και σηματοδοτεί εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Σε κάθε περίπτωση το ψηφοδέλτιο του νομού ενισχυμένο με την παρουσία του Κ. Καραμανλή είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης που συνδυάζει εμπειρία και φρέσκο αίμα. Εγώ και όλοι οι συνυποψήφιοι που στρατεύθηκαν είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για να δώσουμε το νικηφόρο αγώνα. Γνωρίζουμε όλοι πως καμία νίκη δεν χαρίζεται αλλά οι νίκες κερδίζονται στο πεδίο της μάχης

Πού θα κριθεί η μάχη της Κυριακής;

Η μάχη θα κριθεί από τα πραγματικά διλλήματα. Και αυτά είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε υπεύθυνο κυβερνήτη ή ανεύθυνη ηγεσία; Κώστα Καραμανλή ή Γιώργο Παπανδρέου; Στις 4 Οκτωβρίου ψηφίζουμε πρωτίστως πρωθυπουργό. Θα επιλέξουμε τον δύσκολο αλλά διαυγή δρόμο που θα μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση και σε δημοσιονομική εξυγίανση ή θα επιλέξουμε τις ανέξοδες υποσχέσεις και τα ευχολόγια, όσων ψαρεύουν σε θολά νερά και δεν εγγυώνται τίποτα; Σε τελική ανάλυση,  τη μάχη θα την κρίνει η ψήφος των πολιτών στην κάλπη. Έχω εμπιστοσύνη στους σκεπτόμενους πολίτες που θα συνυπολογίσουν όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσουν με ωριμότητα, ανεξαρτήτως αν κάποιοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν τη στάση τους.

Υποσχεθήκατε άλλα δύο χρόνια λιτότητας. Πιστεύεται ότι τα αντέχει ο ελληνικός λαός;

Αν θέλουμε να κάνουμε μια έντιμη αποτίμηση της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μακριά από εύκολους μηδενισμούς, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μετά το 2004 που ήταν μεταολυμπιακό έτος και με την πετρελαϊκή και τη χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησαν, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν. Παρόλα αυτά οι αυξήσεις πάντα κάλυπταν τον πληθωρισμό, η ανεργία μειώθηκε, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε, η ανάπτυξη, παρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν κατάρρευση, κρατήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Και ακόμη και τώρα, εν μέσω κρίσης, τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θυμίζω την ανεργία που πλησιάζει το 20% στη σοσιαλιστική Ισπανία και την ανάπτυξη που στη Γερμανία είναι στο -5%. Η ελληνική οικονομία άντεξε και αυτό οφείλεται στο μεταρρυθμιστικό έργο των τελευταίων 5,5 ετών. Εδώ, βέβαια, η κρίση μας χτύπησε στο αδύνατο σημείο μας, στις κληροδοτημένες δημοσιονομικές παθογένειες και εκεί επικεντρώνεται και το στοίχημα της επόμενης διετίας. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να κάνουμε κάποιες μικρές θυσίες τώρα, ώστε να ξεπεράσουμε χρόνιες αδυναμίες. Δεν έχουμε άλλο πολιτικό χρόνο να σπαταλήσουμε. Αν δεν το κάνουμε σήμερα θα πληρώσουμε πολλαπλάσιες συνέπειες στο μέλλον.

Είναι γεγονός πως υπάρχει ένα κλίμα απαξίωσης για την πολιτική και τους πολιτικούς που εκφράστηκε και με την αυξημένη αποχή στις ευρωεκλογές. Πού το αποδίδετε;

Θέλω να πιστεύω πως η αποχή στις ευρωεκλογές ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο, αφού συνέτρεχαν και άλλοι λόγοι που δεν είναι της παρούσης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με βαθιά παράδοση σε συμμετοχή στις εκλογές και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά. Συμμετοχή, που όλοι ευελπιστούμε να είναι μαζική και σε αυτήν την αναμέτρηση, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο της δημοκρατίας. Απλώς να θυμίσω ότι ίσως αυτή είναι η σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση μεταπολιτευτικά, καθώς πραγματοποιείται στη δίνη μια πρωτόγνωρης διεθνούς οικονομικής κρίσης. Συνεπώς το ζητούμενο της συμμετοχής γίνεται πιο επίκαιρο. Πάντως, το θέμα της όποιας απαξίωσης δεν είναι τωρινό αλλά έχει βάθος δεκαετίας και είναι συνθετότερο.  Σήμερα η ωριμότητα του κόσμου στην οποία έκανε επίκληση και ο πρωθυπουργός επιβάλλει καθαρές κουβέντες και  αλήθειες. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κινηθεί σε αυτές τις εκλογές με την παραπάνω λογική, ακόμη και αν έγινε για κάποιους δυσάρεστος. Υπό την έννοια αυτή έθεσε την πολιτική ζωή του τόπου ένα βήμα μπρος και απέδειξε ότι αποτελεί για τη χώρα και την παράταξη ένα πολιτικό κεφάλαιο που δεν πρέπει και δεν δικαιούμαστε να σπαταλήσουμε.

Στις εκλογές του 2007 ήσασταν 1ος σε σειρά εκλογής, ενώ και η τελευταία τοπική δημοσκόπηση σας είχε πάλι φαβορί, που σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη;

Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι η νίκη της παράταξης. Αναμφίβολα το γεγονός ότι με τίμησαν με το σταυρό προτίμησής τους σχεδόν 35.000 πολίτες είναι ένα φορτίο ευθύνης. Θεωρώ πως πρόκειται για μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται εδώ και χρόνια και έχει ισχυρά θεμέλια. Αγωνίστηκα για να τιμήσω αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης μέσα και έξω από τη βουλή. Και η μόνη δέσμευση που μπορώ να δώσω στους Λαρισαίους είναι ότι θα συνεχίσω ασυμβίβαστα, χωρίς δουλείες, να αγωνίζομαι για τα προβλήματα των ανθρώπων της βιοπάλης.

 

back to top