Menu
A+ A A-

Μάξιμος Εξωτερικά

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2020

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον ρ/σ TRT και στη δημοσιογράφο Βάσω Οικονόμου

Όλ’ αυτά θα τα συζητήσουμε με έναν έγκριτο πολιτικό, ένα πολιτικό που έχει περάσει όλα τα βήματα στην πολιτική του καριέρα, υπουργοποίηση, βουλευτής επί σειρά ετών, αγαπητός σε όλους, ένας άνθρωπος, θα έλεγα, πολύ διακριτικά δυναμικός. Κι αυτός, λοιπόν, με δυναμική παρουσία σε θέματα ουσίας είναι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Χαρά και τιμή μας που εκλέγεται στον νομό της Λάρισας. Κύριε Χαρακόπουλε, καλημέρα από την Λάρισα.

Καλημέρα κα Οικονόμου, καλημέρα στους ακροατές μας. Ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή.

Εμείς είπαμε, καλούμε ότι αγαπούμε. Το έχουμε αυτό το μότο. Ξέρουμε ότι οι υποχρεώσεις σας παρά το θέρος, παρά τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σημαντικές εκεί στο κοινοβούλιο. Πραγματικά να σας ευχαριστήσω για την τιμή να είστε κοντά μας.

Σας ευχαριστώ. Πράγματι είναι αυξημένες οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις και λόγω του γεγονότος ότι προεδρεύω σε δυο σημαντικές επιτροπές. Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που έχει αυτήν την εβδομάδα δύο κρίσιμα νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις που επιχειρεί να βάλει μια τάξη, και το νομοσχέδιο για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Σήμερα έχουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και αύριο ξεκινά επίσης στην επιτροπή μου η συζήτηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που επιχειρεί να βάλει μια τάξη στις δημόσιες συναθροίσεις, στις διαδηλώσεις και στις πορείες που παραλύουν πολλές φορές το κέντρο της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Κι επίσης, προεδρεύω στην Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Σήμερα το πρωί είχαμε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ως ένας από τους πιο έμπειρους βουλευτές -έχω πια μια διαδρομή 15 χρόνων- συμμετέχω και σ’ αυτήν την επιτροπή που κρίνει αν θα πρέπει να παραπεμφθούν ή όχι για άρση ασυλίας συνάδελφοι που έχουν ζητήματα με καταγγελίες πολιτών. Είχαμε μια τέτοια περίπτωση σήμερα με έναν συνάδελφο βουλευτή.

Πολύ σοβαρά όλα αυτά τα θέματα και ξέρετε τα θέματα αυτά έχουν αντίκτυπο στους πολίτες κ. Χαρακοπουλε, γιατί είπαμε ότι η γυναίκα του καίσαρα πρέπει να είναι τίμια και να φαίνεται. Και επειδή το τελευταίο διάστημα, σε πολλές περιπτώσεις, και φαίνεται κι από τις δημοσκοπήσεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις χάνει ο πολιτικός που δεν μπορεί να πείσει τον πολίτη ότι είναι και τα δύο, ότι είναι τίμιος και φαίνεται τίμιος. Βλέπουμε και τα αποτελέσματα και της απογοήτευσης και του θυμού των πολιτών. Μιλήσατε πρώτα για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, γιατί θέλω να μιλήσουμε μαζί σας εφ’ όλης της ύλης και οι πληροφορίες μας δίνουν ότι από εδώ και πέρα για να μην απειλείται η δημόσια ασφάλεια οι διαδηλώσεις θα επιτρέπονται, θα γίνονται, είναι δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά με υπεύθυνο οργανωτή, διαμεσολαβητές από την ελληνική αστυνομία και φυλάκιση για τους ταραξίες. Οι διοργανωτές θα έχουν την ευθύνη και να μην παρεισφρύουν και ξένα στοιχεία σε διάφορες διαδηλώσεις, γιατί είδαμε τους μπαχαλάκηδες και τα προβλήματα που δημιουργούν.

Νομίζω είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Αναμένω ότι θα υπάρχει ζωηρή συζήτηση στην επιτροπή. Βλέπω και τροχιοδεικτικά πυρά εκ μέρους της αντιπολίτευσης αλλά πιστεύω ότι είναι ώριμη πιά η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Άλλωστε, στο νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνονται βασικές πρόνοιες και διατάξεις μιας πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει ο πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Καμίνης, μετά από μια επιτροπή που είχε συστήσει τότε και συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι καθηγητές Αλιβιζάτος και Μανιτάκης, που προέρχεται από το χώρο τα αριστεράς και είχε συμμετάσχει στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Θα υπάρχει ένας υπεύθυνος οργανωτής που θα είναι υπόλογος έναντι της πολιτείας για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα για τη συγκέντρωση, να γνωστοποιείται εγκαίρως ο χώρος και ο χρόνος της συνάθροισης, της διαδήλωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί να απαγορευθεί το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αντιθέτως να προστατευθεί. Γιατί πολλές φορές παρεισφρύουν εξωγενή στοιχεία, μπαχαλάκηδες, οι γνωστοί άγνωστοι, που στο τέλος δημιουργούν όλα αυτά...

Τις καταστροφές, τις φθορές σε περιουσίες, και όταν γίνονται όλ’ αυτά, γίνονται τέτοια μορφής με τέτοια στοιχεία που παρεισφρύουν, πραγματικά είναι τραγικό. Επίσης, μας έκανε θετική εντύπωση ότι σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει μια ειδική διάταξη που θα υπάρχει ιστοσελίδα συγκεκριμένη που θα αναφέρονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για ενημέρωση του κοινού, συνήθως σε μεγάλα αστικά κέντρα για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Αλλά αυτό είναι γενναίο μου φαίνεται, γιατί με αυτή την έννοια θα μπορεί ο κάθε πολίτης να γνωρίζει αν κάποια διαδήλωση τον ενδιαφέρει να συμμετάσχει ειρηνικά. Δηλαδή το θεωρώ πολύ δημοκρατικό και ασφαλές.

Τα προσυπογράφω όλ’ αυτά που είπατε κ. Οικονόμου. Νομίζω ότι πρέπει να μπει μια τάξη. Ιερό το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αλλά ιερό και το δικαίωμα της πόλης να συνεχίσει κανονικά τη ζωή της, την οικονομική και γενικότερα την κοινωνική ζωή. Επειδή το γραφείο μου βρίσκεται, όπως και τα περισσότερα γραφεία των βουλευτών εξ επαρχίας, σε αυτό το κτίριο που εκμισθώνει η βουλή των Ελλήνων στην πλατεία Συντάγματος, σχεδόν καθημερινά βλέπουμε πορείες διαμαρτυρίες. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι μερικών δεκάδων, άντε εκατοντάδων ανθρώπων, και οι πορείες αυτές γίνονται αφορμή να παραλύει το ιστορικό κέντρο, η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Κι αυτές οι πορείες που είναι μερικών δεκάδων διαμαρτυρομένων δεν θα απαγορευτούν, αλλά θα γίνονται όπως στον υπόλοιπο κόσμο σε μια λωρίδα ή σε ένα πεζοδρόμιο. Ανάλογα με τον όγκο και την δυναμική που έχει μια πορεία θα δίνεται και ο αντίστοιχος χώρος της διαμαρτυρίας για να μην επέρχεται με το παραμικρό παράλυση της ζωής της πόλης και γενικά της οικονομίας. Διαμαρτύρεται ο εμπορικός σύλλογος της πρωτεύουσας, αλλά και άλλων, της συμπρωτεύουσας της Θεσσαλονίκης, και στην πόλη μας τη Λάρισα υπήρξαν αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι με την ίδια ένταση όπως στην πρωτεύουσα. Νομίζω ότι επιχειρείται μια τάξη, με σεβασμό του δικαιώματος κάθε πολίτη να διαδηλώνει τις απόψεις του, τις θέσεις του, τη διαμαρτυρία του στην ασκούμενη πολιτική αλλά και του σεβασμού των υπολοίπων να συνεχίζουν φυσιολογικά τη ζωή τους στην πόλη.

Έχετε προχωρήσει και σε ένα άλλο θέμα και ήσασταν από τους πρώτους, Στο πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» ήσασταν ο πρώτος που ζητήσατε να μπουν και δημογραφικά κριτήρια, μιλήσατε για πολύτεκνες οικογένειες και είδαμε άμεσα την απάντηση του υπουργείου να σας διαβεβαιώνει ότι όλες οι πολυμελείς οικογένειες αθροιστικά θα έχουν του οφέλους αυτού του τουρισμού για όλους. Να πούμε ένα σχολιασμό και γι’ αυτό.

Κυρία Οικονόμου επειδή διατέλεσα αντιπρόεδρος στη διακομματική επιτροπή που λειτούργησε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για το δημογραφικό πρόβλημα έχω βαθεία γνώση του προβλήματος. Και η άποψή μου είναι στέρεη ότι πρέπει να υπάρχουν σε κάθε έκφανση πολιτικής ειδικά μέτρα στήριξης των πολυμελών οικογενειών των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών και γενικότερα της οικογένειας ως θεσμού στην χώρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, το οποίο, δυστυχώς, έρχεται με πολύ ένταση από το παρελθόν κα θα το συναντήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον. Αν συνεχίσει αυτή η δημογραφική συρρίκνωση το 2070 η χώρα θα είναι 8,5 εκατομμύρια με πολύ περισσότερους ηλικιωμένους απ’ότι σήμερα, με πολύ περισσότερους συνταξιούχους από σήμερα, με τα συστήματα τα ασφαλιστικά και τα συστήματα υγείας στα όρια τους, στα όρια αντοχής τους. Άρα χρειαζόμαστε συνολικότερα μια δημογραφική πολιτική, το έχω τονίσει κατ’ επανάληψη και επειδή είχα δεχθεί και οχλήσεις από φίλους στην Λάρισα που έχουν πολύτεκνες ή τρίτεκνες πολυμελείς οικογένειες, έκανα την παρέμβασή μου με αφορμή το νέο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, ‘‘κοινωνικός τουρισμός για όλους’’, όπως λέγεται, το οποίο φέτος θα είναι τριπλάσιο σε κονδύλια από τις προηγούμενες χρονιές. Και αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη τόνωσης και του εσωτερικού τουρισμού λόγω της μεγάλης δοκιμασίας που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της χώρας. Όπως ξέρετε αύριο έχουμε την αυλαία της τουριστικής περιόδου, την 1η Ιουλίου ξεκινάει ουσιαστικά με απευθείας πτήσεις από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα διατηρηθούν βεβαίως τα μέτρα για την Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία –η μεν Σουηδία είχε τη θεωρία της αγέλης, όπως ξέρετε, δεν έλαβε καθόλου μέτρα και γι’ αυτό λαμβάνουμε αυτά τα περιοριστικά, το δε Ηνωμένο Βασίλειο έχει ακόμη έξαρση του κορονοϊού…

Αλλά έχουμε και την Τουρκία.

Τουρκία, Ρωσία, ΗΑΕ, ΗΠΑ, μια σειρά άλλες χώρες, οι οποίες έχουν ζητήματα. Θέλω να πιστεύω ότι η χώρα μας, επειδή έδωσε δείγματα γραφής στην παγκόσμια κοινότητα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έλαβε γρήγορα μέτρα και αντιμετώπισε την πανδημία -και συνεχίζει δεν έχει εκλείψει το πρόβλημα- θα είναι από τις χώρες που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως προορισμός για όσους θα το τολμήσουν να κάνουν διακοπές. Τα μηνύματα, βεβαίως, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν μουδιασμένα την εκκίνηση αυτής της τουριστικής περιόδου. Πολλοί είναι αυτοί που το ξανασκέφτονται αν θα ταξιδέψουν από το εξωτερικό με το αεροπλάνο για να έλθουν. Θέλω να πιστεύω όμως ότι σε αυτήν περιορισμένη παγκόσμια αγορά το τουριστικό προϊόν της χώρας είναι πιο θελκτικό σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Απ’ ότι μας δίνουν οι μεγάλες τουριστικέςσελίδεςυπάρχει μίαζήτηση στη χώρα μας, μετά την Κροατία, ειδικά στην βόρεια Ευρώπη, όπου έχει αυξηθεί η ζήτηση την τελευταία εβδομάδα πάνω από 220%.

Μακάρι να επαληθευθούν.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και υγιής ο τουρισμός, για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτό το 15-20, που λένε οι επιστήμονες, της ανάκαμψης όσον αφορά τον χαμένο χρόνο και το χαμένο παιχνίδι με τον τουρισμό, αυτό το προϊόν που έχουμε και δίνουμε. Δεν γίνεται κ. Χαρακόπουλε, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας ρωτήσω και μιας και είστε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και προεδρεύετε για το θέμα των ημερών, την υπόθεση της NOVARTIS, το παραδικαστικό κύκλωμα, για την ιστορία όλη αυτή που ακούσαμε, τις απαντήσεις από πλευράςτου ΣΥΡΙΖΑ. Και θα το πω ευθέως, ‘‘δείτε τι έγινε μετά τον εμφύλιο’’ μας είπε ο κ. Φίλης, ‘‘πρέπει να έχουμε ομόνοια και αγάπη και να δεχθούμε όλ’ αυτά και να τα βάλουμε πίσω να μην τα βλέπουμε’’ αλλά ‘‘δείτε και τι έγινε και το 89’’, όσον αφορά στον κ. Τσίπρα, Η ουσία είναι μια. Απ’ότι έχουμε καταλάβει υπήρξε μια μεγάλη διαπλοκή σε θέματα συνταγογραφήσεων γιατρών. Οι πολιτικοί που ήταν μέχρι τώρα στο στόχαστρο, βγαίνουν τουλάχιστον οι 7 στους 10 εκτός του κάδρου αυτής της υπόθεσης της NOVARTIS και έχουμε έναν κύριο Παππά και ένα κ. Παπαγγελόπουλο να δίνουν στην ουσία ο ένας τον άλλον, προστατευόμενοι από τον κ. Τσίπρα, ή τουλάχιστον έτσι το εκτιμούμε εμείς οι απλοί πολίτες κ. Χαρακόπουλε. Τι γίνεται στην ουσία; Πού βρισκόμαστε; Τι θα κάνει η πολιτεία; Θα καταφέρει η πολιτεία, και δεν μιλώ για την δικαιοσύνη, δεν θα τολμήσω να σας ρωτήσω τι θα κάνει η δικαιοσύνη, αλλά η πολιτεία πώς θα προστατεύσει τους πολίτες απ’ όλη αυτή την ιστορία και την ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί και την εικόνα που μας δημιούργησαν κάποιοι πολιτικοί;

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Τα όσα αποκαλύφθηκαν από τη συνομιλία Μιωνή-Παππά, αλλά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από διάφορες άλλες επαφές νομίζω δείχνουν ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε χειραγώγηση της δικαιοσύνης με σκοπό να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ευθεία υπονόμευση, και το είπα από το βήμα της βουλής την προηγούμενή εβδομάδα με αφορμή συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ευθεία υπονόμευση της διάκρισης των εξουσιών και της ίδιας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Το να γίνεται η διαχείριση της εξουσίας με όρους υποκόσμου -οι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας σε τέτοιους όρους παραπέμπουν- είναι κατάντια για το πολιτικό σύστημα. Υπ’αυτήν την έννοια η δικαιοσύνη οφείλει να ρίξει φως στην υπόθεση για να αποκαταστήσει και πάλι το κύρος της ως θεσμός. Αν είναι σκάνδαλο, βεβαίως και πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο. Ο πυρήνας του ποιος είναι; Η προσπάθεια από μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία να επιβάλει κανόνες αθέμιτου ανταγωνισμού σε συνεργασία με χιλιάδες γιατρούς σε διάφορες χώρες προκειμένου να υπάρχει υπερσυνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Το χάσαμε το τρένο; Εμείς θα αποζημιωθούμε ποτέ;

Μα με συγχωρείτε, επί 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως πολιτικό σκάνδαλο, ως σκάνδαλο που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, κρεμάστηκαν στα μανταλάκια πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, πολιτικά πρόσωπα. Στήθηκαν 10 κάλπες στην βουλή, και επιχειρήθηκε ένα σόου παραπομπής τους, που δεν οδήγησε φυσικά πουθενά και δεν υπήρξε καμία εξέλιξη προς την κατεύθυνση της πραγματικής διερεύνησης της σκανδαλώδους αυτής υπόθεσης με την εμπλοκή εκατοντάδων γιατρών και στη χώρα. Ενώ θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί, όπως έγινε στην Αμερική, όπως έγινε αλλού, πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία ευθύνης εν προκειμένω στη NOVARTIS, και σε όσους γιατρούς επίορκους που συνεργάστηκαν με αυτήν υπερσυνταγογραφώντας φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας. Εδώ εστιάσαμε σε ένα κυνήγι μαγισσών, προκειμένου να σπιλωθούν πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Θυμόσαστε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος, το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Και τελικά τι απεδείχθη; Και τώρα ακούμε αυτά περί “βρώμικου 89”. Με συγχωρείτε, αλλά προκαλούν γέλωτα, και όσοι τα λένε μάλλον είναι και ανιστόρητοι γιατί ξέρετε αυτό που αποκαλούν “βρώμικο 89”, η προσπάθεια κάθαρσης τότε του λεγομένου σκανδάλου Κοσκωτά, έγινε σε συνεργασία της ΝΔ με τον τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ο κ. Κωνσταντόπουλος, τον οποίο διαδέχθηκε μετά ο κ. Αλαβάνος και μετά ο κ. Τσίπρας, ήταν δημόσιος κατήγορος, μαζί με τον Νίκο Κατσαρό, μπορεί οι μεγαλύτεροι να τον θυμούνται στο Ειδικό Δικαστήριο ως δημόσιο κατήγορο. Ο κ. Κουβέλης ήταν υπουργός στην τότε κυβέρνηση που οδήγησε στις παραπομπές, στην οικουμενική κυβέρνηση Τζαννετάκη. Το να μιλούν για “βρώμικο 89” τώρα, προκαλεί θυμηδία.

Μάλιστα, έχετε απόλυτο δίκιο. Και ακούσαμε σήμερα την κα Φωτίου σε ένα μεγάλο τραπέζι πολιτικής συζήτησης να λέει ότι συγχαίρει την κα Τουλουπάκη που απήλλαξε τους 7 από τους 10 πολιτικούς.

Μα οι υποθέσεις αυτές οδηγήθηκαν στο αρχείο και με βάση την ανυπαρξία στοιχείων θα έπρεπε αυτό να είχε γίνει νωρίτερα.

Θα διεκδικήσει η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα ως αποζημίωση από την NOVARTIS, θα προχωρήσει η διαδικασία;

Η κυβέρνηση θα πράξει κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε αυτήν την υπόθεση και να υπάρξει και τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται σε αυτήν την σκανδαλώδη υπόθεση. Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν. Σήμερα είχε και ένα ενδιαφέρον άρθρο ο πρώην υπουργός ο Στέφανος Μάνος στην “Καθημερινή” προς αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι, δυστυχώς, πολλές φορές η ελληνική δικαιοσύνη με αφορμή και προηγούμενη υπόθεση, την υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ, εστιάζει την προσοχή της σε αυτούς που φέρονται να τα πήραν, να χρηματίστηκαν. Αλλά για να υπάρχει ένα σκάνδαλο υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που τα δίνουν. Υπάρχουν και κάποιες εταιρείες, κάποιες εταιρείες κολοσσοί που τα δίνουν. Σε αυτούς δεν πρέπει να επιβληθούν ποινές; Δεν πρέπει να τους δούμε αυτούς; Δηλαδή είναι οι κακοί Έλληνες που χρηματίζονται, είναι διεφθαρμένοι και οι γερμανικές εταιρίες, η ΖΗΜΕΝΣ για παράδειγμα, και αμερικανικές που χρηματίζουν, αυτοί είναι αθώοι του αίματος, δεν θα έπρεπε να τιμωρηθούν; Και βεβαίως στην Αμερική που υπάρχει ένα αυστηρό σύστημα κατά της διαφθοράς, κατά της φοροδιαφυγής, επιβλήθηκαν σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο για τη δράση της NOVARTIS με παράτυπες διαδικασίες στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που υποστήκαμε τις συνέπιες της παράνομης αυτής δραστηριότητας δεν θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις και ποινές;

Ας ελπίσουμε ότι η πολιτεία και η κυβέρνηση θα σκύψει πάνω σε αυτό, γιατί θα είναι μια καλή ένεση αυτή την περίοδο, κι όσο πιο γρήγορα. Το τελευταίο ερώτημα που θέλω να σας κάνω είναι για το διάλογο που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν, την επίσκεψη της κας Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι όπου μετά από αυτή τη συζήτηση και μετά αυτό τον πολιτικό πολιτισμό που είδαμε και το συνεχάρησαν όλοι και το χειροκρότησαν ακόμη και η αντιπολίτευση, οι πάντες, και για την Ευρώπη πιστεύω ήταν θετικό, και από την άλλη μεριά παραληρούν οι Τούρκοι και λένε ότι το Αγαθονήσι είναι κατεχόμενο έδαφος από εμάς, δικό τους.

Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει κάτι στην αναθεωρητική, την επιθετική της ατζέντα. Θεωρεί ότι είναι πλέον μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο, με στρατό στο Ιράκ, στη Συρία, στην κατεχόμενη Κύπρο, και βεβαίως με τις επιχειρήσεις που γίνονται στη Λιβύη. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η αντεπίθεση Σάρατζ απέναντι στον Χαφτάρ και οι επιτυχίες του στηρίζονται εν πολλοίς στην υποστήριξη από την Τουρκία. Επιχειρεί να εμφανιστεί ως ηγέτιδα δύναμη των σουνιτών όλου του κόσμου, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, απειλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες. Το ζήσαμε πολύ έντονα στον Έβρο την περίοδο του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα...

Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα αρχίσει πέρα από τις παραινέσεις θα πάρει και ουσιαστική θέση; Και δεν μιλώ να πολεμήσει με την Ελλάδα όταν χρειαστεί αυτό, αλλά εννοώ να επιβάλει τους κανόνες του εθνικού δικαίου και σαν σύσσωμη ΕΕ. Γιατί ξέρετε κ. Χαρακόπουλε, εμείς οι πολίτες κουραστήκαμε να συμφωνούν όλοι, να έρχεται καθ’ έξιν στη χώρα ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, να κάνει συστάσεις για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Είδαμε έναν Μακρόν, κι έναν υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, να παίρνουν ουσιαστικότερη θέση πάνω σε αυτό, αλλά ίσως τα συμφέροντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και αναφέρομαι σε Ιταλία Γερμανία, να μην βοηθήσουν την Ελλάδα, που είναι ουσιαστικά τα σύνορα της Ευρώπης.

Σωστά τα περιγράφετε, αυτή είναι η πραγματικότητα, δυστυχώς έχουμε μία ατελή ΕΕ, δεν είναι η Ευρώπη ΗΠΑ, με ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική, δεν έχει αμυντικό βραχίονα, επαφίεται στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ περνάει την κρίση που πολύ εύστοχα περιέγραψε ο πρόεδρος Μακρόν. Όταν κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, εμπλέκεται σε επεισόδιο στην Μεσόγειο με φρεγάτα γαλλική, όταν κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, παζαρεύει οπλικά συστήματα με τη Ρωσία, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα ζήτημα. Όλ’ αυτά δείχνουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ακόμη πολύ χρόνο για να αποκτήσει ενιαία φωνή και ενιαία στάση στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική και κυρίως με τα σύνορα της Ευρώπης. Όμως, εγώ θεωρώ ότι είναι θετικό ότι όλοι συνειδητοποιούν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ήλθε σχεδόν το σύνολο της ευρωπαϊκής ηγεσίας και πέρασε από τον Έβρο, τα χερσαία σύνορά μας και τα νησιά. Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Μακρόν –η Γαλλία είναι μια ισχυρή ηγέτιδα δύναμη στην ΕΕ- μιλάει ευθαρσώς πια, χωρίς περικοκλάδες, χωρίς υπαινιγμούς, αλλά μιλάει πιά καθαρά για την τουρκική απειλή και το ζήτημα που υπάρχει και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Η παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι επίσης τη θεωρώ συμβολική, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τα νησιά τα κατοικούμενα και τα μη κατοικούμενα, οι βραχονησίδες είναι ελληνική επικράτεια. Δυστυχώς φθάσαμε στο σημείο να αμφισβητείται ακόμη και η ελληνικότητα νησίδων που κατοικούνται, έστω από λίγους ακρίτες του αρχιπελάγους, όπως το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, οι Οινούσες, από την Τουρκία η οποία βλέπει διάφορα νεο-οθωμανικά οράματα. Είναι θετικό, αναμφίβολα, ότι υπάρχει πια ένας δίαυλος επικοινωνίας που είχε σταματήσει εδώ και καιρό μετά την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας τον Ταγίπ Ερντογάν. Νομίζω ότι θα πρέπει να συνομιλούμε χωρίς να σημαίνει αυτό ότι κάνουμε υποχωρήσεις, ότι δεχόμαστε ότι υπάρχουν άλλα ζητήματα τα οποία μπορούμε να θέσουμε στην Χάγη, στην διεθνή διαιτησία, άλλα ζητήματα πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και κατ’ επέκταση της ΑΟΖ.

Ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσει και η διαδικασία με την Αίγυπτο να γίνει έστω και μερική αυτή η ΑΟΖ, για να μπορέσει όπως και η Αλβανία κατάλαβε ότι πρέπει να πάρει μια διαφορετική στάση, μήπως δούνε και από την μεριά της Τουρκίας ότι και γι’ αυτούς είναι καλύτερος ο διάλογος, παρά αυτές οι απειλές οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά. Κύριε Χαρακόπουλε προσωπικά εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε. Ήταν πάρα πολύ σημαντικά, γι’ αυτό δεν σας διέκοπτα στα όσα μας είπατε, ενημερωτικά και αν θέλετε και αισιόδοξα.

Και εγώ σας ευχαριστώ κα Οικονόμου. Στην διάθεσή σας πάντα.

Να είστε κι εσείς πάντα καλά και καλή συνέχεια, έχετε πολλή δουλειά στη Βουλή.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του κου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/A0I-ZHo1xH8

 

back to top