Menu
A+ A A-

realfm

MAXIMOS NEW

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2020

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Real FM 97.8
και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παγάνη και Αναστασία Γιάμαλη

 

Ξεκινάω με την πρώτη ερώτηση. Σήμερα η REALNEWS αποκαλύπτει ότι οι Γάλλοι θα βοηθήσουν, θα έχουν μόνιμη παρουσία νοτίως της Κρήτης. Η εφημερίδα βγάζει τίτλο απ’ αυτό «ασπίδα Μακρόν στις προκλήσεις του Ερντογάν». Εσείς πώς βλέπετε την κατάσταση με την Τουρκία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το τελευταία διάστημα. Δεν κρύβει η Άγκυρα ότι έχει ένα νέο, αναθεωρητικό πλαίσιο. Επιδιώκει ουσιαστικά την ανατροπή της συνθήκη της Λωζάνης, που είναι ο θεμέλιος λίθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων σχεδόν έναν αιώνα τώρα. Τα οράματα αυτά τα νέο-οθωμανικά είναι ιδιαίτερα εμφανή. Επιδιώκει να εργαλειοποιήσει μειονότητες στη Βαλκανική. Έφθασε στο σημείο να θυμηθεί ότι και η Λιβύη ήταν κάποτε στη σφαίρα επιρροής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να συνάψει αυτό το ανιστόρητο τουρκολιβυκό μνημόνιο με την κυβέρνηση Σάρατζ. Η ένταση αυτή φαίνεται ότι έχει αντίκτυπο και μέσα στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας, στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Το παραλίγο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στη γαλλική φρεγάτα και στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό νομίζω είναι ενδεικτικά αυτής της έντασης που υπάρχει και μεταβιβάζεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Θεωρώ ιδιαίτερα θετική την αποκάλυψη στη REALNEWS. Η Ελλάδα είναι μια κατ’εξοχήν χώρα που επιδιώκει καλή γειτονία, ειρήνευση, στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε υποχωρήσεις ή εκπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα, στα εθνικά μας δίκαια. Απ’ αυτήν την άποψη είναι θετικό ότι συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Μάλιστα. Πάμε και στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας. Υπάρχει φαίνεται συνέχεια στις αποκαλύψεις από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είχαμε τα ηχητικά ανάμεσα στη συνάντηση που φαίνεται ότι έγινε, ή δεν διαψεύστηκε, Μιωνή-Παππά, φαίνεται ότι υπάρχει και μια κατάθεση τώρα του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος κάνει λόγο για μια σύμβαση ύψους 3 εκ. ευρώ χρήματα που δηλώνει ο ίδιος ότι είχε λάβει από την πλευρά της κυβέρνησης, του Αλέξη Τσίπρα. Ένα σχόλιο γι’ αυτό.

Νομίζω ότι πραγματικά σοκάρει αυτή η καταιγίδα αποκαλύψεων, σκανδάλων μεγατόνων θα έλεγα, της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Οι μέθοδοι αυτοί ‘‘κόζα νόστρα’’ που φαίνεται να επικράτησαν είχαν ως στόχο να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας, τη δικαιοσύνη, τους θεσμούς.
Τώρα για το σκάνδαλο Καλογρίτσα, μετά τα βοσκοτόπια, μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, πέραν της παρέμβασης εισαγγελέως, της παρέμβασης της δικαιοσύνης, νομίζω ότι χρειάζεται μια ουσιαστική και ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Τσίπρα και μέχρις στιγμής δεν έχουμε δει τίποτε. Ακούμε μισόλογα, αλλά δεν βλέπουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Και το λέω αυτό κ. Παγάνη διότι ο κ. Παππάς, που φέρεται να είναι ο πρωταγωνιστής όλων αυτών των παραθεσμικών παρεμβάσεων, που την μία μιλάει για μαγαζιά, την άλλη μιλάει για ‘‘whitehouse’’, δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο. Οπότε η ανάμειξή του στον έλεγχο των ΜΜΕ, σε υποθέσεις της δικαιοσύνης, ήταν κομβικής σημασίας.

Ωστόσο, δεν πήρε άδεια ο κ. Καλογρίτσας, κ. Χαρακόπουλε. Γιατί δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα.

Δεν πήρε άδεια αλλά έγιναν όλες αυτές οι παρασκηνιακές ενέργειες προκειμένου να έχει τα εχέγγυα για να συμμετάσχει στην διαδικασία αδειοδότησης. Το αν αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι τα βοσκοτόπια δεν μπορούσαν να ήταν ουσιαστικές εγγυήσεις ή αν δεν είχε ευτυχές τέλος αυτή η προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα αυτά για την εγγύηση, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Σημασία έχουν οι μέθοδοι που επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν από θεσμικούς παράγοντες, από πρόσωπα που είχαν κομβικό ρόλο στο Μαξίμου για να υπάρχει έλεγχος των ΜΜΕ, να υπάρχει ευτυχής κατάληξη σε δικαστικές εκκρεμότητες και δικαστικές υποθέσεις. Όλ’ αυτά είναι εξωθεσμικές παρεμβάσεις που δεν συνάδουν με κράτος δικαίου με συντεταγμένη ευρωπαϊκή πολιτεία. Και γι’ αυτό ελέγχεται η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κ.Ο. της Ν.Δ. υπάρχει εκτίμηση ότι θα έπρεπε να γίνει πιο αυστηρός έλεγχος ή ότι θα πρέπει να μπει στο πεδίο των ερευνών και ο πρώην πρωθυπουργός, και ο Αλέξης Τσίπρας ή εκτιμάται ότι κατά περίπτωση, κατά καταγγελία να εξετάζεται κάθε καταγγελία, ο κάθε συνεργάτης, εν προκειμένω ο κ. Παππάς, που είναι δεύτερη υπόθεση που καταγγέλλεται ότι έχει ανάμειξη. Πρέπει να μπει στο κάδρο και ο κ. Τσίπρας ή όχι;

Κύριε Παγάνη, το αν ελεγχθεί ο πρώην πρωθυπουργός ή όχι αυτό εξαρτάται από την πορεία των αποκαλύψεων στη διαδικασία της διαλεύκανσης αυτής της υπόθεσης. Αν προκύψουν στοιχεία που εμπλέκουν ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό, τότε ναι. Αλλά αυτή τη στιγμή η ΝΔ δεν επιδιώκει κανέναν έλεγχο της δικαιοσύνης, πόσο δε μάλλον καμία χειραγώγηση της δικαιοσύνης, δεν επιδιώκουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δικαιοσύνη για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Αν υπάρχουν στοιχεία, τότε να διερευνηθούν. Αλλά κυνήγι μαγισσών δεν γίνεται από αυτήν την κυβέρνηση.

Να προχωρήσουμε στα θέματά μας. Κύριε Χαρακόπουλε έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση με την αντιπολίτευση με φορείς του τουρισμού να καταγγέλλουν και να επικρίνουν τον κ. Θεοχάρη για αλαλούμ στον τουρισμό. Η αλήθεια είναι πως το μεγάλο στοίχημα είναι μέχρι το Σεπτέμβρη Οκτώβρη να σωθεί η παρτίδα και να έχει κάποια έσοδα η χώρα από την «βαριά» της βιομηχανία, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό. Ωστόσο, δεν νομίζετε ότι έχουν γίνει αρκετά λάθη. Δηλαδή έχουν φθάσει τουρίστες από την Σουηδία, έχουν δυσκολευθεί άλλοι τουρίστες, οι οποίοι δεν μπορούν να φθάσουν, υγειονομικά πρωτόκολλα που αλλάζουν εν μια νυκτί, παρ’ ολίγον διπλωματικά επεισόδια, τι λέτε;

Κατ’ αρχάς κα Γιάμαλη, να πω ότι αυτή η κρίση της πανδημίας αναδεικνύει αδυναμίες του παραγωγικού, οικονομικού μας μοντέλου. Εγώ πολιτεύομαι βεβαίως σε μια επαρχία πρωτίστως αγροτική, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, στην Λάρισα, αλλά πλέον όλοι συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορεί να είναι “μονοκαλλιέργεια” ο τουρισμός στη χώρα. Δεν μπορεί το ένα τέταρτο, το εν πέμπτο του ΑΕΠ να εξαρτάται από τον τουρισμό. Γιατί βλέπετε πόσο ευάλωτος μπορεί να είναι ο τουρισμός σε τέτοια έκτακτα γεγονότα, όπως μπορεί να είναι μια πανδημία, αλλά και σε ζητήματα που μπορεί να έχουν κάνουν με τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας με τους ανατολικούς μας γείτονες, με την όξυνση που μπορεί να υπάρχει στα ελληνοτουρκικά. Το λέω αυτό γιατί βεβαίως ο τουρισμός είναι βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνον ο τουρισμός. Θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό της ανασύνταξης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που επιχειρεί η κυβέρνηση με την επιτροπή υπό τον κ. Πισσαρίδη, τον νομπελίστα καθηγητή στον οποίο έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός να εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο, να έχουμε και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί η Ελλάδα πριν μπει στην ΕΕ, πριν την εντάξει ο Κωνσταντίνος Καραμαλής στην ΕΟΚ, ήταν μια χώρα που είχε σχετική αυτάρκεια στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα και 40 χρόνια μετά είμαστε τραγικά ελλειμματικοί σε κρέας, σε γάλα, σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα. Και είδαμε ότι αυτή την περίοδο της πανδημίας, υπήρχε αν μπορώ να το πω ένας “εθνικισμός των τροφίμων”. Είδαμε, δηλαδή, τη Ρουμανία να απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών και δημητριακών. Είδαμε την Τουρκία να απαγορεύει μια σειρά από εξαγωγές, τροφίμων, προϊόντων αγροτικών. Άρα λοιπόν η χώρα, και η Ευρώπη συνολικότερα, θα πρέπει να το δουν αυτό και στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ΚΑΠ.
Τώρα για την ουσία του ερωτήματός σας. Νομίζω ότι η κρίση αυτή ήταν πρωτόγνωρη. Πανδημίες αντιμετωπίζουμε, και να μην δώσει ο Θεός να ξαναντιμετωπίσουμε, όπως φαίνεται από τα δεδομένα τα ιστορικά, μια φορά κάθε αιώνα. Η προηγούμενη ήταν η ισπανική γρίπη το 1916. Δεν πιστεύω η δική μας γενιά και η επόμενη να ‘‘αξιωθούν’’ να δοκιμάσουν πάλι μια τέτοια πανδημία και φυσικά τις συνέπειές της. Άρα, όλα αυτά που ζούμε είναι λίγο πρωτόγνωρα. Υπ’ αυτήν την έννοια η κυβέρνηση έλαβε και δικαίως νομίζω τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρωτίστως στο υγειονομικό επίπεδο. Έλαβε γρήγορα μέτρα, έδειξε ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά και είχαμε, το είδατε, τα λιγότερα θύματα, παρότι το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας δεν φημιζόταν για τις αντοχές του…

Γιατί οι πολίτες πειθάρχησαν, γιατί πήραμε γρήγορα τα μέτρα του lockdown…

Βεβαίως, βεβαίως, γιατί οι πολίτες πειάρχησαν, κι αυτό είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο. Η κοινωνία άκουσε την επιστημονική κοινότητα, άκουσε τη συντεταγμένη πολιτεία, τους εκπροσώπους του κράτους. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο, και δεν πρέπει να έχουμε πισωγυρίσματα, διότι δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Βλέπουμε σε άλλες χώρες να υπάρχει έξαρση. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ένα δεύτερο κύμα, άρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι δικαιολογημένο σε έναν βαθμό να συμβαίνουν και λάθη, να υπάρχουν και αστοχίες. Το ζήτημα είναι να τα εντοπίζουμε αμέσως και να υπάρχουν οι διορθωτικές κινήσεις. Η κυβέρνηση εξήγγειλε, εν μέσω της πανδημίας μια σειρά μέτρων για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν να κλείνουν οι επιχειρήσεις τους λόγω των μέτρων του lockdown. Και τώρα θα υπάρχουν νέα μέτρα, ανακοίνωσε και προχθές ο πρωθυπουργός με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση, στην ώρα του πρωθυπουργού, από την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, την κα Γεννηματά, μια σειρά επιπλέον μέτρων για την στήριξη και των τουριστικών επιχειρήσεων και των εποχικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι εξαντλούνται τα μέτρα σε αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κρατούμε πυρομαχικά, γιατί είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, το φθινόπωρο, αν υπάρχει έξαρση και πάλι της πανδημίας, και χρειαστεί η λήψη και νέων μέτρων τότε. Παρ’ όλα αυτά η χώρα μας εξακολουθεί να είναι στους πρώτους προορισμούς εν μέσω πανδημίας.

Εξαιρούνται η Ιταλία και η Ισπανία που μέτρησαν εκατόμβες νεκρών. Το συζητήσουμε λίγο νωρίτερα κ. Χαρακόπουλε. Είναι εντυπωσιακό ότι από την μια μπορεί να δείχνει ότι δύσκολα η πεποίθηση ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι χώρες που έχουν ωραία θάλασσα, ανεξάρτητα τι πιστεύουμε εμείς, γιατί θεωρούμε ότι η δική μας χώρα είναι παράδεισος. Αλλά από την άλλη είναι εντυπωσιακό το ότι ακόμη και σήμερα στις δημοσκοπήσεις τις σχετικές, τις έρευνες τις σχετικές, πάλι η χώρα μας παραμένει τρίτη, παρά το γεγονός ότι η Ισπανία και η Ιταλία είχαν κακή εικόνα στην έξαρση της πανδημίας.

Αυτό που λέτε ισχύει αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, δυστυχώς, υπάρχει κι ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης, που δεν πιστεύει ότι υπήρξε πανδημία, που δεν πιστεύει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος. Εδώ κάποτε είχαμε δημοσκοπήσεις και έρευνες που έδειχναν ότι το εν τρίτο του πληθυσμού πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Δυστυχώς, υπάρχει κι ένας κόσμος που υποτιμά τον κίνδυνο, που δεν λαμβάνει υπ’ όψη τα επιστημονικά δεδομένα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα…

Ισχύει αυτό.

Όλ’ αυτά δεν τα λέω για να εξωραΐσω την κατάσταση. Προφανώς μπορούσαν να γίνουν και σωστότερες κινήσεις και εδώ είμαστε, όπως σας είπα, να διορθωθούν οι όποιες αστοχίες μπορεί να υπήρξαν. Αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά και αυτό πιστώνεται στον πρωθυπουργό, πρωτίστως, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και συνολικότερα στην κυβέρνηση.

Κύριε Χαρακόπουλε, ένα αρνητικό σενάριο προς το φθινόπωρο. Αν δεν καταφέρει τελικώς, όπως υπόσχεται η γερμανική προεδρία, μέσω διαρροών, να επιλύσει το ζήτημα των διαφορών για την βοήθεια την οποία σχεδιάζει η Κομισιόν, που είναι ένα ποσό μεγάλο που θα λύσει πολλά προβλήματα. Τώρα λένε οι Γερμανοί ότι ενδεχομένως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Θεωρείτε ότι υπάρχει, το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο, υπάρχει εφεδρικό σχέδιο από την ελληνική κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες;

Η κυβέρνηση κ. Παγάνη αντιμετώπισε μέχρι τώρα τις συνέπειες της κρίσης, και τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, με τις δικές της δυνάμεις, δεν είχαμε ουσιαστική αρωγή από την ΕΕ. Είναι θετικό ότι καταλήγουμε σε μια πρόταση της Κομισιόν πολύ γενναία, που δίνει στην Ελλάδα, αν δεν απατώμαι, μια ενίσχυση της τάξης των 32 δις ευρώ. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, εκ των οποίων τα περισσότερα επίσης είναι χρήματα που θα έλθουν ως απευθείας μεταβιβάσεις. Δεν είναι δάνεια με όρους. Κι αυτό είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί οι αρχικές εισηγήσεις ήταν -με πιέσεις των βορείων χωρών- για δάνεια που θα είχαν και όρους, που κάποιοι έλεγαν ότι θα παραπέμπουν σε μνημόνια. Δεν είμαστε σε αυτό το σενάριο. Άρα είμαστε σε ένα πολύ πιο προωθημένο σενάριο που έχει να κάνει βεβαίως με τον κοινό γαλλο-γερμανικό άξονα, με την κοινή πρόταση που φάνηκε εδώ και εβδομάδες να διαμορφώνεται από την Μέρκελ και τον Μακρόν, που ζήταγαν να είναι ένα γενναίο πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί πλήρως η πρόταση της Κομισιόν μιλούμε για κάτι μεγάλο. Ξεκινώ από αυτό. Κι αν ακόμη μειωθεί, συρρικνωθεί το αρχικώς προταθέν ποσό στήριξης, το πακέτο το αρχικό, πάλι θα μιλάμε για κάτι μεγάλο. Και σε κάθε περίπτωση, όπως σας είπα, η κυβέρνηση, με την χρηστή διαχείριση που κάνει μέχρι τώρα, έχει τη δυνατότητα, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, με εφεδρείες να στηρίξει και με ίδιους πόρους την προσπάθεια αυτή το φθινόπωρο, αν χρειαστεί να παρέμβουμε και πάλι. Αλλά εγώ είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το φθινόπωρο σίγουρα θα έχουμε καταλήξει. Η Ευρώπη ξέρετε δεν έχει βεβαίως τα γρήγορα αντανακλαστικά που θα θέλαμε, δεν έχει προχωρήσει στο επίπεδο της κοινής πολιτικής κυρίως για την άμυνα και δεν έχει κοινό στρατιωτικό βραχίονα, αλλά στο τέλος της ημέρας πάντοτε είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Μπορεί να αργεί, αλλά οι αποφάσεις συνήθως είναι σωστές, προϊόν βεβαίως διαπραγμάτευσης. Είναι μια μεγάλη Ένωση, με 27 χώρες, δεν έχει ακόμη εκείνους τους μηχανισμούς με γρήγορα αντανακλαστικά που θα θέλαμε, δεν έχει προχωρήσει πλήρως η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η εμβάθυνση. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε περισσότερο διεύρυνση που δημιούργησε μια σειρά ζητήματα, τα βλέπουμε με την Ουγγαρία, μια σειρά άλλες χώρες, οι οποίες δεν είναι τόσο θερμές στην υιοθέτηση αυτού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του ευρωπαϊκού οράματος, που ήταν και η αφορμή να ενταχθεί και η Ελλάδα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην ΕΕ, αλλά προχωρά με τους ρυθμούς της. Θα θέλαμε να ήταν πιο γρήγοροι, αλλά είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται και εν μέσω αυτής της κρίσης, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι εκτός.

Ένα πάρα πολύ σύντομο ερώτημα γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο κ. Χαρακόπουλε. Ακούμε με πολύ ενδιαφέρον την άποψή σας για τις δυσκολίες και την αργοπορία συχνά της Ε.Ε. Ωστόσο, σε αυτή την αργοπορία θέλω να μείνω. Φαίνεται ότι καλό φθινόπωρο θα έχουμε αν έχουμε την τελική εικόνα του σχεδίου αυτού, το οποίο αρχικά μιλάει για 32 δις. Αλλά θα δούμε τη συνταγή επιδοτήσεις, δάνεια και τι αυτό θα φέρει, και η εκταμίευση θα γίνεται από το δεύτερο εξάμηνο του 21, και ρωτάω με ειλικρινές ενδιαφέρον: υπάρχει ένας κόσμος, το κατανοείτε και εσείς δεν θα μπορέσει, κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτές με δεδομένη την μεγάλη κρίση που έρχεται μπροστά μας. Με αυτόν τον κόσμο τι θα γίνει; Αυτή είναι η μόνη δικλείδα ασφαλείας που έχουμε;

Σας είπα ότι δεν εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τις εξελίξεις, και τις αποφάσεις και τους ρυθμούς και τις αποφάσεις της ΕΕ. Μακάρι να είναι πιο γρήγορη και εύχομαι και ελπίζω και προσδοκώ ότι θα είναι πιο γρήγορη, διότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνον την ελληνική οικονομία, η ύφεση κτυπά τις οικονομίες όλων των χωρών μελών της ΕΕ. Άρα έχουν και άλλοι λόγους να πιέζουν για τη λήψη πιο γρήγορων αποφάσεων. Από εκεί και πέρα, και ως χώρα σας είπα ότι είμαστε έτοιμοι, το απέδειξε η κυβέρνηση μέχρι τώρα με τα γρήγορα αντανακλαστικά που είχε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως σας είπα, μίλησε για εφεδρείες που υπάρχουν για κάθε ενδεχόμενο, άρα θέλω να πιστεύω πως ό,τι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε.

Να ευχαριστήσουμε τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/eFZgkL6zwhA

 

back to top