Menu
A+ A A-

Μαξιμος ΔΣΟ new

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Συνέντευξη
του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος
και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Χουζούρη

 

Νέος Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας εξελέγη ομοφώνως ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, τον οποίον έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στην εκπομπή. Κύριε Χαρακόπουλε καλημέρα. Χαιρόμαστε πολύ που σας ακούμε.

Καλημέρα κ. Χουζούρη, κι εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Να ξεκινήσουμε με το γεγονός της ομοφωνίας, γιατί νομίζω έχει τη σημασία του…

Πραγματικά είναι ιδιαίτερα τιμητική η εκλογή μου και για μένα και για τη χώρα μας στη θέση αυτή του Γ.Γ. της ΔΣΟ ενός διεθνούς θεσμού που συμμετέχουν βουλευτές από 25 χώρες. Το εκλαμβάνω σαν τιμή, αλλά και σαν ευθύνη γιατί είναι σε μια ιδιαίτερη συγκυρία που πραγματοποιείται αυτή η εκλογή. Δεν είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τη Γενική μας Συνέλευση με το Διεθνές Συνέδριο που είχαμε προγραμματίσει για τον ‘‘Κοινοβουλευτισμό και τη Θρησκευτική Πίστη’’ τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες. Αναγκαστήκαμε να το αναβάλουμε για τις 17 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη. Τελικά με το δεύτερο κύμα ούτε αυτό κατέστη εφικτό και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αλλά αναμφίβολα είναι μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από υποχώρηση των χριστιανικών αξιών στην άλλοτε καλούμενη χριστιανική δύση, έχουμε την απειλή εξαφάνισης του χριστιανισμού στο λίκνο του, στην Μέση Ανατολή, με όλα αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με τους τζιχαντιστές και το ισλαμικό κράτος. Έχουμε προκλήσεις απέναντι στην οικουμενική ορθοδοξία με τη βεβήλωση του συμβόλου της, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που δυστυχώς είχε συνέχεια, είδαμε και την μετατροπή της Μονή της Χώρας σε τζαμί. Έχουμε και επί μέρους ζητήματα, που ανακύπτουν κατά καιρούς με τις επί μέρους εκκλησίες, οπότε αντιλαμβάνεσθε ότι σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία καλούμαστε ως ΔΣΟ να τοποθετούμαστε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ποιες είναι οι δυνατότητες παρέμβασης που έχει η ΔΣΟ Αναφερθήκατε σε μια σειρά από πολύ μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο. Από τις διώξεις των χριστιανών σε πολλά μέρη του κόσμου, και είναι ένα θέμα που το έχουμε ξαναζητήσει, την προκλητική στάση της Τουρκίας σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πολλά άλλα θέματα που αναφύονται εν μέσω κορονοϊού και προβλημάτων. Να θυμίσω ότι η επόμενη χρονιά είχε προγραμματισθεί να είναι μια πολύ ξεχωριστή χρονιά για την Ελλάδα, με μια πολύ μεγάλη προετοιμασία από την κυβέρνηση, από την Ιερά Σύνοδο, από πολλούς φορείς σε όλη την χώρα, από τους ομογενείς στο εξωτερικό, γιατί είναι μια επέτειος που πραγματικά δεν μπορεί να περάσει έτσι. Κάνατε κι εσείς μια αναφορά στην ομιλία σας στην επέτειο του 1821. Ωστόσο, εν μέσω κορονοϊού είναι όλα πιο δύσκολα, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να χαθεί κι αυτή η επέτειος...

Εμείς είμαστε ένας διεθνής θεσμός, ένα φόρουμ, που αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν την κοινή πολιτισμική μας κληρονομιά, τις κοινές αξίες, την ορθόδοξη παράδοση, δεν λησμονούμε, όπως τονίζω εμφατικά σε κάθε περίπτωση, ότι ως ορθόδοξοι, εμείς δεν είμαστε παρά παιδιά και εγγόνια της ελληνορθόξης βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Ρωμανίας, του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Επομένως, επιδιώκουμε να αναδεικνύουμε αυτά τα κοινά στοιχεία που μας ενώνουν. Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρώπη έχει κάποιους βασικούς πυλώνες κι ένας από αυτούς τους πυλώνες είναι ο χριστιανισμός, είναι οι χριστιανικές αξίες. Το δικό μας στίγμα το δίνουμε με κάθε αφορμή στο επίπεδο της διεθνούς κοινότητας, οργανισμών, κοινοβουλίων, κυβερνήσεων, όχι μόνον των κρατών που έχουν σημαντική ορθόδοξη παρουσία, μαρτυρία, αλλά ευρύτερα.
Βεβαίως, η χρονιά, όπως είπατε κι εσείς, έχει ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς, ωστόσο επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο που δεν επιτρέπεται να κάνουμε εκδηλώσεις προετοιμάζοντας πράγματα, που μπορούμε να αναδείξουμε την επόμενη χρονιά που, πρώτα ο Θεός, θα έχουμε τελειώσει με αυτή τη δοκιμασία της πανδημίας. Ήδη, δρομολογήσαμε στις “προγραμματικές δηλώσεις”, στην ομιλία μου, τρεις σημαντικές εκδόσεις, που μπορούν να προκαλέσουν αντίστοιχα εκδηλώσεις-παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο.
Το πρώτο είναι η έκδοση των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια στον Λίβανο με θέμα ‘‘Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές της ελευθερίας για τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή’’. Ήταν ένα συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου. Τα πρακτικά αυτού του διαλόγου, που είναι πολύ επίκαιρα γιατί δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ούτε αλληλοκατανόηση, ούτε κατάπαυση του πυρός, αντιθέτως έχουμε διώξεις για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των χριστιανών στην Μέση Ανατολή, θα τα εκδώσουμε σε έναν τόμο, σε διάφορες γλώσσες, ελληνικά, ρωσικά, αραβικά, αγγλικά -τουλάχιστον στις 4 αυτές γλώσσες που χρησιμοποιούμε στη ΔΣΟ- και αντίστοιχα μπορούν να προκληθούν παρουσιάσεις και εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες την επόμενη χρονιά, που θέλω να πιστεύω θα μας δοθεί αυτή η ευκαιρία.
Το δεύτερο που ετοιμάζουμε, με αφορμή την προκλητική βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς στην Πόλη από τους Τούρκους, και σε αποδοχή της πρότασης του Ρώσου συναδέλφου από την Επιτροπή Πολιτισμού της ΔΣΟ, του κ. Ιβάν Σούχαροφ, είναι να αναδείξουμε την ιδιαίτερη σχέση των Ορθοδόξων με την Αγία Σοφία, την δοξολογική μας σχέση με τη Σοφία του Θεού και τους ναούς που έχουν αναγερθεί σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο προς τιμήν της. Έτσι, πέραν της Αγίας Σοφίας στην Πόλη θα αναδείξουμε αντίστοιχους ναούς που είναι αφιερωμένοι στη Σοφία του Θεού σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, που έχουν μια εμβληματική σημασία για κάθε χώρα και αυτός ο τόμος θα είναι τεκμηριωμένος με ντοκουμέντα, και τεκμήρια φωτογραφικά και αναλύσεις σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και θα παρουσιαστεί θέλω να πιστεύω επίσης κι αυτός σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.
Και τελευταίο, όπως είπατε, με αφορμή το σημαντικό γεγονός που έχουμε του χρόνου στη χώρα μας, τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, τον αγώνα της ανεξαρτησίας, θα προετοιμάσουμε μια ανάλογη έκδοση για τη “διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, 1430-1912”. Η ελληνική επανάσταση δεν ήταν ένα τοπικό γεγονός. Επηρέασε την παγκόσμια ιστορία και έχει ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς γιατί στην οθωμανική κυριαρχία δεν ήμασταν μόνον εμείς. Αιώνες ήταν υπόδουλοι διάφοροι ορθόδοξοι λαοί από τη= Βαλκανική μέχρι τη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι θα είναι μια υψηλού επιπέδου έκδοση. Θα είμαστε σε συνεργασία με τη φωτοθήκη της Σιμωνόπετρας για να αντλήσουμε και φωτογραφικό υλικό και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο των ευρύτερων εορτασμών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας για την ιστορική αυτή επέτειο της δημιουργίας του νέου ελληνικού κράτους και της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού.

Ξεκινήσαμε την συνομιλία μας λέγοντας ότι αναλαμβάνετε σε μια περίοδο ευαίσθητης κι αν θέλετε με πολλά θέματα ανοιχτά. Είπατε ότι στόχος σας μεταξύ άλλων ως Γ.Γ. της ΔΣΟ είναι να επικοινωνήσετε αυτά τα θέματα. Ξέρετε κ. Χαρακόπουλε σκεφτόμουν το εξής: σήμερα στο ξεκίνημα της εκπομπής κάναμε αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός. Σαν σήμερα το 1529 έγινε η πρώτη πολιορκία της Βιέννης. Και βλέπουμε πως αντιστάθηκε ο λαός στους Τούρκους. Τι δύσκολες στιγμές πέρασε, πώς επηρέασε αυτό το γεγονός την Ευρώπη και ερχόμενοι στο σήμερα βλέπουμε πώς τέτοια ιστορικά γεγονότα μπορούν να υπάρξουν καταλυτικά για έναν λαό και βλέπουμε τη στάση της Αυστρίας σε πολλά θέματα και πώς συμπαρίσταται με την Ελλάδα σε κάποια θέματα. Προφανώς αυτό έχει να κάνει με την ελληνική διπλωματία και την πολιτική. Αλλά από εκεί και πέρα, η ιστορία έχει παίξει τον ρόλο της. Σκέφτομαι, λοιπόν, πόσο σημαντικό ρόλο έχετε να διαδραματίσετε ως ΔΣΟ επικοινωνώντας όλ’ αυτά τα θέματα στους ευρωπαϊκούς λαούς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η διεθνοποίηση αυτών των θεμάτων μπορεί να επιλύσει ίσως κάποια από αυτά.

Συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω. Βεβαίως, στόχος μας είναι και η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης γιατί πέρα από τις κυβερνήσεις υπάρχουν και οι λαοί, οι κοινωνίες σε κάθε χώρα, που ασκούν πίεση στη λήψη των αποφάσεων και βλέπουμε πολλές φορές τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ κυβερνήσεων και κοινοβουλίων. Οι κυβερνήσεις στη λήψη αποφάσεων πολλές φορές λαμβάνουν στεγνά αποφάσεις με βάση τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, ενώ τα κοινοβούλια εκφράζουν πιο αυθεντικά το λαϊκό αίσθημα και το είδαμε αυτό με την περίπτωση των αντιδράσεων για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Κι από ομόδοξες χώρες. Είδαμε ψηφίσματα διαμαρτυρίας από τα κοινοβούλια, ενώ πολύ πιο χλιαρές αντιδράσεις από κυβερνήσεις και ηγέτες, που περιμέναμε ότι θα ήταν πολύ πιο δυναμικές. Με αφορμή αυτό που είπατε τώρα για την ιστορική επέτειο της απόπειρας άλωσης της Βιέννης, γιατί ο οθωμανικός στρατός έφθασε στα κράσπεδα της Βιέννης το 1529 με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, θυμήθηκα ότι σχετικά πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Πράγα. Η Τσεχία είναι στις χώρες του Βίζεγκραντ, που είναι επιφυλακτικές στην αλληλεγγύη και στον επιμερισμό του μεταναστευτικού προβλήματος και δεν δέχονται μετεγκαταστάσεις προσφύγων ακόμη και ασυνόδευτων παιδιών. Και στην προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τη θέση της χώρας, ως πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ελληνικής βουλής, μαζί με συναδέλφους, επισκεφθήκαμε την Πράγα και είχαμε σειρά επαφών με το Υπουργείο Εξωτερικών, με τον αρμόδιο υφυπουργό για τα ευρωπαϊκά θέματα, τον πρόεδρο της Βουλής και προέδρους αντίστοιχων επιτροπών και εκπροσώπους κομμάτων. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη. Στην Τσεχία έχουν δύο σώματα κοινοβουλευτικά. Έχουν και Βουλή και Γερουσία. Νομίζω στη Γερουσία κατά την ξενάγησή μας μετά τη συζήτηση που είχαμε μας έδειξαν ένα ιστορικό πίνακα της Κωνσταντινούπολης, και με αφορμή την Κωνσταντινούπολη και τον πίνακα, τους είπα ότι ελπίζω να μην είναι πολύ βραδεία η αντίδρασή σας και η αλληλεγγύη σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα ως κυματοθραύστης αυτών των ρευμάτων και των ροών των μεταναστευτικών που ουσιαστικά πολλές φορές παίρνει τον χαρακτήρα εισβολής. Γιατί αυτά που συνέβησαν στον Έβρο ήταν μια υποκινούμενη και οργανωμένη εισβολή από το τουρκικό κράτος. Και τους θύμισα το ιστορικό προηγούμενο που μνημονεύσατε και εσείς. Στα 1453, όταν η Πόλη είχε ανάγκη τη χριστιανική Δύση δεν έσπευσε κανείς να προσφέρει αλληλεγγύη στους Βυζαντινούς και λίγες δεκαετίες μετά συνειδητοποιήσατε όλοι το μέγεθος του προβλήματος όταν οι Οθωμανοί έφθασαν στα κράσπεδα της Βιέννης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα είναι πιο γρήγορα τα ανακλαστικά της χριστιανικής Ευρώπης. Κάτι φαίνεται να κινείται και μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου στον Έβρο, που ήταν απροκάλυπτα οργανωμένη εισβολή από το τουρκικό κράτος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ως άσκηση πίεσης για περισσότερη χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας. Και, βεβαίως, τα τελευταία γεγονότα, όπου η Τουρκία λειτουργεί ως πειρατής και ταραξίας στην ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι λειτουργούν αφυπνιστικά και στην Ευρώπη, όπου συνειδητοποιούν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά το πρόβλημα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι αν θέλετε οι ακρίτες των ευρωπαϊκών συνόρων στα ανατολικά, αλλά είναι ένα πρόβλημα που αφορά συνολικά την Ευρώπη.

Μάλιστα. Κύριε Χαρακόπουλε να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι’ αυτήν πρωινή συνομιλία.

Εγώ σας ευχαριστώ, καλημέρα στους ακροατές σας.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/DTrEKBRwYL0

back to top