Menu
A+ A A-

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ASTRA TV 1

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2020

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Δελτίο Ειδήσεων του ASTRA-TV
στον Μάκη Θεοδώρου και την Ελευθερία Τζανακούλη

Έχουμε μαζί μας τον βουλευτή κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Κύριε Χαρακόπουλε καλώς ήλθατε, τι κάνετε;

Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Έχουμε σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Ελευθερία θα κάνεις εσύ την πρώτη ερώτηση;

Ξεκινήσατε με τα ελληνοτουρκικά, καλά κάνετε γιατί είναι πανελληνίως αυτό που καίει τους Έλληνες, αλλά στην εκλογική σας περιφέρεια εδώ στην Λάρισα κ. Χαρακόπουλε αυτό που καίει τους Φαρσαλινούς είναι τι θα γίνει και πότε θα αποζημιωθούν. Καταστράφηκαν σπίτια, καλλιέργειες και τα πήρε και τα σήκωσε τα ζώα ο Ιανός. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, θα αποζημιωθούν;

Νομίζω κ. Τζανακούλη η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα, άμεσα αντανακλαστικά. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κυβερνητικό κλιμάκιο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Θεσσαλία, την Καρδίτσα, υπουργοί βρέθηκαν στα Φάρσαλα, εμείς οι ίδιο βρεθήκαμε, ο ΕΛΓΑ επίσης και ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο. Εχθές είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και προανήγγειλε ότι την Δευτέρα θα υπάρξει και τροπολογία, προκειμένου να υπάρξει στο 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ώστε να μην υπάρξει παρακράτηση του 20%, που γίνεται συνήθως. 100 εκατομμύρια θα δοθούν επίσης για τις ζημιές στο πρωτογενή τομέα.
Ταυτόχρονα γίνονται οι καταγραφές και άμεσα θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις και για τις οικίες και την οικοσκευή. Νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι στην δύσκολη αυτή συγκυρία που πραγματικά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, δεν έχουν ζήσει τέτοιες σκηνές ειδικά στην Θεσσαλία, Η πολιτεία είναι παρούσα, στέκεται δίπλα στους πολίτες που δίνουν την μάχη της επόμενης ημέρας και εδώ θα είμαστε και να ασκήσουμε και κριτική αν χρειαστεί. Εγώ το είπα, όπως θυμάστε, από την επομένη της καταστροφής που βρέθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο στο δήμο Φαρσάλων ότι μπορεί να είμαι κυβερνητικός βουλευτής, αλλά αν χρειαστεί θα κάνω αυστηρή κριτική παρακολουθώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Γιατί τα λόγια πρέπει να γίνονται πράξη. Υπάρχει κόσμος που βρέθηκε στο δρόμο, πλημμύρισαν τα σπίτια του, καταστράφηκε το βιός του. Έχουμε μπροστά έναν χειμώνα που όλοι ανέμεναν τα έσοδα από την αγροτική ενασχόληση για να τα φέρουν βόλτα. Άρα αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα. Θα το κάνουμε...

Σε λίγο θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο της κοινότητας Υπέρεια, τον κ. Σκατζούρη. Μιλάω μαζί του τις τελευταίες 4 ημέρες. Υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν ψυγείο, όχι κρεβάτι να κοιμηθούν, ψυγείο για να βάλουν ένα μπουκάλι γάλα, και έχουν περάσει ορισμένες εβδομάδες από τότε που έγινε αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν λειτουργεί το νοικοκυριό τους και μου λένε κάθε μέρα, δεν έχουμε καμία βοήθεια, χρήματα δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα.

Κύριε Θεοδώρου η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Ο Δήμος θα πρέπει να ολοκληρώσει την καταγραφή και η Πολιτεία, το Υπουργείο Εσωτερικών νομίζω ότι έχει προχωρήσει στην εκταμίευση των απαραίτητων αυτών κονδυλίων. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή των νοικοκυριών που χρήζουν την αρωγή αυτή, προκειμένου να ικανοποιηθούν. Το καταλαβαίνω…

Ο Δήμος καθυστερεί, για να καταλάβω, γιατί οι άνθρωποι ψάχνουν για να βρουν ποιος καθυστερεί.

Εγώ δεν είμαι εδώ για να αποδώσω ευθύνες κ. Θεοδώρου. Σας λέω ότι η διαδικασία είναι ο Δήμος καταγράφει και το Υπουργείο Εσωτερικών θα εκταμιεύσει τα χρήματα αυτά που χρειάζονται. Από εκεί και πέρα δεν είναι εύκολο. Και οι δήμοι με το προσωπικό που έχουν βρέθηκαν σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Χρειάζεται λίγο υπομονή απ’ όλους. Δεν μπορώ να προσθέσω κάτι παραπάνω. Το κεντρικό κράτος αυτό που ήταν να κάνει το έκανε νομίζω με το παραπάνω.

Κ. Χαρακόπουλε πώς θα εξακριβώσετε εσείς στην κυβέρνηση ότι αυτά που δηλώνουν ότι λείπουν από τα σπίτια τους είναι και τα πραγματικά.

Τι εννοείτε, πώς θα τα εξακριβώσουμε;

Πώς θα τα εξακριβώσετε; Ζητάτε φωτογραφίες.

Κα Τζανακούλη, κάνοντας το ρεπορτάζ, μπορείτε να ρωτήσετε τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που ασχολούνται επισταμένως με αυτό το ζήτημα. Τώρα ζητάτε από τον …

Μα…

Με συγχωρείτε, να βάλουμε τα πράγματα σε έναν λογαριασμό. Εγώ καταλαβαίνω ότι μεταφέρετε μία πίεση που υπάρχει από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ευλόγως ζητούν απαντήσεις. Αλλά νομίζω τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τα απευθύνετε στους αρμοδίους. Δεν μπορώ εγώ να σας πω ποιο έντυπο θα συμπληρώσουν αυτή τη στιγμή, για το πώς θα αποζημιωθούν. Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω ως εκπρόσωπος των πολιτών, είναι να ασκήσω πίεση στην κυβέρνηση -και το έκανα- προκειμένου να υπάρξει και νέα εκταμίευση, και υπάρχει. Από εκεί και πέρα οι διαδικασίες πώς θα διεκπεραιωθούν, εδώ είμαστε. Αν υπάρχουν, όπως λέτε καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις να δούμε κι εμείς πώς θα ασκήσουμε πίεση. Εγώ εκλαμβάνω ως καλοπροαίρετη την κριτική που ασκείται και θα την μεταφέρω αύριο κιόλας στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών. Γιατί πραγματικά η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έσπευσε με γενναία χρηματικά ποσά να στηρίξει αυτούς που πραγματικά υπέστησαν τις ζημιές και θα πρέπει γρήγορα οι αποζημιώσεις αυτές να πιάσουν τόπο.

Εγώ σας ρώτησα κ. Χαρακόπουλε, γιατί όταν είχατε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήσασταν ιδιαίτερα αγαπητός και σας είχαν στο πλευρό τους.

Και τώρα προσπαθώ να είμαι στο πλευρό τους. Και στην Υπέρεια που λέτε την επισκέφθηκα και είδα και τα σπίτια και τις καταστροφές στο βιός ανθρώπων και μπήκα και σε συγκεκριμένα σπίτια. Και πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν σε μεγάλη απόγνωση να ξαναστήσουν το σπιτικό τους με την επένδυση που είχαν κάνει στο παρελθόν αν ξανατύχει πάλι να είναι έρμαια των καιρικών και πλημμυρικών φαινομένων από το ποτάμι που περνάει δίπλα από το χωριό τους. Αλλά σας λέω ότι η Πολιτεία στέκεται με πραγματική διάθεση αρωγής δίπλα στους πολίτες. Από εκεί και πέρα όσοι εμπλέκονται, τα γρανάζια που εμπλέκονται σε αυτήν την διαδικασία πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα για να φθάσουν οι πόροι που το κεντρικό κράτος δίνει στον πολίτη.

Πάντως σε λίγο που θα μιλήσω με την Υπέρεια θα δώσω το τηλέφωνό σας στον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος, ο Μπάμπης, έχει και τα τηλέφωνά μου και τα email και τα πάντα έχει και γνωρίζει και είμαστε σε διαρκή επαφή.

Δεσμεύεστε, είμαστε σε διαρκή επαφή, θα τον έχουμε σε λίγο οπότε ο κ. Σκουτζούρης είναι σίγουρο ότι θα σας ενοχλήσει για το τι και το πώς.

Δεν είναι ενόχληση. Είναι χρέος του βουλευτή να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και να αναδεικνύει ζητήματα των πολιτών που εκπροσωπεί. Αυτό έκανα και αυτό κάνω. Και σας είπα πολλές φορές χωρίς να υπολογίζω και το αν γίνομαι ευχάριστος ή δυσάρεστος και στους υπουργούς και στην κυβέρνηση την οποία στηρίζω με την ψήφο μου.

Κύριε Χαρακόπουλε θα μάθουμε ποτέ το γιατί και όταν μάθουμε το γιατί έγινε αυτή η καταστροφή που είναι πολύ μεγάλη σε ολόκληρη την νότια Θεσσαλία, αφού μάθουμε το γιατί θα διορθώσουμε τα στραβά, θα φτιάξουμε λιμνοδεξαμενές, θα σηκώσουμε αναχώματα στους χειμάρρους, θα είμαστε προσεκτικοί την επόμενη φορά να μην χαθούν ζωές. Είχαμε ακούσει πάρα πολλά, είχαμε την Μάνδρα, είχαμε το Μάτι, είχαμε πριν από μερικούς μήνες οκτώ ανθρώπους που έφυγαν στην Εύβοια. Ακούμε θα γίνουν, θα γίνουν όλα, αλλά οι εκατόμβες συνεχίζονται. Την επόμενη φορά που θα βρέξει πάλι μετά από λίγο καιρό δεν ξέρω τι θα μας βγάλει.

Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το ερώτημά σας. Κι από όλα αυτά θα πρέπει να γινόμαστε όλοι σοφότεροι. Και εσείς να απευθύνετε τα ερωτήματα σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι, ζητώντας να μάθετε ποιοι είναι αυτοί που έπρεπε να κάνουν πράγματα και δεν έκαναν. Όσον αφορά το κεντρικό κράτος εδώ είμαστε για να δούμε τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε από πλευράς πολιτείας. Εγώ είμαι ανοικτός να ακούσω σκέψεις, προτάσεις και παρατηρήσεις. Και είπα με αφορμή την καταστροφή που έγινε ότι πρέπει να δούμε και συνολικότερα το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, να ξαναδούμε αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια, επεσήμανα από την πρώτη μου δήλωση, και το είπα και από το βήμα της Βουλής, μεταφέροντας τη φωνή των Φαρσάλων, χωριό-χωριό κατέγραψα αυτά που μου είπαν και τα μετέφερα προς τους αρμόδιους υπουργούς. Μεταξύ αυτών, είπα ότι πρέπει να δούμε σοβαρά το μεγάλο έργο στη Σκοπιά Φαρσάλων, το φράγμα το οποίο θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο και ως έργο που θα συμβάλει στην άρδευση του κάμπου των Φάρσαλων -στον οποίο ποτέ δεν θα φθάσει ο Αχελώος ακόμη κι αν υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια- αλλά θα λύσει και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων, η οποία όπως ξέρετε χρόνια τώρα δεν έχει πόσιμο νερό και οι άνθρωποι πίνουν εμφιαλωμένο νερό.
Και βεβαίως είναι μια ευκαιρία όπως είπατε να δούμε το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας την μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Έχω ζητήσει να συγκληθεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έχω απευθυνθεί με επιστολή στην πρόεδρο την κα Αυγερινοπούλου, ζητώντας να δούμε το υδατικό πρόβλημα, το πρόβλημα ερήμωσης της Θεσσαλίας, γιατί είναι πια περιβαλλοντικό, οικολογικό το πρόβλημα, όλου του θεσσαλικού κάμπου. Από την μια έχουμε όλο το καλοκαίρι φαινόμενα ξηρασίας και ερήμωσης και ταυτόχρονα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

10 χρόνια διοικεί την περιφέρεια Θεσσαλίας η Νέα Δημοκρατία. Κάποιος θα πρέπει να έχει ευθύνη για όλα αυτά.

Τώρα γιατί το απευθύνετε το ερώτημα αυτό σε εμένα. Εγώ βλέπω ότι η Περιφέρεια καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες και ήταν από την πρώτη στιγμή και στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα και στον Αλμυρό, που είχαμε φαινόμενα πλημμυρικά. Με όλες τις δυνάμεις της προσπαθεί να ανταποκριθεί. Από εκεί και πέρα δεν είμαι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να έχω συνολική ενημέρωση για όλα όσα κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, βλέπω όμως ότι καταβάλλει μια φιλότιμη προσπάθεια να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπήρξαν. Από εκεί και πέρα, όμως, ας μην υποτιμούμε το ίδιο το γεγονός. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός, για ένα γεγονός που δεν γίνεται κάθε μέρα. Η βροχόπτωση ήταν τόση, όπως διάβασα, όση λαμβάνει η λίμνη Πλαστήρα όλο τον χρόνο -ο όγκος του νερού που έπεσε εκείνη την ημέρα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι όλοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα πια στο μέλλον γιατί η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, είναι εδώ και οφείλουμε να την δούμε ενεργά.
Επειδή αναφέρθηκε η κα Τζανακούλη στην προηγούμενη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επεισοδιακή θητεία όπως θυμόσαστε, σχεδιάζοντας τότε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το επταετές πρόγραμμα ‘‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’ είχαμε πρόνοιες για αποζημιώσεις για την κλιματική αλλαγή. Μεταξύ αυτών και επιδότηση ασφαλίστρου για τον ΕΛΓΑ. Και ήλθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατήργησε αυτήν την δράση και τα χρήματα αυτά τα μετέφερε σε άλλες δράσεις και φοβούμαι ότι πολλά από αυτά τα χρήματα δεν έχουν απορροφηθεί. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και θα πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε με ό,τι χρηματοδοτικό εργαλείο διαθέτουμε.

Τονίζουμε ότι ήσασταν πολύ αγαπητός υπουργός για να μην ξεχνάμε ότι παραιτηθήκατε κιόλας όταν καταλάβατε ότι έστω και λίγο αδικούνται οι αγρότες του νομού χωρίς να υπολογίσετε κανένα πολιτικό κόστος.

Σας ευχαριστώ που το θυμίζετε. Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο υπουργού στην Μεταπολίτευση που να υπέβαλε την παραίτησή του υπερασπιζόμενος αυτά που θεωρούσε ότι ήταν δίκαια και σωστά. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα τα κρίνει από απόσταση και θα κρίνει ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, αλλά δεν νομίζω ότι έχει νόημα τώρα να αναμοχλεύουμε εκείνη την συζήτηση. Όσοι πάντως αγοράζουν γάλα από τα σούπερ μάρκετ για τα παιδιά τους ξέρουν αν έπεσε η τιμή του…

Κύριε Χαρακόπουλε έχουμε μια αλλαγή στην τακτική της Ευρώπης, κάτι που δεν περιμέναμε. Έχουμε τελεσίγραφο στην Ευρώπη, τους λένε οι Ευρωπαίοι, και πρώτη φορά ακούγεται αυτό, στους Τούρκους ξέρετε ό,τι έχετε να κάνετε σε μια εβδομάδα γιατί μετά θα έχουμε κυρώσεις προφανώς. Έχουμε μια μεταστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Το παρατηρείτε και εσείς αυτό;

Αυτό είναι αλήθεια. Για την Τουρκία από το τελευταίο συμβούλιο κορυφής, 1 και 2 Οκτωβρίου, τα συμπεράσματα ήταν ξεκάθαρα, παρέπεμπαν σε κυρώσεις, και επέβαλαν διερευνητικές επαφές με ένα συγκεκριμένο ζήτημα προς διερεύνηση, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία. Η Τουρκία αυτό το πλαίσιο το θεωρεί ως ‘‘στενό κορσέ’’ και θέλει να δραπετεύσει απ’ αυτές τις διερευνητικές επαφές, γι’ αυτό επιχειρεί την ένταση, γι’ αυτό ξαναέβγαλε το Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο, γι’ αυτό προχωρά σε αυτές τις προκλήσεις, σε έναν πόλεμο νεύρων. Είδατε εχθές ότι επιχείρησε να δημιουργήσει προσκόμματα ακόμη και στην πτήση του υπουργού Εξωτερικών που επέστρεφε από το ιρακινό Κουρδιστάν, μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Χρειάζεται από την μεριά μας ατσάλινη ψυχραιμία. Ο χρόνος κυλάει υπέρ της Ελλάδος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε στην στρατιωτικοποίηση της διαφοράς, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Η Τουρκία επιδιώκει η Ελλάδα να πατήσει πρώτη την σκανδάλη, για να ρίξει το φταίξιμο στην χώρα μας. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, χρειάζεται ατσάλινη ψυχραιμία και υπομονή. Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ελλάδος. Μετά τις αμερικάνικες εκλογές τα πράγματα πιστεύω θα είναι πολύ διαφορετικά. Αυτήν τη στιγμή και στην ΕΕ υπάρχει ανοχή κάποιων χωρών, αν θέλετε, στις τουρκικές θέσεις. Γιατί το παζλ ξέρετε των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι δύσκολο. Έχει από την μια το μεταναστευτικό. Από την μια κρατάει η Τουρκία το χαρτί 4 εκατομμυρίων μεταναστών, ασκεί πίεση ότι θα τους αφήσει να έλθουν προς την Ευρώπη. Από την άλλη έχουμε χώρες της ΕΕ με διμερείς σχέσεις και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Οι Ισπανοί πουλάνε εξοπλιστικά προγράμματα. Άλλες χώρες είναι εκτεθειμένες στον δανεισμό των τουρκικών τραπεζών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι δυσεπίλυτο το παζλ. Εκεί, λοιπόν, χρειάζεται επιμονή της Ελλάδος από την μια πλευρά στο κομμάτι των διπλωματικών ενεργειών και βεβαίως ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.
Και επειδή αρέσκεστε να υπενθυμίζετε πράγματα να το κάνω και εγώ, θυμίζοντας ότι ήμουν από τους λίγους βουλευτές, αν όχι ο μόνος, που στον προϋπολογισμό του 2019 αφιέρωσα όλη την ομιλία μου μόνον στην ανάγκη να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες, να υπάρξει εξοπλιστικό πρόγραμμα για την χώρα, γιατί στα δέκα χρόνια κρίσης μείναμε πίσω. Και τότε κάτι συνάδελφοί σας, κ. Θεοδώρου, μίλαγαν για γαλάζιο μιλιταριστικό παραλήρημα. Και λίγους μήνες μετά όταν είχαμε την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όλοι αρχίσαμε πιά να συνειδητοποιούμε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Αν θέλεις ειρήνη να προετοιμάζεσαι για πόλεμο.

Αν κάνουν γεώτρηση οι Τούρκοι, με μια κουβέντα τι κάνουμε;

Το ζήτημα είναι να μην φθάσουμε εκεί πέρα.

Έχουν γεωτρύπανο. Από σήμερα. Αν ξεκινήσουν γεώτρηση τι κάνουμε;

Στο ερώτημα ποια είναι η κόκκινη γραμμή θα απαντήσει ο πρωθυπουργός. Δεν θα απαντήσω ούτε εγώ ούτε εσείς, πόσω δεν μάλλον οι της αντιπολίτευσης που, αφού βρέθηκαν έξω από τον χορό, λένε πολλά τραγούδια. Τους ακούμε τώρα να λένε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στην Κρήτη. Γιατί δεν το έκαναν όσο ήταν στην κυβέρνηση; Αν μια κυβέρνηση επέκτεινε στα 12 μίλια, αυτή ήταν η κυβέρνηση του Μητσοτάκη που το έκανε στο Ιόνιο. Δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα, εμείς θα κρίνουμε πότε θα προχωρήσουμε στην άσκηση όλων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Κάνουν έρευνες; Ποια είναι η γνώμη σας;

Δεν έχω πλήρη εικόνα αν γίνονται έρευνες ή είναι απλά εικόνα που χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση προς την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας από τις αρχές του χρόνου έχει φθάσει 30-40%, είναι κατά 40% φτωχότεροι οι Τούρκοι. Έχουν εσωτερικά ζητήματα μεγάλα και επιχειρείται όπως πάντα η εξαγωγή του εσωτερικού προβλήματος των Τούρκων στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις με όξυνση τόνων, με καλλιέργεια εθνικισμού. Είδατε ότι ακόμη κι αυτές τις ημέρες, 4 χρόνια μετά το πραξικόπημα, συνέλαβαν εκατόν τόσα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ειδικά της αεροπορίας, ως εμπλεκόμενους δήθεν, ή δεν ξέρω αν ισχύει κιόλας, στην απόπειρα του πραξικοπήματος για το οποίο πολλά ερωτηματικά υπάρχουν και δεν ξέρω ο ιστορικός του μέλλοντος τι θα μας πει. Αν ήταν πράγματι απόπειρα πραξικοπήματος και από ποιους οργανώθηκε.

Κύριε υπουργέ με βγάζετε εκτός χρόνου πάντα σε όλα τα δελτία. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνετε.

Με συγχωρείτε.

Να είστε καλά.

Καλή συνέχεια και χαιρετισμούς στην Υπέρεια στον φίλο μου τον πρόεδρο.

Θα του τα μεταφέρουμε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/dmYRpIVfWec

back to top