Menu
A+ A A-

Μαξιμος TRT

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2020

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα»
και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο

Να υποδεχθούμε τον πρώην υπουργό, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο νομό της Λάρισας, τον κ. Χαρακόπουλο. Γεια σας κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα κ. Πολύζο.

Βλέπαμε και λίγο πριν το φιλμάκι που μόλις κυκλοφόρησε από το ΣΥΡΙΖΑ εάν μπορούμε να σας εμπιστευθούμε, που δείχνει μια σειρά από αντιφάσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού και υπουργών του όχι μόνο σε σχέση με τα lockdown αλλά και με το αν κερδήθηκε η μάχη και στον τουρισμό και υγειονομικά. Οι απαντήσεις νομίζουν υπάρχουν σε όλους μας. Κυρίως όμως υπάρχει όλη αυτή η αγωνία, ο φόβος, η ανασφάλεια απ’ τους ίδιους τους υγειονομικούς ότι δεν είναι έτοιμο για αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες το εθνικό σύστημα υγείας. Δεν υπάρχει ευθύνη και πού υπάρχει αυτή η ευθύνη αν δε θωρακίστηκε έτι περαιτέρω;
Κοιτάξτε κ. Πολύζο είναι λυπηρό ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλοστή φορά βρίσκεται θετικός στον “ιό του λαϊκισμού”. Το διαπιστώνουμε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας με την ανεύθυνη στάση που κρατά και ο αρχηγός του και επώνυμα στελέχη του που είχαν και θέσεις ευθύνης, όπως ο κ. Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος χθες διένειμε μέσω των λογαριασμών του κοινωνικών δικτύων φωτογραφίες σε τραπέζι με φίλους και γνωστούς του, δείχνοντας ότι αυτός είναι υπεράνω των νόμων, αψηφώντας τις πρόνοιες της πολιτείας για να αποφύγουμε την περαιτέρω μετάδοση του ιού και την επιδείνωση της κατάστασης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε μια καμπή της πανδημίας, μια υγειονομική κρίση πρωτόγνωρη, μια πανδημία που όμοιά της είχε να ζήσει ο πλανήτης εδώ και έναν αιώνα από την ισπανική γρίπη του 1918. Φαίνεται ότι το δεύτερο κύμα είναι πιο θανατηφόρο, πιο ισχυρό, πιο επικίνδυνο. Άρα, λοιπόν, χρειάζεται υπευθυνότητα και υπομονή από πλευράς των πολιτών. Εγώ κατανοώ ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από το πρώτο κύμα και το γεγονός ότι μετρούμε πια αρκετούς μήνες στους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, προφυλάξεις για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία. Αλλά χρειάζεται να το κάνουμε για να δώσουμε πολύτιμες ανάσες στο εθνικό σύστημα υγείας. Ακούω την κριτική, καλοπροαίρετη πιστεύω από τους δημοσιογράφους, κακόπιστη επιτρέψτε μου να πω από την αξιωματική αντιπολίτευση…

Μα δεν είναι μόνο από τους δημοσιογράφους γιατί εσείς μου απαντήσατε για τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κατάσταση στη δημόσια υγεία επισημαίνεται ως πέρα από οριακή, ως πολύ δύσκολη από τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Εγώ δεν είπα ότι είναι εύκολη…

Δεν μπορεί να προέρχονται από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η κριτική τους γίνεται πέρα από τις κομματικές γραμμές. Κι αυτό είναι πανελλαδικό ξέρετε. Δεν είναι στη Θεσσαλία ή στην Αττική.

Κύριε Πολύζο επιτρέψτε μου για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και οι τηλεθεατές -γιατί πολλές φορές και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων από το χώρο της υγείας, καλώς ή κακώς, έχουν πολιτικές απόψεις και υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις- να πω ότι πράγματι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα στο εθνικό σύστημα υγείας, αλλά ας γνωρίζουν ότι πριν ενάμιση χρόνο, πριν δεκαπέντε μήνες όταν η κυβέρνηση αυτή κλήθηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Ελλάδα είχε μόλις 557 κλίνες Μ.Ε.Θ. (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), από τις χαμηλότερες, αν όχι η τελευταία σε επίπεδο ΕΕ και μέσα σε 15 μήνες έχουμε φτάσει στις 1046 ΜΕΘ. Ο στόχος είναι να περάσουμε τις 1200 φτάνοντας έτσι το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Στην αναλογία του πληθυσμού...

Στο διάστημα επίσης των δεκαπέντε αυτών μηνών κ. Πολύζο, να γνωρίζουν οι τηλεθεατές μας ότι έγιναν 7.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι η πλειονότητα αυτών θα μείνει ως προίκα στο εθνικό σύστημα υγείας και μετά το πέρας της πανδημίας.

Θα διατηρηθούν λέτε και μετά τη διετία.

Ναι. Η πλειονότητα αυτών. Και επίσης να γνωρίζουν οι τηλεθεατές μας ότι με τροπολογία άλλαξε ο διαγωνισμός που τρέχει για την πρόσληψη 300 γιατρών για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήταν να προσληφθούν 200 και θα προσληφθούν και άλλοι 100 επιλαχόντες άμεσα για να ενισχυθούν οι Μ.Ε.Θ. Προφανώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, σας είπα. Η αλήθεια είναι αυτή. Και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνθρωποι που εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας -ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, καθαρίστριες όλοι όσοι υπηρετούν αυτή τη στιγμή το εθνικό σύστημα υγείας. Τους ακούω με σεβασμό και την κριτική που πολλές φορές μπορεί να είναι και υπερβολική, όπως είπα. Αυτοί νομιμοποιούνται απόλυτα να ασκήσουν κριτική. Αλλά νομίζω είναι υπερβολικό να το ακούω αυτό από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα από αυτούς που άσκησαν επί τεσσερισήμισι χρόνια τη διακυβέρνηση στη χώρα και παρέδωσαν την κατάσταση την οποία σας περιέγραψα νωρίτερα.

Να σας πω κάτι. Μας λέει μόλις ένας τηλεθεατής, ούτε συνδικαλιστής ούτε γιατρός. Λέει κάτι που το υπαγορεύει η κοινή λογική. Λέτε τι κλίνες παραλάβατε, σαν να ήρθατε για πρώτη φορά στην εξουσία, σαν να είσαστε ο Βαρουφάκης ξαφνικά που βρέθηκε στην εξουσία. Μα εσείς τι κλίνες παραδώσατε στις Μ.Ε.Θ. στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον εγκαλείτε που παρέδωσε 500 σε εσάς; Δεν ήσασταν εσείς που παραδώσατε το 2015 την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ;

Βεβαίως.

Ο κ. Σαμαράς δεν ήταν Πρωθυπουργός;

Βεβαίως.

Η Νέα Δημοκρατία από τη μεταπολίτευση και δώθε δεν έχει κυβερνήσει κάμποσες φορές;

Κύριε Πολύζο εγώ σας είπα ότι υπάρχει κανείς που είναι αναμάρτητος; Αλλά προσπαθώ να πω ότι δεν είναι αναμάρτητος ο ΣΥΡΙΖΑ. Μας έδωσε δείγματα γραφής…

Ακόμη κι αυτές οι 150..

Αυτήν την ώρα δεν είναι ώρα απολογισμού ευθυνών...

Μισό λεπτό. Ακόμη κι αυτές τις 150 γιατί δεν τις κάνατε αφού λέτε ότι στόχος είναι να φτάσετε τις 1.200;

Σας λέω ότι σήμερα, αυτήν την ώρα…

Γιατί αυτές οι 150 δεν γίναν στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη καραντίνα μέχρι τώρα;

Μα σας απάντησα ήδη κ. Πολύζο. Το επαναλαμβάνω...
Λέτε ότι στόχος είναι να φτάσουμε στις 1.200.

Από τις 557 κλίνες που παραλάβαμε αυτήν την ώρα που μιλούμε έχουμε 1.046. Είναι σχεδόν διπλάσιες.

Ναι. Λέω οι 150 μέχρι να φτάσουμε τις 1.200 που είναι ο στόχος σας γιατί δεν γίνονται έστω και τώρα στο και πέντε;

Μα και αυτήν την ώρα που μιλάμε γίνονται κ. Πολύζο. Βρίσκονται σε εξέλιξη.

Γίνονται;

Αλλά αυτά δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη. Και κυρίως όπως σας είπα...

Πάντως να το πούμε γιατί είναι στοιχείο του ρεπορτάζ. Μισό λεπτό να το δώσω γιατί ως στοιχείο του ρεπορτάζ επειδή γίνεται αυτή η κουβέντα να πούμε ότι ήδη σε ANIMUS και Ιασώ αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή 8 κλίνες. Περάσαμε και στον ιδιωτικό τομέα, διότι δεν επαρκούν στον δημόσιο. Το λέμε για να καταλάβετε πόσο οριακή είναι η κατάσταση. Το μετέδωσε πριν ο Γιώργος Λαμπράκης, ένας Λαρισαίος είναι διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Βόλου. Θα πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο οι άνθρωποι. Δυστυχώς είναι δύσκολο.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι άκουγα νωρίτερα κι εγώ στα πανεθνικά δίκτυα, ότι είναι οριακές οι καταστάσεις και δεν μπορούν πια τα νοσηλευτικά ιδρύματα να φιλοξενούν άλλους ασθενείς από Covid. Άρα, αυτό αναδεικνύει πέραν της όποιας κριτικής μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση και όποιος άλλος καλοπροαίρετα θέλει στην κυβέρνηση -εγώ παρέθεσα τα δεδομένα και την προσπάθεια την οποία γίνεται- ότι πρέπει να αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε. Να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτήν την πανδημία. Δεν χωρούν ούτε συνωμοσιολογίες, ούτε ανεύθυνες πράξεις, πόσο δε μάλλον από πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ. Πολάκης, από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και από κανέναν που θα ήθελε να εμφανιστεί ως αρνητής μάσκας γιατί βλέπω τις τελευταίες μέρες να επιχειρείται να δημιουργηθεί κι ένα αντι-κορωναϊκό μέτωπο, όπως υπήρχε κάποτε ένα αντιμνημονιακό μέτωπο που τόσο ακριβά το πλήρωσε η χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία. Ας σοβαρευτούμε όλοι, ας αντιληφθούμε το μέγεθος της κρίσης. Ας ασκήσουμε κριτική στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση καλό είναι να ακούει, επίσης, την φωνή του κόσμου. Πολλές φορές μπορεί να είναι αυστηρή και άκαιρη, πολλές φορές μπορεί να είναι εύστοχη ως προς αυτά που τίθενται...

Εκεί θα σας πάω. Θα σας πάω στον κόσμο …

Καλό είναι, λοιπόν, να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά να ακούμε και να γίνονται και οι διορθωτικές κινήσεις εκεί που πρέπει και να επισπεύδονται και τα αντανακλαστικά των υπουργείων εκεί που πρέπει πολλές φορές. Αλλά ας αντιληφθούμε, όμως, και το μέγεθος του κινδύνου που υπάρχει αυτήν την ώρα. Μιλούμε για 50 εκατομμύρια κρούσματα σε όλον τον κόσμο, 1.300.000 έχουν καταλήξει από τη νόσο του κορωναϊού, έχουνε χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και νέοι άνθρωποι. Ας μην υποτιμά κανείς, λοιπόν, τον κίνδυνο. Από κει και πέρα οι συνέπειες δυστυχώς είναι και στην οικονομία.

Πάμε στην οικονομία, κύριε υπουργέ, επειδή μιλήσατε για τον κόσμο και δεν έχετε διαρρήξει τις σχέσεις σας με τον κόσμο. Πώς θα μπορούσε να γίνει όταν αυτός ο κόσμος επί πόσες θητείες σας έχει πρώτο; Πολλές.

Τον τιμώ και προσπαθώ να ορθοτομώ κι εγώ τον λόγο της αλήθειας για να μπορώ να τους κοιτάζω στα μάτια.

Ωραία. Τι σας λέει αυτός ο κόσμος λοιπόν για το πώς διαχειρίζεται τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία η κυβέρνηση; Πού βλέπει ελλείμματα; Πού βλέπει καλή μέριμνα; Γιατί φαντάζομαι σας κάνει κριτική και για τα δυο. Κι όπου βλέπει καλή μέριμνα κι όπου βλέπει ελλείμματα.

Κοιτάξτε κ. Πολύζο. Αναμφίβολα η υγειονομική κρίση αφήνει βαρύ αποτύπωμα και στην οικονομία. Πιστεύαμε όλοι ότι δεν θα είναι αυτής της τάξης η ύφεση, αλλά φαίνεται ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες σε παγκόσμιο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς, η κρίση θα αφήσει, όπως σας είπα, βαρύ αποτύπωμα. Η κυβέρνηση, όμως, από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και έγνοια για τον κόσμο της εργασίας και νομίζω ότι και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τώρα και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από το Υπουργείο Οικονομικών ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ δείχνουν ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σήμερα υπήρχε σύσκεψη του Πρωθυπουργού μαζί με τις χώρες εκείνες που έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την Αυστρία, τη Δανία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία και το Ισραήλ. Ανακοινώθηκαν όπως ξέρετε τα μέτρα αυτά για τη στήριξη των εργαζομένων, οι οποίοι θα μπουν σε αναστολή εργασίας, 800 ευρώ με κάλυψη και των ασφαλιστικών τους εισφορών, επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, ειδικό επίδομα για τους μακροχρόνιους ανέργους. Κάπου 130 χιλιάδες μακροχρόνιοι άνεργοι θα λάβουν 400 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση. Βεβαίως, πάνε πιο πίσω οι ασφαλιστικές, φορολογικές εισφορές για τις επιχειρήσεις οι οποίες αναστέλλουν την εργασία τους. Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα στήριξης. Δόθηκαν, είδα χθες, 60 εκατομμύρια από το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους προκειμένου να μην χρειάζεται να καταβάλλουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις οι οποίες τελούν υπό αναστολή εργασίας. Συνεχίζεται το «Συνεργασία». Έχουμε την έκπτωση ενοικίου, όπως θυμόσαστε...

Καλά αυτό δεν έχει και καμιά σπουδαία επιτυχία. Τα νούμερα δείχνουν ότι το «Συνεργασία» δεν έχει καμιά φοβερή επιτυχία. Οι επιστρεπτέες είχαν, άλλα προγράμματα είχαν.

Επίσης υπάρχει και η επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως είπατε, με ελάχιστο ποσό τα 2.000 ευρώ. Υπάρχει έκπτωση κατά 40% στο ενοίκιο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής και για να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απώλειας εισοδήματος από τους ιδιοκτήτες θα δοθεί όπως ξέρετε απευθείας το 50% αυτής της απομείωσης. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να στηριχθεί και να μείνει όρθια και η οικονομία να μην καταρρεύσει. Νομίζω το ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση το επιβεβαίωσε και ο οίκος Moody’s ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα “θερμόμετρο αξιοπιστίας” της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας που γίνεται κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Και να βάλει κι η Παναγιά που είναι εδώ ανάμεσά μας, ανάμεσα σε σας και σε μένα, να βάλει το χέρι της. Ευχαριστούμε κ. Υπουργέ. Να ’στε καλά.

Να είστε καλά. Καλή συνέχεια.

Γεια σας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=MRK3DnbghZEback to top